Förra sommaren tog Asus över Intels NUC-tillverkning, då Intel ville avyttra sin hårdvarutillverkning och insåg att någon behövde ta över stafettpinnen för de populära minidatorerna. På CES-mässan i början av januari visade det taiwanesiska företaget upp flera nya NUC-modeller, bland annat en med ett 25 procent större – men fortfarande litet – chassi som därmed klarar en mer kraftfull processor.

Någon uppföljare till Intels NUC Extreme-modeller kom inte, och en talesperson för Asus bekräftar för Fudzilla att den grenen av NUC-familjen inte kommer förlängas, åtminstone inte för tillfället. ROG NUC kommer under överskådlig tid vara den största NUC-varianten, men med tanke på att det redan rymmer ett Geforce RTX 4070 bör det räcka ganska långt.

Raptor Canyon Ingress.jpg

NUC Extreme består inte av en komplett dator i ett minimalt chassi utan av ett kompakt moderkort med processor, arbetsminne och integrerad kylning som ryms i ett kompakt men inte extremt litet chassi. NUC 13 Extreme har till exempel ett knappt 14 liter stort chassi, nästan lika stort som mini-ITX-chassin. Det kan jämföras med ROG NUC vars chassi har en volym på 2,5 liter.