Inlägg

Inlägg som swedwalker har skrivit i forumet
Av swedwalker

Vill nu testa att sätta upp en voip-server på hemmadatorn. Tänkte använda Asterisk i en linux miljö.
Mest för lite experimentering till att börja ned.
Som jag förstått behöver jag då SIP användarnamn och lösenord för att kunna ansluta utåt.
Vilka leverandörer är billigast om man vil ha ett svenskt telefonr samt eventuelt ett amerikanskt nr?

Cellip har jag hört om men borde väl finnas fler.
Ger Telia inte ut SIP infon?

(Har hört att även om man inte fått SIP infon från sin leverandör så kan den hämtas ut från SIP-kommunikationen mellan SIP server och ens teleadapter då SIP-Register medddelanden skickas med användarnamn/lösen MD5- hashade-men det kanske är utdaterad info)

Av swedwalker

Försökte med två sim från wifog detta nyligen. Satte upp en ssh-server på rpi. Internet till rpi fås via wifog sim i usb 3G-dongel. Försökte sen ssh:a in från andra datorn med andra wifog:simet men det funkar inte.
Borde inte operatörens spärr mot sånt-dubbel NAT?-gå att omgå?

Ringsignal, sms funkar att skicka via AT-kommandon förresten.

Av swedwalker

En tjänst/kanal från ISP i samarbete med några olika spelbolag där man får dedikerad kundservice om olika spel/betting möjligheter.
Som det är nu är det lite av en djungel med många olika bolag för den oerfarne spelaren. Värdet kanske skulle vara 30-50 sek/månad och kanske inbakat något rabattsystem i detta.

Av swedwalker
Skrivet av Tanax:

Inte för att vara sån... och nog för att priserna är dyrare än dom varit förr, men tycker ni verkligen 2000-3000~ för 16GB RAM är mycket pengar?

Jo jag tycker det. Köpte corsair 16GB(2x8GB) DDR4 3200 Mhz CL16 Vengeance för ca 1600 förra våren. Nu ligger priset på samma kit
på ca 2200.

Av swedwalker

Använda alla RAM-slottar

Ser att när det gäller threadripper-serien så är det optimalt för cpu-prestandan att använda alla RAM-slottarna.
Gäller det för ryzen 1700 x också?
På mitt moderkort, Asus-Prime x-370 pro är det 4 RAM-slottar. Jag använder 2 av dem med 8 GB i varje och funderar eventuelt i ett senare skede på att utöka med 2 8GB stickor till.

Av swedwalker

@ClintBeastwood: Jag har Asus Prime X370-Pro moderkort. Kylaren corsair h110i körs i balanced mode. Har testat att köra både pumpen och fläkten på max men det påverkar inte. Jag når väl iofs kanske inte farligt varma temperaturer men irriterande fenomen ändå. Är oklockat också. Stängt av x-core boost har jag inte gjort men verkar som de som testat detta inte har märkt av att temperaturspikarna försvinner ändå.

Av swedwalker

Samma problem här-korta temperaturpikar från 40 graderupp till ca 60 grader vid vanligt surfande. Vid full load liogger den stabilt på ca 65 grader.

Av swedwalker

Så om jag förstått det rätt så gäller att man för närvarande inte får någon patch för spectre-sårbarheten på sitt windows 10 system med ryzen processor via windows update?

Och att några har pachat mot spectre manuellt själva-men helst ser detta ogjort?

Av swedwalker

Har jag tolkat det rätt med att AMD ryzen 7 1700x är jag rätt säker mot dessa sårbarheter. Har windows 10 samt en windows2016 server körandes i virtualbox nu. Funderar i ett senare skede på att avinstallera windows 10 och lägga in ubuntu/debian server istället.

Av swedwalker

Min vpn läcker dns om jag inte går in i min router(som kör en openwrt variant) och där ändrar i en fil som heter resolv.conf.auto (att bara ändra resolv.conf hjälper inte) . I resolv.conf.auto står annars min isp:s dns-servrar.

Av swedwalker

faen-var tidig ute med att köpa min ryzen som på ett senare skede ska användas vid kompilering under linux. Räknar med att buggen finns hos mig med. Är RMA-förfarandet omständligt?Tycker att alla tidiga köpare borde erbjudas byte automatiskt- har inte tid att köra kill-ryzen scriptet/testa med detta än.

Av swedwalker

Kan det vara så att de som har prosessorer med hopp i temperaturerna har prosessorer som är inköpta ur tidiga batchar, dvs före april?
Annars så ser jag att nytt bios till Asus Prime X-370 är ute: 0905. Sitter på 0805 nu,kanske värt att testa för att se om det har nån inverkan.

Av swedwalker
Skrivet av svaj:

Glömde skriva i mitt förra svar att alla x modeller upplever hopp i temperaturer vilket du redan vet. Du kan pröva att stänga av XFR funktionen för att se om det gör någon skillnad.

Tack-ska testa det snart. Har demonterat datorn så det blir några dagar tills dess.

Annars har jag bytt kylpasta på kylaren från stock kylpasta till arctic silver, men blev ingen skillnad.
Första gången jag bytte kylpasta lade jag kylpasta av en ärtas storlek på cpu. Andra gången la jag istället en liten kvadrat på undersidan av kylaren och strök ut den til en tunn kvadratisk hinna med en hård plastbit.

Temperaturvariationerna var dock där fortfarande.

Men kan ju som du säger bero på att jag inte har deaktiverat xfr-extended core boost.

