Inlägg

Inlägg som hockexx har skrivit i forumet
Av hockexx
Skrivet av friArsenik:

Du pratar säkert om sommar / retro bilar. De går upp i priset och inte ner...

Givet, men du får många "4090" på denna retrobil. Sen köper många svenssons överdrivet dyra bilar för vardagligt bruk som tappar klart mer i värde på ett år en ett grafikkort. En 5 år gammal bil hade gjort jobbet minst lika bra och med likvärdig säkerhet och förmodligen högre driftsäkerhet på grund av mjukvarubuggar och allt nyare bilar drabbas med då och då.

Av hockexx
Skrivet av dagas:

Får se om du är lika nöjd om något år när det inte längre är bäst och du måste lägga ut 30k för 5090?

Men bra du är nöjd i alla fall.

Är inte menat som att attackera dig utan är mer nyfiken.

Min kompis köpte 7900XTX och är väldigt besviken för datorn krashar hela tiden nu vilket den inte gjorde med 2070 super. Det är dock mer än kraftfullt nog.

Jag hade nog köpt 4070 ti om det fanns när jag köpte mitt kort vid BF. 4080 och 4090 är för dyra.

Jag köpte ett 7900 XTX och datorn flyter som smör och jag har inge mer stutters i webbläsaren när jag kör DX12-spel som jag hade med mitt 3070, inga problem med att VRAM tar slut heller. Vilken knasig anekdot. Ingen setup är den andra lik trots likvärdig hårdvara.

Hade inte 4090 varit så satans stort och framförallt dyrt så hade jag övervägt det. Om folk har ekonomin för det eller för den delen väljer att prioritera att köpa ett 4090 så är ju faktumet att det är ett kort med förjädra klös i. Många av dem som köper dessa kort spenderar ju upp till flera timmar om dygnet vid datorn. Men folk som lägger över 300k på en bil de kör några svängar med på sommaren varje år är ju helt socialt accepterat, men folk som köper ett 4090 är det tydligen något "fel" på.

Låt folk njuta av sin hobby.

Av hockexx
Skrivet av Wikai:

Verkar vara vanligt problem med P20 Pro.
Har nu fått byta mitt för andra gången under de 4 år jag haft luren.
Förra gången gick det på garantin, men den här gången löste jag det själv.

Finns bra instruktiner på iFixit om någon annan behöver ge sig på samma ingrepp. Lite småpirrigt när man behöver bräcka loss det uppsvällda batteriet. Det är fäst i luren med ett dubbelhäftande tejp och sitter verkligen som fan.

Min P8 lite har fortfarande samma batteri sen släpp och köttar på bra. Använder den enbart för streaming osv, finns inget abonnemang i den (SIM eller E-SIM). Bästa telefon jag haft genom alla tider. Troligen så har TS låtit batteriet urladda för mycket
Bytte nyligen till S22 från S20 men det var en downgrade..

Av hockexx

Vilka tillverkar Svive? Har sett dem dyka upp någon gång. Eller är det ett nytt eget företag?

Det var bra pris på 40" nu 3995kr, men 8ms? Mjah. Tror även den är för stor för 3440x1440.

Tack för svar, ska kika lite på 34".

Av hockexx
Skrivet av Oliver91:

Igår pröjsade man också 1 år expansion pass till switchen för att avnjuta lite Goldeneye 007 trodde man... men spelet har inte stöd för Switch Pro Controller så det är knappt spelbart med vanliga joycons eller switch pro controller och xbox versionen har inte stöd för multiplayer vilket är 90% av det roliga med spelet.

VA!? Är de förståndshandikappade?

Gillade switchen i början men prestandan samt problem likt detta har låtit den stått länge.

Forspoken ser ju lite roligt ut när man tittat någon minut på gameplay. Men prestandan folk rapporter gör det till ett stort nej.

Av hockexx

Bytte från S20 till S22 då jag spräckte skärmen på förra (efter att ha tappat den säkert 500 ggr), tappade den i mjuksnö men låg ju ett vasst gruskorn där då. Skärmbyte var löjligt dyrt, företaget betalar så klart så de tycke att en ny var ett bättre köp.
Rätt missnöjd faktiskt. S22:an är lite för liten och verkar dra klart mer batteri även sproilans ny jämfört med 3~ år gammal S20 (trots att jag satt 60Hz istället för 120Hz). Ibland tar inte touchen heller så när man skrollar och sätter tummen mot så stannar inte skrollningen utan fortsätter glida vidare.
MARKANT mer bloatware med. Överdrivet dyr (7100kr) med tanke på vad man fick, ångrar nästan att jag inte lagade skärmen istället.
Samma mängd lagring med.

