Qpad MK-85 Pro

IMG_8491.jpg
IMG_8508.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Qpad

Modell

MK-85 Pro

Brytare

Mekaniska (Cherry MX Red)

Anslutningar

PS/2, USB, mikrofon, hörlurar

Dimensioner (BxHxD)

448 x 149 x 35 mm

Vikt

1,27 kg

Pris

Under förra året tog vi en titt på svenska Qpads första tangentbord MK-80 Pro. Modellen gav ett väldigt gott kvalitetsintryck men det fanns vissa tveksamheter kring valet av mekaniska brytare samt det väldigt höga priset. Idag har det blivit dags att ta en titt på uppföljaren MK-85 Pro, en modell vars mål är att bjuda på mer av det goda samtidigt som vissa andra ändringar har gjorts.

IMG_8492.jpg
IMG_8493.jpg

Vid första anblick påminner Qpads nykomling en hel del om föregångaren MK-80. Den 1,27 kg tunga stommen är i grunden densamma vi såg under förra året och det är absolut inget negativt med det med tanke på hur pass stabil och kvalitativ den har visat sig vara. Det rör sig om ett väldigt avskalat tangentbord där mängder av knappar har slopats till fördel för enklare mediafunktioner som delar tangenter med F1-F6 knapparna. Likt föregångaren skickar Qpad även med ett löstagbart handlovsstöd, något som bör användas då tangentbordet är ganska högt.

IMG_8506.jpg
IMG_8494.jpg

I tangentbordets bakkant finns ett antal anslutningar tillgängliga för enklare åtkomst. Det rör sig om 2 st. USB-portar samt utgång för hörlurar samt ingång för mikrofon. Dessa ansluts i sin tur genom en "sleevad" kabel som delar upp sig i tre anslutningar, varav två är 3,5 millimeters-pluggar för ljudet. Nytt för MK-85 är att PS/2-anslutningen har slopats till fördel för en ensam USB-kabel. Det är nämligen som så att Qpad är bland de första i världen att erbjuda "full n-key rollover" via USB, det vill säga att ett obegränsat antal tangenter kan tryckas ner och samtidigt registreras utan bortfall.

IMG_8505.jpg
qpadmk85.PNG

En annan nyhet hos MK-85 är att Qpad har byggt in en makrofunktion i tangentbordet. Genom en medföljande mjukvara kan antingen förinställda snabbkommandon eller inspelade makron tilldelas till någon av tangentbordets knappar. När allt är klart sparas kommandona i tangentbordets minne vilket innebär att programvaran inte behöver köras under tiden. Det finns totalt 5 st. profiler som kan programmeras med olika makron och snabbkommandon.

IMG_8502.jpg

Vårt största klagomål med föregångaren MK-80 var valet av mekaniska brytare. Modellen använde sig av Cherry MX Blue, en brytare vi själva anser passar avsevärt bättre för skrivande snarare än spelande. Givetvis hänger detta mycket på tycke och smak men Qpad har åtminstone lyssnat på merparten av användarna och använder nu istället MX Red.

Cherrys MX Red påminner väldigt mycket om MX Black till känslan. Det rör sig om en brytare med linjärt motstånd där aktiveringspunkten ligger efter två millimeter. Där MX Black kan anses vara en ganska tung brytare som kräver mycket kraft för att trycka ner, är istället MX Red en av de lättaste.

IMG_8512.jpg
IMG_8513.jpg

MK-85 bjuder likt sin föregångare på bakgrundsbelysning. Merparten av brytarna sitter monterade tillsammans med en röd lysiod som sedan lyser igenom tangenterna. Belysningen kan justeras i fyra steg, där de första tre är styrkan på ljuset och det sista är ett pulserande läge.

IMG_8497.jpg

När det kommer till övriga tillbehör skickar Qpad med fyra stycken oranga extratangenter. Dessa kan exempelvis användas istället för WASD-knapparna för att lättare urskilja dessa från de övriga tangenterna. Företaget skickar även med ett litet plastverktyg som gör det lättare att plocka loss tangenterna.