Inlägg

Inlägg som hg har skrivit i forumet
Av hg
Skrivet av Donhoz:

Stort tack för länken!
Visste inte om den sidan. Riktigt grym och exakt vad jag sökte

En sista fråga, hur vet jag vilken modell av PSU jag har (2019 eller 2021)?

Det borde inte göra någon skillnad för kompatibiliteten. Det finns en gammal version av RM - serien också (typ 2013 eller nåt sånt) med orange text som sannolikt är den andra RM versionen i den där listan. 2019 och 2021 ska nog ha samma pin-out. RM 2021 har triangulärt utstansade hål för fläkten, RM 2019 har mer "vanligt" fläktgaller.

Hittade en bra förklaring på alla Corsair PSU:s här:

http://www.jongerow.com/Corsair_PSU_hierarchy/index.html

Av hg
Skrivet av Donhoz:

Nu är detta överklockningstråden
Men jag är intresserad av undervolting och undrar ifall någon har någon forum där man delar samt guidar UV av RX 6000-kort?
Det jag hittat är lite tyska forum men det är så jobbigt att google translate hela tiden. Är van med UV för Nvidia kort och gjort det väldigt smidigt med MSI Afterburner men den verkar inte lika enkel för AMD kort och hittar heller inga guides för det, så jag kör AMD:s egna kontrollpanel dock så måste jag ladda upp inställningar hela tiden.

Radeon software funkar bra för undervolting. Ifall du måste lägga in nya inställningar hela tiden så har du någon programkonflikt, Afterburner troligtvis. Det var en tid sedan jag använde Afterburner men iaf då så skrev det över Radeon software inställningarna lite då och då.
Själv har jag sparat några profiler i Radeon Software som jag laddar in beroende på scenario, en profil med UV och mild OC är den jag använder vanligtvis med mitt RX 6800XT. 2400Mhz min/2500 Mhz max på GPU frequency, voltage på 1050mV.

Något att komma ihåg angående UV i Radeon software med RX 6000 serien är att det värde du skriver in fungerar lite som en offset på en kurva. Dvs i mitt exempel med 1050mV så kommer GPU:n ändå att dra mer (drygt 1100-1150mV vid max belastning) ifall den behöver det för att nå de inställda klockfrekvenserna utan att krasha.
Vill du ha en absolut spärr på hur mycket volt GPU:n får dra måste du använda MorePowerTool afaik.

Av hg

https://www.corsair.com/eu/en/psu-cable-compatibility

Det beror på vilken version av RM650 du har, är den äldre versionen så behöver du byta 24pin ATX kabeln, resten av kablarna ska vara samma.

Av hg

Detta kan vara den löjligaste rankinglistan jag sett.

Vem fasen bryr sig ifall det finns mycket content på egna språket? Och ännu mindre hur många "WiFi hotspots" det finns lol. Vem som nu än gjorde denna lista har nog satt kriterierna precis så att vissa länder ska få maximalt nytta av dem.

Tar man bort WiFi hotspots (som ingen bryr sig om här) och drar till med "cost per 50GB mobile data" så skulle t.ex. Finland åka upp i en sjuhelsikes ledning, i och med att vi inte har begränsingar på mobil data här och därmed bryr sig heller ingen ifall det finns WiFi eller inte.

Av hg
Skrivet av Allexz:

Det absolut mest imponerande är att Intel och AMD har tillverkat processorer i åratal just för desktop och Apple kommer ifrån nästan ingenstans och sparkar knäskålarna på de stora killarna. Im very impressed.

AMD och Intel kunde nog göra sjumilakliv också om man helt sonika skippade x86 och gick in för en ny och mer effektiv instruction set. Bakåtkompatibiliteten gör att x86 fortfarande används av AMD och Intel men det är mycket "legacy" som måste stödas.

Av hg

DFI

Tillverkade den populära Lanparty serien av moderkort. Bolaget existerar nog ännu men har inte tillverkat någon konsument-produkt på typ 10 - 15 år.

Hercules

Producerade grafikkort under 90-talet och tidigt 00-tal. Ingen aning om bolaget ännu existerar i någon form.

Leadtek

Samma sak som ovan, fast under 00-talet. Ingen aning om vad bolaget gör idag.

Det finns en hel hög med bolag (om jag tänker efter en stund kommer jag nog på många till) som producerade grafikkort och/eller ljudkort under 90 - 00 talet som inte existerar längre, bytte till nåt helt annat produktsegment, eller blev uppköpta. Lite tråkigt när man tänker på det och hur dominerande Asus/Gigabyte/MSI är idag, men det följer trenden inom teknikvärlden där det har blivit mer och mer monopoliserat under åren. Tyvärr för oss konsumenter.

Av hg
Skrivet av JonasT:

Släng gärna in några exempel! Tror många är intresserade av bra och kompakta mATX-chassin.

