Inlägg

Inlägg som kai har skrivit i forumet
Av kai

@Clintwood Jag tror inte jag sett dig nämna vad du har för router idag och eventuellt detaljer såsom antal LAN-portar eller nätverkskort. Den detaljen är rätt viktig, alternativt hur stor budget du har för ytterligare utrustning utöver t.ex. en "managed switch" som kan hantera VLAN.

Sen är det tydligt att definiera vilket problem du vill lösa, för det finns många sätt att flå en katt. Du behöver säkert inte krångla till det så mycket om det du vill uppnå är någon form av segregering av trafik utan att nödvändigtvis "låsa ner" ditt nät med något, kanske för dig "onödigt", säkerhetstänk.

Fundera även på om någon enhet i hus 1 någonsin behöver nå någon annan enhet i hus 2 om de ligger på två separata lokala nätverk. Du behöver i så fall se till att den routingen tillåts, och eventuellt att de kan upptäcka varandra. Detta kan vara mer eller mindre krångligt speciellt för IOT-enheter såsom lampor och smarta högtalare där det sker "automatiskt" om man är på samma nätverk, och beror helt på vad det är för prylar.

Av kai
Nytt bud: 680 kr
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av kai
Nytt bud: 1 800 kr hämtar
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av kai

Jag minns att HW:Remastered kritiserades för att försöka emulera HW1 och HW2 utan att göra det riktigt bra. Speciellt problematiskt var det med HW1 som inte betedde sig som originalet.
Hur beter sig HW:Remastered nu jämfört med tidigare?
Bör/måste man använda mods för att få en upplevelse likt originalen av båda spelen eller är det bättre att försöka få tag på originalen?

Av kai

UserBenchmarks är rätt uselt egentilgen, men kanske ger en fingervisning.

Hur kommer det sig att du har en "Background CPU" på 16%?
Har du andra program körande i bakgrunden, och/eller håller Windows på med någon uppdatering?

De skriver uttryckligen

Citat:

Sub-optimal background CPU (16%). High background CPU reduces benchmark accuracy. Find active processes with Windows task manager (CTRL+SHIFT+ESC).

Av kai
Skrivet av Urioz:

Någon som vet om det här är något och ha och om det är bra pris, hur är de jämfört med exempelvis Razer BlackWidow?

All input uppskattas!

Jag köpte ett ASUS ROG Claymore med MX Brown-switchar och gillar det väldigt mycket. Att flytta numpad till vänster sida är främsta anledningen till att jag valde just detta tangentbord, och just MX Brown för att kombinera spelande och allmänt användande. Känns otroligt premium med dess tyngd och metalldetaljer.

Gick från ett Steelseries 6Gv2 med Cherry MX Black och det tog några dagar att ställa om och verkligen börja gilla MX Brown, men nu vill jag inte gå tillbaka.

Under 1000 kr för båda delar (TKL + numpad) är bra pris för just detta paket som annars kostar uppåt 1500 kr för enbart TKL-delen. 1000-1500 kr verkar vara ett hyffsat normalt pris över lag för ett mekaniskt RGB-tangentbord i den klassen, men fullpris på uppåt 2000 kr är något saftigt.

Av kai

Jag blev intresserad av Sonys WH-1000XM3 och recensionerna är strålande.

Tyvärr verkar de ha problem i kallt väder. Så nu är jag inte speciellt intresserad längre.

I kommentarerna till recensionen hos Ljud & Bild länkas till två forumtrådar hos Sony som påpekar strul vid kallt väder (bara genom att vara kring 0 grader eller strax under), eventuellt pga hur touch-panelen på kåpan reagerar. Ljudet mute:as, och går endast (och kanske bara ibland) att lösa genom att starta om hörlurarna vilket är väldigt extremt.

https://www.ljudochbild.se/test/horlurar/sony-wh-1000xm3/

https://us.community.sony.com/s/question/0D50B000057ofYLSAY/w...

https://community.sony.co.uk/t5/portable-audio/sony-wh-1000xm...

Av kai
Skrivet av anon56869:

Ja du värmer kroppen låter oskyldigt.
Att det behövs mycket kraft för att koka sönder ens celler direkt känns ju också ganska uppenbart.

