Inlägg

Inlägg som Spajdermän har skrivit i forumet
Av Spajdermän
Skrivet av sack:

En ny och modern takfläkt tycker jag låter rimligast.

Medhålles storligen. En bra takfläkt är tämligen ljudlös och trycker ned värmen rätt bra. Datorfläktar är bara effektiva i ett litet utrymme, som datorchassin.

Mor och far har en kamin med inbyggd fläkt som snabbt värmer upp nedervåningen. Värmen stiger upp till övervåningen via trappan, och en takfläkt i hallen på övervåningen trycker ned och sprider värmen där uppe. Det fungerar bra.

Av Spajdermän

Jag ser fläktgallren på taket som en nackdel. Har man inte utblåsfläktar där eller övertryck i chassit så tar de in damm. Dumt även med kontakter i taket, som ligger öppna för damm.

Personligen har jag datorn stående på skrivbordet, och har diverse prylar ovanpå. Trådlös telefon, digitalkamera, brevkniv och en ganska stor fotogenlampa.

Av Spajdermän

Mycket trevlig nyhet, men samtidigt oroas jag för att ju mindre skalan blir (som här med 10 nanometer) desto mer finkänsligare måste allt bli. Ökar det inte risken för fel?

Alldeles onödigt utanför ämnet:

Skrivet av cat_fish_1:

så skönt de hade varit med 1 SSD och ändast 1 lagrings disk.

Du menar endast. Ordet utgår från räknetalet en.

Av Spajdermän

Bjuder på en busringning som hör till ämnet Black Ops:

YouTube - Black Ops Prank Call

Av Spajdermän
Skrivet av hasenfrasen:

Förmodligen kommer disken från en annan dator vars BIOS har en annan sektoröversättning än din nuvarande dators, mest troligt om det är IDE-diskar. Är det SATA har du ändrat från SATA/IDE till AHCI/RAID eller tvärt om.

Nej, det är en SATA-disk och har alltid varit det. Den var tidigare kopplad till ett ASUS Am2-moderkort men nu ett från Gigabyte. Jag t.o.m. formaterade och partionerade om den via XP när jag bytte till nuvarande moderkort.

Nåväl, jag behöver inte länge ändra storlekarna på partitionerna, eftersom jag kom på idén att flytta "Mina dokument" till en annan disk. Fick en hel del extra ledigt utrymme på systempartitionen efter det.

Av Spajdermän

Med lite extra googlande lyckades jag hitta svaret här: Ändra standardplatsen för mappen Mina dokument

Det var tydligen så enkelt som att klick på start och högerklicka på "Mina dokument" och "egenskaper" för att flytta mappen och automatiskt ändra sökvägen. Det står "Mappen Mina dokument är en genväg till målplatsen nedan". Jag gjorde ändringen via "Flytta" och nu hittar program och spel automatiskt filerna på det nya stället.

Skrivet av Shinjed:

Dock funkar oftast inte saves att flytta på till spel så tänk på det, de är programmerade att läsa av saves där de ligger. Dock tar de oftast inte upp mkt plats så du borde inte behöva slänga sådant för att skapa plats.

Nah, sparfilerna brukar hamna på den plats spelen installerades på, och för spel använder jag en annan partition än systemets. Men många program och spel envisas med att lägga tonvis med filer i Mina dokument trots att man installerat dem på en annan disk.

Av Spajdermän

Hur ändra sökväg för mappar?

Sitter med en Windows XP-systempartition som börjar bli för trång, och kom på idén att det kanske är möjligt att flytta en del mappar med diverse program m.m. till en annan partition och ändra sökvägen, så att när programmet söker filer som brukar ligga på systempartitionen så dirigeras det om att hitta filerna på t.ex. F: istället.

Speciellt är det "Mina dokument" jag vill flytta.

Är detta möjligt, och hur bär man sig åt? Om det går, kommer då spel m.m. att hitta rätt mapp på det nya stället?

Av Spajdermän

Partition Magic vägrar jobba med disk

Min systempartition behöver bli större, så jag installerade Partition Magic 8.0 för att ge utrymme från en intilliggande partition. Det har alltid gått tidigare.

Denna gång får jag dock meddelandet:

http://hem.passagen.se/dactyl/PartitionMagic.png

Disk 2 (76316MBc 240h 63s) appears to have partitions created using a different drive geometry (255h 63s). This serious problem can lead to data loss. No partition manipulations should be made using this product or the operating system's products. You should back up the data on this disk, delete all partitions, create new partitions under the new drive geometry, and then restore your data using the backup.

http://hem.passagen.se/dactyl/PartitionMagic.png

När Partition Magix startas så står disken som "BAD" och partitionerna kan inte ses.

Vad är det för skit? Disken partionerades när jag installerade Windows XP. I XP:s Diskhanteraren står partitionen som "D: (Systemstart) Felfr"i samt partitionerna E: och F:, som också är felfria. Vad menas med "255h 63s"? Det står ju "240h 62s" i uppgifterna för disken? Borde de inte vara samma?

Av Spajdermän
Skrivet av anon29708:

Det är precis så jag har det nu, dock med 5v för bägge fläktar.

Tanken var att slippa ha det så, och att använda mig av de två 5-pins kontakterna på moderkortet som originalfläktarna (nu borttagna och utbytta) var anslutna till i stället, och låtas styras likadant via BIOS, eller manuellt i Windows.

