Test: Prestanda vid överklockning

Med uppskruvade klockfrekvenser på båda korten har det nu blivit dags att koppla prestandasiffror till vårt överklockningsäventyr. Nedan bjuds det på resultat från syntetiska 3DMark Fire Strike och samtliga speltitlar. Det hela rundas av med effektmätningar av de överklockade korten tillsammans med oklockade referenser.

Frekvensökningarna hos korten ger goda utslag i den syntetiska testsviten 3DMark. I deltestet Fire Strike vid upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar plockar Sapphires Radeon R9 280X ut cirka tio procent högre prestanda när det överklockas. Detsamma gäller även AMD:s referensexemplar av Radeon R9 270X som tack vare sina förhöjda frekvenser presterar dryga tio procent bättre än sitt oklockade dito.

Prestandavinsterna är fortsatt goda i de riktiga speltesterna och modellerna får chansen att klättra i tabellerna. I snitt ser vi en förbättring i prestanda på cirka tio procent för både Sapphire Radeon R9 280X Vapor-X OC och AMD:s Radeon R9 270X när de överklockas.

Ökad effektförbrukning är oundvikligt vid överklockning men i det här fallet blir det inte alltför dramatiskt då kortens spänningar ligger på sina grundnivåer. Radeon R9 270X landar endast dryga 10 watt högre i jämförelse med sitt oklockade dito, medan Sapphires Radeon R9 280X drar i snitt 30 watt mer när det överklockas.