Inlägg

Inlägg som Nephitis har skrivit i forumet
Av Nephitis

@iMisho: Jag använder idag enbart Cooler Master MasterGel Maker "Nano" samt Thermal Grizzly Kryonaut.

Av Nephitis

@Hcbobo: Om du ska vattenkyla hela bygget så kommer du kunna överklocka din 7980XE till kanske runt 4 till 4.4 GHz beroende på hur långt du är villig att ta den. Och jag tycker faktiskt att du ska överklocka den :D.

Om jag ska vara ärlig så får du en ganska rejäl prestandaboost av att överklocka denna 18-kärniga processor. Den skalar ganska hårt med varje 400 MHz som du lägger till på dess bashastighet.

Av Nephitis

@Hcbobo: Ska du köra vattenkylning på allting?

Av Nephitis

@MulleMattsson: Jag föreslår att du läser de ganska nyligen skrivna trådarna om precis detta ämne. Men om jag ändå ska lämna min rekommendation så föreslår jag att du skaffar en AIO och frontmonterar dem (om det går). Detta kommer att reducera dina temperaturer ganska mycket med tanke på att du har en SLI konfiguration.

Jag brukar föreslå en front eller bottenmonterad radiator (eller rättare sagt, en för insug) i alla sådana här trådar av två anledningar. Det ena är att många vet inte hur pass stor skillnad det kan göra att ha en radiator vid insug. Den andra anledningen är att om ingen provar denna metod så blir det också en "word of the mouth" att den ska generellt toppmonteras. Och då skapas ett ovetande om en ganska potential monteringslösning som kan sänka temperaturer ganska rejält i vissa scenarion. Så ja, jag "upplyser" dig att ta en närmare titt på denna lösning.

Sedan vilken AIO lösning du väljer så nämner jag återigen det som jag brukar skriva i andra trådar. Försök utnyttja hela radiatorytan (längden) som chassit tar... så bäst det går.

Av Nephitis

@MrVargen: När jag väljer moderkort går jag personligen på ett flertal riktlinjer som hittills har fungerat väldigt bra för mig.

  1. Vilka portar och anslutningar har moderkortet, och det särskilt i full hastighet och även antalet. Exempelvis USB 3 Gen 1 och 2 samt Type-C, SATA3, M.2, SPDIF (optisk) och kanske även WiFi om det är viktigt. Samt även hur många PCIE 16x slottar den har och eventuellt också i vilken ordning dem sitter i. Ibland kan detta faktiskt skilja sig och det kan vara avgöra vid montering av grafikkort och andra kort. Ibland vill man kanske ha ett grafikkort längre ner.

  2. I samband med ovanstående så kan det också vara av större intresse och kolla antalet tilläggsportar för USB2 och USB3 samt även antalet och placering på fläktkontakterna. Det kan även vara av intresse och kolla på om det finns andra kontakter för avläsning av vattentemperatur, pump och styrning av RGB belysning.

  3. Vad för slags VRM kylning har moderkortet runt CPU socketen. Detta kommer påverka stabiliteten vid tung belastning under längre perioder, särskilt vid överklockning.

  4. Vad för typ och antalet EPSV12 (CPU) strömkontakter som moderkortet stödjer. Exempelvis 4 pin, 8 pin, 8 + 4 pin och i bästa fallet, 8 + 8 pin. Detta påverkar din överklockning och hur mycket du belastar nätagget och även kablarna.

  5. Och sist men kanske inte minst, hur pass bra eller dålig utformad moderkortets BIOS/UEFI är, samt vilken funktionalitet som finns.

  6. Sen kan det ju också vara av intresse och kolla på färgtemat på moderkortet samt om det har RGB belysning eller ej, om nu dessa två saker skulle visa sig vara viktiga.

Jag brukar följa dessa riktlinjer när jag köper ett moderkort. Och håller man på med vattenkylning så kan det också vara värt att titta på om det finns tillgängligt för vattenblock till specifikt de moderkort man funderar på.

I ditt fall rekommenderar jag dig att du tar en närmare kik på moderkorten som provmäter de mot ovanstående parametrar.