Njah, jag är lite missnöjd. Hade jag köpt privat hade jag skickat tillbaka den och lagat min gamla. S20 var en bättre telefon.

Av hockexx
Skrivet av Axel95:

Tror du menar 3440x1440p för 3440x2560P finns inte. Men hur mycket vill du ge för en ny skärm

Oj, ja det gör jag nog. Budget är väl cirka max 8k. Förlåt för sent svar. Jag skrev ju 4-7k i inlägget? Men max är 8k.
Icke TN, helst inte VA då man inte ser någonting när det blir mörkt så IPS helst.

Av hockexx
Skrivet av mrnez:

Jag drar för övrigt en sträng i mitten eller ett x på hela GPU die:n och sprider ut det med antingen ett kreditkort eller tillbehöret man får med TG kryonaut. Behöver inte vara tjockt men bra om det täcker hela ytan. Så jag gör iaf. Får kanontemps med den metoden. Kan även ta en större ärta i mitten men jag föredrar att smeta ut.

Av alla metoder jag testat så ger ett smalt kryss med 4 "smååå duttar" mellan varje sträng samma likvärdigt eller bättre resultat än att stryka ut dem. Det har hänt att det blivit lite för mycket mot kanten och att det pressats ut en liten dutt, men icke ledande pasta så gör det inget. Absolut sämst har en större klick i mitten varit.

Vill man vara hundra på att inget läker ut och få bra prestanda så är det bäst att stryka ut. Det räcker med ett väldigt tunt lager, det ska bara täcka ojämnheter ändå. Ett för tjockt lager är negativt.

Av hockexx
Skrivet av Svensktiger:

Alla heatpipes påverkas av gravitationen.
Mer eller mindre såklart beroende på design och storlek.

Men AMD's nuvarande problem har nog inte med vare sig design, monteringsriktning eller typ av heatpipe att göra då vissa kort bevisligen inte har problem med "samma" kylare.

Rätt hade du Om än indirekt.

Förmodligen är det väl billigare att ersätta "förväntat" defekta produkter än att ha bättre kvalitetskontroll.

Av hockexx
Skrivet av 82danne:

factory reset,sen logga in med mail..fick jag göra

Brukar ju vara pinkod på SIM-kortet med. Samt PUK om man misslyckas med det.
Har själv knappat fel då pisstelefonen bestämde sig för att uppdatera när jag sov 4 timmar efter att jag uppdaterat telefonen. Knappade in skärmlåskoden 4 gånger i nyvaket stadie och den låste sig och krävde PUK.
Sjuk som fan var jag med så kunde inte åka till jobbet och fixa PUK-koden mitt i pandemin (arbetstelefon/samt privat), kunde inte ringa, så skickade mail till chefen från min privata mail som hamnade i hans skräppost.

Redigt populär var jag de första minuterna vi återsågs. REDIGT.

Av hockexx

Det är ju grafikdrivrutinen som kraschar. "Live kernel event 141" hänvisar i regel till hårdvaruproblem. Men det behöver inte vara själva hårdvaran det är fel på för det. Det blir nog svårt att felsöka detta, eftersom du testat kortet i annan dator med samma problem så lutar det ju åt hårdvarufel.

Du skulle kunna testa montera om kylaren med ny pasta och kylkuddar på minnena. Men jag tror inte det är ett värmeproblem utan defekt hårdvara.

Av hockexx

Kontrollpanelen -> säkerhet och underhåll -> Underhåll -> Visa tillförlitlighetshistorik. Där bör du få lite info om vad och varför det kraschar. Eller sök bara på tillförlitlighetshistorik.

Kortet är ändå 6~ år gammalt så det kan ju vara på väg att ge upp. Kanske är det någon minnesmodul som går het.
80 grader på hotspot gör inget och oljan från kylkuddarna är inte ledande så den är det inte. Mitt moderkort fullkomligt sölar från kylkuddarna till VRM vid processorn, hela sockeln är full av sådan olja utan problem.
Det är garanterat inte nätaggregatet som är problemet.

Av hockexx
Skrivet av Swedishchef_90:

Det är inte minnet som är problemet för 4070ti (även om det är snålt) utan bushastigheten för 4k.

