Gråskala och färgtemperatur

Färgrymden beskriver hur färgtoner återges, hur ljuset av en röd eller blå nyans ser ut. Detta är så att säga de yttersta gränserna för skärmens egenskaper. Vad som många gånger viktigare är vitbalansen, eller gråskalan som är en mer korrekt beskrivning. Exakt hur balanseras nivåerna av Röd, Grön och Blå för att skapa neutrala nyanser grått och vitt? Långt ifrån allt vi ser på skärmen är klara färger utan är en blandning någonstans däremellan.

Så gott som all skärmstandard arbetar mot vitpunkten D65. En sedan länge etablerad standard med en vitbalans som motsvarar dagsljus en mulen dag i norra Europa. Detta oavsett ifall det är sRGB, HDTV eller AdobeRGB. Avviker skärmen från D65 får det effekt på hela bilden. Alla toner, ju mer neutral eller grå den nyansen är, desto tydligare blir avvikelsen. Här mäter man från svart till vitt i bilden och en bra skärm har samma RGB-balans genom hela gråskalan.

En sämre skärm avviker så att exempelvis mörka nyanser skiftar mer mot blått eller att ljusa nyanser skiftar mot grönt. Målet är D65 genom hela gråskalan från svart till vitt så att mörka och ljusa nyanser håller samma karaktär.

Som jämförelse är det lilla felet vi ser hos blått i färgrymden med Dell U2713HM något som endast påverkar nyanser av blått och det är först vid tydligt blåa nyanser sådana fel börjar synas. Men en felaktig vitbalans är något som påverkar hela bildens karaktär. Därför räknas korrekt vitbalans som den allra viktigaste detaljen för hur en skärm återger färger.

Oftast anger man ett värde i färgtemperatur. Målsättningen D65 har en färgtemperatur på 6504 Kelvin. Så målet är 6500 Kelvin. Dock är färgtemperatur (CCT, Corrolated color temperature) en dålig indikator på att allt är rätt med RGB-balansen eftersom färgtemperaturen inte tar hänsyn till nivån av grönt. Och en skärm som är för grön är bland det mest störande som finns.

Färgtemperatur är i grund och botten endast en indikator på balansen mellan rött och blått. Ju rödare, desto lägre färgtemperatur och ”varmare” färger. Ju blåare, desto högre färgtemperatur och ”kallare” färger. Detta är väldigt bekant för fotografer och ni som plåtar RAW-format känner till att reglagen ofta separerar på ett reglage för färgtemperatur och ett andra reglage för nivån av grönt.

D65_vs_6500K.png

Där färgtemperatur och 6500 kelvin omfattar en hel palett av gråtoner som har en viss balans hos rött och blått är D65 en exakt definition av vitt och en punkt i CIE-diagrammet. En vitpunkt. Därför är det en självmotsägelse att säga att en skärm är ”Kalibrerad till 6500 Kelvin” eftersom den bilden kan vara hur grön- eller hur magentatonad som helst. För att skärmen ska klassas som kalibrerad måste gråskalan följa D65.