Inlägg

Inlägg som hockexx har skrivit i forumet
Av hockexx

En dator. Jag var väl runt 6 år när vi ärvde en dator från farbror min. Wolfenstein och solitaire var väl vad man spelade. Några år efter så köpte farsan en PII 300MHz med 64MB ram och ett Vodoo 2 med en hiskelig hårddisk på 8GB. Det blev dator för hela slanten. Morsan köpte en Xbox åt mig när de kom men det slutade med att den stod och samlade damm.

Hade en vän som hade 3 datorer konstant som vi ofta nötte vid, hur hans far hade råd vet jag inte men de var top of the line allihop. Kostade säkert runt 60-100k med kringutrustning. Vi spelade konstant, så ofta vi kunde och far hans uppgraderade eller bytte ut datorerna konstant. Det måste ha kostat en förmögenhet.

Av hockexx
Skrivet av THURGOOD:

Finns knappt något Palit 4080 kort i Sverige och det billigaste ser ut att ligga på 16k just nu. Bara typ Elgiganten och Komplett som har det. Men vi får väl se om NVIDIA är generösa och dumpar priserna på 4080

Gainward finns, vilket är mer eller mindre samma kort.

Fanns* som det ser ut.

Av hockexx

Ser ju inte särskilt lovande ut. De lär ha bra marginal på dessa kretsar.

Av hockexx

Ny skärm 3440x2560

Hej, eftersom att jag spillt vatten över knapparna på min huvudskärm så blev det väl dags för en ny skärm (den fungerar, så länge jag inte stänger av den, även efter men att starta den tog 35 minuter)
Sitter i dag på en 27" 2560x1440 IPS. Jag ser helst att den har okej kontrast/ljusstyrka, hur vida den är 100% svart där det ska vara svart väger mindre. Jag vill inte ha en skärm där jag måste ställa upp/ner ljusstyrkan beroende på film/spel/program.

Jag söker en 3440x2560 skärm på 32-34". Jag har en äldre HP Elite Display (2017/2018) 32-34" 3440x2560 på jobbet som är lätt curved och söker något liknande som hade lite prestanda annat än att kosta hade varit trevligt.

Min erfarenhet av att kika på VA-paneler är att de är för mörka generellt, finns det någon skaplig IPS vid mina önskemål runt 4-7k?
Jag bryr mig inte ett dugg om HDR.

Av hockexx

För mig finns det inget annat än Telia. Jag fick agera medlare åt mina 5 kamrater sist vi åkte iväg och fiskade. Ingen utom jag hade mottagning. Telia fungerar, men det kostar därefter.

Av hockexx

Det är småpengar, spara dem för att ha som backup om någon hårdvara i datorn skulle banga.

Av hockexx
Skrivet av underwatch:

Det är öronen som jag får ont, alltså runt och i öronen. Vet inte om det kommer hjälpa att rotera kuddarna men jag ska prova.

Har du tips på andra hörlurar som passar stora huvuden? 🤔

Hmm, jag känner igen problemet. Men jag har kört "Cloud II" eller Takstar pro 80 som de egentligen heter eller är byggd på i ~10 år.
Jag har dålig koll på hörlurar/headsets faktiskt.

Enda tipset jag kan ge är att inte köra USB-ljudkortet och använda en mjukvaru-equalizer om du vill få bättre ljud.
Jag testade ett Sennheiser 360 för något år sedan och de klämde mycket mindre, kanske andra Sennheiser är liknande?

Av hockexx

Jag använder dem själv då många andra headsets jag provat ger mig värk. Hur och vart får du värk av dem?
Enda problemet jag har är att jag måste peta in örsnibbarna för att de ska sluta tätt.

Har du testat att rotera/snurra på kuddarna? Jag tror inte ditt huvud är för stort, för jag har specialbeställda modeller av industrihjälm på jobbet på grund av storleken på min skalle och Cloud II sitter bra på mig.

Av hockexx
Skrivet av k1ngen:

Gammal och trött pc bara. Strul med de diverse saker. Dags för en ny dator, denna har verkligen gjort ett hästjobb under många år.

Ah, då är det som det är. Men det är kul med nytt!

Av hockexx
Skrivet av qube_gbg:

Tror ni att ett corsair ax860i kan driva ett 4090 och en amd 7950x om man stänger av boost på cpu och inte överklockar kortet?
Läste en gammal recension på psun då pressade de upp systemet till 760w utan problem.
Inväntar de nya psuerna som bör komma inrullade under december. Och har själv haft två evga classified gtx 980 ti under vatten och maximalt överklockde och en Intel i7 4770 k mellan 4,6-4,9 GHz utan problem. Tror att det systemet drog ca en bit över 700 w

Det lär fungera utan problem. Skulle datorn plötsligt stänga av sig då och då så är det nog OCP som triggar. Men effekten räcker.

