Inlägg

Inlägg som pa1983 har skrivit i forumet
Av pa1983

Hum är detta inte vad Win 10 gjort hela tiden efter vart enda major update?
Tycker startmenyn har 511 olika spel och program jag tog bort varje gång.

Eller ska det bara bli mer prepaid reklam OS?

Någon borde fråga Microsoft, har man köpt sitt OS (licens) eller är det reklam finansierat för jag är fan förvirrad.

Av pa1983

Om du ångrar dig angående skicka så betalar jag gärna frakten och emballage för Soundblaster live kortet då jag letar efter just ett sådant till en dator som saknar ljud och gameport.

Av pa1983
Skrivet av the squonk:

Problemet med AMD:s kort är att dom är lika dyra som Nvidia men saknar viss funktionalitet så ingen poäng att välja dom, om man inte gillar att betala lika mycket och få mindre ....

Jupp, får ha den diskutionen med folk hela tiden.
Görs inte bättre av att även dom bästa reviws sidor glansar över detta.
Många av dom tar upp produktivitet, några grafer etc men i slutändan baserar dom rekommendation och pris på "spel"

Själv har jag ett AMD RX5700 one trick pony kort.

Riggen för att spela in och strema körde innan GTX780 men byttes till GTX970 nu för aktuella driver support.

Mainriggen används för redigering och kör RX5700 och där används processorns, 3900XT enbart för att den tar 3 varv runt ett RX5700 "gamer" encoder, likaså tar mitt GTX970 tre varv runt RX5700 i envoding typ.

Cuda ska vi inte tala om och allmän GPGPU kraft, Nvidia är ofta 2x snabbare för samma peng.

Har kört Nvidia i 20 år, sedan 2017 har jag kör AMD, Nvidia och Intel parallellt i Linux för test och jag skiter i vad folk säger men Nvidia regerar fortfarande om du vill ha shit done!

Bör vara samma på Windows sidan.

AMD's kort msåte vara misnt 20% billigare, ens om du BARA ska spela varför betala samma för ett kort som bara kan spel.
AMD kör ju inte RDNA på Compute kort, där kör dom CDNA som är optimerat för Compute tex.

Encodern börjar ju se vettig ut på 7000 seriens kort men man saknar ju fortfarande prestanda om det kommer till Compute.

Jag insåg inte hur beroende man är av övriga funktioner av en modern GPGPU tills jag bytte till AMD i mainriggen och jag insåg att mina flera år äldre Nvidia kort i vissa fall var 3x snabbare och jag numera har samma prestanda som tidigare på en 10 år nyare dator för jag måste köra saker på processorn.

Men vist jag fick mitt RX5700 för 4195Kr innan Covid så ur det perspektivet är jag nöjd, men jag hade fan aldrig lagt 7-8K på ett RX6800 eller vad dom kostar i dag, då köper jag hellre ett Beg Nvidia RTX3070 eller nåt, även om datorn spelas på en del så görs produktivitetsaker på det och då ska det fan inte ta 3x lägre tid på ett nyare kort bara för det står AMD påt.

Med det sagt gör AMD mycket bra som FSR, det använder jag i linux via proton-ge, sedan har vi ju mantal som blev vulkan.
Men i slutändan båda kan jag köra på ett Nvidia kort med så det är paketlösnigen som räknas.

Men Nvidia tar ju så mö betalt i dag att man inte har råd så själv hade jag nog i nödfall i dag köpt ett Arc 750 om mitt RX5700 exploderat. Det eller ett begagnat RTX3070 eller liknande om jag hittat en blower model.

AMD's 7000 serie ser mer lovande ut för encoding tex men hoppas lite på prispresat RX7800 där då men tror inte vi kommer se det.

Av pa1983

För mig har intresset ordentligt svalnat.
När man efter 9.5 år mes X79 och 8C/16T går över till AM4 med exakt samma minnes bandbred, enbart 4 more cores, 10% högre clock så ja var ju inte så att det kändes nästan 10 år nyare.