Det var en bra stund sedan jag kollade in vad som fanns på marknaden så det kan mycket väl ha kommit fler/bättre, men jag kan nämna några iaf:

- Sliger Cerberus är riktigt kompakt, strax under 20L men rymmer ändå mATX och har bra kylningsmöjligheter. Är dock rätt dyrt och kan vara svårt att få tag på.

- Silverstone RL08 är ett något större mATX chassi, i samma storlektsklass som detta Torrent Nano. Detta är det chassi som jag har. Fantastiska kylningsmöjligheter och jag kan verkligen varmt rekommendera detta. Är inte speciellt dyrt heller.

- Silverstone Alta G1M ifall man är intresserad av t.ex. Phanteks Evolv och den typen av chassi.

Av hg
Skrivet av Roger W:

För att få plats med bra luftkylningsmöjligheter? (inkl stora tornkylare)
Säger inte att chassit är klockrent på den fronten heller, men det verkar rätt tydligt fokus är mer på luftkylning än vattenkylning.

Finns bättre/lika bra chassin för det också, inklusive chassin där man får plats med mATX och större grafikkort utöver bra luftkylning.

Av hg

Det här chassit får verkligen tummen ner från mig.

Varför är det så gigantiskt?
Jag har ett chassi som är ~lika stort, men har plats för mATX, fantastiska kylningsmöjligheter varav 2x 280mm radiatorer, samt plats för 3-slot grafikkort OCH ändå plats för 2x 140mm insugsfläktar för grafikkortet.
Varför gör man ett stort ITX chassi där man ÄNDÅ inte får plats med speciellt bra vattenkylningsmöjligheter? Fattar verkligen inte designvalen här.

Av hg

Ja herregud va skönt det skulle vara.
Facebook har ju blivit dårarnas samlingsplats där det bara väsnas om den ena otroliga konspirationsteorin efter den andra, och tyvärr spiller detta över i det verkliga livet ibland då dårarna får för sig att samlas.
Med lite tur skulle dessa idioter tystas ifall Facebook försvinner.

Använder dock Whatsapp väldigt mycket så det skulle bli lite bökigt en tid om det försvann på samma gång, men det går nog alltid att börja använda t.ex. Signal istället, så länge man får alla andra i bekantskapskretsen att använda samma app.

Av hg
Skrivet av AplAy:

Jag har dock alltid undrat om hur Sverige står sig mot Norge, Danmark och Finland inom "tecknet" ovan. Är vi sämst/värst i Norden? Dessvärre förstår jag varken danska, norska eller finska, och det kanske är lika bra det?!

https://i.redd.it/sf7j21k0hnf81.jpg

Av hg

När man inte längre får ens några säkerhetsuppdatering och batteriet börjar tappa kapacitet. Brukar bli efter ungefär 3-4 år.

Av hg

Har du kollat med fiberleverantören så det inte redan finns rör förberedda för fiberdragning?

Jag beställde nämligen idag också fiber till ett hus jag ska flytta in i, det visade sig att det redan finns rör för detta dragna för något år sedan när elen blev förnyad. Elbolaget tar tydligen kontakt med lokala fiberleverantören när de förnyar el så då fixas det rör för eventuell fiber på samma gång, bara att blåsa in fibern sen.
Det blev en trevlig överraskning för mig, det sänkte också priset på hela installationen med 300€ och inget grävarbete behövs.

Kanske värt att kolla i ditt fall också ifall du inte redan har gjort det.

Av hg

Typ allt som gick att rösta på . Utom då design, men själva storleken hör väl till design och är viktigt när man har mindre datorlådor.

Av hg

Tackar så mycket för alla tips allihopa. Efter många om och men blev det sist och slutligen beställt en Motu M2. Fick ge upp med kravet på optisk input då det, i kombination med andra krav, helt enkelt blev för dyrt. Denna hade iaf bra recensioner överallt och inga rapporterade USB problem.

Angående högtalarna så funderade jag länge på Adam T5V eller T7V också, men jag hittade många många rapporter om att de väsnas rätt mycket i standby läge, och sånt brus är jag ganska så allergisk mot, även om högtalarna i sig nog är lite bättre än Mackie:s (fast också dyrare).

Av hg

Köpråd DAC

Söker efter en billig och bra DAC till ett par aktiva högtalare, inte inköpt ännu men blir troligtvis ett par Mackie MR524.

Krav:
- Balanserade line outputs (vill så långt som möjligt undvika ground loops)
- Optical input (usb innebär så ofta drivrutinsproblem)
- Headphone output (bryr mig inte om kvaliteten på detta, ingen super-duper headphone amp behövs, bara en basic output)

Finns det något sådant som inte kostar hundratals €? Jag tycker det verkar som simpla krav men tamejfan jag hittar inget som uppfyller alla krav och inte är helt löjligt svindyrt?

Typ en Focusrite Scarlett Solo ifall den hade en optical input skulle vara perfekt.

Av hg
Skrivet av pine-orange:

Det går inte att sälja samma sak på en annan blockkedja, det går ju emot själva definitionen (och tekniska implementationen) av en NFT.

