Inlägg

Inlägg som trudelutt har skrivit i forumet
Av trudelutt

En ren allmän fråga iom snacket om att låsa upp etc. När jag tittar på Wikipedia ser det ut som t ex GeForce 4070 och 4070Ti kör på samma krets. Kan man "låsa upp" 4070 så den presterar som 4070Ti?

Det ser dock ut som att de flesta korten har ett eget chip, AD104 för 4070, AD102 för 4090 osv. Är det generellt sett så nu för tiden att varje kort har ett chip gjort för det kortet? Förr känns det som det var vanligare att man hade ett chip och "binnade" så att billigare kort fick en krets som var delvis trasig, med de trasiga delarna (och några fungerande delar) av chippet avstängda i antingen mjukvara eller hårdvara?

Av trudelutt
Skrivet av tBiorrith:

Är medlem i en förening där det finns mekplats med lyft och tvättplats med högtryckstvätt.
Tvättar alltid där med egna grejer. Köpte ett kitt med foamlance och sånt.

Vad är det för förening? Någon student-grej eller finns det såna där vanliga människor kan gå med? Funkar det i praktiken med delad mekplats? Jag skulle kunna föreställa mig att det alltid är upptaget av någon biltokig.

Av trudelutt

Band sägs annars vara överlägset säkrast för långtidslagring.

Finns det ingen "bandbackup-as-a-service" som vänder sig till privatpersoner? Kanske man borde starta en? Skulle ni vara beredda att skicka en hårddisk och efter någon vecka eller två få tillbaka hårddisken och en band med innehållet? Vad skulle ni kunna tänka er att betala?

För att försäkra sig om att det blir skrivet rätt kanske man kan skicka in ett gammalt band och få ut hash:ar på valda delar när man skickar en en hårddisk för skrivning nästa gång.

Av trudelutt
Skrivet av Grumie:

Varför är t.ex. CPUer alltid till en yta av ca 4x4 cm och inte 4x4 dm?

Genuin fråga.. jag har alltid undrat varför man inte "bygger på bredden" för att få in fler? Säkert jätteuppenbart när man kan sånt men skola mig gärna ^^

Det finns redan såna "chip", här är ett "AI-chip" på 46225 mm2, dvs ca 2x2 dm. 1.4 biljoner transistorer.

https://spectrum.ieee.org/cerebras-giant-ai-chip-now-has-a-tr...

I vanliga fall skickar man en wafer (en rund kisel-platta ca 30 cm i diameter om jag minns rätt) genom fabriken och delar sedan upp den i små kretsar som är t ex 2x2 cm. Men med det här AI-chippet gör man istället ett enda chip per wafer. Vet inte riktigt vad de kostar, men billigt blir det inte... Det är 100 gånger större yta och den drar 100 gånger så mycket ström också. Säg 20 kW istället för 200 W.

Av trudelutt
Skrivet av SuperDuperKillen:

Typ alla varor som inte går avaktivera på distans.

Telefoner/surfplattor men även de flesta Apple tillbehör brukar skannas utöver EAN.

Men serienummer finns ju på allt möjligt? T ex kommer jag ihåg att det var någon tråd här på forumet där ett begagnat grafikkort inte matchade säljarens uppgifter för att den första köparen hade blandat ihop kvittona eller något i den stilen.

Av trudelutt
Skrivet av JoOngle:

Finns en mörk sida till detta som ingen riktig kan varken bevisa eller följa upp på då det är närmast omöjligt.

Har ni någonsin tänkt över hur ett produkt kan dala 3000-5000 i pris vid en rea, när marginalerna är så pyttesmå?

Jag har köpt olika varor i över 35+ år sen jag var 18, det är skillnad på den gång och nu då marginalerna är mycket mindre, men det finns en grej jag har "upptäckt" över tid.