Numera kostar ju grafikkorten så mycket att det är ren lyxprodukt och man ser hur folk försvarar det tex på detta forum med alla möjliga ursäkter fast Nvidia, ett företag jag gillat i 20 år numera täljer guld med 60-70% marginaler på spelkort.

Pratade bara i helgen med en IT tekniker som köper in system, i dag kostar vissa Nvidia kort 300K+ i datacenter och priserna har stigit med 10x ca på 5 år och det finns inget dom kan göra då Nvidia är kung i data center miljöerna.

Gamers och entusiaster verkar inte förstå att lägre priser på Spelkort kommer inte bara för Intel eller AMD försöker konkurrera, nej konkurrensen är i Datahallarna bland företagskunderna, så har spelkort stigit 2-3x i pris, ja förbered er för högre priser om samma kisel i datacenter säljer för 10x mer pris numera.
Måste Nvidia,AMD eller Intel välja vem dom säljer till om dom bara kan producera X mängd så väljer dom företagen, alternativet är att höja priserna till alla Valar som inte har vetta att inte köpa 4080 och 4070ti för hutlösa priser.

Speltillverkarna är dessutom bara intresserade av mikro transaktioner och då vill man ha maximal spelarbas så dom gynnas inte av spel som kräver ett RTX kort från Nvidia så jag personligen förutspår att om 5 år är en IGP med 3D Vcache och uppsaklningstekniken framtiden för spel på PC.

Spel på PC kommer inte dö men dedikerade grafikkort kommer bli undantaget snarare än normen om priserna inte drastiskt reduceras och tyvärr verkar just grafikkortens GPGPU förmåga i dag också vara vad som gör dom så värdefulla för företag.

Så nej för min del är PC som intresse rätt jävla dött i alla fall på grafiksidan.
Bygger och pillar med gamla datorer istället, billigare i alla fall och roligare att klema ut användbar prestanda ur dom än att betala ur arslet för nåt dom flesta spel inte kräver ändå i dag.

Sedan har ju moderkort som sagt blivit dyrare med, finns absolut till det så som PCI-E Gen5, det kräver dyrare komponenter och kretskort men även trots det har priserna gått upp sett till vad man får mer än förväntat.

Så nej köpa PC numera är en rätt dyr affär och prestanda hoppen, eller brist på det i bland gör ju att när man väl MÅSTE uppgradera är skillnaden i prestanda inte så hög som priset.

Lite synd att det blivit såhär då många företag är beroende av en välmående PC bransh, spelutvecklare, företag som gör tillbehör som chassin, möss och tangentbord och annat, dessa drabbas när grundläggande komponenter som Moderkort och Grafikkort går upp i pris utan rim och reson.

Av pa1983
Skrivet av perost:

På i alla fall 7950X3D så kan kärnorna utan extra cache nå upp till ca 5,7 GHz medan de med extra cache stannar på ca 5,25 GHz (enligt Anandtech). Så det blir nog inte helt lätt att schemalägga optimalt, eftersom vad som är bäst för en process kommer beror på vad den gör för tillfället.

Det är ju det som verkligen är tråkigt med denna hybrid lösning.
Hade hellre sett 3D Vcache på alla cores, vill man ha extra cache så köper man en sån prolle, vill man inte köper man den vanliga för mycket mindre.

Man hade sluppit alla problem med schemaläggare och blaotware program.

Av pa1983
Skrivet av DasIch:

Det är inte så schemaläggningen för P- och E-cores fungerar. För att optimera prestanda/effektivitet finns en hårdvarubaserad schemaläggare som arbetar mot operativsystemets schemaläggare. Den styr saker utifrån typ av last. Vissa saker är effektivare att köras på E-cores medan andra är effektivare på på P-cores. Vissa laster som skalar bra över flera trådar kan exempelvis läggas på E-cores.

