Inlägg

Inlägg som hg har skrivit i forumet
Av hg
Skrivet av mpat:

Kom hit för att skriva ungefär samma sak. Sapphire gör precis samma sak här som de alltid har gjort med Pulse-korten, långt innan Ampere.

Förresten är det inte riktigt rättvist mot NVidia heller att säga att de bara kopierar Pulse (och andra). Det Ampere-korten gör som är nytt är att de dels blåser varmluft genom kortet och dels skickar ut den bakåt. En radial-fläkt och en axial, alltså. Jag ser det som en utveckling av de vanliga radial-fläktarna som referenskorten alltid hade förr.

Båda fläktarna på Ampere FE korten är väl nog axial-fläktar? Bara att vinkeln på kylflänsarna och höljet som gör att större delen av luften från en av fläktarna kan blåsas ut genom I/O plåten.

Skrivet av Kenneth:

Tidigare Sapphire-kort har haft vissa öppningar i backplaten tidigare ja, men jämfört med hur det är nu är det ganska stor skillnad enligt mig.

Mja, mjo vet inte riktigt om jag håller med om att det skulle vara några större skillnader men ok.

https://m.media-amazon.com/images/I/81wglgK-WZL._AC_SL1500_.jpg

Av hg
Citat:

Sapphire har även tagit lärdom av Nvidias Ampere-kort och lämnat en liten öppning på bakstycket för att blåsa värmen vidare upp i chassilådan.

Nu vet jag inte om detta är sarkastiskt eller "tongue-in-cheek" menat, men om det inte är det så stör jag mig lite på det.

Sapphire, och andra, har haft denna kylarlösning långt innan Nvidia ens började designa Ampere. Stör mig på att en del folk tror att Nvidia designade något revolutionerande när de helt enkelt bara kopierade det som funnits på marknaden i flera år och packade in det i ett lager marknadsföring.

Av hg
Skrivet av Xeonist:

Motbevisas inte det här av Intel/AMD, AMD/Nvidia. Där har konkurrensen varit väldigt fördelaktig.

Har det?

Varken AMD eller Nvidia konkurrerar med varandra prismässigt längre. De har båda successivt höjt priserna inom alla sina budgetsegment i flera generationer nu, och vinstmarginalen för båda har ökat varje år i flera år.

Intel/AMD möjligtvis, men det scenariot är lite annorlunda då Intel i stort sett hade monopol i många år och AMD behövde slå sig in på marknaden igen.

Av hg
Skrivet av Sorten:

Det vore fantastiskt med en sammanslagning här för att då får vi en konkurrent som är lika stor som Samsung ugnefär och det innebär ju bättre konkurrens när Samsung utmanas av någon som har muskler att faktiskt konkurrera tänker jag det handlar ju inte bara om antalet alltid utan också att företag a ska ha pengar och råd att utmana varandra och det får vi här.

Tyvärr så blir det aldrig så i praktiken. När du bara har en 2-3 enorma företag inom en bransch så vinner inte företagen nånting på att konkurrera med varandra. Det är mycket bättre för företagen att helt enkelt komma överens med varandra om en prisnivå som man håller, så får helt enkelt alla konsumenter rätta sig efter det, och så kan företagen komma överens om att trissa upp prisnivån över tid så de alla får mer vinstmarginal. Att konkurrera med pris så sänker enbart vinstmarginalen för alla företag inblandade så det undviker de med all makt.

Kallas oligopol och är tyvärr vanligt inom många branscher. Brukar ibland bötfällas av myndigheter när samarbetet gällande prissättning blir allt för uppenbart men böterna är en droppe i havet jämfört med vinsterna i ett oligopol.

Av hg

Förhoppningsvis sätter konkurrensmyndigheter stopp för detta. Vi behöver fler aktörer inom i stort sett alla teknikbranscher, inte färre!

Enda rätta vore egentligen att myndigheter världen över skulle tvinga dessa enorma teknikjättar som Samsung, Apple osv att splittras i flera mindre oberoende delar, då marknadsekonomiska krafter har slutat att fungera inom dessa områden för länge sedan. Skulle vara fantastiskt för konsumenter.

Men men, man får väl drömma om att nåt sånt skulle hända.

Av hg

Jag ligger på ~20500 Graphics score i Time Spy med ett 6800XT med bara en mild överklockning.

https://www.3dmark.com/spy/22049881

Verkar osannolikt att 3080TI skulle ligga ~3000 poäng under det? Måste vara något galet med din GPU.

