Test: Allmänprestanda

Testerna för att mäta av CPU-prestanda representeras i fyra olika belastningstyper. Säkerhet ligger i fortsatt fokus och är minst lika viktigt i mobila produkter som stationär datorer. För det avseendet testas kryptering med Truecrypt. För test av komprimering av vanliga filer och video används 7-Zip respektive x264 Benchmark. Även det populära renderingstestet Cinebench finns närvarande för att ge en mer generell överblick av processorns prestanda.

Med flera trådar i Cinebench får A4-5000 ordentligt med utrymme att sträcka på benen och visa dess fulla potential. Trots fyra lågt klockade kärnor är skillnaden mer än det dubbla mot E-350. Då Cinebench är en flyttalstung applikation kan lyftet tillskrivas den uppgraderade flyttalsenheten.

Intressant är att den lyckas passera A8-4555M med arkitekturen Piledriver, där två kärnor delar på en flyttalsenheten. Det ser även bra ut mot konkurrensen då den placerar sig mellan Core i3-2367M och Core i3-3217U. Det här betyder att den sannolikt bör stå sig väl mot dess tänkta kombattant: Intel Pentium.

En ensam Jaguar-kärna på 1,5 GHz är dock inget prestandamonster, vilket syns i det enkeltrådade testet. Avståndet från E-350 krymper markant och A4-5000 tappar två placeringar. En annan intressant jämförelse är Intel Atom och där är skillnaden minst sagt enorm.

Vi förväntar oss inte att det här kommer ändras med nästa Atom-arkitektur "Silvermont", då den kommer behålla en flyttalsenhet på 64-bit. Den kan dock väntas bli mer energieffektiv, vilket är minst lika viktigt att ha med i beräkningarna.

Vidare till komprimering ser läget annorlunda ut. De fyra kärnorna gör att A4-5000 utan problem slå omkull E-350 och Atom Z2760, men den ligger inte lika bra till i förhållande till de "stora" arkitekturerna från det egna ledet och Intel.

Inbyggd hårdvaruacceleration får A4-5000 att segla mot toppen och ännu en gång tar den sig förbi A8-4555M. Den har dock en bit kvar att gå för att möta Intels Core i-processorer samt den mer energitörstiga A10-4600M.

Det finns samtidigt en viktig aspekt att ha i åtanke. Intel har endast AES påslaget i sin dyrare processorer Core i5 och Core i7 – vilka Kabini inte är tänkt att konkurrera mot. Core i3 och neråt saknar således AES, vilket blir en fördel för Kabini med tanke på prisklassen den siktar mot.

Det första passet av x264 använder inte alla trådar fullt ut, vilket inte gynnar en arkitektur med fyra mindre kraftfulla kärnor. A4-5000 landar efter både Core i3-2367M och A8-4555M med god marginal. Ännu en gång är dock skillnaden stor mot E-350. I det andra passet ser det annorlunda ut – avståndet från E-350 växer markant och A4-5000 placerar sig jämsides med A8-4555M.

Hårddiskprestandan SweClockers testexemplar är egentligen helt ointressant. Det är dock värt att nämna att styrkretsarna för Brazos och Brazos 2.0 lämnade mycket att önska. Prestandan ligger ofta i botten av diagrammen med hårddiskar som egentligen borde ligga på en bättre nivå. Det här ger även upphov till ett flyt vid riktig användning.

Vad siffrorna ovan bekräftar är att plattformens integrerade sydbrygga presterar som den bör med den tillhörande hårddisken.

Webbläsartester

I webbläsartesterna jämförs bärbara datorer mot surfplattor där konfigurationer i både hårdvara och mjukvara skiljer stort. Syftet är att kunna jämföra mellan olika plattformar och hur de presterar i sin helhet. Det går därför inte jämföra prestandan i enbart hårdvaran då mjukvaran som används måste tas med i beräkningarna. Samtliga tester körs med den webbläsare som är standard för respektive operativsystem.

Modell

Plattform

Operativsystem

Webbläsare

Kabini testplattform

AMD A4-5000

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

AMD Brazos

AMD E-350

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Samsung 9-serien FHD

Core i5-3337

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Acer Tab W700

Core i5-3317U

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Asus U38N

AMD A8-4555M

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Asus UX32VD

Intel Core i7-3517U

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Asus UX32A

Intel Core i3-2367M

Windows 8 64-bit

Microsoft IE10

Asus Vivotab Smart

Intel Atom Z2760

Windows 8 32-bit

Microsoft IE10

Asus Vivotab RT

Nvidia Tegra 3 (T30)

Windows RT

Microsoft IE10

Google Nexus 7

Nvidia Tegra 3 (T30L)

Android 4.2.1

Google Chrome

Google Nexus 10

Exynos 5 Dual

Android 4.2.1

Google Chrome

Asus TF Pad Infinity

Nvidia Tegra 3 (T33)

Android 4.1.1

Google Chrome

Apple Ipad Mini

Apple A5

IOS 6.1

Apple Safari

Apple Ipad 4

Apple A6X

IOS 6.1

Apple Safari

I webbläsare är enkeltrådad prestanda det viktigaste och det syns i resultaten ovan. A4-5000 är marginellt bättre än den nu föråldrade E-350 och processorn har en lång bit kvar att gå för att möta de "stora arkitekturerna" från AMD och Intel. Den ligger dock på ett betryggande avstånd från Intel Atom.

Användning till vardags

Prestandasiffror i all ära men de är tämligen värdelösa för att beskriva hur en produkt upplevs att använda. Plattformen Brazos kom som en frisk fläkt in på marknaden för prispressade datorer då den erbjöd prestanda som var märkbart bättre än Intel Atom. Det här gäller än idag. Trots det är det tydligt att Brazos inte hänger med i svängarna alla gånger, inte ens vid enklare uppgifter.

Vid en sidojämförelse är skillnaden med plattformen Kabini och A4-5000 är tydlig. Det finns kraft så det räcker för det mesta och även enklare multitasking är möjligt utan att processorn går ner på sina knän. Tyngre uppgifter som videokomprimering går även att utföra innan du hinner bli gråhårig.

Den viktigaste parametern för att ge ett bra flyt vid använding är den enkeltrådade prestandan, vilket testerna visar inte är den högsta. Det här märks även av i vissa situationer. Exempelvis med ett flertal program öppnat samtidigt och en webbläsare med 20-talet flikar kan det ibland upplevas lite segt.

Redaktionen tror inte att det här är någonting de flesta kommer märka av eller störa sig på. De kräsna råds dock att titta närmare på processorer i Intel Core i- respektive AMD A8-serien. Då pratar vi dock om datorer i högre prisklasser, vilket plånboken inte tillåter alla gånger.