I 4k är fps/kr
4080 82.66kr 16 490:-
4070ti 71.5kr 11 300:- (66 vid msrp)
6900xt 70.3kr 9990:-
6950xt 67kr 10 490:-
7900xt 63.1kr 11 500:-
7900xtx 69kr/fps 14 500:-

Pris tagna från saker i lager.
Välj inte 6900/6950 iaf om du har råd

Det finns ju begagnat. Men då står du där 14 dagar senare om den går sönder.

Av hockexx
Skrivet av Maximo:

Varför är det just i horisontell montering som problemen för AMD uppstår då?

En intresserad fråga bara.

Jag tror ni blandar ihop chassiets orientering och grafikkortets.
När ett chassi är lodrätt är gpun horizontell.

Av hockexx
Skrivet av Ozzed:

Fast riktigt så enkelt är det ju inte. En heatpipe är ett rör med en veke och vätska. Mycket simpel konstruktion. Jag såg videon Der8auer gjorde där han dissekerade ångkammaren och det såg ju helt överjävligt komplext ut med stödpelare och annan skit. Många fler punkter där dålig tillverkning kan orsaka läckor. För vad? Visst, kylaren kan I teorin bli något mindre men även med en korrekt fylld och icke läckande ångkammare så kommer det alltid finnas en viss orientering som ger bäst prestanda, och det problemet slipper man med heatpipes. Men visst. Om designmålen är att kylaren prompt skall vara så liten den kan bli utan att man tappar prestanda så är det väl enda lösningen. Men själv förstår jag inte varför storleken på kylaren skulle spela roll, speciellt inte när kortet ändå inte har särskilt hög TDP med dagens mått mätt.

Pelarna du såg är bara fästpunkter för att inte kammaren skall göra likt det jag skrev om 5450/6450.
Du får samma problem med heatpipes om de är orienterade fel (värmeöverföring då, inte expansion. Rör tål dock mer än flat yta.). Heatpipes är en mildare funktion av ångkammare.
Vätskan måste avdunsta och när den sedan kylts kondenseras och slirar ner i botten för att upprepa samma procedur om och om igen. Det är själva tekniken bakom heatpipes/ångkammare.

Du förstår ju uppenbarligen inte vad jag säger. 7900XTX har en heatpipe som täcker hela GPUN. Den är bara mycket, mycket bredare än de heatpipes du är van vid. Givetvis mår en ångkammare bäst av att vara horisontell då det fungerar likt ett lock på en kokande kastrull. Det ångas till locket och droppar ner till kastrullen igen. Men det gör heatpipes med.

En ångkammare eller heatpipes är inte särskilt krångliga. Värmen stiger, och när det kylts ned så blir det vätska igen och kyler innan det avdunstar igen. När vätska avdunstar så ger det en kylande effekt som vanliga fläktar inte kan göra.

Har du hällt stark sprit likt spolarvätska eller (ej sprit) aceton på händerna någon gång? Du blir kall för att det avdunstar.
Testa ta frugan dins nagellacksborttagare och häll en dutt på fingret så får du se.

Acetonet är samma temperatur som dig, men när det avdunstar så kan det till och med frysa vatten i rumstemp.

Skrivet av ITViking:

Inget som nämnts om 7900XT MBA och deras kylare?

Det är väl allt vi talar om?

Det finns många som vill att AMD bara ska gå under. Sen sitter vi där med mid-end grafikkort för 40-80k för det finns ingen konkurrens. AMD behöver inte vara bäst för att dra ner priserna, det räcker med att ligga hack i häl med lägre marginal. Någon som är lite sämre, men ändå styr priserna.

"EU säger att inget monopol får existera" Men dör AMD, då dör PC-gaming det kan du ha jävligt klart för dig.
Sen kan du sitta och torr-r**ka till 2% prestandaökning per år i decenium.

Någonstans oroar jag mig för nådastöten, men förhoppningsvis är RDNA3 vad Ryzen 1xxx var.

Av hockexx
Skrivet av A1200:

Kolla runt lite innan du postar dumheter. 🙄

2022-12-31:
https://www.komplett.se/kampanj/177999/nvidia-geforce-rtx-400...

Hos Komplett finns det 38 st Zotac 4090 och 23 st GWD 4090. Likadant hos många andra svenska återförsäljare. Vansinne att påstå att 4090 är slutsålda.

Gott Nytt År! 🎉

I efterskott! Jo slutsålt var väl inte tekniskt sett korrekt, men 4090 har sålt jävligt bra. Vi pratar ju inte lager på 100+ på flera olika tillverkare med samma gpu som förr.

Av hockexx

Är "Rain Off" basisk så skulle jag testa syratvätt, eller som ovanstående sa, citronsyra.