Av hockexx
Skrivet av 1440p165:

2060 ser ut att fortfarande vara bättre val än 3050 om man köper nytt (bättre prestanda och lägre pris), nackdelen var att man bara fick 6GB ram med den billigare 6GB varianten.

RTX 2060 behöver inte mer RAM, om man inte som jag blev uppläxad körde specifika moddar i spel med högre texturer.
Men "vanilla" så kvarknar kortet långt före 6GB tar slut. Mitt 3070 kvarknar vid sin gräns på 8GB i nyare spel.

Av hockexx
Skrivet av Ykalon:

Tråden ligger i köpråd. Så man antar att felsökning redan har gjorts är mitt antagande.

Givet. Det finns forumregler och så finns det empati. Jag är ju nyfiken på vad som gått sönder för det är extremt ovanligt att en hel dator brakar. Det har inte hänt på 25 år för mig, inklusive bekantas datorer.

Kan man rädda en del från den gamla burken så kan man spara pengar. Vilket är ett köpråd i sig.

Av hockexx
Skrivet av mpat:

Nvidia har alltid snålat med minne tills de kommer på att AMD är ett hot en stund igen. Just här fastnade man i problemet att man satsat på GDDR6X och sedan inte kunde få det i 2Gbit-chip. Enda sättet att ge 3080 mer minne då vore att göra en dubbelmacka (som 3090), med 20GB VRAM, och det tillät väl inte deras vinstmarginaler. Med 3080 på 10GB kunde man inte gärna släppa upp 3070 till 16GB, så då fastnade alla de korten med för lite minne, trots att det inte hade varit speciellt dyrt att använda 2 Gbit-chip GDDR6 för 3070.

Det är ju otroligt tråkigt för en annan. När man väl "fläskar" på och köper ett redigt kort och så möts man av 100+ "5-3" FPS för att VRAM tar slut... Det blir ett 7900XTX så fort de kommer. Sen får det fan vara nog ett tag vad gäller dator. Med ett 7900XTX så är den dyrare än bilen, om den inte redan är det.

Men bilen går från A till B utan problem utan att staka och har så gjort i över 6 år.

Av hockexx
Skrivet av DasIch:

Klicket från 8-pins kontakterna är inte alltid så tydligt heller. Nu när jag senast höll på att fixa, med detta med kablar i bakhuvudet, var det en 8-pinnare till grafikkortet som jag inte hörde klicka i. Fick testa att den verkligen satt och det dubbelkolla.

De nya kontakterna är säkert svårare, men de gamla är knappast perfekta heller.

Nä, i ärlighetens namn så skiter jag i ljuden. Jag kollar om kontakterna bottnar. För CPU så har man fått deformerade tummar ett antal gånger. Det känns ju ärligt inte som att nya kontakten är det verkliga problemet. Det har ju krävts allt för stor kraft i flera år att ansluta saker korrekt. Det är om än långsökt inte så jävla verklighetsfrånvarande att folk smashar in RAM åt fel håll.

Av hockexx
Skrivet av SCORPIUS:

Det som intresserar mig mest på lång sikt med dessa grafikkort är hur mjukvaran och drivrutinerna kommer att utvecklas.
Lyckas dom göra en AMD så är det kanon. Då blir dom fina på andrahandsmarknaden för dom som inte behöver kraftfullare.

Troligtvis blir det nog lite så, med vild gissning.
AMD FineWine är inget påhitt. AMD's kort blir generellt bättre, och bättre och bättre.
Men min erfarenhet är att Nvidia skiter i föregående generationer till förmån för nyare.
Det gör ju så klart AMD/Intel med, men inte i samma utrsträckning skulle jag gissa.

https://www.sweclockers.com/test/26175-amd-radeon-r9-290x-mot...

Man kan inte bortförklara dessa resultat, från att vinna majoriteten till att bli utskämd. Antingen så är AMD's tidigare GPU's väldigt likt funktionellt de nya eller så är Nvidias nyare väldigt olik de tidigare. Men faktum är nog att Nvidia skiter i gamla GPU's och därmed konsumenter.

Det blev ju svart på vitt lekstuga för AMD i slutet.

Av hockexx

Men alltså, vad gick sönder? Det kanske är lämpligare att laga?

