Inlägg

Inlägg som trudelutt har skrivit i forumet
Av trudelutt
Skrivet av Hakinger:

Ja, det är sant att man fick en fast IP-adress baserad på vad Vilfos DHCP gav när man installerade proxmox. Tack för länken, det den säger verkar vara lite annorlunda mot vad Bard gav, ska testa den imorgon efter att ha nyktrat till efter middagen med lite alkohol och utgåendet som är i antågande för kvällen.

Det här låter fel. Jag förstår fortfarande inte riktigt vad du menar, men det låter som att du på något sätt har hämtat ut en dynamisk IP-adress från en DHCP-server och sedan satt den som statisk adress? Det ska man inte göra, klienten måste periodvis säga till DHCP-servern att adressen fortfarande används, annars finns det risk att servern delar ut adressen till någon annan klient och man får då en konflikt när båda använder samma adress. Det man ska göra är att i DHCP-servern ställa in ett område med IP-adresser som den får dela ut till klienter (t ex 192.168.1.100 - 192.168.1.200 är vanligt), och för klienter som behöver statiska IP-adresser konfigurerar man dem med adresser utanför den mängden (192.168.1.42 etc). Då blir det inga konflikter.

Av trudelutt

Proxmox brukar inte köra med DHCP utan använda en statisk IP-adress. Är du säker på att du gjort någon specialkonfiguration för att få den att använda DHCP? Om inte så räcker det nog att googla på "change IP adress in Proxmox" eller liknande, här är t ex någon guide: https://www.servethehome.com/how-to-change-primary-proxmox-ve...

Edit: Kanske det var det du skrev redan. Jag vet inte, förstår inte ditt inlägg riktigt och orkar inte läsa i detalj.

Av trudelutt
Skrivet av Gollee:

Self-assessment "testet" var ju brutalt. Inte lönt att försöka sig på det om man inte redan är expert på Wi-Fi, Arubas produkter och Aruba CLI syntax. Som någon som jobbar inom Nätverkssäkerhet och har gjort i några år (men inte med Aruba produkter) så känner jag att nivån på frågorna är så otroligt hög och så djupdykande att du inte har en chans om du inte redan har flera Aruba-certifieringar och förmodligen ligger på den nivån redan (eller högre). Vad är syftet med att erbjuda platser på en online-kurs om de enda som har en chans att göra bra ifrån sig är de som redan har klarat certifieringen?

Fattar inte hur detta ska locka anställa till företaget. Testets svårighet har snarare en avskräckande inverkan.

Det finns väl ingen som memorerar syntax år 2024? Har inte öppnat testet, men klistra in frågorna i ChatGPT så borde man få ganska bra svar. Det viktiga är att förstå varför saker görs och vad man behöver göra eftersom ChatGPT kan vara hopplös med såna saker.

Av trudelutt

Efter att ha sett ett antal recensioner känns det i nuläget inte som att den är värd 50 000 kr. Ha-begäret är stort, men inte så stort. Hade den levt upp till hypen hade jag betalat det. Men man får väl se vad folk säger efter att ha använt den ett tag, hur mycket och hur häftiga appar som kommer till den, vilka förbättringar Apple gör med mjukvara (kunna se flera skärmar från MacBook t ex) osv.

Av trudelutt
Skrivet av jope84:

Jasså blir skriv hastigheten också snabbare av z2?
De zfs raid kalkylatorerna jag hittat säger bara att läshastigheterna blir högre med fler diskar medans skriv blir samma som en disk pga paritetsskrivningarna.

För sekventiella skrivningar så skalar RAID-Z2 fint. Den skriver på alla diskar samtidigt i fullt blås.

För små skrivningar är jag inte helt säker på hur det är med RAID-Z2, och det beror kanske även på hur små man pratar om. En minimal 4 kB-skrivning antar jag skrivs i 3 kopior på 3 olika diskar, dvs prestanda blir något sämre än speglade diskar (och det blir mycket svinn i utrymme också!) Men mellanstora skrivningar skrivs nog ut på flera diskar och kräver alltså att alla diskar jobbar på dem utan att höja prestanda någonting. Dvs skalar inte alls, prestanda blir som att köra en ensam disk.