Av hockexx
Skrivet av Ozzed:

Vanliga heatpipes duger kanon till den TPB'n. Det är bara onödigt att snajsa till det men ångkammare för att det ska låta tufft.

Herregud mitt 1080 TI kommer upp i ~360W och håller sig under 60C även på sommaren, med orginalkylare. Så ångkammare är helt onödigt när det funkar hur bra som helst med vanliga heatpipes.

Heatpipes är ångkammare med, det AMD valde är dock om utfört korrekt markant effektivare än vanliga heatpipes. Tanken var väl att minska storleken på referenskorten. Det är dock inte första gången de använt denna teknik, minns inte exakt i dag vilken modell (har för mig HD 5450/6450) men det användes på äldre low-end passiva AMD-kort, även de uppvisade problem i längden då de svällde och sprack med tiden. Enligt rykten verkar det ju inte handla om att själva designen är fel utan att en del av dem har för lite vätska i sig så de går torra. Högst troligen ett tillverkningsfel från 3:e part, men jag tycker ju att AMD borde ha upptäckt detta innan release. Ansvaret tillfaller ju AMD oavsett då det är deras produkt.

Möjligtvis (spekulation) så var testexemplaren producerade korrekt och när det gick till fullskalig produktion så har de som tillverkat kylarna slarvat eller att något gått fel i tillverkningen. Sen fungerar de ju bättre monterad horisontellt då det blir en större yta för värmeöverföring än när ångkammaren står lodrätt.

Jag har själv beställt ett MBA, men om jag får ett och det inte blir avbokat och utöver det inte har problem med värmen så kommer jag vara skeptiskt till kylaren då jag har lite fobi för ångkammare.

Hade de kört "konventionell kylning" så hade de förmodligen krävt kylare runt 32cm+ i längd. Största anledningen till att jag valde 7900XTX var ju storleken på kortet i förhållande till prestandan då jag slipper byta tillbaka till mitt gamla chassi eller köpa ett nytt. Vilket jag måste göra med 4080/4090.

Skrivet av Ozzed:

Vi får väl se sedan vad det är för lösning på partnerkorten. Men jag tror ju varken de kommer använda ångkammare eller ha problem med höga temperaturer.

Ångkammare är jämfört med vanliga hestpipes en onödigt invecklad design som inte har några fördelar så varför de ska envisas med det ställer jag mig frågande till.

"Ångkammare" är som jag skrev ovan bara heatpipes med större yta, självklart är de effektivare om de fungerar korrekt.

Av hockexx
Skrivet av Slysor:

Skönt att det löste sig.

Fast det där stämmer ju inte.

En snabb bildgoogling bekräftar vad jag trodde, och chassits manual visar tydligt att de främre fläktarna sitter med långa skruvar.
<Uppladdad bildlänk>
https://www.fractal-design.com/app/uploads/2019/07/Define-R5-...

Jag har haft den typen av skruv för fläktar på flera chassin och ser absolut inget konstigt med det. Kanske är det du som är en amatör som ännu inte upplevt detta? Jag föreslår att du tar upp det med Fractal om du anser det onormalt, det är ju trots allt de som designat chassit i fråga här.

Vibrationer kan uppstå, absolut, men det vet man ju inte om man inte provar att montera fläkten med två skruvar? Enligt mina erfarenheter så finns det flera orsaker till vibrationer och de kan ju uppstå även med fläktar som sitter med fyra skruvar.

Jag anser att en fläkt som orsakar vibrationer trots att den sitter bra med två skruvar är en ganska dålig fläkt om det är såpass mycket obalans i den.

Det var som fan. Det är verkligen inte normalt även om det är korrekt för ditt chassi. Majoriteten av alla fläktar skruvas fast med i princip ½"-skruvar i majoriteten av chassin.

Äh, jag svamla ju. Jag har själv använt lika långa skruvar för frontmonterade fläktar på mitt Fractal Design R4. Missförstod dig lite där. Jag räknade inte med frontmonterade fläktar.

Men utöver det så är det kortare skruvar som är "standard". Längre skruvar är generellt för vattenkylare + fläkt.

Av hockexx
Skrivet av trickeh2k:

This aged well...

<Uppladdad bildlänk>

Du kommer ju inte få en brand av dåligt anslutna kablar av AMD dock, så det stämmer hittills bra.

Skrivet av AerisArchon:

Temperatur är inte samma sak som värme.

Jag tror inte de förstår hur pass liten den ytan med 110c är.