Inlägg

Inlägg som Spajdermän har skrivit i forumet
Av Spajdermän
Skrivet av Hugligan:

Man är socialdemokrat, partiets egennamn är Socialdemokraterna. The bully gets bullied. Kan vi lägga ner den här tråden nu? Ingen har 100% rätt, jämt.

Återknyter till mitt tidigare inlägg angående onödig engelska. Man kan uttrycka samma sak precis lika bra på vårt språk.

Av Spajdermän
Skrivet av nyllet83:

Jag tror precis som du att det har mycket att göra med att vi idag exponeras mycket för det engelska språket. En annan sak jag stör mig på är att det ofta i marknadsföringssyfte används engelska istället för svenska. Alla har nog gått förbi en affär där det hänger en skylt med ordet sale. Var tog ordet realisation eller rea vägen?

Onödiga engelska ord, när det finns svenska med samma betydelse, är även de vanliga på forum som detta. Jag misstänker två förklaringar. Den ena är helt enkelt dåligt ordförråd. Man läser för mycket på engelska sidor, och hjärnans språkcentra får kämpa för att leta fram rätt ord på svenska, så för att kunna skriva med "flyt" så slänger man in engelska ord. Den andra är att man vill verka lite "tuff" och klämma till med engelska ord på samma sätt som man använder slanguttryck.

"Företaget har gjort för liten impact på marknaden".

Det lät tydligen tufft med jänkarnas utryck "Y2K" för millennieskiftet, och sedan dess skriver varannan "k" (kilo) för tusen. Köpa grafikkort för 6 kilo. Vad coolt.

Personligen anser jag det mer respektingivande att skriva på ren svenska, och finner det inte ett dugg tufft med onödig engelska. Vi behöver inte känna oss speciellt underlägsna amerikanerna som människor. Superhjältarna i de tuffa hollywoodfilmerna finns inte på riktigt.

Till och med svenska Wikipedia har hakat på engelska uttryck:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Frames_per_second

Precis som om det engelska uttrycket är det "riktiga". Det gjordes fler filmkameror i Europa, inte minst Tyskland, än i USA. På svenska heter det bilder per sekund (bps). "Frame rate" heter bildfrekvens.

Nu skall jag vara lite extra cool:

"Yo dudes! Är det min Tarjeta gráfica eller پروسیسر som är the bottleneck? Jag vill ha högre 帧率"

Av Spajdermän

Man kan se till helheten när man uppgraderar. Snabbare beräkningar med en bättre processor, bättre flyt i moderna spel med snabbare grafikkort, mer RAM om man behöver det, och SSD för snabba laddtider.

För min del klarar jag mig med äldre hårdvara och mekaniska hårddiskar, då jag inte nyttjar tunga program eller spelar. Jag startar datorn när jag vaknar, och operativsystemet är laddat och klart när jag tvättat och rakat mig. För mig har lagringsutrymmet länge varit viktigast då jag fotograferar, filmar och ljudinspelar, och då är mekaniska hårddiskar fortfarande oslagbara. Tillförlitlighet och utrymme är prioriterat, så därför har jag väntat med SSD tills att dess barnsjukdomar passerat.

När det vankas uppgradering någon gång framöver ämnar jag inhandla hårdvara med bättre specifikationer, inklusive grafikkort utifall jag ids spela, samt absolut en SSD så att uppgraderingen märks oavsett vad jag brukar datorn till. Därtill, förstås, gott om mekanisk lagring.

Av Spajdermän
Skrivet av fernux:

Lägg på lite mera på glasen de är ju en nödvändighet att se bra.

Nej, nej, nej! Det är inte så enkelt.

Bästa glasen för glasögon är egentligen kronglas (riktigt glas) om skärpan är viktigast, men glas är tungt. Därefter kommer "plastglaset" CR-39, som har snarlikt brytningsindex och Abbetal som kronglas. Du får utmärkt skärpa över hela synfältet. CR-39 brukar vara det billigaste alternativet hos optikern!

Dyrare plastglas har högre brytningsindex och kan göras tunnare, men samtidigt har de lägre Abbetal, vilket ökar den kromatiska aberrationen och ger sämre skärpa ju längre från linsens optiska center du tittar. Tunnare glas kan dock vara en fördel om man behöver starka glas över +/- 4 dioptrier så att de inte ser ut som flaskbottnar. Men så starka glas behöver inte trådstartaren.

Dyra glas är alltså inte alltid bättre. Speciellt inte om man prioriterar bra synskärpa.

Av Spajdermän

Det är normalt att bli illamående, likt åksjuka, när man använder sitt första par glasögon. Man brukar få rådet att använda dem några timmar per dygn den första tiden. Är man närsynt och tar på sig glasögon så kan t.ex. marken upplevas "närmare" än tidigare. Det är inte ovanligt att man stapplar lite och är rädd för att snubbla. Linjer kan upplevas förskjutna eller böjda. Men efter en tid så har hjärnan vant sig.