Testa att få ett par regndroppar på dig, helt ofarligt. Tillsynes händer ingenting i naturen förutom att allt liv får vatten.

Låt en kran drippa vatten i pannan på dig någon dag får du se. Låt en kran drippa vatten på en sten i något år så får du ett stort fint hål. Hur mår kroppen av att bli exponerad mot elektromagnetisk strålning från ett avstånd på 1-2cm i 30-50 år? Om det så är snack om mindre än hundra mW. Jag vill inte vara försökskaninen i alla fall kan jag säga!

5g ska väl ha riktade antenner i tillägg för att fokusera all energi som måste till för att kunna uppnå de avstånd som lågfrekventa vågor inte hade något problem med. Härligt när den strålen måste ta sig genom ens hjärna med ett avstånd på några millimeter när man pratar i telefon.

Onödiga jämförelser. Din kropp kan reglera värme väl, och det är högst marginella skillnader vid de effekter vi talar om här. Eller? Just ja, människor måste leva i ett extremt välreglerat klimat om exakt 20,83 grader Celsius, och minsta avvilekse från detta gör oss skada...

Om vattendropparna i ditt exempel ska likna skadlig värme från elektromagnetisk strålning så är värmen från mobiltelefoni (oavsett generation, även totalen) likvärdigt med att ha en något högre procent luftfuktighet. Fukt ger upphov till mögel, vilket är skadligt.

Om du se det som tortyr att utsättas för elektromagnetisk strålning från dagens mobiltelefoni m.m. så föreslår jag att du flyttar ut i skogen.

Av kai
Skrivet av anon56869:

Från 600mhz till 100ghz är ett helt galet spektrum med helt olika prestanda och räckvidd.

Ja visst är det. Spannet är stort, men det i sig säger ingenting. Här i Europa snackar de om att upplåta spektrum kring 3,6 GHz samt 26 GHz. T-Mobile i USA har nyss kört ett 5G-demo på 600 MHz.

Skrivet av anon56869:

Skrämselpropaganda?? Vafan varför finns det då lagstadgade begränsningar i hur kraftiga elektromagnetiska sändare får vara?? Har klart bevisats att det påverkar kroppen. Dock endast lägre frekvenser som testats från dagens mobiler..

Påverkan på kroppen? Japp, det är visat. Det blir värme. (Därför fungerar en mikrovågsugn för att värma mat, men effekten hos dessa ligger på väldigt många Watt som koncentreras på väldigt liten yta.) Ingen annan effekt har bevisats otvivelaktigt ge någon nämnvärd påverkan på populationsnivå, och därav ser jag ingen anledning att oroa mig på individnivå, och detta oavsett om det finns mervärde i ytterligare forskning för just påverkan på populationsnivån.

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att bevisa att något är helt säkert. Vetenskapen jobbar inte så. De konservativa begränsningar vi har idag är satta utifrån de effekter vi har sett, med god marginal. Inget fel med det.

Forskning har gjorts på exponering för såväl de frekvenser där vi idag har 2G, 3G, och 4G, samt på radar, TV, och radio. Spannet för radar är från ca 3 kHz upp till 300 GHz, och här sa WHO redan 2006 att de fokuserade på att fylla hål i forskning, men exakt vilka som forskats på vet jag inte. WHO skriver om 300 MHz upp till 15 GHz som vanligt för radar.

Om man vill lita på analyserna som WHO står bakom:
Electromagnetic fields and public health: radars and human health
Electromagnetic fields and public health: mobile phones
Electromagnetic fields and public health: Base stations and wireless technologies

Citat:

WHO Initiatives
WHO, through the International EMF Project, has established a programme to monitor the EMF scientific literature, to evaluate the health effects from exposure to EMF in the range from 0 to 300 GHz, to provide advice about possible EMF hazards and to identify suitable mitigation measures. Following extensive international reviews, the International EMF Project has promoted research to fill gaps in knowledge. In response national governments and research institutes have funded over $250 million on EMF research over the past 10 years.