Det är i en Dell om du undrar, ganska typiskt OEM beteende. Anledningen är väl egentligen den att, då originalfläktarna är borttagna och inte rapporterar sin funktion till BIOS, får jag efter varje POST ett felmeddelande och ett pip, men kan fortsätta med F1. Och nej, rapportering kan inte stängas av i BIOS.

Gah! Störande värre att rapporteringen inte kan stängas av. Annars hade det bästa alternativet nog varit en fläktkontroller att montera på fronten. Jag letade runt efter en sådan adapter du efterlyste utan resultat. Är 5-pinskontakten speciell just för Dell? Ett alternativ vore förstås att du hörde direkt med Dell för att se om de har sådana att sälja.

Av Spajdermän

Har du ingen molexkontakt från nätagget ledig, så att du kan använda en fläktadapter till den, och kanske ett 7v-motstånd för att få fläkten tyst?

Av Spajdermän

Jag förstår inte hur ett program kan vara fläkt, dvs uppslitet, klyvt, utsträckt?

Edit: Ser nu att du skriver om fläktar och förstås menade fläktprogram.

Om inget fläktstyrningsprogram fungerar så kan du ju koppla fläkten direkt till 12 v, eller med en sådan här emellan: Fan Mate 2, Varvtalsregulator - Inet.se

Av Spajdermän
Citat:

10 års jubileum

Klassisk dubbel särskrivning. Ett jubileum som varar i tio år. Jag tror dock att du menade 10-årsjubileum.

Skrivet av MulleEng:

Jag hoppas ingen har missat att...

Tyvärr missade jag det. Inet är min favoritdatorhandlare för tillfället, och hade kanske beställt. Jag får nöja mig att flina åt särskrivningen.

Av Spajdermän
Skrivet av ilstallione:

Tolkar jag dig rätt om Zalmans fläktar låter mer än genomsnittet vid samma mängd flyttad luft?

Det är inte turbulensen jag finner störande, utan surret från motorn/lagren. Det blir dock nästan ohörbart om man går ned till 7 Volt.

Av Spajdermän

Tja, det blir intressant att se hur de presterar. Zalman behöver verkligen förnya sina fläktar, då de påstår sig höra till den "tysta" kategorin, men verkligheten visade på annat.

Av Spajdermän
Skrivet av SteFFoo:

Kan det vara det där nya systemet "verified by visa" som spökar?

Där verkar du ha slagit hammaren på spiken! Gamla internetkortnumret fungerade inte, men nu testade jag med plastkortet enligt "Verified by Visa"-metoden, som jag tog mig tid att läsa om på Nordea. Det fungerade. Ansträngande dock att behöva leta upp plastkortet i plånboken, när jag vant mig vid separat inloggningskort till Nordeas kortläsare. Hej och hå, att man år 2010 fortfarande måste...

Av Spajdermän
Skrivet av Kolsvart Katt:

Så skriften på ditt är olik både Cyberfotos produktbild och min?

Det är olika filter. "W" står visst för "wide band", som de förklarar på konstig engelska med "WIDE BAND makes Digital SLR camera's viewfinder image color difference has been corrected". Lätt annars att tro att filtret har en fattning för vidvinkelobjektiv, för att inte vinjettera. Men så är det visst inte.

Av Spajdermän
Skrivet av Fogel70:

UV-filter hade stor nytta på analoga kameror eftersom filmen var känslig för detta ljus det, men det fallet gäller inte för digitalkameror.

Film finns fortfarande. De flesta moderna filmer har ett skikt som filtrerar bort UV-ljus. Det gör dessutom flera glassorter som ingår i många objektiv.

De starkaste UV-filtren är svagt gultonade, och tar bort allt UV-ljus. Eftersom filterskiktet på film, ovanpå digitalsensorerna och den UV-spärrande egenskapen hos glassorter, är helt klara, så kan fortfarande ett starkt UV-filter kunna finna användning i vissa situationer, som till havs och höga berg. Men knappast till vanlig fotografering.

Jag fotograferar, för övrigt, både med digitalkamera och med film.

Av Spajdermän
Skrivet av ygd3n:

Har du nått av dessa kort ? har du kunnat köpa förut ?

Ja, jag har Visa och godkänner det för användande före köp via Nordeas internetbank. Det har fungerat utmärkt tidigare hos Webhallen.

För att slippa stå med "öppet" kort så passade jag på att föra över pengar till Svenska Spel, där jag tog några rader Lotto. Det gick utmärkt, så det är inte mitt kort det är fel på. Det fungerar tydligen bara inte hos Webhallen.

Av Spajdermän

Webhallen - Kortbetalning fungerar inte?

Jag har försökt beställa från Webhallen, men kortbetalningen nekades med meddelandet ”Din kort- eller bankbetalning kunde inte genomföras. Vänligen försök igen eller välj ett annat betalsätt.” Är det fler som råkat ut för det på sistone?

Jag har via epost frågat Webhallen om det, men får inget svar. De är i överlag dåliga på att svara via epost, tyvärr.

Jag väntar en dag till, sedan beställer jag från ett annat företag. Slipper helst postförskottsavgiften.

Av Spajdermän

Jag kontaktade ASUS ett par gånger angående problem med ett av deras moderkort, som hade fel på det inbyggda nätverkskortet (Atheros). De svarade inte, varken från deras support eller på deras forum där många hade samma fel. Total ignorans från ASUS sida.

Det slutade med att jag köpte ett löst nätverkskort, och när jag uppgraderade så uteslöt jag ASUS i valet av moderkort. Har nu ett från Gigabyte, som fungerar fint.