Av Nephitis
Skrivet av smight:

Är osäker på om jag ska köra i5an eller i7an... Kommer användas för gaming och förmodligen recording också. Kommer köras tillsammans med ett gtx 1080. Planerar också på att ha processorn i ett flertal år framöver.

Där har du kanske svaret. Vad är för dig ett "flertal" år. Om vi pratar om 4-5 år så kommer jag säga som jag säger i liknande trådar. Tänk inte kortsiktigt utan långsiktigt. Slå ut prisskillnaden i tid så kommer du snart inse att datorn kan bli billigare i slutändan.

Även om pengar är viktigt så tycker jag inte att man ska stirra sig helt blind på det. Pengar går generellt sett lätt att få tag i. Någon övertid här eller där, eller sparande under två eller fyra månader så har man snart tjänat in hela slanten. Och jämför du dessa 2-4 månader på en 4-5 års livscykel så är det egentligen en väldigt kort period.

8600K duger mycket väl men om du vill tänka långsiktigt så kan fortfarande en 8700K med sina 6 kärnor och 12 trådar vara ett bättre val. Där är en prisskillnad på 2000 inte mycket om vi slår ut det på hur länge du tänker ha datorn.

Av Nephitis

@Don_Tool: Du kan faktiskt beställa alla grejerna från EKWB, Slovenien. Jag har köpt grejer direkt därifrån och de har de flesta saker i lager till skillnad från Inet och CoolerKit. Dessutom tar det också lika fort om inte lite snabbare ibland.

Av Nephitis

@anon254573: Samtidigt kan jag förstå din frustation. Du har i princip fått lov att göra en nedgradering från din tidigare processor och en sådan oförutsatt situation kan nöta på ens inre. Personligen hade jag nog känt likadant om jag hade haft en snabbare processor och blivit tvungen att skaffa en något sämre processor... och eventuellt leva med den i ett eller två år. I synnerlighet om det handlade om min primära dator.

Och här får du än en gång lov att gå till dig själv och se vad en uppgradering, vare sig stor eller liten, skulle innebära för dig. Den behöver kanske inte ge dig någon markant prestandaskillnad, även om jag skulle tro att den gör det. Men en uppgradering kanske ger dig en tillfredsställelse och ro inombords som är mer värt än själva prestandan som tjänas in.

Pengar är viktigt och det är vårt levebröd. Men ibland måste man se till sina intressen och behov också. Pengar kan man alltid tjäna in, även om en summa på 16 000 kr skulle kanske ta 4-6 månader om man kan lägga undan 5-10 000 kr i månaden, med oförutsatta utgifter inräknad. I en sån här situation så kan det vara värt att fundera kring vad för annat du lägger och eventuellt inte lägger pengarna på? Du kanske varken röker, snusar, reser mycket och spender pengarna på andra dyra intressen (bilar, snöskotrar osv.).

Om du har råd och känner för dig så tycker jag personligen att det kanske inte finns någon mening med att du ska må dåligt och använda en dator som du näst intill inte vill ha... under en längre period i väntan på något bättre. Och här får du kanske lägga till 1-3 månader om vi pratar tillgänglighet och det skakiga som ofta sker vid en release. Det kan bli en lång väntan.

Min kompis som funderar på att införskaffa en 6950X, om även något överprisad, resonerar i liknande banor. Det må vara ett onödigt köp men han "känner" helt enkelt för det. Han köpte precis en 1080 SeaHawk med en AIO och bara det blev en uppliftande upplevelse för honom. Nu är han inne på en AIO och, som sagt, slänga på en 6950X där. Och för att lyckas med detta så har han skrivit upp sig för att jobba extra. Så som sagt, pengar kan man generellt sett alltid tjäna in även om det kan ta lite tid.

Av Nephitis

@Don_Tool: Mitt råd är att du köper ett Kit och sedan GPU vattenblocket och några extra fittings och slang. Då har du i princip allting du behöver. Allt detta kan du beställa från en och samma sida, och även i samma veva.

