Acer Iconia Tab W700

Acer W700-1.jpg

Acer Iconia Tab W700

Operativsystem

Windows 8 64-bit

Bildskärm

11,6" pekskärm
1 920 x 1 080 pixlar
IPS-panel
Blank

Plattform

Core i5-3317U "Ivy Bridge"
2 x 1,7–2,6 GHz, Hyperthreading
17 W TDP

Grafik

Intel HD Graphics 4000 (Integrerad i processorn)
16 exekveringsenheter, 350–1 050 MHz

Minne

4 GB DDR3, fastlött
Tvåkanalsminne, 1 600 MHz

Lagring

Toshiba THNSNS128GMCP
128 GB SSD
SATA 6,0 Gbps
mSATA

Kamera

5 MP bakåt
0,9 MP (720p) för videochatt

Kommunikation

Qualomm Atheros AR5BMD222

  • 802.11 b/g/n – 2,4 GHz och 5,0 GHz

  • Bluetooth 4.0

Anslutningar

  • 1 x USB 3.0

  • 1 x Micro HDMI

  • 1 x 3,5 mm-uttag för hörlurar/mikrofon

  • Inbyggd mikrofon

Knappar

  • Av/på

  • Volym +/-

  • Rotation av/på

Dimensioner

  • 295 x 191 x 11,9 mm (dator)

  • 90 x 65 x 22 mm (laddare)

Vikt

  • 938 gram (dator)

  • 596 gram (fodral)

  • 335 gram (laddare)

Adaptrar & övrigt

  • USB till Micro USB

  • Micro HDMI till VGA

  • Fodral med tangentbord

Batteri

54 Wh Li-polymer

Lägsta pris

Tittar vi endast på specifikationerna är det lätt att missta Iconia W700 för en bärbar dator. Core i5-3317U på 17 watt TDP är den idag vanligaste processorn som används av armadan Ultrabook-datorer. Med dubbla kärnor på upp till 2,6 GHz och Hyperthreading är det en kompetent lösning som räcker för det mesta, även en del tyngre uppgifter. Integrerat med processorn återfinns ett välbekant ansikte, grafikdelen HD Graphics 4000.

I redaktionens testexemplar återfinns en SSD på 128 GB enligt formfaktorn mSATA från Toshiba, i vissa fall kan det dock handla om en Crucial M4. Acer har därtill valt att lägga återställningspartitionen på separata DVD-skivor för att spara utrymme på SSD-enheten. Vidare till nätverkskortet Qualcomm Atheros AR5BMD222 tillhandahålls standardfinesser som 802.11 b/g/n samt Bluetooth 4.0.

Acer W700-7.jpg
Acer W700-5.jpg
Acer W700-6.jpg
Acer W700-4.jpg

PC-liknande hårdvara till trots. Tittar vi på anslutningarna märks det att det är en surfplatta. Längs sidorna återfinns ett 3,5 mm-uttag för hörlurar/mikrofon, en USB 3.0, en Micro HDMI, för en fullstor videoanslutning tillhandahålls en adapter för Micro HDMI till VGA. För en produkt som är tänkt att kunna fungera som ett substitut eller rentutav ersätta en bärbar dator, är det här helt enkelt för lite. En minneskortsläsare och en extra USB 3.0 hade gjort mycket.

Tomrummet som lämnas på anslutningsfronten fylls av ett gäng fysiska knappar. På översidan finns ett reglage för att stänga av och aktivera automatisk rotation av skärmen. Höger om enheten finns de sedvanliga volymknapparna samt strömbrytaren, som i det här fallet försätter surfplattan i viloläge.

Att väcka upp enheten ur viloläge sker inte ögonblickligen utan dröjer drygt en sekund – en begränsning i hårdvaruplattformen och Windows 8 64-bit som båda saknar stöd för Connected Standby, så kallat "aktivt viloläge". Inget större problem, men det är ändå värt att notera för den som förväntar sig att komma igång ögonblickligen.

Acer W700-2.jpg

Det räckte med att lägga ögonen på datorerna Aspire S7 från Acer för att förstå att företaget börjat ta byggkvalitet på allvar. Det här återspeglas i Iconia Tab W700 vars chassi konstruerats av ett enskilt stycke aluminium, vilket gör att den känns både kvalitativ och robust. Dock känns den ihålig, precis som att Acer utan problem hade kunna pressa profilen en aning. I övrigt finner vi ingenting att anmärka på kvalitetsmässigt.

Skärmstorleken och hårdvara saxat från PC-världen kommer med två kompromisser. Det första är profilen på 11,9 millimeter för att husera komponenter, ett stort batteri och kylning av processorn. Därefter följer vikten på 938 gram, vilket inte är så farligt i sammanhanget men det är tillräckligt för att göra det obekvämt att bära runt på surfplattan och använda den under längre sessioner. Att ha båda händer fria vid användning är ett krav.

Acer W700-3.jpg

Själva nätadaptern mäter in på 90 x 65 x 22 millimeter och är knappast den lättaste med en vikt på 335 gram. Det kan till viss del förlåtas av de långa kablarna – den ena för eluttaget ligger på 100 centimeter, medan den andra som går från nätadaptern mäter in på 180 centimeter. Vi anser dock att Acer hade kunnat trimma fettet med drygt 100 gram. Därutöver medföljer en USB till Micro USB-kabel för att ladda på det medföljande Bluetooth-tangentbordet.

bild1.jpg
bild2.jpg
bild3.jpg
bild4.jpg
bild5.jpg
bild6.jpg

Acer skyltar inte med kameran på fem megapixel och det är förståeligt. Trots goda ljusförhållanden blir bilderna brusiga och ljus överexponeras, kameran får även väldigt ofta svårt att hitta fokus. De negativa aspekterna förstärks ytterligare i mörker, där kameran knappt anses användbar. Mjukvaran för kameran är standardapplikationen i Windows 8, det vill säga utöver att ändra upplösning finns inga riktiga inställningar.

Det är för undertecknad diskutabelt hur användbar en kamera är på en surfplatta i 10-tumsklassen och uppåt, speciellt i ett fall som detta. Om en kamera tvunget ska integreras ska det vara en bra sådan och inte någonting som slängts in för sakens skull, vilket uppenbart är fallet här. Acer hade lätt kunnat ducka detta minus genom att helt enkelt inte bygga in kameran.

Uppgraderingsmöjligheter

Vi inleder med någonting som får anses vara standard – surfplattor går inte uppgradera. För större delen användare skulle vi säga att det är fallet även med Iconia Tab W700. För den mer avancerade användaren som tycker om utmaningar, struntar i garantin och vågar riskera att helt förstöra enheten är det fullt möjligt.

RAM-minnet är föga förvånande fastlött, men SSD-enheten som är av typen mSATA går att byta ut mot en större modell. Notera dock att det innebär att Iconia Tab W700 i princip måste plockas isär till dess minsta beståndsdelar. Mer information och tillvägagångssätt finns att hitta på webben och Acers forum.

OBS! SweClockers tar inte ansvar för eventuella skador och förstörd utrustning som uppkommit på grund av innehållet på denna sida. Att byta ut komponenter sker helt på egen risk och kan medföra bruten garanti.