While no health effects are expected from exposure to RF fields from base stations and wireless networks, research is still being promoted by WHO to determine whether there are any health consequences from the higher RF exposures from mobile phones.

The International Agency for Research on Cancer (IARC), a WHO specialized agency, is expected to conduct a review of cancer risk from RF fields in 2006-2007 and the International EMF Project will then undertake an overall health risk assessment for RF fields in 2007-2008.

Further Reading
ICNIRP (1998) https://www.icnirp.org/cms/upload/publications/ICNIRPemfgdl.p...
IEEE (2006) IEEE C95.1-2005 "IEEE Standard for Safety Levels with Respect to Human Exposure to Radio Frequency Electromagnetic Fields, 3 kHz to 300 GHz"

Skrivet av anon56869:

Jag kommer definitivt inre köpa en mobil med modem som opererar i de högre frekvenserna förens efter att de använts och testats utan negativ påverkan i många är. 600mhz låter bra.

Antagligen kommer inte jag köpa dessa mobiler heller, men av helt andra anledningar än just dessa.

Av kai
Skrivet av anon56869:

Ja de fastnar i din kropp istället. Inte bra i såfall. Fantastiskt att det fortfarande inr3 sägs vilka frekvenser det är snack om.

Skickades från m.sweclockers.com

I vilket kontext menar du att frekvenserna för 5G inte är kända? 5G finns initialt på allt mellan 600-6000 MHz samt runt 25-100 GHz. Det är upp till länder/myndigheter att välja vilka frekvenser som licensieras ut, samt upp till operatören hur de planerar sitt nät utifrån behov de ser. De två sistnämnda, vilka frekvenser som blir tillgängliga i ett land och för specifika operatörer, är säkert inte bestämt i många fall. Men de frekvenser som 5G kan köras på inkluderar spannet där 1G, 2G, 3G, och 4G kan köra, samt mer därtill.

Ditt första påstående är mest skrämselpropaganda.

Skrivet av Hank Solo:

Täckningen kommer inte bli bättre, det kommer krävas samma sak som när de bygde ut 4G nätet för att åstadkomma god täckning, dvs sätta upp master tätare än vad 3G nätet krävde då signalerna på 4G inte sträckte sig lika långt och 5G kommer nå ännu kortare.
De lägre frekvenserna har längre räckvidd, de högre frekvenserna har högre hastighet.

Täckningen blir säkert inte bättre med 5G, speciellt inte i början. 5G betyder heller inte nödvändigtvis enbart högre frekvenser, även om det är där stort fokus ligger just för att det är "ledigt", och i.o.m. kortare räckvidd kan det ge ett tätare nät där det behövs. Precis som 4G i början förstärkte befintliga 2G-/3G-nät där förtätning och högre kapacitet behövdes, kommer säkert 5G få samma roll hos många operatörer.

Av kai
Skrivet av Gorian:

Nån som kan förklara varför spel ofta får i7 som rekommenderat snarare än i5? Enligt testerna jag kollade innan jag valde i5 8600K framför i7 8700K så är skillnaderna små dem emellan i spel?

Man kan tyvärr inte stirar sig blind på just om det är en "i5" eller "i7". Man måste egentligen kika på benchmarks då klockfrekvens, antalet kärnor, TDP (och om moderkortet håller sig till tillverkarens rekommendationer), överklockningspotential för entusiaster (K-modeller), osv spelar roll. Mer spännande är dock att de rekommenderar Ryzen 3 1300X som borde vara ungefär likvärdig med en Haswell i5 snarare än en i7, t.ex. i5-4670.

https://www.sweclockers.com/test/24152-amd-ryzen-3-1300x-och-...

Skrivet av Ignostic:

Är hyfsat säker på att DLSS använder separata "fräkt namn kärnor/whatever" så att aktivera AA genom DLSS ska inte påverka övrig prestanda.

Man får helt enkelt AA "gratis".