Ibland är ett "rea produkt" inte helt samma produkt som premium produkten som var såld till premium pris. Jag har ofta bemärkt att vissa skärmar INTE kommer med samma panel varje gång, det är olika upplaga som beror på vilken fabrik som producerade dom och vilken typ panel. Det kan vara samma MODELL skärm (även kretskort och datorer). Men ofta finns nåt ställe vart producenten har sparat pengar nånstans - men säljer samma produkt med samma funktionalitet, men fast med ändringar som användaren normalt inte upptäcker.

Det kan också handla om en serie som inte hade optimal kvalité, men ändå "god nog", background-bleed, ghosting etc. Det är aldrig säkert du får en likvärdig produkt billigare.

Jag skulle INTE returnera mitt produkt vid en prissänkning för att riskera att få ett sämre panel (nåt man INTE upptäcker i starten).

Det kan säkert vara så ibland. Bland annat har det ju varit uppe på tapeten senaste åren att tillverkarna byter flashminne eller controller under en SSDs livstid utan att ändra modellnamnet, så man får en produkt med sämre prestanda än det som publicerades i recensioner vid lanseringen.

Men i stort ser jag inga konstigheter med att saker säljs billigare ibland. Marginalkostnaden för att tillverka en enhet extra är naturligtvis inte i närheten av priset den säljs för i slutändan, även om tillverkaren och hela distributionskedjan knappt gör några vinster. Anledningen är naturligtvis fasta kostnader som utvecklingen av produkten, uppstart av tillverkningen, marknadsföring osv osv. Om de kan sälja några extra till ett lägre pris är det inget konstigt att de tar den chansen.

Av trudelutt
Skrivet av Aleshi:

Alltså på riktigt? Har folk ingen skam i kroppen? Hur kan man hänge sig åt sådan rättshaverism?
Har man råd att köpa en skärm för 13000:- så har man råd att ha lite heder också.
Det som är riktigt skrämmande här är ju hur det hela avhandlas som om det vore en självklarhet att kräva pengar på detta viset och att det på något vis ses som att det är butiken som brister.
Är det bara jag som avviker här?

50/50 från min sida kan man säga...

I princip gillar jag inte alls det här med att man har rätt att byta öppnade varor. Varken att det är lag på det, eller att affärer erbjuder extra "öppet köp". I slutändan är det ju antagligen jag som får betala för det som inte utnyttjar den här rätten utan läser på ordentligt istället (även om jag får erkänna att jag använt det någon enstaka gång). Och framför allt gillar jag inte att det säljs som nytt sedan.

Men å andra sidan så har ju säljaren vägt in rättigheten i priset och därmed har man ju som konsument betalat för möjligheten att lämna tillbaka saker. Jag hade antagligen bytt skärmen och motiverat det på det här sättet för mig själv för att tränga undan skamkänslorna

Och det kan ju vara så att lagen eller det extra erbjudandet om öppet köp betalar sig själv genom att folk köper mer grejer etc.

Men jag tror alla inser nu efter förklaringarna i tråden att det är fullt rimligt att Inet inte vill ge mellanskillnaden tillbaka utan vidare. Då dras ju mellanskillnaden från Inets ficka så att säga istället för leverantörens ficka (till största delen) som blir resultatet om det görs ett nytt köp och den gamla skickas tillbaka.

Av trudelutt
Skrivet av Gorian:

Gissar att du kör intel-prolle? M-serien saknar (ökänt) stöd för flera skärmar, om man nu lite vill sitta i fullHD 30hz

Det är den nu skrotade 13"-varianten och den senaste MBP M3 utan Pro/Max-processorer som bara klarar en skärm officiellt men går att jobba runt med massa hemska tredjepartsdrivrutiner och konstig hårdvara etc. För 14" och 16" gäller följande:

MBP M1 Pro: 2 externa skärmar, max 6K per skärm. Om du använder HDMI för en av skärmarna är den begränsad till 4K.
MBP M1 Max: 4 externa skärmar, 3 st med max 6K per skärm, och den fjärde via HDMI som är max 4K.

MBP M2 Pro/Max: Samma som M1 Pro/Max med skillnaden att HDMI-utgången uppgraderats från max 4K till max 8K.