Skrivet av jope84:

Men om den kan lägga den i ramet så skulle kanske mer ram göra nytta. Har tänkt mig 64gb till en början.

Rent allmänt så mår ZFS bra av mycket RAM sägs det. Jag antar att det beror på att copy-on-write gör att det blir mycket sökningar på allting på disken. Men för att skriva stora filer räcker det att du ger ZFS tillräckligt med RAM för att kunna skriva 5 sekunder i maximal hastighet, dvs runt 5-10 GB i ditt fall. Så säg minst 16 GB för att ha plats med lite annat också.

Av trudelutt

Det finns två typer av skrivningar, synkrona och asynkrona. Typexemplet på synkrona skrivningar är databaser, där databasen efter varje skrivning säger till operativsystemet ungefär "vänta till skrivningen ligger säkert på disk innan vi fortsätter". Det ZFS normalt gör i den situationen, om man inte har en speciell Slog-enhet, är att skriva data på ett speciellt ställe på den vanliga arrayen av diskar. Om det skulle ske en krasch under tiden data ligger där kan ZFS gå igenom dessa skrivningar nästa gång man startar och skriva dem "ordentligt". Man gör så här för att det finns risk att det blir ineffektivt att göra så kallad "copy on write" annars, vilket skulle göra ZFS mycket långsammare i vissa situationer. Med den här tekniken blir det bara ungefär hälften så långsamt som asynkrona skrivningar.

Om man skriver mycket synkrona skrivningar till ZFS kan man alltså snabba upp det hela genom att flytta de här "extra" skrivningarna till en annan enhet (eller förslagsvis spegel av enheter för att undvika problem vid krascher). Om enheten dessutom har låg skriv-latency (t ex SSD) kan det bli en väldigt stor förbättring. Säg t ex att databasen väntar 0.1 ms istället för 10 ms mellan varje skrivning, det blir en förbättring på 100x.

Skrivningar över nätverket är antagligen inte synkrona och då har en separat SLog-enhet ingen betydelse alls, den används i princip inte alls även om du lägger till den. De data som skrivs i den situationen ligger istället i minnet tills de skrivs ut "ordentligt" på diskarna.

Att skriva en stor fil till 4 diskar borde gå ungefär lika snabbt med "RAID-10" och RAID-Z2. De bör båda vara ungefär dubbelt så snabba tillsammans som en ensam disk. Har du 6 diskar borde RAID-Z2 vara snabbare, den borde vara ungefär 4 gånger snabbare än en ensam disk i den situationen (datan sprids ut på 4 diskar, plus 2 för felkorrigering), medans "RAID-10" bara skulle vara 3 gånger snabbare (datan sprids ut till 3 diskar, plus 3 för spegling). Osv. Det är dock rent teoretiskt och förutsätter att alla diskar är lika stora och lika mycket använda (dvs du har inte expanderat "RAID-10" efterhand, i så fall sjunker hastigheten eftersom större del av nya skrivningar kommer göras mot de nya tommare diskarna). Det bästa är att testa innan du bestämmer dig om det är viktigt.

Av trudelutt

En minut för att boota... Hoppas det bara är första gången. Har de superkondensatorer tillräckligt för att kunna köra "hibernate" när man plötsligt kopplar från batteriet efter det, eller måste man stänga av det först annars, eller kanske ta av det helt innan man kopplar från batteriet?

Sedan verkar det dåligt att batteriet inte har en kontakt utan sitter fast ihop med sladden. Blir alltid strul med såna kablar efter ett tag om man reser med dem mycket. Och man måste hantera dem mer varsamt, därav instruktionen att vira sladden längs med kortsidan istället för långsidan, som folk säkert inte kommer följa.

