Slutsats och sammanfattning

Dagens lansering för oss osökt tillbaka ett par år till sjösättningen av Geforce GTX 580. Modellen var en naturlig evolution av den dåvarande Fermi-arkitekturen och en klar förbättring både gällandes strömförbrukning och prestanda i jämförelse mot föregångaren Geforce GTX 480. Geforce GTX 780 tar i sin tur Kepler-arkitekturen till nästa fas och banar väg för den nya GTX 700-serien.

IMG_6336.jpg

Nvidia gjorde helt rätt i att basera Geforce GTX 780 kring sin fullfjädrade Kepler-krets GK110. Den kraftigt utökade mängden CUDA-kärnor och den bredare minnesbussen ger modellen i snitt 30 procent högre prestanda än föregångaren Geforce GTX 680 samtidigt som energiförbrukningen endast ökar med en dryg tiondel. Intressant är även hur bra Geforce GTX 780 står sig mot flaggskeppet Titan, som i många fall bara har ett försprång på cirka 10 procent.

Något som ger oss ännu mer hopp är de otroliga prestandavinsterna som uppmättes när kortets klockfrekvenser skruvades upp, där Geforce GTX 780 i de flesta fallen kunde utprestera det avsevärt dyrare Geforce GTX Titan. Överklockningsresultat varierar givetvis brett mellan olika exemplar, men ger åtminstone en fingervisning på vad som komma skall från de olika partnertillverkarnas fabriksöverklockade modeller.

IMG_6330.jpg

Det referenskort vi kikade på idag från KFA2 bygger i samma gedigna och genomarbetade grunddesign som Geforce GTX Titan. Detta innebär kraftig strömförsörjning och Nvidias prisade ångkammarkylare som är både tyst och effektiv. I fallet Geforce GTX 780 har fläktkurvorna dessutom trimmats ytterligare, vilket gör modellen till ett av det tystaste referensexemplaren vi någonsin mätt upp.

Sammanfattningsvis är Geforce GTX 780 en ytterst trevlig inledning på den nya GTX 700-serien. Kortet kan knappast kallas för prisvärt men är dock ett riktigt fartmonster som utpresterar nästintill samtliga grafikkort med en ensam grafikprocessor med god marginal. Det enda som egentligen står i vägen är det avsevärt dyrare Geforce GTX Titan och då handlar det verkligen inte om stora skillnader, som dessutom decimeras när klockfrekvenserna höjs hos nykomlingen.

Nvidia Geforce GTX 780 är ett utmärkt grafikkort med imponerande prestanda och skyhög byggkvalitet.

Fördelar:

  • Imponerande prestanda

  • Kompetent och tyst kylare hos referensexemplaret

  • God överklockningspotential

  • Bra prestanda per watt

Nackdelar:

  • Hög prislapp

  • Varierande skalning i SLI

Pris vid publicering: 5 995 kr