Inlägg

Inlägg som Glyph har skrivit i forumet
Av Glyph

Kan den här tråden vara relevant kanske http://forum.rightmark.org/topic.cgi?id=6:1535 ?

Av Glyph

Kan meddela att jag har "provlyssnat" två andra datorer.

En Macbook modell äldre med Core 2 Duo, vilken mycket riktigt har ett CPU-whine. Dock tycks där vara någon form av isolering eller liknande, då det hörs lite dämpat från ovansidan. Från sidan, via fläktutblåset hörs det dock tydligt. Inte helt säker på riktningen, men klart är att jag hörde CPU-whine.

Även en Dell Latitude 610 med Pentium M lyckades jag komma över, och den var precis likadan som min XPS.

Av Glyph
Citat:

Ursprungligen inskrivet av gårdemyr
Men ifall man har en router med N-standaren är det inte större chans att man kommer upp i "max" hastighet som nätverkskortet tillåter?

Nej, din N-router kommer att köras på den gamla standarden då ditt kort inte stödjer N. Vilket gör att den funkar precis som vilken 54/108-MBit router som helst.

Av Glyph

Alla pratar så mycket om att bygga sin egen router och hur bra det är.

Vet att jag såg för ett tag sedan en minidator med två nätverkskort i som skulle kunna funka för det ändåmålet. Är själv inte så pigg på att ha ett helt fullstort datorchassi stående bara som router, dels för att den är stor och dels för att den drar mycket ström. Någon som kan tips om en sådan här mini dator? Den jag såg var inte mycket större än en router och kostade någon tusenlapp.

Av Glyph

Stabil router utan trådlöst?

Jag är då ute efter en ny router till nätverket här hemma. Är trött på att den nuvarande blir instabil när man belastar den över längre tider med t ex bittorrent eller andra överföringar.

Jag provade att söka och titta bland de andra trådarna här, men hittade bara om trådlösa routers och det är inget som är aktuellt för mig. Fast det kanske är svårt att hitta någon icke-trådlös?

Av Glyph
Citat:

Ursprungligen inskrivet av johros
Sedan så har du på platsen service på alla XPS modeller. Dvs. en tekniker kommer ut och byter komponenter om något går sönder. Du har även 24timmars support.

Supporten må vara tillgänglig 24/7, men den är endast på på engelska. Finns inte på svenska ens under vanlig kontorstid, vilket jag ser som en nackdel. Skulle hellre tagit vanlig support fast på svenska.

Sen är det ju som så att ju större skärm/dator, desto mer kraft får du för samma pris.

Av Glyph
Citat:

Ursprungligen inskrivet av cim03do0
Fredrik: Finns det någon bieffekt med att tysta cpu-whinet på det sättet du beskriver? Får man sämre prestanda eller något sånt?

Samma prestanda, något sämre batteritid. Ja, du förlorar lite minnesmängd åt programmet förstås. Vi pratar kanske 10 min eller något i den stilen.

Inte helt säker på hur det funkar det här faktiskt. Men i alla fall Penry modellerna verkar ha C5 och C6 lägen, då hamnar C4 någonstans i mitten och då tycker jag att stänga av det borde inte ge någon märkbar skillnad på batteriet.

Men det du gör är att du stänger av energisparfunktioner. Mitt slutar enbart genom att stänga av "Popdown mode" men har hört att andra får bort sitt med de andra inställningarna. Finns mer att läsa på RMClocks forum om detta.

Av Glyph
Citat:

Ursprungligen inskrivet av cim03do0
Slutsatasen man kan dra är alltså att problemet finns på alla xps med T9300 och T9500 processorer och om man inte hör det så beror det på att man har lite sämre hörsel!?

Finns det någon återförsäljare för dell i malmö-lund-trakten? Hade varit bra om det fanns något ställe där man kunde provlyssna datorn först innan man lägger sin beställning.