AMD skulle kunna göra samma sak och lägga cache-intensiva laster på 3D-cachen.

jag sa att mitt exempel var "förenklat" och du snackar om effektivitet alltså prestanda per watt, det är inte ens relevant i disjunktionen om maximal prestanda för spel.
Vi kompilerar inte kod här på 32 trådar och försöker spara el.

Men skriv du hur den fungerar i mer detalj för dom som behöver veta det, det var totalt ointressant för diskussionen och det nämnde jag.

Det är fortfarande mycket enklare att skilja mellan långsamma och snabba kärnor, men med AMD's lösning finns inga alltid snabbare eller alltid långsammare.

Flera långsamma energieffektiva kärnor som du nämner i extremt parallella laster gör inte kärnorna "snabbare", det sa du ju själv och det var totalt irelevant, också varför jag sa att mitt exempel var nerdummat för att vara relevant till diskussionen.

Det du just tillförde, det tillförde inget till hur AMD tänkt att deras mjukvara och 3D Vcache ska användas för spel.

Av pa1983
Skrivet av kelthar:

Det är samma som Intel gjort tillsammans med MS för sina e/p-cores. Det är så det fungerar.

Vid första anblick samma sak men i praktiken inga likheter anser jag.

P och E cores är från mobilsidan och har funnits länge så var i grunden ett Windows problem då MS inte direkt utvecklat en schema hanterare för det.

Men att hantera E och P cores på mobile eller desktop är ju mycket enklare, P cores har högre IPC och frekvens och presterar alltid bättre, så helt enkelt lägger man user psace pgoram där så länge dom räcker och bakgrunds task på E cores tex, lite förenklat men mycket enklare att välja P eller E core när man vet att P är bäst och E är sämst.

Amd's korkade upplägg med 3D cache på en chiplet förväntade sig nog igen.

Problemet här är att det finns igen P eller E core, det finns 2st Cores som nu prestera olika för varje unikt program.

Båda har samma teoretiska IPC men ena har högre clocks och Andra har mer Cache.
Praktiskt IPC gynnas ju av mer cache men ett frekvensbortfall reducerar ju den fördelen.

Så man hamnar i scenarion där man inte vet om högre frekvens är bäst eller mer cache är bäst.

Problemet är att du i praktiken får ha en lista på alla spel och program för att luska ut vilka kärnor dom ska gå på för du får profilera all mjukvara.

I alla fall tills någon kommer på nåt sätt att luska ut i realtid eller profilera program över tid genom att låta systemet testa sig fram vad som är bästa att slänga trådarna på.

Personligen tycker jag AMD gjorde en fet jävla tabbe med 50% 3D cache.

Tror folk lätt betalt 999USD om det varit 3D cache på båda chipletsen, just nu är dessa prollar som RTX4080, 4090 må vara snordyrt men lustigt nog mer prisvärt än 4080 så folk är inte alls sugna. Problemet är att AMD har inget 4090 motsvarighet för dom med pengar att bränna för det är just dom som köper dessa prollar och ja hellre 999 för 100% 3D cache än 699 för 50% 3D cache.

Jag vill då fan inte ha mjukvara till min CPU annat än grundläggande schema hanterare.

Tyvärr tror jag AMD tabbade sig ordentlig denna gången även om det må vara bästa processorn, turbo knappen alla 486 era vill nog igen ha tillbaks igen i form av mjukvara.

Själv är jag AMD main user men dessa nya prollar stinker kompromiss till den grad att jag helt tappade intresset.

Om AMD släpper 7950X3D2 kommer så kommer jag bli intresserad av Zen 4 igen.

Bara tråkigt att AMD kastrerade sig själva denna gången, trodde dom lärt sig att folk efterfrågade massa 3D cache efter 5800X3D där igen 5900X3D släpptes trots efterfrågan.

Finns ju produktiva saker som direkt svarar på mer cache som kompilering tex.

Nej en CPU som ska ha ett program för Windows är rätt ointressant, Windows hårdvara tillhör ett gammalt tänk, det är en CPU, den ska bara fungera i alla OS utan strul och bloatware.

