Latens "input-lag"

Latensen, hur lång tid skärmen fördröjer bilden är viktigt för inte minst spel men också för filmtittande. Ju högre latens, desto mer dröjer det innan skärmen visar de förändringar du genomfört i spelet eller växling av bildrutor i filmen. För film är problemet inte lika uttalat då det mesta produceras med 24 eller 25 bildrutor i sekunden.

Det betyder att en latens på 42 respektive 40 millisekunder innebär att bilden ligger en bildruta efter ljudet. Detta märks sällan men vid 80 millisekunder och uppåt hamnar du mer än två bildrutor efter ljudet och då upplever de flesta att läpprörelser inte är i synk med ljudet.

På TV-apparater är detta ingen ovanlighet och med den typ av bildinterpolering som används idag är latensen uppe i 120 till 200 millisekunder! I bästa fall finns ett spelläge på TV:n som tar ned latensen till rimliga nivåer.

Monitorer har sällan så stora problem men även förhållandevis mild latens kan bli ett problem för den som spelar spel. Vid 60 Hz bildfrekvens betyder en latens på 16,67 millisekunder att bilden visas först en bildruta efter att grafikkortet faktiskt renderat bildrutan och genererat en signal.

För mig som är fullständig torsk på Civilization och får tokspö av 12-åringar i Battlefield och därför endast kör solokampanjer, är det sak samma om det är 16 eller för den delen 32 millisekunder, alltså två bildrutor. Men för dig som sätter stor vikt vid detta är latens under 16 millisekunder att föredra.

crtjpg.jpg

Nu är latens något du helst kontrollerar med ett oscilloskop och en ingenjör iförd vita skyddskläder. Vi får nöja oss med en gammal hederlig bildrörsmonitor, en Samsung SyncMaster 900NF och en systemkamera. Genom programvaran SMTT kan vi få jämförbara klockningar genom att plåta av båda skärmarna samtidigt och räkna fram ett genomsnitt från flera bilder.

Där har en spridning på 18–27 millisekunders fördröjning av bilden och snittar på 23 millisekunder. Ganska typiskt värde och U2713HM är därför ingen spelskärm för dig med de högsta kraven. Men har du de kraven är du sannolikt redan inställd på de specialiserade gaming-skärmarna. Själv märker jag inget som helst skillnad och får lika mycket stryk som vanligt.