Överklockning

Geforce GTX 780 kommer, likt sin storebror Geforce GTX Titan, med relativt nedpressade klockfrekvenser för att inte överskrida sitt TDP-värde på 250 watt. Nvidia själva sticker dock inte under stolen med att det finns mer potential i kortet och uppmuntrar både partnertillverkare tillika slutanvändare att fintrimmma klockfrekvenser ytterligare för den där extra prestandan.

Trevligt nog har Geforce GTX 780 även ett fungerande överspänningsläge och fullt stöd för GPU Boost 2.0, vilket ger goda möjligheter för en lyckad överklockning. Vi presenterar nedan två olika resultat, både med och utan spänningshöjning. Gemensamma parametrar för båda är att kortets strömbegränsning har lyfts till 106 procent samt att temperaturmålet för GPU Boost har höjts till 95 °C.

Överklockning utan spänningshöjning

gtx780oc.gif

Utan att röra spänningen till kortets GPU påbörjade vi höjningen av klockfrekvensen till denna. Trevligt nog hade faktiskt kortet ganska mycket att ge, vilket i slutändan resulterade i en basklockfrekvens på hela 1 023 MHz. Detta innebar i sin tur en nominell boostfrekvens på 1 062 MHz, men allt som oftast låg kortet klistrat på sin maximala boostfrekvens på 1 163 MHz.

Där en minneshöjning påverkade prestandan negativt när vi överklockade Geforce GTX Titan var inte detta fallet med Geforce GTX 780. Vi lyckades pressa upp minnesfrekvenserna till hela 6 808 MHz, vilket gav en extra liten prestandaskjuts.

Överklockning med spänningshöjning

gtx780ocvoltage.gif

Sist men inte minst aktiverade vi kortets överspänningsläge vilket höjde spänningen till kortets GPU från 1,15 V till 1,2 V vid turbo. Detta resulterade i att vi kunde skruva upp klockfrekverna ytterligare något högre till 1 043 MHz. Detta resulterade i en nominell boostfrekvens på 1 082 MHz, men tack vare spänningshöjningen kunde kortet under större delen av tiden hålla sin maximala boostfrekvens på hela 1 202 MHz.