Användning och kvalitetsintryck

Microsoft är tydliga med att Surface Pro 2 i första hand är en bärbar dator med surfplattefunktion. Med fullskaliga datorkomponenter under huven blir både tjocklek och vikt lidande, vilket går ut över användarvänligheten för den "funktionen".

Microsoft_Surface_Pro_2-22.jpg

Som surfplattan gör Surface Pro 2 varken ljud ifrån sig eller blir för varm, dock kan den upplevas något ljummen i dess övre del. Det faktum att den har en profil på 13,5 millimeter är ingenting vi stör oss på utan det är snarare vikten som ställer till det. Med sina ~900 gram är den för tung att använda för filmtittande i sängen eller att använda utan stöd under längre perioder.

Däremot fungerar den för exempelvis slösurfande i tv-soffan, vilket sannolikt är ett av de vanligaste scenariona för en surfplatta. Därtill upplevs skärmens yta vara något sträv, men det är någonting undertecknad endast märker av vid spelande. I övrigt erbjuds en konsekvent och följsam upplevelse.

Microsoft_Surface_Pro_2-18.jpg
Microsoft_Surface_Pro_2-17.jpg
Microsoft_Surface_Pro_2-19.jpg
Microsoft_Surface_Pro_2-20.jpg
Microsoft_Surface_Pro_2-21.jpg

En finess som är grund till mycket kritik mot första generationen Surface Pro är ryggstödet, som är anpassat för användning som bärbar dator på ett bord och endast kan vinklas 24 grader. Med andra generationen utökas detta till ännu ett steg på 40 grader, vilket gör att det även går att sitta med den och använda i knät.

Att ryggstödet endast kan justeras i två steg kommer med både för- och nackdelar, enligt Microsoft. Nackdelen är självklart att valfriheten försvinner. Microsoft hävdar dock att det utökar livslängden på gångjärnet, vilket kan vara värt att tänka på för den som inte byter ut sina bärbar enheter på löpande band.

Innan vi går vidare till den bärbara användningen tar vi en omväg och tittar på byggkvaliteten. Surface Pro 2 känns genomgående gedigen med ett chassi byggt i magnesium och det här är en av få gånger vi verkligen inte hittar någonting att anmärka på – hela enheten känns som ett enda solitt stycke.

Type Cover 2 och Touch Cover 2

Med den nya generationen Surface passar Microsoft även på att uppdatera skydden och tangentborden Type Cover och Touch Cover. Nytt för de nya modellerna är bland annat att de är tunnare än föregångarna och bakgrundsbelysning. Ljuset är väldig dovt, men det är ändå fullt tillräckligt för att lysa upp tangenterna i de situationer där det behövs.

Microsoft_Surface_Pro_2-15.jpg
Microsoft_Type_Touch_Cover_2-2.jpg
Microsoft_Type_Touch_Cover_2-3.jpg
Microsoft_Type_Touch_Cover_2-4.jpg
Microsoft_Surface_Pro_2-29.jpg

Type Cover 2 ses som ett naturligt komplement för Microsoft Surface Pro 2 och har ett profilmått på 5,4 millimeter – en dryg millimeter tunnare än Type Cover. Det här lyckades Microsoft med genom att offra slaglängd mot den första generationen, men trots detta har vi inga direkta problem att skriva på det.

Trots kortare slaglängd är tangenterna fortfarande tillräckligt djupa för att skriva på utan missade tangentslag. Däremot hade återkopplingen gärna fått vara lite kraftfullare. Med anpassning för en 10,6-tumsskärm är tangentbordet ganska litet, men layouten kan vi inte klaga på och undertecknad kunde från start börja skriva längre stycken på tangentbordet utan inkörsperiod.

Microsoft_Surface_Pro_2-16.jpg
Microsoft_Type_Touch_Cover_2-7.jpg
Microsoft_Type_Touch_Cover_2-8.jpg
Microsoft_Type_Touch_Cover_2-9.jpg
Microsoft_Surface_Pro_2-23.jpg

Touch Cover 2 ses mer som ett komplement till Surface RT och Surface 2. På ynka 2,75 millimeter är det endast marginellt tjockare än ett vanligt skärmskydd utan tangentbordsfunktion och kan lätt misstas för ett sådant. Istället för fysiska knappar har skärmskyddet konturer av knappar, med tryckkänsliga ytor, och även här syns en rejäl uppdatering mot första generationen.

Touch_Cover_Sensors.jpg

Antalet sensorer utökas från 80 till 1 092 stycken, vilket gör det mycket mer precist än första Touch Cover. Till vår stora förvåning fungerar tangentbordet faktiskt att skriva på utan att undertecknad behöver titta ned på det. Det är dock kritiskt att använda det i kombination med återkoppling från surfplattan i form av klickljud, annars blir det genast nästintill omöjligt att använda.

Det tar dock tid att komma in i att använda Touch Cover 2. Enkla funktioner som att använda Shift för att få en stor bokstav sker inte lika naturligt som när man skriver på ett tangentbord med fysiska knappar. Det här gav för undertecknad med sig med tiden. För den som gillar konceptet bakom ett tunt skärmskydd som det även går att skriva på är det därför ett måste att du ger det en chans.

Microsoft_Type_Touch_Cover_2-7.jpg

Pekplattan är av exakt samma typ på båda tangentborden. Medan gesterna fungerar sömlöst gör pekplattans storlek att de blir svåranvända. Enklare saker som att navigera framåt och bakåt i en webbläsare eller att rulla nedåt och uppåt på en webbsida, såväl som vanlig navigering, fungerar däremot bra.

Docking Station och Power Cover

Microsoft har flera tillbehör på gång för sina Surface-enheter, men vi tar upp de två kanske mest intressanta. Det första är en stationär dockningsstation, som utökar antalet anslutningar för Surface Pro och Surface Pro 2 till tre USB 2.0, en USB 3.0, Ethernet, 3,5 mm-uttag och en Mini Displayport.

Docking_Station_2.jpg
Docking_Station_1.jpg
Docking_Station_5.jpg
Docking_Station_6.jpg
Docking_Station_3.jpg
Docking_Station_4.jpg
Surface_Power_Cover_1.jpg
Surface_Power_Cover_2.jpg

Det andra är Tangentbordet Power Cover, som får exakt samma tangenter och layout som Type Cover 2. Nytt blir att den sväller upp till 9,75 millimeter i profil och huserar ett batteri på 30 wattimmar, vilket kompletterar surfplattans 42 wattimmar. Power Cover är någonting som redaktionen planerar att kika närmare på i en separat artikel när det väl finns tillgängligt.