Det finns företag som följer befintliga standarder till punkt och pricka, men Asrock är praktexemplet på en aktör som ofta väljer att gå sin egen väg. Mini ITX-moderkort för Intels entusiastinriktade X299-plattform och Micro ATX för AMD:s gigantiska Threadripper-processorer är två exempel. Bolaget experimenterar även med små chassin och inbyggda moderkort, och i samband med CES 2022 avtäcker de nu en färsk produkt på detta tema.

► Läs allt från #CES-2022

Nykomlingen heter Deskmeet och tar storleksmässigt upp kampen mot minimala SFF-chassin som svenska Louqe Ghost S1 och Dancase A4. Deskmeet har yttermåtten 168 × 219 × 218 millimeter (B × D × H) och således en volym på 8 liter – aningen mindre än Ghost S1 och en knapp liter över A4. Trots litenheten finns plats för både fullstort ATX-nätdel och dedikerat grafikkort.

Deskmeet 3.png
Deskmeet 4.png

Till det yttre handlar det om en anspråkslös svart låda med täckt front och perforerad topp, där komponenterna monteras på en stomme som skjuts in i den kringliggande lådan. Det handlar inte om någon tvåkammarlösning som i många andra SFF-chassin, utan vägen till de små måtten går via ett specialbyggt moderkort. Dessa finns med Intel Core 12000-stöd genom B660-styrkretsen, alternativt upp till AMD Ryzen 5000-serien och detta via den enkla X300-kretsen, som exempelvis finns i Deskmini-serien.

Asrock benämner de två moderkorten som B660-ITX och X300-ITX, men det är tydligt att det inte är formfaktorn Mini ITX-som åsyftas. Det handlar nämligen om moderkort som är betydligt bredare än den kvadratiska formfaktorn, vilket dels lämnar plats för fyra DDR4-moduler, dels en uppsättning USB-anslutningar. Dessa finns tillgängliga i chassits front och består av två USB 2.0 och tre USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps), varav en är Type-C. Ett 3,5-millimetersuttag för ljud ackompanjerar.

Deskmeet 5.jpg
Deskmeet 6.jpg

Intel-moderkortet är mer påkostat och har två M.2-platser enligt PCI Express 4.0, medan även PCI Express x16-platsen för grafikkort stödjer detta protokoll. Lagring kan även anslutas via de tre SATA-anslutningarna. På AMD-moderkortet sjunker SATA-anslutningarna till två och endast en M.2-plats enligt PCI Express 3.0 finns tillgänglig, men moderkortsduon har en extra M.2-anslutning öronmärkt för trådlös kommunikation.

Oavsett val av moderkort är längden på grafikkort begränsad till relativt korta 200 millimeter. ATX-nätdelen medföljer och är på 500 watt och av 80 Plus Bronze-typ, där positionen bredvid processor är det som sätter den snäva gränsen 54 millimeter för höjden på processorkylaren. X300-ITX har en uttalad begränsning för processorer med 65 watt TDP-värde, men B660-ITX ska vara kompatibel med samtliga "Alder Lake"-processorer.

Asrock belyser dock att datorlådan kan konfigureras på olika vis. Grafikkortet kan ersättas av en sluten vattenkylare, men också av en hårddisk, fläkt eller 2,5-tumsenheter. Lagringsplatser finns också mot frontpanelen. För den som skippar grafikkort har moderkortets I/O-panel VGA- och HDMI-anslutningar, medan Intel-modellen också har en Displayport. Därutöver finns två extra USB 2.0 och lika många USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps), vid sidan av ljud och Gigabit Ethernet.

Det är i skrivande stund okänt när Deskmeet släpps och vad priset landar på.

Kan du tänka dig att ställa en Deskmeet på skrivbordet? Varför, varför inte? Berätta i kommentarstråden!