Vem orkar luska ut vad för cores är snabbast för varje spel eller program man ska köra, vem ska underhålla en lista och program i många år framöver för dessa prollar? Verkar ju bara onödigt komplicerat istället för att upfront betala extra för mer cache and be done with it.

Jag förstår inte riktigt vem dessa 12 och 16 core med 50% 3D Vcache är till för, det är ju inte till för dom som ej bryr sig om 3D cache eller inte har budgeten, det är ju inte till för dom som bryr sig för dom vill ju rimligen ha det på alla cores.

AMD tror jag missade marknaden denna gången tyvärr.

Av pa1983

Visual Studio 2005 använder jag. Vitt jag vet sista versionen som gör 9x kompatibla binärer.
Fungerar fint till Quake 1,2 och 3 motorn.

Kan inte programera mycket men portat mina enkla OpenGL demos till WIndows 9x och jag brukar moda Quake 2 och 3 motorn lite i bland och då används Visual Studio 2005.

Alternativt kör jag 6.0 för riktigt gamla system Som Digital Alpha då stödet släpptes runt Windows 2000 beta/RC.

Av pa1983

Starta om routern hjälper inte, och mjo dom ändrar nog asap och när jag gjorde det så vara det bara att starta om fiber switchen.
Dom ändrade redan när jag hade dom på telefonen så.
Så dra strömmen på fiberswitchen så kan det fungera igen.

Av pa1983
Av pa1983
Skrivet av Sunix:

Orkade inte

Jag la också ner.

Skrivet av orginallinus:

Kändes mer som en marknadsundersökning för annonser än en medlemsundersökning? Jag gjorde den i alla fall, och tänkte t.ex. på moderkort som DFI och Abit, datortillverkare som Atari och Sinclair....

Marknadsundersökning helt klart.

Jag kollar inte på reklam så hur ska jag veta om den är bra/dålig på swec.
Min hjärna har helt slutat bry sig om sånt.
Och vem i ärlighetens namn vill ha reklam egentligen? Det är ju et nödvändigt ont liksom, svårt att vara positiv till det.
Testpiloter, nej jag kollar inte vad amatörer skriver för 1500Kr för jag antar att pengar = bra betyg oavsett så måste anta bias där som läsare.

Det var inga frågor halvvägs in som fick en att tror att Swecs nyehtsrapportering inte förbli felaktig och 1 vecka gammal och då är jag generös.

Arc reviewn häromveckan var ju katastrof tex.

Detta var helt klart mer för att ha underlag till sina sponsorer och företag som skickar review samples.

Så nej hoppade undersökningen för det fans inget mervärde som besökare i den, dom vill veta mer om mig och mina köp vanor för sina sponsorer helt klart.

Vill swec vara relevanta 2023 så får dom inse att Tech media på YT är deras konkurrent och att företagen där får ut innehåll en vecka före swec ofta och att citera andras artiklar och YT klipp inte har mycket värde i dagsläget.

Man besöker swec pga 20 år vana men sidan är allt mer irrelevant tyvärr då alla stora Tech YT redan täckt alla nyheter sedan länge och det är synd för det slutar bara på ett vis till slut.

Men jag önskar swec det bästa och hoppas dom satsar på Video antigena det är på YT eller annat och att dom ser till att vara på toppen va det gäller rapportering för det är enda sättet att överleva i längden.

Men denna så kallade undersökning gav mig inget sådant förtroende.

Av pa1983

Sitter på en iPhone 7.
Fick den som många andra nallar jag haft. Var dåligt batteri och satte upp nya mobilen till förra ägaren.
Kostade 399Kr för nytt batteri i en lokal butik inklusive jobb.

Innan dess en iPhone6, en 4:a innan det, deverse Androids inklusive en nexus 4 som tyvärr tappades bort, den hade lite otur då jag fick den pga ägaren tappade den så den gick sönder men lagade den själv och sedan slarvade jag bort den efter nåt år tyvärr.

