Metas problem i EU kommer snart ställas på sin spets, när förordningen om digitala marknader träder i full kraft. Företaget har varit mer försiktigt i regionen de senaste åren, och valde nyligen att inte släppa Twitter-utmanaren Threads inom EU.

Enligt en ny rapport i New York Times har Meta fört interna diskussioner om att släppa en prenumerationstjänst i EU, utan reklam och därmed spårning, som ett möjligt sätt att möta kritiken och de juridiska bekymren kring personuppgiftshantering. Några uppgifter om hur mycket en prenumeration på Facebook eller Instagram kan komma att kosta eller när tjänsten kan lanseras har tidningens källor inte avslöjat.

Något beslut om att lansera prenumerationerna eller inte ska inte ha fattats än. New York Times källor uppger att företaget inte räknar med att speciellt många europeiska användare skulle nappa på erbjudandet. Juridikprofessorn Anu Bradford vid Columbia-universitetet säger till tidningen att ryktena visar att teknikjättarna anpassar sig till EU:s digitala lagstiftning.

I april i år avslöjade Meta att reklamintäkter från EU-området utgör 10 procent av företagets totala omsättning.