Nyligen avslöjade Meta en ny satsning där företaget erbjuder en reklamfri upplevelse på Facebook och Instagram för användare i EU, i utbyte mot pengar. Efter en dryg vecka har tjänsten nu aktiverats, och användare har börjat kunna ansluta sig till prenumerationstjänsten.

I en ny dialogruta som visas för användare i unionen förklarar Meta att användarna har två val: Antingen fortsätta som vanligt, men då måste de ge sitt godkännande till att personuppgifter behandlas för riktad reklam, eller betala för en reklamfri prenumeration. På mobil kostar prenumerationen 149 kronor i månaden för både Facebook och Instagram.

För den som väljer prenumeration kommer Meta inte använda personuppgifter i reklamsyfte. Facebook och Instagram har som sociala medier tillgång till stora delar av användarnas liv och behöver inte samla några ytterligare personuppgifter för att skapa en unik profil av varje användare. De som slutar prenumerera och byter till gratiskonto igen kan alltså förvänta sig att företaget kommer använda allt som har delats med tjänsterna under tiden de prenumererade, eftersom det finns där.

I ”din info används inte för annonser”, som det heter i dialogen på Facebook, lär däremot ingå att Meta inte säljer informationen vidare till marknadsförare oavsett om de köper reklam eller inte, och inte heller inkluderar uppgifterna som del av anonym statistik för reklamförsäljning.