Prestanda: Överklockning

Med överklockningen i hamn ville vi givetvis koppla lite prestandasiffror till vår nuvunna prestanda. Nedan har vi valt ut ett antal program och spel ur vår testsvit där samtliga överklockningssteg representeras tillsammans med Core i7 3960X i sitt grundutförande.

Det är nästan att vi fäller en tår av lycka när prestandaresultaten från överklockningen presenteras. De siffror som visas upp är inget annat är oerhört imponerande och utan tvekan de högsta vi någonsin mätt upp i testlabbet. Prestandan skalar fint med klockfrekvensen i samtliga program men förblir stillastående när det kommer till spel.

Strömförbrukningen är väldigt intressant när det kommer till överklockning då den kan kopplas ihop med den ökade värmeutvecklingen och behovet av ordentliga kylare. Som synes i diagrammet ovan kommer man ganska smärtfritt undan förutsatt att spänningen inte höjs till processorn. När spänningen höjs ökar strömförbrukningen rejält för att till slut kulminera vid 449 W under belastning i 4,84 GHz.