Test: Ljudnivå och värmeutveckling

Yttemperaturerna mäts och antecknas efter 30 minuters belastning vid uppspelning av videoklipp och repetition av 3DMark Fire Strike "Combined". I samma veva antecknas även värden för ljudnivån med mätinstrumentet 15 centimeter från den testade enheten. Testerna utförs med en rumstemperatur på 23 grader och bakgrundsbrus på 32,7 decibel.

Surface Pro 2 kan lätt misstas som en passivt kyld enhet vid videouppspelning och lättare användning då den i praktiken är ljudlös. Undertecknad måste bokstavligt talat trycka örat mot enheten för att ens höra någonting som påminner om fläktljud.

Till det ljudlösa hör bra yttemperaturer. Surface Pro 2 blir inte särskilt varm vid användning utan en mer korrekt beskrivning är att den blir något ljummen, men det är inom ramarna för vad vi anser vara acceptabelt.

Ovanstående diagram talar för att Surface Pro 2 är en högljudd pjäs vid tyngre belastning. Det är båda sant och falskt och beror helt på vilken typ av belastning enheten utsätts för.

I CPU-orienterade laster och tunga x264 Benchmark uppgår ljudnivån till maximala 35,6 decibel. Det här är en jämförelsevis riktigt låg nivå med den tillgängliga prestandan i åtanke och bör inte störa kontorsgrannen eller personen bredvid dig på tåget. Det är inte förrän både CPU och GPU belastas i Fire Strike som fläkten spinner upp och på allvar börjar göra oväsen.

Även om kyllösningen hittills imponerat finns gränser för vad som är möjligt i en formfaktor som denna. Surface Pro 2 är med god marginal den varmaste surfplattan som passerat testlabbet och speciellt överdelen upplevs varm.

Samtidigt är det tänkvärt att den här typen av belastning inte är realistisk när enheten används och hålls som en surfplatta. När enheten används som bärbar dator innebär designen att all värme isoleras till skärmen och således gör det möjligt att sitta med den i knät utan att det känns varmt.