Behövde en iPhone 7 minimum för NFC som vissa grejor i daga använder inom vården tex.

Men att köpa en ny mobil för mig är knappt tänkbart för mig.
Skulle jag göra det så max 4 tusen då men då ska den ta alla jävla appar i världen.

Nej tror jag håller mig till begagnade mobiler som behöver adopteras, finns ingen brist på dom och tom svåra att sälja.
Försökte sälja päronens telia låsta iPhone SE men igen ville ha den XD

Lägger hellre pengarna på datorn istället, mobiler är nedlåt skit som jag använder minimalt.

Av pa1983
Skrivet av mooseslayer:

jamen så pjåkiga priser e de inte...

billigast på prisjakt

https://www.computersalg.se/i/9227524/intel-arc-a750-grafikko...
Igen bild men produktkoden är för intels FE kort.

3.3K för A750 relativt alternativen är ju inte så kasst.
Presterar väl runt 6600XT.

En orsak man kanske vill ha Intel är fuktioner annat än spel.
Nvidia är kung på fuktionalitet, nvenc är sjukt snabb, mitt RX5700 suger totalt på encoding och produktivitet i allmänhet, även mitt GTX970 krossar det för encoding.
För produktivitet är ju nvidia kung med, Cuda i Blender tex.

Säger inte att intel löst allt det MEN deras Encoder med AV1 ser ju lovande ut så för ett mer all around kort tycker jag nog Intel ser ut att ha en framtid.
Och encoding i alla fall för mig blir mer och mer ett måste och AMD får fan skärpa sig lite där.

Jag har testat AMD ett par kort nu och det är tyvärr ett One Trick Pony för Gamers, verkligen en besvikelse i allt annat.
Så skulle jag köpa nytt i dag är det nvidia alternativt Intel i lägre prisklassen.

Men Nvidia har ju gjort att GeForce är för rikt folk nu, så hoppet ligger ju på Intel att ge om low och mid range kort som ger oss Encoding, Compute, och Produktivitet tillbaks för allt handlar inte om spel.

Intels kort ser mer och mer lovande ut för hårdvaran på papper är bra och det har ju nya drivern visat att så är fallet.

Av pa1983
Skrivet av MarkSix:

Det hade varit bättre om ni skippat att lägga ut denna review.

Så jag tänkte med.
2-3 dagar går inte ihop med att andra reviewers redan publicerat Videos för minst 5 dagar sedan med nya drivisen, alltså har dom hunnit testa, filma, redigera och publicera.

Dom nya driversen har ju varit en relativt het nyhet för lite mer än en en vecka sedan.

Verkar ju lite som Swec befinner sig i sin egna dimension av tid där inga konkurrenter existerar.

Av pa1983
Skrivet av Pantburk:

Jag får nästan samma fps med a770 16gb som med msi rtx 3070 suprime med nyaste drivers i 1440p.

Dessa tester verkar vara väldigt låga.

För att swec kör 4032 drivers inte 4091.

Oavsett så är ju ett 770 ett nice kort om man behöver 16Gb i ram, Visar lite vad för premium Nvidia tar för ram och ja om intels priser är nåt att gå på så kostar det runt 10USD per Gigabyte. Själv betalade jag runt 200Kr per Gig för att laga mitt 2080TI som pajjat men då är ju slutkund med moms och import och frakter.

Tycker nog 750 och 770 får RTX4070ti att skämmas lite.
Visst snabbare kort MEN smalare buss, samma eller mindre mängd ram så sett till fabrikationskostnad så känns Nvidia rätt överprisat nu.

Vi behöver Intel och Arc som pris pressade budget till midrange alternativ med priser som inte har 50-70% marginaler för GPU tillverkaren.

Av pa1983
Skrivet av CrispVanDahl:

Jag började om testet ungefär 3 gånger då det släpptes nya drivrutiner mitt i testandet. Den senaste drivrutinen släpptes som jag skrev när de sista prestandatesterna var genomförda. Att ytterligare en gång börja om testprocessen var tyvärr inte ett alternativ.