DLSS använder Tensor/RT-kärnorna, korrekt. Genererar antagligen lite mer värme med DLSS igång än utan, men avlastar övriga GPU då poängen är att man med DLSS renderar i en lägre upplösning och skalar upp bilden. Beror på spelet vilka upplösningar som får stöd för DLSS. Från vad jag läst så renderar den vid 4K via DLSS den faktiska bilden i 1440p och skalar upp via RT-kärnorna. Jag har även läst (kanske rykten) om att BF5 kommer ha stöd för DLSS i lägre upplösningar, vilket låter rimligt för RTX 2060, speciellt ihop med ray tracing.

Av kai

Bra område att kika vidare på. Just den där ser ut att vara något för tjock och skulle behöva kapas, men ser enklare ut att kapa än t.ex. en befintlig fläktram. Något för stor diameter också, men kanske kan lösas med tejp eller liknande.

Tills vidare har jag testat plocka bort ena luftfiltret jag kör med framför en av två fläktar, och istället förstärkt filtret i hela fronten av min låda (Fractal Design Meshify C). La till 4 lager av IKEA-gardinen TERESIA klippt till lagom storlek, precis innanför det simpla förinstallerade foam-filtret som släppte igenom lite för många små partiklar för min smak.

Hittade tipset att använda TERESIA på ett annat forum. Typiskt att en svensk ska rekommendera IKEA-hacks.

Jag har nu en fläkt med (nyrengjort) filter från Silverstone, och en utan. Får se hur mycket damm som hittar in i lådan, och hur mycket som fastnar på det extra filtret, för att sen utvärdera om de extra lagren TERESIA i fronten gav någon effekt.

Av kai
Skrivet av 57josa:

Dom här kanske blir för höga men det verkar som priset blir bättre. Annars får du sätta dom i arbetsbänken och dela på mitten så får du två för en.
https://www.coolerkit.se/shop/phobya-plexi-shroud-4192p.html

Tack för tipsen. Synd att de inte har fler varianter där heller. 20 mm blir nog för mycket tyvärr, och jag har inte utrustning att kapa snyggt på mitten.

Skrivet av Svensktiger:

Du kan ju alltid kannibalisera en trasig/billig/var-på-fel-ställe fläkt av samma storlek.

Tyvärr inte. Dessa är vanligtvis 25mm tjocka vilket är för mycket, och det är endast de varianter jag har. Gällande kapning gäller det samma för fläktar som för shrouden ovan.

Tack igen. Jag letar vidare.

Av kai

Fan shroud, distans

Jag letar efter distanser på ca 10-15 mm att ha mellan två 140mm-fläktar och finmaskigt luftfilter (SilverStone SST-FF143B 140mm Fan filter Magnet).

Jag hittade en variant hos Inet (Phobya Shroud 140mm (7mm tjocklek)), men de är dels bara 7mm tjocka så jag skulle i så fall vilja ha två per fläkt, och dels kostar de 99 kr styck.

Finns det andra alternativ på svenska marknaden?

Av kai
Skrivet av mulliam:

@Fluf: Tjena, har precis byggt min nya dator och upplever lagg på de flesta spelen har kollat över internetet osv, men upplever fortfarande lagget som rubber bands lite då och då och börjar fundera på om hårdvaran är sönder eller ej har kopplat allt rätt dvs skärm sladd i graffekortet men upplever lagg har också laddat ner de flesta drivrutiner för datorn, skulle vara hjärtligt tacksam för svar då de stör mig något enormt att betalt delar för flera tusen och de laggar kör också på en rätt gammal 60hz skärm med 6ms skärmtid vet ej om det är det

specs för datorn: corsair 16gb ram 2x8 3000mhz
amd ryzen 7 2700x
asus 1070ti strix rog
samsung evo 970 250gb ssd
seagate barracuda hdd 1tb
asus rog 450f moderkort
evga 650w

Så kallad "rubberbanding" är uteslutande ett fenomen som uppstår vid online-spelande (alt. lokal multiplayer i extremt dålig miljö) och påverkas nästan uteslutande av faktorer utanför din direkta dator. Det som du främst kan påverka lokalt hos dig är din nätverksanslutning från din dator till din internetleverantör. Undvik trådlöst när möjligt, och testa koppla dig förbi eventuell router för att se om den är boven. Om du uteslutit allt sådant (t.ex. dator direkt kopplad med kabel in i nätverksuttaget i väggen där sådant finns) och denna rubberbanding-effekt är kvar så får man nog acceptera att du gjort vad som är möjligt hos dig bortsett från att byta internetoperatör, flytta, eller välja ett nytt spel.

