Inlägg

Inlägg som hg har skrivit i forumet
Av hg
Skrivet av borggren4:

Du syftar till när folk hamstra toalettpapper i början av pandemin? Skillnaden var att folket som hamstrade dessa inte sålde dem vidare utan trodde att de skulle behöva dem själva. Samma sekund som dessa börjar sälja av toalettpapper kommer priset sjunka eftersom att utbudet ökar. Nu ser jag inte hur detta exempel är relevant i avseende elektronikprodukter som grafikkort och tv-konsoler.

Nej.

Det jag syftar på är att när tillgången minskar (i.e. Scalpers köper upp allt de får tag i) så ökar efterfrågan.

Det är samma orsak till varför det finns produkter i "limited edition" och lyxprodukter som bara tillverkas i en handfull exemplar. När utbudet på en produkt ökar så minskar efterfrågan.

Dvs, det scalpers gör är att artificiellt hålla utbudet på en produkt lågt, genom att köpa upp så mycket de kan. Vilket i sin tur ökar efterfrågan på produkten vilket gör att scalpern kan hålla ett högt pris.

Utan scalpers så uppstår det förr eller senare en balans mellan utbud/efterfrågan på marknaden, scalpers snedvrider denna balans i riktning mot lågt utbud och plockar de pengar som finns där mellan i egen ficka.

Av hg
Skrivet av borggren4:

Jo scalpers fungerar som betalda köare, det är exakt lika många varor som efterfrågas vare sig en scalper är involverad eller inte, och det är samma utbud som erbjuds. Det blir således inte större köer för att en scalper plockar fler, dem som köpte av scalpern hade annars tagit scalperns plats i kön.

Nej. Du ignorerar helt marknadspsykologin i detta påstående.

Det som händer är att scalpers köper upp en stor mängd produkter på en kort tid. Detta leder till att media börjar rapportera om tomma hyllor osv. i butikerna. Detta leder i sin tur till att allmänheten hör om denna brist och många börjar då tänka att "Oj jag måste nog köpa detta NU för annars kanske det är helt slut om/när/fall jag någon gång kanske vill ha produkten!".

När scalpers driver ner utbudet på en produkt så kommer efterfrågan på produkten att stiga, eftersom folk (som ofta inte ens hade tänkt köpa produkten just då) blir rädda att helt bli utan i framtiden.

Av hg

Scalpers och knarklangare är ju egentligen samma sak.

Att sälja knark kan man också tjäna en bra hacka på, speciellt om du är ung och inte har någon utbildning.
Knark om något är ju dessutom en riktigt lyxvara, det finns ingen som behöver knark för att leva, så kan en köpare betala 5000kr kan hen lika bra betala någon tusenlapp till.

Eller egentligen är scalpers ännu värre än knarklangare, eftersom det ofta är svårt att köpa knark direkt från tillverkaren eller någon grossist, så langarna har ju i alla fall en funktion i produktkedjan från tillverkare -> konsument.
Scalpers har ju ingen som helst funktion i och med att man kan köpa produkten från närmaste affär till ett lägre pris.

Ska vi tycka synd om pimps också? Barnhandlare? Alla är de entreprenörer som ger mat på bordet åt sina familjer och förbättrar sina liv.
Sen att de gör livet sämre för alla andra kan vi tydligen skita i, enligt denna Jack Bayliss då.

Vilken jävla mupp alltså.

Av hg

Skulle aldrig komma på tanken att ställa datorn på bordet. Även om min dator är tyst så är den inte knäpptyst och jag finner alla sorters oväsen som en datorn skapar väldigt irriterande, dessutom använder jag inte hörlurar.

Så, på golvet så långt under skrivbordet som möjligt får det bli. Fast på lång sikt hoppas jag att kunna flytta in allt i typ ett serverskåp och sen bara dra kablar till allt därifrån.

Av hg

Denhär skiten är en av huvudorsakerna till att jag slutat köpa Nvidia. Först släpper de kort med "just about" tillräckligt VRAM för stunden, så länge man inte moddar eller kör med mycket högupplösta texturer, för att sedan kunna släppa i stort sett samma kort på nytt men med "korrekt" mängd VRAM.

Jävla skitstil säger jag och vänder mig till AMD istället.

Av hg

Sparar en del, beroende på vilken produkt det är. Ifall det är något som jag tror att jag nån gång kan vilja sälja vidare så sparar jag förpackningen, annars så slängs den.

Av hg

C64 var nog lite före min tid, är född -88. Min familj körde direkt in på PC nån gång runt -88/89/90 (kommer inte riktigt exakt ihåg när) och på det spåret har det fortsatt. Jag har aldrig ens ägt en konsol (om inte en PSP räknas)

Av hg

Trailern var kass men chassit ser ju riktit trevligt ut. Prislappen är ju inte alldeles idiotisk heller.