Jag har en T8100, CPU-whine fanns även innan Penryn kom, så kan nog generaliseras till de flesta Intel-CPUer (moderkort? chipset?).

Du kan som sagt lyssna på denna sidan under förutsättning att du har bra högtalare/hörlurar.

http://www.jimmyr.com/blog/hearingloss.html

Skulle gissa på att whinet ligger någonstans runt 15-17 kHz.

Av Glyph
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sebbeh
Mjo en aning så har jag upplevt det jag med, då man stött på några olika sorters stationära dell genom tiderna.. Dock verkar det som att XPS-serien bärbara verkar vara relativt hållbara och ej i något större behov utav att det ska bytas ut massa delar. Problemet där e väl egentligen att man får onödiga delar som man måste betala skjortan för, som själva Märket XPS, designen och "ljuseffekterna". Det känns nästan som att 1/3 av priser ligger i det, i alla fall om man jämför med Zepto's datorer..

Eller har jag fel? Rätta mig gärna i så fall

En tredjedel är kanske lite mycket. Men det är klart att det kostar extra med allt det där. Fast alla ser det inte som onödigt Tycker inte att M1330 var speciellt mycket dyrare än andra, liknande konfigurationer.

Av Glyph
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jawohl
ni med whine, vad säger supporten? har ni fått datorerna utbytta?

Som jag skrev tidigare i tråden så verkar det vara blandat. Försökt ett par gånger att få det utbytt. Dock har samtalet brutits ett par gånger och då får man börja om från början igen :S

Det enda som kom fram till något sa att det var så på alla datorer, men att alla inte kunde höra det. Vilket verkar troligt för mig också. De två som sa detta verkade också vara kunniga personer, men kan vara jag som missuppfattat det.

De andra jag pratade med ville bara felsöka hela tiden, någon var inne på hårddisken, en annan skärmen. Men alltid när de sa att de snart skulle vara tillbaka så kopplades samtalet ner, sen var man tvungen ta allt från början igen. Ingen trevlig upplevese med supporten överlag.

Dock verkar det vara en hel del andra som fått sina datorer utbyta, men har inte hört om något fall där whinet försvunnit.

Av Glyph

Prova ladda ner RMClock. Under menyn Advanced Chipset stäng du av Popup Mode och Popdown Mode. Kryssa dessutom i Disable C4. Försvinner ljudet då är det CPU-whine du hör. Kolla de sista sidorna i denna tråden: http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=6...

Kan ju också vara något helt anant problem. Då du skrev i rubriken att det inte vad högfrekvent? De gamla modellerna hade något problem med batteriet/laddaren som gav oljud liknande det som kommer fårn CPUn.

Av Glyph

Mitt tips är att först bestämma dig för en skärmstorlek, sedan titta vidare på olika modeller med den storleken. Vill du ha en högupplöst får du nog titta på 15-tums. Vill du hellre ha en liten, smidig och lätt är det 13/14-tums som gäller.

Av Glyph
Citat:

Ursprungligen inskrivet av cim03do0
Dock kanske ljudet av hårddisken dränker ljudet av cpu-whine

Hur högt låter cpu-whinet? Är det något man stör sig enormt på? Är under 25 och kan höra om en tv är igång utan ljud så jag antar att jag har normal hörsel för min ålder.

Hårddisken dränker faktiskt ljudet från CPU-whinet riktigt bra, i alla fall för mig. Får riktigt anstränga sig eller luta sig mot datorn för att höra ljudet även i tysta miljöer om hårddisken jobbar.

Tycker inte det är något som stör nämnvärt, hör det bara när det är helt tyst. Inte i normala miljöer med lite prat i bakgrunden eller liknande.

Hör du ljudet från TV när den är avstängd skulle jag nog säga att du har ganska bra hörsel Vad jag vet är det runt din ålder som man börjar slutar höra det.