I hardwaremonitor ser jag att cpu-frekvensen på kärnorna växlar mellan 2195 Mhz och upp till 3895 Mhz, men det är väl naturligt
hos ryzen. Vcore växlar ganska snabbt
upp ned mellan ca 0.500V upp till 1.35V.

Saker som också testats:

Testat utan phanteks extension-kablarna mellan psu och moderkortet som jag ett tag misstänkte.
Testat utan den extra gamla fläkten från en Be quitet pure rock, som satt i Cha-fan1 uttaget på moderkortet.
Har också satt DOCP till 3200 Mhz på minnena.

Av swedwalker
Skrivet av swedwalker:

Ryzen 7 1700x
Har testat dra åt skruvarna på kylaren hårdare-men utan nån bättring.

mvh
Swedwalker

Kan tillägga att det blir ett svagt gurglande ljud från kylaren, som sen blir borta, då jag växlar från quiet mode till performance mode i Link.

Av swedwalker
Skrivet av Corsair Johan:

Hejsan,

Vad är det för CPU du har?

Med vänliga hälsningar,
Corsair Johan

Ryzen 7 1700x
Har testat dra åt skruvarna på kylaren hårdare-men utan nån bättring.

mvh
Swedwalker

Av swedwalker

Testat att hårt dra åt skruvarna på kylaren nu-men tyvärr ingen skillnad.
Får testa ta av kylare, cpu , rengöra cpu och applicera ny kylarpasta.

Av swedwalker
Skrivet av Ratatosk:

@swedwalker: Borde den inte dras med skruvmejsel, inte hårt åtdragen, men ändå med mejsel, vad säger manualen?

"Tighten the thumb screws until secure" står det i manualen.
har sett några youtube-videos där de bara drar åt med händerna-så har gjort så nu.Men har dragit åt hårt. Det är två skruvar på denna kylaren

Skrivet av Jalle64:

Den skall skruvas ända ned tills det tar stopp, om det är den kylaren som kommer med.

Det kom ingen kylare med denna cpu:n så har skaffat vatten kylaren corsair h110i-använder jag skruvmejsel kan jag nog skruva åt ännu hårdare-men den är inte lös nu.

Video om kylaren här, montering vid ca 2.30 minuter in i videon
https://www.youtube.com/watch?v=IvuN2Y_aaz8

Jag får kanske som första felsökning dra åt lite hårdare kanske-men är lite rädd att pinsen på cpu kan skadas.

Av swedwalker

cpu temperatur hoppar från 39-59 grader vid idle

Efter att jag satte in nya minnena, som ej är på qvl-listan, så upplever jag snabba hopp i cpu temperaturen vid idle.

Från 39 grader i idle så går temperaturen plötsligt snabbt upp till 58 grader.För att sen ganska snabbt inom 3-5 sekunder igen vara nere på 39-41 igen. Detta sker litet oregelbundet , ca var 3:e minut . Temperaturhoppen ser jag både i hwmonitor, corsair link samt i UEFI-bios.

58-61 grader är den temperaturen ca som cpu når i 100% load uppnår då jag kör cinebench och även prime95-blend-test.

Möjliga felkällor utöver nya RAM:

Bytte plats på luftkylaren i chassits topp så att utgående slangar från radiatorn nu är till höger mot chassits framsida.

Har bytt riktning på kylarens två fläktar så de nu suger in luft istället för utblås uppåt som jag tidigare hade(ville testa detta då manualen rekommenderade det sättet)

Samt att jag satt på phanteks förlängningskablar på psu:ns 24 pins strömkabkel och på psu:ns cpu-strömkabel(för att min psu har lite för korta kablar för snygg kabeldragning)

Bakre och främre fläkt sitter nu kopplade till fläktkontrollern på chassit istället för fläktkontakterna på chassit som de var tidigare.
Har även tagit fläkten från en gammal be quite pure rock och kopplat i fläkt-uttag på moderkortet. den snurrar lite sakta,ca 500 rpm. Den hastigheten lyser rött i uefi-bios.

Annars har jag inga nya program inlagda, har kollat i aktivitetshanteraren,men ser inget konstigt.

Har sett på Tomshardware-forumet att temperaturhopp är normalt-men då snackas det mest inom ca 10 graders hopp.
Har inte demonterat kylaren än, så stock-kylpasta ligger fortfarande på, kylaren verkar dock ligga hårt mot cpu-åtdragen med handkraft-ej skruvmejsel.

Många möjliga felkällor alltså.

Av swedwalker

corsair h110i:mycket ojämn CPU temperatur

Har fortfarande problem med min nya(ca 3 månader) h110i. CPU temperaturen växlar mellan 42 och 60 grader i idle. Vid full load är temperaturerna ca 65-70 grader med prime95.

Dessa ojämnheter i temperaturen vid idle sker utan att några speciella program körs.

Har testat både höger-respektive vänster placering av radiatorn i chassits topp. Samt både utsug respektive insug av luft utifrån.

Enligt manualen ska man ha insug, men har som sagt testat bägge varianter. Har nu insug av luft från chassits topp.

Har i link testat med performance på pump(2873 rpm) och fläktarna utan att temperaturhoppen försvinner.

Jag har nyaste BIOS där temperatur-offset är korrigerat, samt ser detta temperaturbeteendet både i hwmonitor och corsair link.

Av swedwalker

Angående be quiet pure rock-kylaren: Kan man använda den medföljande fläkten som extra chassifläkt om man istället har en annan cpu-kylare som man använder?

Jag ser att specifikationen på chassifläkten är maximalt 1500 rpm men nu när jag har den i cha-fan1,som är en 4-pin header, på mitt prime x370-pro kort, så går den bara ca 500 rpm. Den får kanske för lite ström bara.