Test: Spelprestanda

Mätningar av 3D-prestanda består av två delar. I den första står det syntetiska testet 3DMark i fokus för att ge en mer generell överblick av grafikprestandan.
Del två består av fyra spel ur fyra olika genrer: F1 2012, Skyrim, Battlefield 3 och Civilization V, som testas i olika inställningar. Utöver standardupplösning testas även enheten i 1 366 x 768 för användning som referens till framtida tester.

3DMarkICFWorkload 2013-02-01 14-48-35-58.png
3DMarkICFWorkload 2013-02-01 14-50-27-91.png

Syntetiskt: 3DMark

Det första deltestet av 3DMark som riktas mot mobila enheter passar ypperligt för Iconia Tab W700. Både processorkärnorna och grafikdelen hålls tillbaka av termiska skäl, vilket resulterar i en förhållandevis låg placering. Faktum är att prestandan ligger mer i linje med Intels numera föråldrade HD Graphics 3000.

Åter handlar det om en låg placering, dock ligger den bättre till i förhållande till Asus UX32A med HD Graphics 3000 än i det föregående testet. Det är dock fortfarande uppenbart att processorn får svårt att sträcka på benen när både CPU och GPU tvingas arbeta samtidigt.

F1_2012.jpg
Battlefield_3.jpg
Civilization_V.jpg
Skyrim.jpg

Speltester: 1 920 x 1 080 pixlar – Standardupplösning

Iconia Tab W700 kommer inte ens i närheten av att kunna dra runt de fyra spelen i SweClockers testsvit, detta trots grafikinställningar nedskruvade till lägsta möjliga. Intels integrerade grafikdel HD Graphics 4000 har i normala fall svårt att arbeta i dess maximala klockfrekvens och det råder inga tvivel om att det blir ett större problem här.

Speltester: 1 366 x 768 pixlar

Föga förvånande syns bättre resultat med lägre upplösning, men det handlar fortfarande om kort sagt dåliga resultat. Lyckligtvis är det ingen spelmaskin som passerar testlabbet.

Det var ingen högoddsare att Acer Iconia Tab W700 skulle göra dåligt ifrån sig i speltesterna. Det är å andra sidan in dess tänkta marknad och vi lägger därför ingen större vikt på detta. Det här kan däremot komma att ändras med en ny generation processorer längre fram i tiden.

Problem med nya drivrutiner

Trots att spel inte ligger i fokus för Iconia Tab W700 vill vi uppmärksamma om ett problem med de senaste drivrutinerna (15.31), som vi stött på. Dessa drivrutiner användes för samtliga prestandamätningar förutom i Civilization V där testscenen inte kunde renderas utan vi möttes av en svart skärm där pilen gick att rör på. Faktum är att enda sättet att avbryta var att avsluta i Aktivitetshanteraren.

Vi testade istället med en något äldre drivrutin (15.28) och då kunde testet genomföras. Intels grafikdrivrutiner är inte kända för sin stabilitet och det här är bara ett av många exempel redaktionen stött på vid tidigare tillfällen. Om felet beror enbart på Intels drivrutiner, hårdvarukonfigurationen i Iconia Tab W700 eller en kombination av de båda låter vi dock vara osagt.