Test: Batteritid, ljudnivå och värmeutveckling

Videouppspelning utgör det första batteritestet medan det andra är utvecklat av SweClockers för att simulera surfning. Adobe Flash är exkluderat ur testet för att göra det plattformsneutralt och större delen av belastningen kommer istället från HTML5 och Javascript. Skärmen ljusstyrka låses till 150 cd/m2.

Redaktionens testsystem har en skärm i 14-tumsklassen med upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar, vilket ackompanjeras av ett batteri på 45 wattimmar. Idag är 13,3 tum en mer vanlig storlek och Ultrabook i den storleken brukar ha en batterikapacitet på ~45–50 wattimmar. Datorn är därför nästan perfekt att jämföra för jämförelse mot Ultrabook-kategorin med processorerna Sandy och Ivy Bridge.

Referensplattformen inleder starkt med nästan 6 timmar i videouppspelning. Asus UX32A som är reppresentabel för vad vi flyktigt kallar för en "genomsnittlig Ultrabook" mäktar med 4 timmar i samma test. Samsung 900X3E som är mer undantag än regel höjer detta något till 4,5 timmar.

Vidare till SweClockers skräddarsydda test för surfning tappar plattformen en liten del av sin batteritid och Ultrabook-kategorin knappar in. Drygt 5,5 timmar är dock fortfarande vad vi kan kalla för ett bra resultat.

Det är väldigt svårt att sätta ett betyg på batteritiden utifrån en enda referens. Vad vi kan konstatera är att plattformen är mer energieffektiv och därmed levererar längre drifttid än dagens Ultrabook. Med ett övertag på allt mellan 0,5–2 timmar ser det ut som att Kabini bör kunna lägga sig jämsides i batteritid med Intels nästa generations processorer: Haswell.

Ljudnivå

Värden på ljudnivån antecknas efter en längre tids belastning när fläktens varvtal stabiliseras. Mätningarna utförs 15 centimeter från enheten som testas i ett rum där bakgrundsbruset ligger på 32,7 decibel.

Då den datorn som testas aldrig kommer finnas i butik är ljudnivån tämligen ointressant ur ett konsumentperspektiv. Vad som kan sägas är att de uppmätta värdena ligger på en ganska normal nivå i det ultratunna segmentet. Det hela blir genast mer intressant när ljudnivån tas i relation med värmeutvecklingen.

Värmeutveckling

Värmeutvecklingen mäts på den testade enhetens chassi med en IR-termometer. Värden antecknas efter 30 minuters belastning och mätningarna utförs med en rumstemperatur på 23 grader.

Datorn översida lägger sig fåtalet grader över rumstemperatur och visar det bästa resultatet hittills. Undersidan blir varmare men det ligger fortfarande på en riktigt bra nivå. Ironiskt nog är den varmaste komponenten batteriet och inte det som sitter på insidan av datorn. Det är av denna anledning datorn placerar sig under Asus UX32A.

Det handlar inte om några stora skillnader vid kontinuerlig belastning. Att datorn blir varm är fel ordval, den är snarare något ljummen. Datorer baserade på Brazos 2.0 kunde visa upp liknande resultat och det kan inte ses som något annat än riktigt positivt att det går i arv till Kabini.

Kabini-3.jpg
Kabini-4.jpg

För ytterligare referens till utvärdering av plattformen avviker redaktionen än en gång från den ordinarie testsviten och mäter temperaturer på datorns kylning. Utblås med tillhörande kylflänsar uppmäts till ynka 30,5 grader vid belastning. På värmeledningsröret uppmäts ett marginellt högre resultat på 31,9 grader. För att illustrera kan undertecknad hålla ett finger mot värmeledningsröret utan att det blir för varmt, oavsett belastning.