Av hg

https://i.imgur.com/EpB7duQ.jpg

Inverted mATX låda, 2 st 120mm Silverstone fläktar är insug i toppen, 2 st 140mm Noctua p14 utblås i fronten, CPU kylaren är en Scythe Mugen 5 med 2 lågvarviga Scythe fläktar.
Har funderat på att lägga till en 120mm fläkt i baksidan som insug men det behövs ärligt talat inte. Kanske ifall jag byter till en mer strömtörstig CPU. Som det är nu iaf så är allt väldigt svalt och väldigt, väldigt tyst.

Chassifläktarna är PWM styrda med Argus Monitor utgående från grafikkortets temperatur.

Av hg

Ofrivilligt men ja.

Har 2 fläktar som följde med chassit som är RGB, moderkortet har RGB, och RAM modulerna har RGB, tror grafikkortet har RGB också om man installerar nåt speciellt program (nej tack). Inget som jag sökte efter men det bara hände sig så att just dessa delar hade de funktioner och pris som jag sökte efter just då.

Har stängt av all RGB i moderkortets BIOS, vilket också stängde av fläktarnas RGB. RAM modulerna lever dock ett eget liv med regnbågsfärger, går att synka ihop dem med övrigt mha moderkortets RGB program men det funkar asdåligt så jag orkar inte bry mig.

Hur som helst så står min PC på golvet under skrivbordet så ljuset stör inte.

Av hg

Billigare och mindre komplicerade PSU's till priset av dyrare och mer komplicerade moderkort är inte en ekvation som intresserar någon som bygger egna datorer. PSU kan man ha kvar i många år, moderkort byts i stort sett vid varje uppgradering.
Denna ändring skulle vara en ren förlustaffär för entusiaster.

Av hg

Svepgester har jag aldrig blivit någon vän av. Kör med digitala knappar och det funkar alldeles utmärkt.

Av hg

1000:1 i kontrastförhållande är inget som direkt får en att jubla av glädje, det fortsätter att vara akilleshälen för LG's nano-IPS skärmar.

Av hg
Citat:

Skärmytan har även samma tilltagna krökningsgrad på 1000R

Suck.... för fan Samsung sluta med det där. Samma problem med G7. 1800R kan man leva med och är nog troligtvis nödvändigt för e så här stor skärm, men 1000R är alldeles för mycket.

Av hg

Jag skulle ju med lätthet hellre välja native med SMAA framför native med TAA utgående från era testbilder. Visst, SMAA klarar inte av att återskapa små detaljer på långt håll lika bra, men allt på nära håll (som man oftast kollar mera på) ser ju mycket bättre ut. Kolla t.ex på väskan som tjejen bär på, axelremmarna har faktiskt en textur med SMAA medan det bara är en smetig gröt med TAA.

Gjorde ni några tester med FSR och SMAA, eller bara FSR med TAA?

Jag gissar nog också på att AMD kommer implementera någon form av anti-aliasing metod i FSR 2.0. Det är akilleshälen för tillfället då alldeles för många spel idag använder usla implementationer av TAA som skapar gröt av allt och eftersläpnings-artefakter ännu till. Sen om det blir någon form av TAA eller SMAA T2X eller något annat vet jag inte.

Av hg

Behöver vi faktiskt ännu en snabb IPS skärm med blaskig kontrast och HDR som inte är HDR (dvs Display HDR 400) ?
Det finns redan en uppsjö av dessa skärmar som alla är mer eller mindre likadana.

Lite innovation efterfrågas tack. Minst 2000:1 i kontrastförhållande och minst Display HDR 1000 standard.

Av hg
Skrivet av UndaC:

Jo, om man jobbade på nvidias marknadsavdelning och skulle välja ett spel för att visa DLSS hade man nog valt det här spelet

Men det har ju mer att göra med rockstars usla taa än dlss förträfflighet. TAA behöver absolut inte vara såhär dåligt.

Vet nog inte riktigt om jag håller med påståendet om att detta är förträfflig marknadsföring för Nvidia.
Borta på r/Nvidia subreddit så verkar konsensus vara att detta nog är en av de sämre implementationerna av DLSS, med fram för allt mycket "shimmering" runt kanter (typ träd, päls, gräs) när man rör på kameran och överdriven sharpening med tillhörande artefacter.