Jag ser två alternativ, testa om igen eller publicera inte ett test som i dag är irrelevant.
Förstår att det är irriterande att testa om när det dimper ner nya drivers hela tiden men det går ju inte att göra nåt åt.

Ni anger drivern men många kommer nog inte inse innebörden och då framstår detta test som totalt missvisande och folk får fel bild av produkten.

Det är ju extra förvirrande nu när andra sidor publicerar om med nya 4091 senaste veckan, jag antog direkt att det var det ni testade men då resultaten inte stämde med vad jag sett redan för 4-5 dagar sedan började jag undra, och då ser man att andra påpekar att drivisarna nog inte är nyaste och en snabb koll så var det ju så.

Att ni tydligen först nu över huvud taget tittar på kortet har ju begränsat nyhetsvärde då all sån info finns där ute redan.

Recensionen blir ju tyvärr bara så relevant jämfört med allt som redan finns där ute och Arc recensioner finns det sedan länge på dessa korten och dessutom tester med nyare drivers med mycket bättre prestanda.
Så upplevelsen en ny ägare får är ju inte vad ert test visar utan vad 5 dagar gamla tester visar.

En recension som denna får mig att undra om Swec finns i ett vakuum och om det förväntas att besökarna lever i samma IT vakuum också?
I dag med YT och massa media där som noggrant och får ut saker relativt snabbt så blir ju konkurrensen hårdare om att vara först med relevant information.

Jag kanske låter negativ men som "läsare" ser jag inte värdet, däremot ser jag potential till förvirring och vad v inner läsaren på det?

Skrivet av CrispVanDahl:

Mig veterligen går inte kortet att köpa i Sverige för 249 USD utan för runt 4000 kronor så det är det som vi förhåller oss till när vi testar en produkt.

Kul att få sånt påpekat för en, du kan kolla hur kritisk jag är i mina tidigare poster här på swec vad det gäller Nvidias priser.

Men vad kostar ett kort med 8Gb ram från nvidia i dag? 10K? Snabbare ja men 6K dyrare med.

Vet inte vad du försöker säga, sa att dom sänkt MSRP, sa att det har bra pris VS prestanda om man får det till MSRP inget annat.

Presterar ju som 6600XT i alla fall i nuläget.

Jag kritiserade inte eran "pris" bedömning för sånt skiter jag i totalt då igen kan köpa grafikkort för vettiga priser i dag.
Har inte ens diskuterat hur Swec ser på Arc priserna.
Sa bara att intel förbättrat drivers och sänkt MSRP för 750 innan ni släppte eran utdaterade recension.

Av pa1983
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Det tycker jag också är konstigt. De verkar köra 4032? Men just 4091 är ju ett stort hopp i vissa spel.
Hur kommer detta sig?
@Jacob @CrispVanDahl

Ja tänkte samma sak.

GN släppte ju en ny review för 5 dagar sedan med 4091, och här kommer Swec med 4032 som är totalt irrelevant nu.

Var ju dessutom så att intel inte ljög om förbättringarna, Tror CS GO mer än dubblade prestandan.

Så ja denna "review" är ju inte annat än missvisande.
Om den bara kommit ut för minst en vecka sedan...

Dessutom sänkte ju intel priset på Arc 750 till 249USD MSRP så det är faktiskt ett kort som har bra pris/prestanda nu i teorin i alla fall om man kan få det för MSRP.

Av pa1983
Skrivet av Roger W:

Mitt resultat: 13/13.
Yay

Lite skeptisk till svaret på fråga 9 om övertryck dock.. Kändes inte riktigt komplett.
Övertryckslådor får in ungefär lika mycket luft och därmed lika mycket damm i grunden. Fördelen är att luften kommer in i princip bara via fläktarna och det därför går att sätta dammfilter där som fångar dammet. (i en undertryckslåda sugs luften in lite överallt och det är svårt att fånga dammet med filter)

Jo exakt så är det. Det är ju lika mö damm i luffen oavsett så folk som tror på den teorin vilket komplett hintar om är fel har inte förståt poägen med övertryck.