MBP M3: 1 extern skärm, max 6K.
MBP M3 Pro/Max: Samma som M2 Pro/Max.

Allt ovan gäller för 60 Hz. Vill man köra mer vet jag inte vad som gäller.

Av trudelutt
Skrivet av ojz0r:

Volt är spänning, inte ström.
Det du är ute efter är en PWM styrning. Jag vet inte om det finns men det hjälper nog dig att leta om du vet vad det egentligen kallas.

Men den vi,tigaste frågan är kanske vad det skall användas till?

Inte så säker på att det är PWM-styrning hen söker. Jag har själv ibland viljat ha ett litet nätagg jag kan styra digitalt, med inställbar spänning och ström. Det finns ofantligt många billiga sådana varianter, men de styrs alltid av potentiometrar (se t ex bilden nedan). Har inte hittat någon som styrs digitalt.

Av trudelutt
Skrivet av mrqaffe:

Det borde väl gå men vad är det då för vits att ens ha den påslagen, varför skulle man vilja göra det för den blir ju oanvändbar till annat än att producera lite värme.

Va? Finns ju miljontals grejer man kan man kan göra med en Raspberry Pi utan de portarna. Man har ju fortfarande GPIO, WiFi, skärm, ljud, kamera och säkert fler saker jag inte kommer på på rak arm.

Dock tror jag ju mer på att spärra fysisk access än att spärra portarna med någon mjukvaruinställning.

Av trudelutt

Att förutsäga marknaden exakt kan ingen göra (om vi undantar internetkrigare). Men jag tror nog att VD:ar för det mesta är väldigt duktiga på det. Så på sätt och vis är det tur, på sätt och vis inte.

Hade t ex några av upptäckterna som gjorts inom AI senaste åren istället skett några år tidigare eller senare skulle jag kunna tänka mig att det hade förändrat hela marknaden. T ex kanske vi inte hade haft ChatGPT än om "transformers" upptäckts lite senare, och om det istället upptäckts lite tidigare kanske man på AMD/Intel/Apple hade insett att man borde satsa mer på det här och kommit mer ikapp innan det slog igenom på lika bred front. Men det är bara spekulationer givetvis.

Av trudelutt
Skrivet av DasIch:

Anledningen till min motfråga är att istället för att formulera ett argument riktat direkt mot det jag skrev, går du in på något relaterat men som inte handlar om samma sak. Det tenderar i sin tur att leda till en ändlös pseudo-debatt som jag inte har det minsta intresse av.

Att avtala om köp där säljaren inte behöver fullgöra sin förpliktelse är ett oskäligt avtalsvillkor, och jag tror inte det finns någon lagstiftning som tillåter det. Det är per definition inte ens ett köp om inte båda parter fullgör sin förpliktelse.

Sony har i det här fallet fullgjort sin del genom att leverera tjänsten till köparen. Din fråga är därför inte relevant för det här fallet.

Var gränsen går för hur länge de måste tillhandahålla tjänsten får bestämmas av domstol.

Då har du alltså backat från positionen att avtalsvillkor alltid ska följas, och vi är iaf överens om att det hela handlar om vad man tycker är oskäligt. Jag antar att du tycker att en minut är oskäligt kort tid, så någonstans mellan en minut och tre år då, medans jag tycker tre år är oskäligt kort tid.

Av trudelutt
Skrivet av DasIch:

Varför tycker du det är relevant i det här sammanhanget och varför förväntar du dig att jag ska lösa problemet med gränsdragning?

Man kan ju fråga sig om det öht är någon mening med att argumentera på internet, men det kan ändå vara intressant att veta om du håller fast vid dina argument när man visar att de leder till konsekvenser som jag tror de flesta skulle betrakta som absurda.

Av trudelutt
Skrivet av DasIch:

Ja...?

Här bör du inte utgå ifrån saker utan läsa vad som gäller enligt avtalet. Gäller medlemskapet en gymkedja är det verkligen inte läge att göra sådana antagen.