Det skadar dock inte att du går tillbaka till din optiker för en extrakoll. Kanske är linserna felcentrerade eller så passar inte glassorten för dig.

Jag rekommenderar CR-39-glas istället för dyrare med högre brytningsindex. CR-39 ger bäst skärpa över hela synfältet, och är dessutom det billigaste alternativet. Enda fördelen med dyrare glas är att de blir tunnare i kanterna om man behöver starka glas. Helt onödigt i de flesta fall, och med dem ser man bara skarpt på en viss punkt i glasen och sedan mer suddigt ut mot kanterna. Usch.

Av Spajdermän

Jag använder en Merkur-säkerhetsrakhyvel och vanliga platta rakblad (Feather) för 5 kr styck.

Jag rakar mig efter ansiktstvätt medan skägget är blött och struntar i raklödder, och det går utmärkt. Rakblad byter jag bara ett par-tre gånger per år, så årskostnaden ligger på 10-15 kr.

Det går ju att slipa upp slöa rakblad, men jag har inte funnit det vara värt det och har inte testat. Har sett rakbladsvässare som på bilden ovan och kanske skulle testa, och kanske spara in en hundring på 10 år.

Av Spajdermän

I princip så tar det ungefär 1½ timme att fylla ett 3100 mAh-batteri med en laddare som ger 2100 mA, och ungefär tre timmar med en 1 A-laddare, 4½ timme med en laddare på 0,7 A.

Det är alltid bäst att ladda medan apparaten är avstängd eftersom laddarkretsarna har svårt att känna av hur laddningen går om apparaten är påslagen och kan stänga av i förtid för att inte, vad den tror, "överladda" batteriet.

Alla tre laddarna du har ger bra Ampere, och ger bara lite olika laddningstider. Snabba laddare är bekvämare, men de gör batteriet även hetare och minskar dess livslängd. Man bör inte ha en laddare som ger mer Ampere än vad batteriet har för mAh. Hälften, eller en fjärdedel, är skonsammare. Dina laddare skall nog inte ge problem.

Av Spajdermän

Jao, det är förjävligt. Svenska Spel är ett ytterligare exempel. Jag blir förbannad när jag går in där. Fult och krångligt, med knappt någon överskådlighet alls. Stryktipset har man sabbat ordentligt. Allt för att anpassa sig till smartfånar. Usch.

Av Spajdermän

Min förstärkare tappar ljudet i ena högtalaren emellanåt, och i det här fallet rör det sig om lätt oxidation i volymkontrollens potentiometer. Det brukar lösa sig genom att jag trycker in volymratten lätt (känns som ett litet glapp) och vrider den fram och tillbaka några gånger. Jag bör rengöra potentiometern eller införskaffa en ny sådan, men problemet uppkommer endast några gånger per år.

Har ljudet knastrat innan när du vridit på volymratten så kan det röra sig om samma fel.

Av Spajdermän

WD Black är snabb som den är för en 7200-varvare. Defragmentera den när du har installerat allt.

RAID-lösningar o.dyl. kräver fler diskar. Jag finner det onödigt att krångla med dylikt när du ändå skall byta till SSD i framtiden.

Av Spajdermän

Redigerat: Det löste sig. Jag upptäckte att DVD-brännaren hade fått beteckningen F:, så genom att byta den frigör jag F: för hårddisken.

I Diskhanteraren kan jag inte byta enhetsbeteckningen från D: till F:, vilket jag behöver för att få programmen på disken att fungera igen. Antagligen så tror Windows att F: är upptaget och att denna hårddisk är ny för systemet. Hur frigör jag enhetsbokstaven?

Av Spajdermän
Skrivet av Benna:

Se till att du har uppdaterat allting, återkom när du är klar.

Drivrutinerna för moderkortet är nu uppdaterade, och trevligt nog så dök hårddisken upp igen!

Allt jag behöver göra nu är troligtvis att ge den dess forna enhetsbeteckning, F: istället för D: som datorn nu gav den.

Av Spajdermän
Skrivet av Benna:

Så den slutade bara fungera plötsligt? Du gjorde inga förändringar i system övht?
Om den inte hittas i enhetshanteraren så är det ju något som blockerar den från att övht läggas till.
Vad har du för system (dvs info om ditt system) och även brandvägg eller Antivirus som är igång.

Jag körde CCleaner för ett par dagar sedan, och misstänkte lite lätt att det kunde ha med saken att göra, så jag återställde förändringarna det gjorde.

Måhända jag bör uppdatera diverse drivrutiner för moderkortet.