Du kan int sälja samma NFT, men du kan göra en kopia av den "sak" som NFT:n hänvisar till, göra en ny NFT på en annan blockchain, och sälja den NFT:n.

Ifall en laglig äganderätt till "saken" kan medfölja en NFT så är det lite annorlunda, men jag känner inte till något exempel på detta? Är tämligen säker på att något sådant inte skulle hålla i rätten, finns väl inga lagar som inbegriper detta (ännu).

Av hg
Skrivet av skewgen:

Ja, men ska man ha unika objekt i ett spel som man kan köpa och äga så är det väl bra att använda NFTs. Detta då det faktiskt blir du som äger objektet på riktigt och inte någon utvecklare som helt plötsligt kan bestämma sig för att göra 10st nya likadana objekt.
Det är väl det som är hela fördelen med att använda NFTs approach, att du kan äga objektet på riktigt och att det är unikt och inte kan skapas ett identiskt. Inte ens utvecklaren.

Detta stämmer inte men jag förstår varför du tror att det stämmer, därför att det är detta som de som förespråkar NFT:s vill uppnå. De vill att du ska tro att du köper något exklusivt, något som bara du kan äga. I själva verket stämmer inte detta, då det enda du äger med en NFT är ett kvitto eller en köplats. Du äger en del av en blockchain, som i sig inte har något värde.

Därför har man försökt koppla ihop "en sak" med en NFT, för att lura folk att tro att man köper "saken". Men det finns inget som förhindrar att samma sak säljs på en annan blockchain.

Hela grejen är ett luftslott där man försöker skapa värde ur något som inte har något värde i grunden, genom att lura folk att tro att de köper en "sak" som de egentligen inte köper.

Juridiskt sett, om man kunde hävda att den bit av en blockchain som en NFT är, också innebär att man faktiskt äger den "sak" som är ihopkopplad med biten, så kunde situationen vara en annan. Men där är vi inte idag.

Av hg
Skrivet av kelthar:

Är inte det lite synonymt med att det skall finnas unikt innehåll. T.ex endast en blå armor med gröna sträck på. Och sedan använda NFT som teknik för äganderätten.

Det hade varit okej för mig.

Jag vet inte vad mer som de kan användas till än. Vad det är som är för jävligt med dem. Kanske det att du öppnar för marknader i spelen, men det finns det väl redan?

Det finns många problem med NFT:s, det största problemet är nog enligt mig och många andra att man inte tillför något spelvärde. Vad får du som spelar ut av att det finns NFT:s i ett spel? Absolut ingenting. Det tillför 0 i spelglädje, vilket är väl hela poängen med ett spel?

NFT:s är bara ett investeringssystem. Ytterligare ett steg utöver DLC:s som man kan mjölka pengar ur konsumenterna. Dessutom äger du ju inget när du handlar en NFT, du äger bara ett kvitto som säger att "denna grej är kopplad till detta kvitto", men det finns inget som förhindrar att man skapar en ny NFT med ett nytt kvitto (något förenklat) som säger att man "äger" en kopia av samma grej.

Man kunde lika gärna säga att jag säljer ett kvitto på att du "äger" Mona Lisa. Det är det enda kvittot i världen som säger att det är kopplat till Mona Lisa, det är omöjligt att kopiera kvittot. Men äger du faktiskt Mona Lisa? Nej. Så vad är kvittot egentligen värt? Ingenting.

Dvs hela konceptet är totalt utan värde ända från början.

Av hg
Skrivet av borggren4:

Efterfrågan är dock densamma i slutändan ändå, det är inte så att folk panikköper ett PS5 för att det är en bristvara, om man inte vill ha ett då dvs, folk köper ett PS5 för att de vill spela PS5, inte heller köper man flera PS5 om man inte tänker scalpa. Allt som scalpers köper kommer ut på marknaden, nettoutbudet är alltså detsamma hela tiden, har du många scalpers så sjunker priserna, har du få scalpers stiger priserna. Så resonemanget håller inte överhuvudtaget, är en skillnad från när alla panikköper en konsumptionsvara pga. risken att den tar slut, t.ex. bensin eller toalettpapper.

Efterfrågan på lång sikt är mer eller mindre den samma ja, men inte på kort sikt.
Begränsade lyxvaror och FOMO gör att mycket folk, som annars inte skulle ha köpt produkten förren kanske flera år senare, mitt i allt vill ha produkten NU!
Det är en enorm skillnad i produktens pris om efterfrågan är sån att tillverkaren behöver sälja t.ex. 80% av den totala mängden under det första året i en 5 års produktlivscykel, gentemot t.ex. 40% det första året.

Du säger att:

Citat:

det är inte så att folk panikköper ett PS5 för att det är en bristvara

Jo, det är precis det som folk gör. De skulle med största sannolikhet ha köpt en PS5 i något skede i alla fall, men just på grund av ytterst begränsat utbud och FOMO så ökar trycket på att köpa NU och inte senare. Det är precis denna marknadseffekt som scalpers utnyttjar och gör ännu värre.