Noctua NH-D14

Egenskap

Värde

Tillverkare

Noctua

Modell

NH-D14

Dimensioner (HxBxD)

160 × 140 × 130 mm (utan fläktar)

Vikt

900 gram (utan fläktar)

Material

Koppar, aluminium

Fläkt(ar)

1x140 mm, 1x120 mm

Fläkthastighet

Max 1 300 RPM

Kompatibilitet

Intel sockel 1366, 1156 och 775, AMD sockel AM2/AM2+/AM3

Kylpasta

Medföljer

Konstruktion

Dubbeltorn med 6 heatpipes

Pris

Cirka 850 kr inklusive moms

Noctua har gjort sig kända för välpresterande kylningslösningar och fläktar av riktigt hög kvalitet. NH-D14 är en ny design med en två fläktar varav en i mitten och det senaste tillskottet till familjen av processorkylare.

Noctua NH-D14 är en massiv klump med dubbla kyltorn och 6 värmeledningsrör. Kylaren har två fläktar, en 140 millimeter stor mellan tornen och en 120 millimeter stor monterad utanpå.

Fläktarna levereras förmonterade, den mittersta måste dock tas bort vid installation av kylaren. Noctuas tanke är att fläktarna ska hjälpas åt att flytta varmluft från processorn och ut genom någon av chassifläktarna.

Den blankpolerade bottenplattan består av pläterad koppar och är mycket jämn. Noctua har ingen förapplicerad kylpasta, men det medföljer en hel tub i tillbehörspaketet.

Bland tillbehören återfinns monteringsramar för både Intel och AMD. Liksom för de flesta tyngre kylare handlar det om en anordning med egen bottenplatta som ska hålla allt på plats. Noctua skickar även med kylpasta samt en hög olika motstånd och annat som kan vara trevligt att använda till fläktarna.

Installationen av NH-D14 gick snabbt och smärtfritt, ett krav är dock tillgång till moderkortets baksida på ett eller annat vis. Kylaren tar upp gott om plats runt processorn vilket kan vara värt att tänka på, dock bör det inte vara några problem utan väldigt höga kylflänsar på minnesmodulerna. Hela konstruktionen andas hög kvalitet, något vi blivit vana vid att se från Noctua.

De två fläktarna kan köras till samma fläktanslutning på moderkortet tack vare en medföljande fördelare. Fläktarna är inte PWM-kontrollerade, dock kan den som önskar använda de medföljande motstånden eller låta moderkortet kontrollera spänningen direkt.