Det enda som kan hända är att du får fel antal fittings/anslutningar och att du eventuellt behöver köpa fler för att du har räknat fel. Destillerat vatten eller rättare sagt, batterivatten, kan du hitta lite överallt som på bensinstationer och Biltema.

Av Nephitis

@GoldenFan: Du får helt enkelt kolla kompatibilitetslistan. Om du vill ha en billigare lösning och om du är säker på kompatibiliteten så kan du alla gånger köra på Alternativ 1. Annars skulle jag säga att det är Alternativ 3 som eventuellt gäller. Priset kommer dock då bli dyrare men du får möjligheten att expandera/återanvända systemet med både CPU och eventuellt GPU i framtiden.

Dock vet jag inte hur det ser ut med tillgängligheten på vattenblock för 980 Ti idag. Och dessutom vet jag inte heller vilket 980 Ti du har eller. Men även här får du kolla på kompatibiliteten.

Av Nephitis

@palmhuvud: Mitt råd är att du utnyttjar hela ytan där du tänkt montera radiatorn. Med radiatorer så får du spillyta p.g.a. vattenkammaren. Så monterar du in en 240mm på en 360mm plats så förlorar du generellt per automatik den tredje fläktplatsen. Då kan det vara bättre att sätta dit en 360mm radiator istället och få hela ytan utnyttjad.

Av Nephitis

@Toobbbbee: Där får du nog läsa på specifikationen. Jag vet att detta inte hjälper dig särskilt mycket men jag kan inte ge dig några empiriska erfarenheter kring någon av de där moderkortet då jag inte äger någon av dem. Däremot kan jag dela med mig utav det jag kollar på när jag väljer moderkort som brukar fungera som bra riktlinjer för mig personligen.

Utöver rå specifikation kollar jag vilken vilka portar och anslutningar som moderkortet har. Då pratar vi SATA3, USB 3 Gen 1 och särskilt 2, Type-C samt M.2 slottar. Och i ditt fall så blir det ju även WiFi. Därefter brukar jag kolla vilken ordning PCIE slottarna sitter i (16x) och ibland kan moderkort tendera att sprida ut dem lite olika. Inte alltid men det händer. På något bygge kanske man vill ha en 16X PCIE slot på den femte platsen osv. Härefter brukar jag titta på vilken typ av VRM kylning den har runt CPU socketen och sedan om moderkortet har en singel 8-pin EPSV12 (CPU) kontakt, alternativt 8 + 4 pin eller till och med 8 + 8 pin.

Så ja, med andra ord så är det funktionalitet som jag tittar på i varenda skrymsle på moderkortet.

Av Nephitis

@Toobbbbee: Då är det väl lika bra med att köpa det dyrare moderkortet om du ändå har känslan för det. Ibland måste man gå på sin gut feeling än att få ren bekräftelse från omgivningen att man gör ett bra val.

Av Nephitis

@Pluf: Mitt råd är att du skruvar loss en av fläktarna och mäter dess längd och skruvavstånd. Sedan att du tar dig en titt på Ebay och köper likadan fläktar av samma bladlängd och monteringsavstånd.

Jag har råkat haft sönder fläktblad och detta är den lösning jag använt mig av.

Av Nephitis

@iMisho: Bäst kylning för vadå? För din plånbok, för ditt chassi eller för din processor? Det finns tre olika svar på dessa tre utgångspunkter. Bäst kylning är en custom loop men då kostar det en hel del också. Troligtvis mer än vad bara din processor kostar. Bäst för din plånbok hänger ju på priset och vad du är villig att betala. Och bäst på ditt chassi beror ju på vad för max storlek och optimal placering som den kan ta.

Men om du vill ha en bra kompromiss på alla tre så kan jag rekommendera att du kollar möjligheterna att frontmontera en radiator i ditt chassi. Och att du sedan väljer någon AIO som passar både din plånbok och chassi. Då kommer du få så bra kylning för din processor som möjligt, men med de andra två parametrarna som utgångspunkt.

