Sammanfattning

Surfplattor har på bara tre års tid blivit en självklar produktgrupp på marknaden och urvalet är brett. Någonting som många tillverkare fortfarande experimenterar med i denna formfaktor är användning av sedvanliga datorkomponenter. Acer löper linan ut med Iconia Tab W700, som bokstavligt talat är en Ultrabook i kroppen på en surfplatta.

Processorn Core i5-3317U kombineras med 4 GB systemminne och en 128 GB SSD-enhet. Resultatet är en produkt som är rapp och responsiv i alla lägen, där det krävs tyngre applikationer för att få surfplattan på sina knän. En negativ aspekt är en uppstartstid på drygt en sekund från viloläge. Det är ingen katastrof men värt att tänka på för den som är van vid omedelbar uppstartstid.

Acer W700-16.jpg
Acer W700-17.jpg
Acer W700-10.jpg

Det medföljande tillbehöret är ett intressant komplement, som ger både ett fodral och ett tangentbord. Layouten på tangentbordet är bra, men det hjälper inte mot den bristfälliga återkopplingen och akuta bristen på slaglängd. Det gör tangentbordet svårbemästrat och därmed svårt att skriva på. För den som lyckas komma överens med tangentbordet öppnar det dörrarna för att använda Iconia Tab W700 som ersättare till en bärbar dator.

Surfplattans chassi är av aluminium i ett enda stycke, vilket märks då det är en kvalitativ pjäs. Profilmåttet på 11,9 millimeter och dess vikt på 938 gram gör det till en av de klumpigare surfplattorna på marknaden, vilket i dagsläget är en nödvändig kompromiss för att husera den typen av hårdvara det handlar om.

Skärmen i 11,6-tumsklassen och Full HD-upplösning ger en skarp bild där pixlarna är svåra att urskilja från varandra. Undantaget är vid läsning av dokument eller E-böcker, där det kan bli jobbigt för ögonen i längden. Skärmen har därutöver god ljusstyrka, men användning utomhus en solig dag kan bli en utmaning.

Acer W700-12.jpg

Strax under sju timmar batteritid är mycket bra i förhållande till marknadens ultratunna datorer som ofta uppgår till endast fyra timmar. Avståndet är inte heller särskilt långt till de traditionella och markant svagare surfplattorna med ARM- eller Atom-processor där drifttiden vid användning ligger runt mellan nio och tio timmar.

Den inbyggda fläkten ger inte mycket ljud ifrån sig och märks inte av förrän vid tyngre belastning, exempelvis rendering, videoredigering och komprimering. Det är samtidigt imponerande att surfplattan håller sig så sval som den är med dess hårdvara i åtanke. Under vår tid med surfplattan har den i värsta fallet blivit ljummen vid användning, men aldrig så varm att det varit jobbigt att hantera den.

Acer Iconia Tab W700 är en unik produkt i sitt utförande som kombinerar surfplattans formfaktor med en persondatorplattform, god batteritid och tillbehör som ger mervärde. De största nackdelarna är tangentbordet och den låga uppsättningen fysiska anslutningar. För den som söker en kompetent surfplatta med Windows 8 men inte är ute efter en vanlig bärbar dator är Iconia Tab W700 ett bra val i klassen.

Bra konstruktion, förvånansvärt lång batteritid och god prestanda höjer Acer Iconia Tab W700 över mängden.

Fördelar:

  • Riktigt bra batteritid i klassen

  • Högupplöst skärm med responsiv pekfunktion

  • Generellt bra prestanda

  • Gedigen byggkvalitet

  • Det medföljande fodralet, men ...

Nackdelar:

  • ... tangentbordet kunde varit bättre.

  • Dåliga anslutningsmöjligheter

  • Tung och tjock – för en surfplatta

  • Dålig kamera

Pris vid publicering: 8 490 kr
Lägsta pris: