Klockfrekvens över tid

Med dynamiska klockfrekvenser och därmed potential för stora variationer blir beteende över längre tid allt mer intressant. En undermålig kylare kan inte bara ge onödigt höga temperaturer och hög ljudnivå, med senaste generationens grafikkort väntar i värsta fall även lägre prestanda.

ab_freq.png

För att se hur grafikkorten hanterar längre tids belastning loggas klockfrekvenserna under testet för ljudnivå och temperatur. Det innebär att värdena kommer från ett slutet chassi med begränsad ventilation – tvärt emot de öppna testriggarna som används vid prestandatesterna.

För graferna används avläsningar från de sista 30 sekunderna innan testet avslutas, vilka hämtas efter cirka 20 minuters konstant belastning. Det betyder gott om tid för värdena att stabilisera sig och motsvarar en rejäl spelomgång i en grafiskt tung titel.

Asus Radeon R9 290X DirectCU II OC

asus_290x_dcii_p.png

Med Asus DirectCU II-utrustade Radeon R9 290X-kort och kylaren i prestandaläget är det inga konstigheter. Även med rejält uppvärmt chassi ligger klockfrekvensen kvar på 1 050 MHz – precis vad som förväntas.

asus_290x_dcii_s.png

När brytaren slås över till det tysta läget begränsas fläkthastigheten något, vilket ger lägre ljudnivå. Det innebär även att kortet inte kan hålla maxfrekvens hela tiden, även om det inte är några alarmerande variationer. Modellen ligger trots allt över referensversionen av Radeon R9 290X i Über-läge genom hela sessioen.

Gigabyte Radeon R9 290X Windforce 3X OC

gigabyte_290x_wf3_p.png

Även Gigabytes Windforce-kort klarar sig utmärkt när prestandaläget är valt. Modellen håller fanan högt och ligger stadigt på maxfrekvensen 1 040 MHz.

gigabyte_290x_wf3_s_n.png

Även med kortet i det tysta läget ser det bra ut. Fläktkurvan planar ut runt 60 procent, vilket räcker till för att hålla hög frekvens i stort sett hela tiden. Endast mindre dippar på 10-20 MHz kan skönjas.

Ett problem med företagets fläktinställning för det tysta läget som inte fångas av graferna är för lång uppvarvningstid. Trots att grafikkortet slår i temperaturtaket och frekvenserna sjunker tar det flera minuter innan Gigabytes kylare når den satta maxnivån för fläktarna, märkligt lång tid i sammanhanget.