Av trudelutt
Skrivet av Bill50x:

Bra, tack för ett utförligt svar. Vi kanske börjar närma oss pudelns kärna...
Jag tolkar ditt svar som att Datormagazin inte har en susning eftersom dom menar att ett antal program nu finns som appar? Betyder det att programmen har begränsad användning där man inte kan ställa in någonting - utan de bara fungerar?
Jag har skrivit till dem (Datormagazin) och hoppas på en förklaring.

/ B

Se mitt tidigare svar i tråden. Det lär vara ungefär det de menar med det hela. Jag tror de flesta håller med om ungefär en sådan definition, även om Det Otroliga Åbäket inte håller med om det och har sagt det 10 gånger i tråden.

Av trudelutt

Så är det med dagens system. Det är lite som JavaScript på hemsidor att det funkar bara när stjärnorna står i rak linje etc. IKEA är någonstans i mitten skulle jag säga.

Det man kan göra är att undersöka väldigt noga innan man köper och hålla sig till det som funkar bättre. T ex Hue sägs vara bättre (men även där har jag någon enstaka gång behövt göra en norsk reset av någon lampa).

Av trudelutt

Svårt att tro att det funkar med karaoke på det sättet iom dels problemet med fördröjning, och dels risken för rundgång. Plus att det inte är trivialt att skriva mjukvaran heller även om man ignorerar de problemen.

Men jag hoppas att någon kan visa att jag har fel.

Av trudelutt
Skrivet av Diversion:

Faktiskt så tror jag att jag aldrig nyttjat alternativ 1. då jag inte är bekväm med att t.ex. FB skall veta vad jag gör när jag inte är hos dom, samma med dom andra. Jag har alltid använt email och lösen när jag reggat mig. Ibland har jag nyttjat olika emailadresser, dock har jag slarvat med att lösenorden är snarlika med bara ett par siffrors skillnad.

Det är just det här med att ha samma eller "snarlika" lösenord på flera siter som är det stora problemet. Om någon då t ex kommer över lösenorden från Sweclockers (som kanske inte så viktiga i sig) kanske de även kan gissa sig fram till viktiga lösenord såsom din Gmail eller Facebook.

Av trudelutt

Apple kanske borde ta bort den där flaggan. Och kanske göra det möjligt att köra Apple-TV-appar också.

Jag tror Vision Pro är perfekt för dem som reser mycket i jobbet. Det finns ju ganska många som gör det, och de spenderar många tråkiga timmar på hotellrum framför TVn/laptopen/paddan, samtidigt som de ofta tjänar bra med pengar.

Av trudelutt

Min bild är att det är ett lite löst begrepp, men enligt mig är "app" ett specialfall av "program" som uppfyller ungefär följande:

  • Har alltid något slags GUI

  • En app installeras normalt genom en app store. Den som driver app store:n försöker hålla skadlig kod borta från den.

  • Operativsystemet har betydligt striktare kontroll över "appar" än när man kör ett vanligt program på en dator. Det enda en app kan göra "by default" är ungefär samma som en hemsida, dvs kommunicera över internet, visa grafik, spela upp ljud, och lagra data i ett "eget utrymme" på enheten. Allt annat måste godkännas av användaren, t ex att använda kamera eller mikrofon, läsa in filer/data användaren skapat i andra program, etc.

Av trudelutt

Finns en tråd om dem här: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1647727-varning-for-mi... , även om det då inte handlar om VPN specifikt. Jag tror man gör bäst i att undvika dem.

Av trudelutt
Skrivet av diizzy:

@trudelutt
Diverse fel med timeouts etc sen kommer du förmodligen tidigare få problem med diskarna iom att spinna upp sliter mer än vara igång konstant.

Tror inte du får några problem med timeouts, mjukvaran är skriven för att diskarna ska kunna spinna ner! Kanske annorlunda om man kör hårdvaru-RAID.

Det andra tror jag inte heller på om du inte sätter väldigt konstiga värden, t ex att spinna ner efter 10 sekunders aktivitet.