Eh, jo. Ditt resonemang är helt ologiskt.

Det här exmplet har ingenting med saken att göra. Sony säljer en nyttjanderätt baserat på en licens de har med rättighetshavaren. De är i sin fulla rätt att göra det så länge licensen är giltig. Om licensen upphör kan de uppenbarligen inte fortsätta med det. För att hantera denna situation gentemot slutkund finns det ett avtal. Det är sedan inte Sonys fel att slutkund skiter blankt i avtalsvillkoren och istället tycker deras förväntningar och antaganden ska upphöjas till lag.

Pacta sunt servanda är den mest grundläggande avtalsrättsliga principen. Det handlar inte heller om flera A4-sidor. Relevant del i avtalet för det här fallet tog mig mindre än 30 sekunder att hitta med Google, och hela avtalet är väldigt lätt att läsa. Då äger jag alltså inget Playstation där jag blir serverad med detta.
När du åker buss i en ny stad tar du reda på vilken biljett du behöver, var den gäller och hur länge. Du borde göra samma sak när du köper något genom en streamingtjänst.

Nej, du kan inte förvänta dig det och det är en helt orimlig förväntan om du förstår hur dessa tjänster fungerar. Om det här är viktigt för dig bör du ta reda på vad som faktiskt gäller innan du köper. Lite jäkla ansvar får man faktiskt ta själv, eller i annat fall svälja den sura karamellen utan att grina.

Eftersom du lutar dig så mycket mot avtalsvillkoren, tycker du verkligen alltid de ska gälla? Om jag t ex startar en webbutik och säljer datordelar och skriver ett par A4-sidor med avtalsvillkor och inkluderar något i stil med "Om butiken upphör ställs alla leveranser av betalda ordrar in utan återbetalning", annonserar lite och får ordrar från folk som inte lusläst avtalsvillkoren, och sedan lägger ner butiken. Är det ok då att behålla pengarna eftersom det stod i avtalsvillkoren?

Om Sony hade "sålt" en film en minut innan de slutade låta folk streama dem, hade det varit ok? Om inte, var går gränsen?

Av trudelutt
Skrivet av Petterk:

Menar mest som risk.

Kort exponering av klass 1 är nog inget att vara rädd för, problemen ska inte vara permanenta om det blir något. Fiberkablar som ska klara tio eller hundratals mil kan det bli lite värre om du skulle titta in i.

Det är i princip bara yrkesbutiker som skulle ha fiberpatch hur som helst

Om det här kan skada ögonen borde det ju inte få monteras hur som helst så att barn kan gå omkring och rycka sönder kablarna. Man har ju regler för hur el får monteras, borde vara liknande regler för fiber då. Iaf när någon gör det professionellt.

Av trudelutt
Skrivet av Baxtex:

Jag har kontorsjobb och sitter framför datorn dagarna i ända också. Orkar inte sitta på fritiden också. 😂

Jobbar du på Sweclockers?

Av trudelutt

En fördel med LXC är att man kan mounta directories från hosten direkt i containern. Med VMs måste man såvitt jag vet börja krångla med nätverksdelning eller liknande och min magkänsla är att det aldrig kommer bli i närheten av lika stabilt och snabbt och "bra".

En annan fördel är att minnet används effektivare. Om processerna i containern behöver 1281 MB får de 1281 MB och resten av minnet på hosten kan användas till annat. Du kan sätta en maxgräns som de inte får gå över, men de kan utan bekymmer använda mindre än det (vilket är det vanliga). För en VM kan du bara ge den ett visst antal GB, och dels tar det naturligtvis mer minne rent allmänt för att man kör en extra kernel med massor av processer och har en diskcache på både host och VM, och dels så kommer den i princip alltid ta det minnet den får. De finns förvisso "ballooning" som gör att man kör en någon grej i VMen som "låtsas" behöva massa minne men i själva verket låter host:en använda det minnet, och sedan minska ner "ballongen" om minnet i VMen börjar tryta, men det känns inte som någon vidare bra lösning.