Av hg

Nu börjar det röra på sig lite mer med OLED i vettig storlek för datoranvändande alltså.

Denna lär bli alldeles för dyr med allt g-sync tjafs och liknande men jag hoppas att fler modeller i 32-34" är på kommande inom de närmaste åren

Av hg
Skrivet av AplAy:

Ja, har du ingen ny AMD-processor så. Men skulle du ha 5800X redan så känns det ju rätt så "meh", eller?

Denna är nog inte riktad mot såna som redan har en 5000- seriens CPU, mer mot dem som har Zen 1 - Zen 2 och är ute efter en enkel uppgradering utan att behöva byta ut hela systemet.

Zen 4 senare under året blir uppgraderingen för 5000- serien.

Av hg

Nej jag får stänga av, det här är den sämsta CES stream jag någonsin har sett, jag pallar inte.

Får vänta på Intel, kanske de har nåt att komma med.

Av hg

Satte igång Nvidia:s stream för ~4 minuter sedan och har hört "AI" minst 30ggr redan.

EDIT: Oj nej det är "TIE" gubben igen.... 3080 TIE!

Av hg
Skrivet av Rapidact:

Stort fokus på laptop och extremt lite på 5800X3D avslöjar att det kanske inte var så bra som vi hade hoppats på?

Jag tror mer att det inte var så hemsk mycket att prata om gällande 5800X3D. ~15% mer spelprestanda i genomsnitt hade AMD sagt tidigare och det höll dom fast om nu också. Sen är ju själva CPU:n samma sak som tidigare 5800X med extra cache, betyder att program som inte utnyttjar cache så mycket inte får någon extra prestanda. Arkitekturen är samma som tidigare, CPU:n passar i existerande moderkort.

Vad mer finns det att säga egentligen?

Av hg
Skrivet av sesese:

Ingen 5900, 5950 med 3d minne det var oväntat.

Jag tippar på att det är därför att 5800X3D är just specifikt utformad för att vara en gaming CPU. Väldigt begränsade prestandavinster i gaming med att köra på mer än 8 cores, och med Zen 4 kommande ganska snabbt därefter så var det nog helt enkelt inte riktigt vettigt att släppa en hel line-up med nya CPU:er.

Av hg
Skrivet av Kaleid:

Förmodligen p.g.a. VA-paneler har sämre betrakningsvinkel

Nä, VA paneler må ha sämre betraktningsvinklar än IPS, men de är ändå långt bättre än TN. Du ska kolla på en VA från ganska snäv vinkel innan det börjar märkas.

Förresten hittade jag ingen info om vilken paneltyp det är i denna skärm, säker på att det är VA?

Av hg

1000R igen.... Jag fattar inte varför de envisas med så mycket krökning. Totalt oanvändbar i många lägen.

Av hg
Skrivet av Clasito:

Det naturliga är väl att se vad som finns på marknaden nu o utifrån det se att alder lake är intels kontring på zen 3, även om det är 1 år efter. Zen 4 kommer i sin tur ställas mot Raptor Lake nästa höst och då kan vi verkligen förvänta oss hård konkurrens

Blir konstigt att jämföra med något som är över 1 år gammalt enligt mig.

Däremot tänkte jag lite fel i mitt förra inlägg, naturligtvis är det Zen 3 med Vcache som jag tänkte på, vad de processorerna nu sen kommer att heta, och inte Zen 4.

Av hg
Skrivet av anon201296:

Ja du kan ju vända på det också. 1,5 år efteråt och AMD har fortfarande inget bättre

Jag ser inte Alder lake som en konkurrent mot AMD:s 1+ år gamla Zen 3 processorer, utan som en konkurrent mot de kommande Zen 4 processorerna.
Vi borde väl snart få se vem som går vinnande ur den striden.

Av hg

Nej. Eller ja om ett spel på nuvarande steam-rean räknas?

Det pågår ju någon form av rea majoriteten av året ändå. Har köpt en hel del saker de senaste månaderna: Kläder, golfutrustning, telefon, och annat. Inte något av detta har jag betalat fullt pris för. Är det inte jul-rea så är det black friday (som ju håller på typ en månad eller mer numera) eller singles day eller något annan random lagertömning.

Finns liksom ingen anledning att vänta på att handla saker tills julrean numera. Speciellt med tanke på hur svårt det är att få tag på ... allt... för tillfället så är det nog bäst att handla så fort man hittar något man behöver som faktiskt finns i lager.

Av hg

Presentkort till en shop där man får välja mellan lite dittan och dattan; verktyg, köksredskap, inredningsdetaljer osv. Också jullunch och lite choklad. Helt OK.

Vissa fick väl någon form av julbonus också, men jag har bara varit anställd i en månad så det är nog inget jag förväntade mig att få.