Händer inget om du trycker på startknappen? Eller flåsar den på för att slå av?

Varför skickar ni inköpslistor utan att felsöka?!? Vad har hänt med Swec?

Av hockexx
Skrivet av medbor:

Problemet som det verkar är att det är lätt att missa om spärren klickat i eller inte, inte samma klickljud som på de gamla kontakterna

Kontakten kan ganska lätt glida loss från ansluten om inte låset är helt låst, GN visade det i en av de senaste videorna

Fast även 8-pin klickar väl innan kontakten är fullt ansluten? Det har jag upplevt ett par gånger. Jag ser alltid till att det inte finns minsta glipa i anslutningen och ibland får man trycka bra hårt. Samma med anslutningen för ström till processorn.

Dock så hörs det rätt väl när den klickar till. Vilket kanske inte hörs lika bra på de nya kontakterna, som du säger.

Av hockexx
Skrivet av Lussarn:

Vi får väl hoppas dom stämmer denna gång, siffrorna har ju redan devalverats ett par gånger dom senaste månaderna.

Tråkigast är väl RT-prestandan som halverats sen tidigaste hypen.

Visst är det tråkigt att RT-prestandan inte riktigt ser ut som man hoppades på innan. Samtidigt är det inte något som är särskilt nödvändigt. Jag använder inte RT i något spel med mitt RTX 3070 längre då prestandasmällen är alldeles för stor för en så låg ökning i estetik. Hade jag siktat på 60FPS hade jag nog använt det mer, men jag har helst 120+ FPS.

Sen ser ju siffrorna på läckorna gällande prestanda fortfarande ut att landa strax över RTX 4080, eller har jag missat något?

Av hockexx
Skrivet av Sveklockarn:

Det beror främst på utebliven optimering, en klassisk ”för många kockar”-situation. Det är tyvärr osannolikt att instegskort kommer komma ikapp med tillräckliga mängder VRAM för moddares behov inom överskådlig framtid.

Njah, och ja. Han har rätt. Minecraft med shaders och RTX kan dra upp mot 22GB+ Vram. Jag är dock besviken på 3070 (vilket var det enda kortet jag fick tag på) men jag får ofta slut på VRAM. Särskilt om du siktar på 120+ FPS.
Siktar du på 60+ så går det bättre då GPUN är krallig men minnet gör den inte till rätta.

Men när vi börjar gå upp mot 10+ GB i 1440P så kan man givetvis offra en del för att köra det under 8GB. Men 3080 skulle ha varit 12GB och 3070 10GB. Att få slut på VRAM i ett 1 år gammalt spel i 1440P med "näst" bästa GPUN då jag köpte den är skamligt.
Hade RTX 3080 och 3070 haft lite mer VRAM så hade de klarat lite högre krav och mycket därav lite högre bandbredd.

Facit i hand så skulle man köpt en AMD. Ge det 5 år och 6xxx-serien (AMD) kommer köra över 3xxx serien(Nvidia), jag garanterar det.

Jag fick ta skit för att jag köpte ett "Gainward" Inte gainward då men. FX5900XT, De med 9800XT skrattade inte lika mycket i UT efter att jag flashade stackarn till FX5950 Ultra. Strax efter det så tog jag bara morsans kort och klockade det till döden. Det fungerar än idag, även min Barton 1800+ i 2.3GHz. Nästa steg var 3700+ San Diego i 2.9GHz(3.2) Vet inte om vilken som lever men jag har en kvar, Men Alina/AMD muppade sig så jag köpte två. Sen köpte jag ett ASUS A8N32-SLI deluxe, det var fel på det med så jag fick ett M2N32N-SLI deluxe. Att köra PCI-E i 2x16 var ju magiskt. Första moderkort jag haft med kylflänsar till VRM I Koppar! A8N32-SLI var nog koppar med faktiskt. Men hade folk sett moderkort som dessa i dag hade det blivit fuktigt i brallan.

Vi kan dilla hur länge som helst. Men den senaste San Diegon jag körde gick i 3.2GHz. Jag har för mig 3.4 men om folk börjar keffa så drar man ju igång det gamla modermodemet. Den startar/kommunicerar alltid. Inte kan du koka ägg på den som Prescott heller.

Av hockexx
Skrivet av Cyberz:

med all rätt tänker jag.
men sen kommer amds nya gpu så kommer Nvidia garva..

7900XTX kommer nog sälja som smör om alla prestandasiffror stämmer.
Du tog dig tid till att använda versal på Nvidia men sket i de andra. Köper du badvatten från Jen-Hsun Huang?