Av trudelutt
Skrivet av DasIch:

Du köper inget med äganderätt. Du får ingen vara du kan byta eller sälja.

Så här är det med andra saker också. Du "äger" ett gymkort, men man kan inte räkna med att man kan överlåta det till någon annan.

Citat:

Allt tillhandahålls av den valda plattformen. Om plattformen försvinner står du tomhänt.

Så här är det med många grejer. Gymmet kan gå i konkurs och då står man där tomhänt. Men om de väljer att lägga ner, t ex för att de tyckte hyresvärden höjde hyran för mycket, utgår jag från att kunna få tillbaka pengar.

Citat:

Plattformen äger inte IP;t utan har olika licensavtal för att tillhandahålla materialet till sina kunder. Om plattformen förlorar licensen, och inget finns avtalat om att befintliga kunder inte påverkas, står du återigen tomhänt.

Om plattformen kan förlora sin licens gentemot befintliga kunder som har gjort ett köp hade de uppenbarligen ingen rätt att låta folk köpa material på plattformen från början. Om jag säljer en bostadsrätt jag inte äger kommer jag om jag gjort det medvetet åka dit för bedrägeri. Men även om problemet skulle uppstå utan att jag varit i "ond tro" så skulle jag iaf blir skadeståndsskyldig och tvingas betala tillbaka köpesumman.

Citat:

Det är den grundläggande konstruktionen bakom det hela och det rimliga i det här läget är att ta reda på vad fan som gäller, egentligen, istället för att strunta i avtalet och göra en massa antagen.

Avtal man förhandlar fram måste man vara väldigt noga med, men när det är standardavtal som konsumenten inte har något rådande över är det annorlunda. Ingen kan läsa flera A4-sidor med villkor för varenda liten grej man vill göra och man får helt enkelt utgå från praxis för vad köp betyder i olika situationer. Om jag t ex ska åka buss när jag besöker en ny stad är inte det första jag gör att ladda ner avtalsvillkoren från kommunaltrafikens hemsida och gå igenom dem tillsammans med min advokat, utan jag köper helt enkelt en bussbiljett och åker. Avtalsvillkoren kan skilja sig åt vad gäller småsaker som t ex om jag får ersättning vid förseningar eller hur länge biljetten är giltig, men i stort kan jag förvänta mig att få åka buss.

På samma sätt är det här, köper jag en rättighet att streama filmen kan jag väl iaf förvänta mig att det fungerar under enhetens förväntade livstid. Att den som sålt rättigheten inte har rätt att streama filmen mer än 3 år och sedan väljer att inte förnya avtalet, och förväntar sig att kunderna ska godta det utan ersättning, finns inte i min sinnesvärld.

Av trudelutt
Skrivet av Phod:

Varför är det bra med exakt skalning när man inte kör det annars? Vill man ha det pixligt?

Det är svårt att följa vad det egentligen är du vill veta eller argumentera för. Självklart blir det bättre bildkvalitet när man skalar ner 4k till 1440p istället för att skala ner det till 1080p, men det är väl inte det du vill komma fram till? Det är ju ingen som renderar spelet i 4k i 480 Hz och skalar ner det till 1080p för att visa på den här skärmen.

Av trudelutt
Skrivet av Tauri85:

En studie på 1000 tillfrågade ger knappast ett tillförlitligt resultat tycker jag när befolkningen är över 10milj även om man får räkna bort en 2-3milj under 18år.. Som när SVT frågar 500 pers vad dom tycker om den gröna omställningen men glömmer nämna att alla bor på Södermalm.. det blir inte helt rätt..

1000 personer är ett bra underlag, men det bygger på att man väljer dem slumpmässigt. Väljer man inte slumpmässigt riskerar man att få ett icke representativt resultat även om man så skulle fråga en miljon invånare. Tyvärr är det också både svårt och dyrt att välja slumpmässigt.