Av Nephitis

@hollowman71: Sync All Cores används bland annat när man ska överklocka och tvingar alla dina kärnor att gå i samma hastighet. I princip så låser du din processor att gå i samma hastighet jämt, vare sig om det är låg eller tung belastning. Det är troligtvis därför det står att man rekommenderas ha tillräckligt med kylning.

Av Nephitis

@Megagreenskin: Personligen tycker jag det är lättare att köra MemTest innan Windows. Du laddar helt enkelt ner MemTest som ISO eller liknande och sedan Rufus. Ladda in MemTest filen i Rufus och skapa en bootbar USB sticka. Sedan trycker du på F8 när datorn POST: ar och därefter kör du testet.

Om ingen sticka visar fel när du kör dem en och en men när du kör dem alla så kan det helt enkelt vara så att du kör med för låg volt på dina RAM minnen. Ibland blir det mer krävande för moderkortet att driva RAM minnen när man börjar fylla alla slottarna. Min rekommendation är att du avaktiverar XMP och helt enkelt provar först med att köra dem i standard MHz. Klarar inte minnena av detta så föreslår jag att du ökar volten på DRAM lite för att se om det löser problemet. Här kan du t.ex. prova 1.30 eller 1.35V. Skulle det nu visa sig att det fungerar så kan du gå vidare med att ändra deras klockhastighet. Och här kan jag dock ge rådet att du provar med att köra utan XMP och klockar minnena och timings manuellt, även om du använder helt identiska inställningar.

Och skulle det fortfarande inte fungerar nu så kan du prova med att lätta på timings litegrann men fortfarande bibehålla klockhastigheten. Om det nu visar sig fungerar så vet du att det är dina timings.

Alla dessa steg är en så kallad uteslutningsmetod och för att kunna konstatera vad som är felet så kan ovanstående steg eventuellt bidra till en sådan slutsats.

@hollowman71: Stutter är en massa småryck och kan även ske i Windows när dina RAM minnen är ostabila eller inte fungerar som de ska. Iallafall i det här fallet. Det finns även andra orsaker till varför småryck händer.

Av Nephitis

@anon254573: Med "helig graal" menar jag den absolut heligaste, huvudsakligaste och viktigaste anledningen/ar (exempelvis användningsområde) till varför du använder den dator i det utförande du gör. Denna heliga graal skiljer sig från person till person och det finns inga rätt eller fel med den. Men det kan hjälpa en i sina beslut, vare sig det handlar om datorer eller ej, om man kan identifiera denna personliga heliga graal.

För min kompis är hans heliga graal musik men i synnerlighet Warhammer - Vermintide och troligtvis 2:an. För musik behöver man inte mycket processorkraft men det styrde bland annat vilket typ av ljud (högtalare samt hörlurar) som han valde. Och spelet Vermintide kommer nog styra också vilken typ av processor han väljer. Och det är ett spel som verkligen älskar många trådar och snabb klockhastighet. Och i hans fall står det mellan att boosta sin nuvarande X99 plattform så långt det går med en 6950X och sedan invänta en större uppgradering år 2020, eller uppgradera redan nu till exempelvis en ThreadRipper men då till större summa än 6950X.

Jag har två stycken heliga graaler. Det ena är musik och det har styrt allting vad gäller ljud. Det är därför jag sitter med ett helt 7.1 ljudssystem till datorn samt hörlurar av den mer dyrare klassen. Dessa hörlurar använder jag även när jag spelar, vilket har frånstyrt mig från att använda t.ex. gaming hörlurar. I samband med min första graal så är min andra heliga graal är bra film/TV-serie samt spelupplevelse, vare sig det handlar om att se på datorn eller på TV:n. Det har styrt att jag har en 38" tums UltraWide skärm istället för en gamingorienterad 3440 x 1440 (100 Hz) skärm. Här gick jag helt enkelt på storleken samt färgprecision.

Min heliga graal har också bland annat styrt mitt val av en 7980XE istället för något annat. Valet av 7980XE gjordes utifrån mångsidighet. Den ska gå att spela på, encoda på, programmera på, samt stå sig i tid då min uppgraderingscykel är generellt sett runt 6 år. Hela min dator blev ett mer "klara-allt-i-ett" bygge som ska hålla en längre tidsperiod.

