Prestanda: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är det samma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör vi en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och annat.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå, vi har inte modifierat nordbryggefrekvens, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi har även slagit av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.

Som vi tidigare nämnt ger fler trådar än fyra inte särskilt mycket för slutresultatet i PCMark 7, vilket märks extra mycket när processorer av samma arkitektur körs i liknande klockfrekvenser. Core i7 3960X och i7 3930K presterar här i princip likadant.

Resultatet från Cinebench är väldigt intressanta då vi bättre kan se en ganska stor skillnad mellan Sandy Bridge-E och den äldre Westmere-arkitekturen (Core i7 980X) trots samma klockfrekvens och antal kärnor. Ännu en gång ser vi hur både den svindyra Core i7 3960X och den mer prisvärda i7 3930K landar på samma resultat.

De arkitekturella förbättringarna i Sandy Bridge-E lyser även igenom när det videokodas med x264. De nya i7-processorerna presterar nästan 10 procent bättre än förra årets flaggskepp i7 980X vid samma klockfrekvens. Skillnaden mellan i7 3960X och i7 3930K är ännu en gång obefintlig.

Den andra omgången av videokodningen uppvisar väldigt liknande siffror som den första. Sandy Bridge-E har ungefär 10 procent fördel över Westmere vid samma klockfrekvens samtidigt som den extra L3-cachen i i7 3960X inte ger något mervärde.

Som vi tidigare har konstaterat är grafikkortet en flaskhals i Bad Company 2 när det spelas i höga upplösningar och detaljnivåer. Således är det ingen skillnad mellan de olika modellerna i det här testet.

Med upplösningen nedskruvad ett par snäpp kan vi nu urskilja vissa skillnader mellan de olika modellerna. Intels nya i7-modeller ligger i topp med ytterst marginella skillnader mellan varandra.