Typ som detta (DLSS Quality på):
https://streamable.com/uck99t
https://streamable.com/7raw58

Av hg
Skrivet av klerhi:

Vad fick du betala totalt för den?

AMD's shop håller sig till MSRP (+ moms och frakt så klart).

Av hg

Köp en VESA certifierad kabel, annat är bara att inbjuda problem.

Köp någon av kablarna som nämns här:

https://docs.google.com/document/d/1illeNLsUfZ4KuJ9cIWKwTDUEX...

Jag kan rekommendera denna: https://www.amazon.de/-/en/Club3D-HBR3-DisplayPort-Cable-Blac...

Av hg
Skrivet av M_X_E_Q:

Man behöver inte roota. Jag låser upp bootloadern och sen flashar jag in LineageOS, har gjort så på alla mina One+1,5t och 6.

Hur är det med uppdateringar, Google apps, säkerhetspatchar och liknande till LineageOS?

Har själv inte mekat med Custom ROMs på flera år men minns det mesta behövde göras manuellt på den tiden, t.ex OS och vissa app-uppdateringar, så det blev alldeles för bökigt och jobbigt för en sån som jag som helst bara vill att allt är uppdaterat och fungerar bra med så lite ansträngning som möjligt när det gäller min telefon.

Av hg
Skrivet av nihilist71:

Kan inte riktigt hålla med om att satsa på rasterisering är fel val i dagsläget när man kommer från AMDs situation. AMD får otroligt mycket draghjälp från 90% av alla techtubers och mediaoutlets som alltid lägger in en brasklapp om "hur få spel som stöder RT" och de allra flesta spel som väljs ut för benchmarking är klassiska rasteriseringsspel.

Detta gör ju att AMD ser ut att vara lika snabba som nvidia, 6900XT = RTX 3090 och 6800XT = 3080.
Under tiden kan AMD jobba för att komma ikapp med Raytracing men i dagsläget har väl nVidia över 2 års försprång vilkket gör att dom i sin tur pushar raytracing som det enda som gäller. Se t ex debaklet med Hardware Unboxed där nvidia hotade med att sluta skicka grafikkort för tester om dom inte började ta med raytracing i sina benchmarks.

Allt handlar om "narrative". Vad vill man ge sken av.

Saken är ju också den att RT prestanda för AMD har förbättrats i nya spel (eller uppdateringar till spel) som har släppts sedan RX 6000 korten kom ut. Var ju väldigt väntat i och med att utvecklare inte kunde optimera för AMD's ray tracing förren då.
T.ex i spel som Control och liknande som bygges helt med tanke på Nvidia's RTX så var RX 6800XT knappt på samma nivå som RTX 2080TI, medans 6800XT i nyare spel som nu senast t.ex. RT uppdateringen till Doom Eternal ligger en bra bit ovanför 2080TI.

Så det är ju inte så att RX 6000 korten är helt värdelösa på RT, så som narrativet på internet har sett ut en bra tid.

Av hg
Skrivet av 220volt:

Enda jag finner sämre är deras mjukvara som känns väldigt rörig.

Det där är lite intressant då jag själv tycker precis tvärtom. Kanske det bara är vad man är van med?
Jag tycker Radeon Software är avsevärt mycket smidigare och snabbare att använda, dessutom är alla funktioner man behöver samlade på ett enda ställe och inte utspridda över Nvidia's control panel, geforce experience, och ännu t.ex MSI afterburner för fläktstyrning och överklockning. Jag menar, 3 olika program för något jag kan göra med 1 enda program med Radeon software?

Jag har nu inte använt ett Nvidia kort sedan 2016 så det kan mycket väl hända att vissa saker är förbättrade, men Nvidia Control Panel ser fortfarande lika föråldrad ut som den gjorde då, och jag minns fortfarande hur datorn liksom låste sig i flera sekunder när man skulle ändra på vissa inställningar där.
Nej jag håller nog mig helst borta från Nvidia tills de moderniserar deras mjukvara. Kanske slänga in allt i Geforce experience och ta bort log-in kravet ifall den idiotin fortfarande finns kvar.

En annan QOL sak jag märkte när jag senaste böt från Nvidia till AMD (som sagt, 2016, saker kan ha ändrats) var att det går mycket snabbare med AMD att alt-tab från fullskärm-spel till windows och tillbaka. Med Nvidia blev det en kort blackscreen mellan medans det med AMD gick genast.