Din heliga graal kanske är film/TV-serie eller anime, eller musik, programmering, webb design, fotografering/videofilmning (drönare etc.), skriva berättelser eller på forum, spelande eller något annat.

Av Nephitis

@anon254573: Och det är absolut inga fel med att avboka ordern, vare sig det handlar om en X299 eller Z370. 6800K samt X99 och i synnerlighet ett Asus Rampage V Extreme står sig fortfarande bra i matchen. I slutändan så är det ju faktiskt pengar som styr sådana här köpval. Det är ju trots allt ens levebröd vi pratar om.

Faktum är att en av mina nära vänner står inför ett liknande dilemma. Han sitter på en X99 plattform och en Intel 5820K. Han behöver inte ha det absolut värsta men han sitter trots allt på en 2560 x 1440 (144 Hz) skärm och ett nyligen inköpt MSI 1080 Seahawk grafikkort. Han vill gärna uppgradera sin dator och står inför valet att antingen uppgradera allt som CPU, moderkort och RAM för 20 000+ kr, eller helt enkelt utnyttja sin nuvarande plattform så långt det går. Och då kanske uppgradera till en Intel 6950X. Han spelar dock mycket Warhammer - Vermintide och är inne på att köpa Vermintide 2. Dessa två spel är hans "heliga graal" då han är ett djupt Warhammer fan. Och första spelet är väldigt CPU intensivt så Vermintide 2 kommer troligtvis bli likadan. Det är fortfarande en överprisad processor men det står antingen mellan den lägre summan eller den större summan i slutändan.

Vid den här punkten skulle min rekommendation kunna vara att du kanske kyler med köpet och kanske inväntar sommaren istället. AMD ska snart släppa sin Ryzen 2 och det kan kanske vara värt att se vad den plattformen har att komma med.

Men min fråga till dig är. Vad är din heliga graal? Svaret på den frågan kan kanske hjälpa dig med ditt köpbeslut, både nu men även i framtiden om så blir aktuellt.

Av Nephitis

@Andreaz1: Att du ens lägger ner energi på att svara på mina svar när du ger intrycket av att du knappt läser det som skrivs. Sedan tror jag Yoshman kan försvara sig själv men om du ändå ska försvara personen... Så kan jag redan nu säga, med explicita ord så att du förhoppningsvis uppfattar det jag vill förmedla, att jag respekterar Yoshmans kunskap och det han delar med sig. Men att det ibland kan bli alldeles för tekniskt och djupgående för en eventuell mer dödlig svensson som kanske vill ha mer enkla råd och svar. Ibland kan det bli hela essäer om lagar, arkitekturer och liknande. Vill han lägga ner energi och tid på att dela med sig av allt det där så får han absolut göra det. Men djup kunskap har mindre betydelse om man inte kan förmedla det så att andra kan förstå. Det är faktiskt det som menas med att vara för "smart för sitt eget bästa" i det här fallet.

Det jag betonande för trådskaparen i samband med den konstruktiva kritiken, och som jag än en gång gör för @anon254573 och inte för någon annan, är att du väljer den plattform samt processor som bäst uppfyller dina krav. Och att du själv väljer hur pass djupt du vill snöa in dig på tekniska och vetenskapliga detaljer inför köpet, samt hur pass djup analys du vill göra inför detta köpbeslut. Ha det vi har sagt i din åtanke men utgå först och främst utifrån dig själv.

Men för att förtydligare det hela. Kom ihåg att i det här fallet så är det faktiskt inte enbart en processor du väljer utan en hel plattform. Även om 8700K är snabbare än alla Skylake X processor så är fortfarande Z370 generellt sett en mer begränsad plattform än en X299 om man tittar i överlag. Och det är här som du, @anon254573, får gå till dig själv vad du anser har högst prioritet.

Nu lägger jag ner den här tråden. Vill folk motivera och argumentera för eller mot antingen X299 eller Z370. Då rekommenderar jag att ni gör det direkt med @anon254573 och inte riktar allt hat för X299 mot mig.