Jag kan höra upp till 18kHz på denna sidan: http://www.jimmyr.com/blog/hearingloss.html

Kan vara intressant att veta hur högt andra kan höra och om ni hör något whine från eran dator eller inte?.

Av Glyph
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jawohl
Jag kommer använda min en hel del i skolan. Där sitter man rätt ofta i tysta läsesalar och använder datorn.. funkar inget vidare med ett pipande ljud från den då.

Ska ringa supporten imorgon igen. Även om man har 14 dagars returrätt så känns det lite jobbigt att "chansa" och hoppas på att man får en tyst. Men den är ju grymt snygg, har bra prestanda och kostar inte skjortan

Tror inte att det är några problem med tysta läsesalar, då där ofta är ventilation eller liknande bakgrundsljud. Provade våran tomma cafeteria inna idag, där kunde jag inte höra den på normalt avstånd ens om jag ansträngde mig, den blev överröstad av kylen ~15m bort.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av jawohl
Har pratat med Dell igen angående det här problemet, fick tyvärr inga klockrena svar. De erkänner att problemet finns men att det är ytterst få datorer som är drabbade, han uppgav ca 5%. Sen hör man väl mer från de som har problem än från de som är nöjda.

Tänk på att det bara är personer under 25 år eller liknande som kan höra ljudet. Men kan mycket väl vara så att ljudet inte finns på alla och jag bara blev lurad, men jag har fortfarande inte hört om någon som fått en dator utbytt där ljudet har försvunnit, detta stödjer ju att det verkligen finns på alla, men inte alla kan höra det.

I värsta fall kan man ju stänga av det med RMClock. De flesta av våra salar i skolan har eluttag också, och där är det inget problem. Kommer behålla min trots problemen, är trots allt inte så jättefarligt.

Stofer: Har pratat med 5-6 st personer på supporten. De två som jag tyckte verkade kunnigast sa båda två att problemet fanns alla datorer med den här platformen. Men håller med om att kvaliteten är väldigt varierande. Dock har det av min erfarenhet visat sig vara bättre ringa under kontorstid och bli kopplad till Irland istället för Indien.

Vore bra om någon som hör whinet kunde lyssna på en Macbook eller någon helt annan dator med samma CPU och se om problemet finns även där.

Av Glyph
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jawohl
Är det någon som inte fått byta/returnera sin XPS pga "cpu whine"?
Jag är nästan beredd att chansa men vill inte bli sittande med en oljudande laptop ifall Dell tjurar..

Ska ringa supporten igen och fråga varför de säger att problemet är löst då det uppenbarligen inte är det.

Du har alltid 14-dagars returrätt enligt lag i Sverige vid köp på distans. Dock kan det bli lite krångligare om du inte vill häva köpet utan att försöka få den utbytt på grund av problemet, inget jag lyckades med i alla fall...

Skulle inte säga att min låter mycket heller, dock hör man det om man lyssnar efetr det i hemmiljö. Tittar man på TV eller liknande hörs det dock inte.

Av Glyph
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Stofer
Ja, ungefär så. De beklagade att de inte kunde lösa problemet, och erbjöd mig att få skicka tillbaka den mot alla pengar i retur.

Jag är grymt irriterad över att behöva skicka tillbaka, men jag kan helt enkelt inte leva med det där oljudet. Att sitta i en läsesal och arbeta med datorn var uteslutet, och det går mig verkligen på nerverna. I övrigt älskar jag datorn! Om Dell kan lösa problemet så köper jag en ny - har inte hittat något som motsvarar den ännu, till de pengarna.

Eventuellt löser ju Montevina det. Då det verkar vara problem med moderkorteet/chipset eftersom Penryn inte löste det. Om nu inte Intel gjorde samma fel igen? Annars kommer det kanske en BIOS uppdatering som löser problemet.

Av Glyph
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Stofer
Ge inte upp förrän du är nöjd!

Det slutade alltså med att de gjorde allt de kunde, men det gick inte att lösa. Så du fick pengarna tillbaka?