Tips: skapa en ny tråd nästa gång, speciellt då det fenomen du beskriver skiljer sig från TS.

Av kai

@Mange43: Kör du "adaptive" eller "fixed" voltage?

Av kai
Skrivet av Ferrat:

Om spänningen sjunker är det möjligt att CPUn throttlar och drar ner den för att minska värmeutvecklingen.
Detta resulterar i att den även drar ner clocks för att hålla systemet stabilt och du får ut mindre prestanda.
Anledningen att spänningen är högre när du har idle är att värmeutvecklingen är lägre, CPUn jobbar inte lika hårt och använder inte så mycket resurser vilket minskar strömbehovet behovet och därmed värmen så den måste inte strypa sig själv, du bör kolla din kylning.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Ferrat:

@pv2b: Det är inget "killgissa" om värmeutveckligen är för hög vilket inte är ovanligt i Prime95 vid överklockning så kommer den sänka clock och vcore förutsatt att den inte är låst för att kompensera, därav skrev jag att det var möjligt.
Uteslöt inte heller tidigare svar, ordvalen du gör sedan kan ju även diskuteras.

Låter mer troligt att TS kör med en konstant spänningsinställning för sin överklockning, vilket då medför en spänning nära denna inställning vid idle, och lägre spänning ju högre lasten blir. Detta enligt design, så kallad Vdroop, som nämnts.

https://www.masterslair.com/vdroop-and-load-line-calibration-...

Av kai

Fintorp-stång (57 cm) med diverse krokar inhandlat denna vecka för två nya stekpannor från mellandagsrean, Scanpan CTX 20 samt 28 cm, samt några äldre prylar så det inte ser knasigt och tomt ut.

(Gryta 5 liter med glaslock från Kökskungen; IKEA Småäta; handvävd handduk från mormor; chiliklase från Shirakawa-go, Gifu, Japan)

https://i.imgur.com/mnkavRl.jpg

Av kai
Skrivet av mulis89:

Hej Sweclockers.

Tittat på två olika bildskärmar till min dator. Jag spelar bf 5 och kör med i5 9600k och gtx 2070.

ASUS ROG SWIFT PG258Q 240Hz eller ASUS 27" ROG Swift PG278QR G-Sync 165Hz.

Vilken tycker ni jag bör köpa?

MVH: Mulis89

Vid den här prisnivån hade jag definitivt lagt de extra 1500 kr (7500 kr mot 6000 kr) som krävs för att gå upp till en Asus ROG Swift PG279Q. IPS är bra mycket bättre än TN i det här fallet. Acer-varianten (Acer Predator XB271HU) är likvärdig panelmässigt men ser lite annorlunda ut i övrigt (annan typ av ram och fot) och brukar kosta några hundralappar mindre.

Av kai
Skrivet av aoeen:

Är ute efter ett TKL/kompakt tangentbord med ÅÄÖ skrivet på tangenterna. Ska användas till gaming. Tips?

Jag köpte mig ett ASUS ROG Claymore med Cherry MX Brown. Gick från ett Steelseries 6Gv2 med Cherry MX Black och blå gummiringar för dämpning. Ville få bort numpad-delen. Jag uppskattar att den är modulär så jag har den nu på höger sida istället.

Första intrycket var att det nya tangentbordet kändes riktigt skumt, både med den taktila lilla bulan strax innan aktivering, och det plastiga ljudet när man slår i botten. Till stor del var det just p.g.a. att jag vant mig med gummiringar för dämpning i bottenläget så det inte låter så där plastigt när man slår i botten på tangenterna. Vande mig rätt så snabbt med de nya tangenterna och de känns grymt najs nu. Både när jag skriver (STORT lyft) och när jag spelar är de toppen.

Jag hade säkert blivit nöjd med Cherry MX Red också men jag chansade, tog Cherry MX Brown, och är väldigt nöjd. Om du bara spelar kan du lika gärna köra på Cherry MX Red.