Dock hatar jag hur filter reducerar flödet och därmed ljudnivån, har man datorn på skrivbordet så får man bort 95% av allt damm då det strävar mot att fall ner och hamna på golvet så jag kör negativt tryck alltså fläktar ut mest och sedan inga filter och datorn på skrivbordet.

Men det varierar lite beroende på burk, servern är på golvet och har därför övertryck med filter och desktop burken har undertryck då den har blower kort och PSU som drar luft från lådan.

Men föredrar alltid utblås bak med undertryck och burken på skrivbordet, brukar ta typ 5 år innan man får ta isär hela bower kylaren och då är det max 5-10% damm i den för 24/7 use och det är ofta pastan som behövs bytas så rengörning blir på köpet.

Av pa1983

Helt klart för enkla frågor.

Av pa1983
Skrivet av viller2:

Samsung hade problem redan med sina 840-diskar (första TLC?) som tappade läsprestanda ner till 30-40 MB/s efter en tids användning. Sedan dess har jag vägrat Samsungs diskar (och andra prylar överlag).

Däremot har jag en 830-disk som fortfarande tuggar på i samma hastighet som när den var ny.

Jupp hade både 840 och 840EVO plus att päronen hade 840 EVO.
När jag märkte av att mina diskar gjorde 50Mb/sek hittade jag ett UK forum som folk rapporterat felet under en 6 månaders period.
Då hade stora sidor som Swec inte tagit upp det än.

Jag som många undersökte det, folk skrev program osv för att testa och återställa prestandan i väntan på att Samsung skulle göra nåt.
Jag hjälpe Nordichardware med lite reserch för deras artikel, men nåt jag märkte var att all MEDIA var livrädda för att kasta skit på samsung för fick man inte SSD för recension så var man död på SSD artikel fronten.

Oavsett draftande spänning i cellerna var problemet, 840 tog väl 42 veckor på sig att nån 50Mb/sek med 21nm Planar NAND (2D) medans 840 EVO tog ca 8 veckor med 19nm planar NAND.

Samsung precis som folk rapporterar här skickade bara ut "ersättnings" SSDs med samma fel.
Själv kom jag i kontakt direkt med samsung men dom var totalt oförstående och ointresserade.

Sedan när dom efter 2 försök i princip patchat 840 EVO efter över nåt år med strul så att SSD'n bara skriver om gammal data så gick dom också ut och sa att 840 ej var drabbat och det rapporterade sweclockers med okritiskt.

Sedan lagom till allas 840 garanti rökit kom Samsung ut med en Patch som fixade dom med, så dom var drabbade, var ju bara nice att dom väntade 18 jävla månader så dom kunde neka garanti!

Samsungs garanti har värde som skethuspapper, slutade köpa deras SSD's efter 840 EVO, har köpt Toshiba istället och det är enda fabrikatet som inte behövt en Firmware updatering av nån orsak för mig och också enda fabrikatet som aldrig strulat och dessutom gett jämn prestanda.
I dag är Toshiba sålt till Kioxia, blir väl att testa dom.

Kan ju också lägga still att alla OEM versioner av 840 serien aldrig fick en firmware patch så kul för dom drabbade.
Har en Samsung SSD i min laptop, en ganska påkostad dell från 2016 och det är fan den slöaste skiten, även wifi kan nuka 8Gb SLC bufferten sedan är en HDD ljusår snabbare.

Nej Samsung lever på sitt märke, sina benchmarks tycker jag. Jävla skit företag som aldrig brytt sig om kunden ett dugg.

I detta fallet kan det ju vara tal om en bug med S.M.A.R.T datan bara där den rapporterar fel, men det ger sig väl.