Jag är ju inte nöjd, men som sagt är det något jag skulle kunna leva med. Annars blir det väl till att vänta på Montevina platformen i sommar, där borde det ju vara fixat tycker man, fast man kan ju aldrig vara säker... Inte hört något om moderkortet, hade som sagt en som var inne på hårddisken också, men har haft väldiga problem med telefonlinjen till dem och det kopplar ner lite då och då, vilket är jobbigt så samtalen ofta blir runt 1-2 timmar långa. (Ja, det är hemskt, ungefär halva tiden är i kö)

Citat:

Ursprungligen inskrivet av jawohl
Jag funderar på att beställa en m1330 och ringde till Dell idag enbart för att kolla upp det här med oljudet. Killen i supporten medgav att det varit ett problem tidigare med tjutande processorer men att det nu var fixat, han hade själv en m1330 utan problem.

Förskönade han sanningen eller har Dell fixat det här problemet? Ska nästan kräva skriftligt av försäljaren att jag får byta dator vid cpu whine om det skulle uppstå.

Vad jag har hört har där tidigare varit problem med laddningen av batteriet som gav något liknande ljud. det problemet är avhjälpt men cpu-whinet är i högsta grad levande.

Fick också höra att det var minst 21 dagars returrätt på Dells datorer över hela världen, men kan ju bara varit han som hitade på.

Av Glyph
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Stofer
Alla m1330 ja. Ska skicka tillbaka min andra nu, efter att ha fått bytt precis allt, men utan att bli av med whinet. Dell erkänner det åtminstone som ett problem - men att de inte klarar av att göra något åt det är för mig ett mysterium. Andra tillverkare har klarat av att hantera det, uppenbarligen. Jag hör ljudet, men kan inte hitta det på varken MacBook eller VAIO. Dåliga delar hos Dell? Dumma designers?

Hur gjorde du får för att få ny skickad till dig? Pratade med ett par stycken olika, men ingen verkade villig att skicka nya delar eller en helt ny dator. Vissa nämnde det som att det var normalt och andra bara tjatade om hårddisken hela tiden.

Men som sagt, har mer eller mindre ställt in mig på att leva med det, även om man som sagt vill ha en felfri dator när man lägger ut så mycket pengar, i alla fall vill jag det.

Ska jag vara ärlig har jag inte lyssnat så mycket på andra datorer i tysta miljöer. Är mycket möjligt det har något med Vista att göra också? Läste något om en som inte hade wine i Linux, men det kan ju ha att göra med hur de hanterar energisparinställningarna.

Inte läst så mycket om whine på andra modeller, finns det inte alls där eller är det bara ovanligare?

Av Glyph

Efter lite efterforskningar har jag kommit fram till att det nog är alla datorer som är drabbade av CPU-whine. Dock kan man göra designen på lite olika sätt för att minimera problemet. Saken är den att alla inte kan höra det, då ljudet är på en hög frekvens, är nog därför det blivit ett missförstånd att det bara är vissa som är drabbade.

Den bästa lösningen jag kommit på för att avhjälpa det är att stänga av Bluetooth och/eller WLAN via reglaget på sidan, har sett att det hjälper för vissa att slå på det, men för mig var det tvärtom. Även att använda sig av RMClock går givetvis bra, men då det drar mer batteri ser jag det inte som någon långvarig lösning.

Av Glyph
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fog
Bara jag som tycker du har lite vaga punkter att utgå ifrån? En användare som använder samma specifika port till Bittorrent-protokollet.

Om vi säger att majoriteten använder portar från 5000 och uppåt så har du ju bara runt 60 000 olika möjliga kombinationer. Det finns garanterat fler än 60 000 olika bittorrentanvändare och med andra ord så är det vääldigt många som använder just samma port.

Vad jag förstod det så hade torrenten i fråga bara ett tiotal peers.