Av trudelutt
Skrivet av MacAllan:

Vet inte hur det motsvarar ditt önskemål, men till android finns en app som heter codeguard, den lagrar databasen lokalt på mobilen med 256 bitars kryptering och man kan således inte komma åt sakerna från annat än mobilen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lemo.codegu...

Kanske är beskrivningen av appen som är dålig, men jag tycker mer det ser ut som att det hela skyddas med ett lösenord än av en nyckel som bara finns i mobilen.

Av trudelutt
Skrivet av lhugo:

Men är det verkligen är rättvis jämförelse? Vad är det det för brott som sidan begår medhjälp till? Min förståelse är att det är intrången som är olagliga och integritetskränkande inte ytterligare en kopia av databasdumparna i sig. haveibeenpawned har kört samma upplägg sedan start (med något undantag). Jag har inte hört denna kritik runt dem men kan ha missat detta.

Jag förstår vad du vill ha sagt men jag tycker inte att din analogi håller. Det är ju integritet som inte respekteras snarare än stöld i sig. Och tror man att datan vore det minsta dold utan dessa tjänster bedrar man sig.

I den andra vågskålen finns ju samtidigt en stor vinst - för den oinsatte som hittar sina läckta tjänster bara genom epost blir chockvärdet en tankeställare. Det blir helt plötsligt begripligt vad läckorna innebär och att vem som helst har den informationen. Att skicka uppgifterna till personens epost eller dylikt ger snarast en falsk trygghet.

Håller med, det här "demokratiserar" det hela så att vem som helst kan göra det istället för att bara den som har specialkunskap kan göra det. Lättare sätt att göra saker på är positivt. Staten brukar dock ha "krångel" som ett "skydd" för medborgarna och många blir väldigt upprörda när t ex offentliga uppgifter om brott eller inkomst eller liknande blir lättare åtkomliga istället för att man ska behöva massa specialkunskap och skicka ett brev osv för att få tag i uppgifter, så antar att en del tycker att det är ett bra sätt att lösa det hela på.

Av trudelutt

Vet inte riktigt vad det är du frågar egentligen, men ChatGPT brukar vara bra på att skriva steg för steg hur man ska få igång saker. När det inte funkar kan man skriva vad som inte funkar och få tips på felsökning, och man kan skriva in felmeddelanden osv.

Det finns naturligtvis en risk att den föreslår dåliga lösningar som att köra apache som root osv så det gäller att man iaf har ett hum av vad det den föreslår innebär, men det är ju samma risk när man letar efter lösningar på forum eller testar sig fram själv etc.

Av trudelutt

Ser inte riktigt meningen med en sån jämfört med att ha vanliga USB-diskar. För det priset kan du dessutom få tag i något billigt nytt eller begagnat och bygga en riktig Server/NAS.

Jag skulle nog köpt en 20 TB USB-disk i din situation, sedan köpt en till om/när det behövs osv.

Av trudelutt
Skrivet av LANberg:

Det lär blir ännu värre brist än när alla grävde krypto ...

Man undrar ju då hur mycket 350 000 kort är egentligen? Enligt https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/report-shows-... ser det ut som det säljs i storleksordningen 100 miljoner GPUer per kvartal, och Nvidia står för ungefär 2/3 av dessa. Å andra sidan är väl H100 betydligt större än GPUer i genomsnitt, så svårt att dra några slutsatser om hur mycket det påverkar egentligen.

Jag kan för övrigt tänka mig att Nvidia sålde korten relativt billigt till Facebook. Som tidigare nämnts i tråden är det ju Facebook som gjort pytorch, och om de inte fått ett bra pris från Nvidia jämfört med AMD kanske de hade valt AMD istället och satt utvecklare på att förbättra stödet i pytorch vilket i sin tur skulle minska priset Nvidia kan ta ut från andra "AI-köpare" i framtiden. Men det är bara min gissning.