Systemet i sig är det inga problem med, och jag använder Avast, som f.ö. också vägrade starta idag och fick ominstalleras.

Av Spajdermän
Skrivet av Lexius:

Nej, du hade en ny hårdisk, och den fanns i Diskhanteraren. Min har fungerat bra länge, men plötsligt finns den inte ens i Diskhanteraren.

Av Spajdermän
Skrivet av Benna:

@Spajdermän:

Se till att du har enheten uppdaterad och bokad som aktiv i enhetshanteraren.

Högerklicka på "den här datorn" -> "hantera" -> "system verktyg" -> Enhetshanteraren
Så söker du upp enheten som är kopplad.

Kan ju också vara att den är i ett format som inte ditt system kan läsa. Tex om det är FAT32 eller NTFS. Är inte säker på detta men du kanske borde kolla vad det är så att du är säker på att det formatet går att läsa upp på ditt system.

Den är aktiverad. Jag har redan testat att inaktivera och aktivera igen.

Den har NTFS, och har endast varit i denna dator och fungerat oklanderligt i flera år, tills i morse.

Den syns inte heller till i Diskhanteraren.

Av Spajdermän

Hårddisk osynlig

Jag nyttjar Windows 7, och sedan denna morgon dyker inte en av hårddiskarna jag brukar för program och lagring upp i Dator.

Hårddisken fungerar, då jag testat den i en USB-hårddiskdocka. Där hittas disken och allt dess innehåll utan problem.

SATA-kontakterna för ström och data fungerar som de skall. Testade dem med en annan håddisk jag har liggande. Den hittades utan bekymmer.

I Windows 7:s enhetshanterare syns alla hårddiskar, och i egenskaperna kan läsas "Enheten fungerar korrekt" för alla utom en, där det istället säges: "Inga drivrutiner är installerade för den här enheten", vilket troligtvis gäller den problemdrabbade disken.

Hur kan detta åtgärdas?

Av Spajdermän
Skrivet av panpo98:

Ibland måste man först avinstallera det man misstänker i Windows och ta bort kvarlämnade mappar om det finns innan man uppdaterar.

Om förstärkare har en egen volymkontroll så kan du testa att ha den på en lägre volym medan du i datorn höjer volymen lika mycket. Händer det igen så borde det oljudet vara lägre om orsaken är något i datorn/Windows.

Jag gjorde så. Körde med CCleaner, och volymändrade.

Av Spajdermän

Extremt plötsligt oljud...

Under en bevkäm och halvsömnig youtubestund vid halvfyratiden på natten chockerades jag av en brusattack från högtalarna på högsta volym. Oljudet slog emot mig som en vägg i ansiktet. Snabbt fumlade jag för att stänga av ljudet. Detsamma skedde vid halv elva i morse när jag glodde på Youtube. Oljudet var så högt att det kändes i öronen en bra stund efteråt.

Jag drar ljudet från datorn till min stereoförstärkare och högtalare på 200 W.

Felsökningen är inte så lätt. Youtube reagerar långsammare när jag klickar på videon för att återuppta den när den pausats sedan Firefox 38 installerats. Flash Player är den senaste versionen. Ljudkortet, ASUS Xonar D1 hade en fem år gammal drivrutin, men den nyare från 2013 är endast en betaversion, men jag har nu bytt till den för att se om det fungerar bättre. Jag har Windows 7, 64 bit.

Vad mer bör jag inkludera i felsökningen, tro?

Av Spajdermän
Skrivet av Alling:

Hoppas verkligen att det snart är standard med antingen helt passiva agg, bra fläktar eller fläktar som är enkla att byta ut. Har ett EVGA G2 och dess fläkt är helt värdelös; man får verkligen se till att den aldrig går igång. Hade man kunnat byta ut den mot en Noctua hade det varit guld värt. Samma sak med FD Newton-agget jag hade, som trots extremt låg belastning drog igång fläkten med 12 sekunders periodicitet, dygnet runt. Var rena tortyren.

Dock sätter väl risken för brand eller liknande stopp för möjligheten att kunna byta fläkt själv.

Skickades från m.sweclockers.com

Det räcker inte alltid med att byta fläkt. Missljud beror ofta på turbulens som orsakas av kylflänsar eller fläktgaller. Fläkten kan vara nästan ohörbar ensam. Dålig upphängning kan ge störande "motorljud". Fläkten i ditt FD-agg som gick igång var tolfte sekund hade antagligen dålig fläktstyrning som balanserade på gränsen hela tiden.

Av Spajdermän

Jag fortsätter med min musmatta från Wettex. De är billiga, och man får flera färger att välja bland i förpackningen. De med färger man inte gillar kan man använda som torktrasor i köket eller badrummet.