Inlägg

Inlägg som Nefrums har skrivit i forumet
Av Nefrums
Skrivet av macmann1:

Det är grafikkortet som gör att det sticker iväg. Bortsett från det så kostar komponenterna ca 10k nya idag. Grafikkortet sticker iväg bortåt 20k men det hade jag inte utgått från/betalat för ett begagnat 3080ti när du får ett nytt 4080 för mindre.

ett 3080ti ligger väll på runt 12-13 idag?

Av Nefrums

20k är lite högt, det är inte mycket under nypris för de komponenterna idag. 15k tror jag är rimligt.

Av Nefrums

Angående ström till GPU. Har du de två kablarna från PSU till GPU satta i olika 12V rails? PSU har ju ofta flera rails och ett par kontakter ut per rail. Om båda kablarna utgår från samma 12V rail så kan den maxa ut. Står i manualen till din PSU hur mycket A som var rail kan ge max.

En annan fråga är om du har alla kablar från PSU till CPU installerade? 12th gen vill ju ofta ha fler kablar inkopplade till MB än tidigare. typ en 8pin+en 4 pin eller nåt sånt.

Av Nefrums

kolla om du har kryptering på i routern.

Av Nefrums
Skrivet av dlq84:

Du stirrar dig inte blind på CAS va? För verklig latens är en funktion av CAS och MT tillsammans. Det finns redan DDR5-minnen idag som är lika bra eller bättre på den fronten.

Nej, jag menar latency. Och DDR5 är som best 25-30% långsammare.
exempel:
bra DDR4 3600 CL14 => 7.77 ns
bra DDR5 6400 CL 32 => 10 ns

Av Nefrums

So fort det släpps bra minnen med vettig latency.

Av Nefrums

CL40 minnen är inte så bra. Det finns många bättre.

Av Nefrums

Perforerad ger ju nästan alltid lägre ljudnivå än solid så ett ganska no brainer val.

Av Nefrums
Skrivet av Snabbt_o_Hårt:

@Yoshman
DDR4 vs DDR5 i GB5 med 13700k

MT 16542 DDR4

MT 19811 DDR5

Är DDR4 dött nu om man inte ser till priset på DDR5 som fortfarande är dyrt mot DDR4?

Nej. Det är ingen skillnad mot tidigare. DDR5 är mycket långsammare, men har högre bandbredd.
I apliktioner där bandbredden är viktg så är DDR5 mycket bättre.
Men i apliktioner där hastighet är viktigare är DDR4 mycket bättre.

För spel är oftast hastighet lite viktgare än bandbredden.

Av Nefrums

Ska inte dessa kort lanseras samtidigt som 4060? Borde de inte jämföra med dessa istället för ett 1.5 år gammalt Nvidia kort?
Men det är ju svårt när det inte släppts engineering samples av båda.

Av Nefrums

I Telecom branchen använder alla allas patent, och betalar lisenser fram och tillbaka. Det är framförallt de stora teknikföretagen som satsar mycket pengar på forskning som har många patent.
Apple är i de företag som bråkar överlägset mest med alla andra om detta. Mycket på grund av att de har förhållandevis lite forskning och överlägset störst juridik avdelning.

Av Nefrums
Skrivet av the squonk:

Ja, baslatensen har stått och stampat på 8.9ns sen hedenhös AFAIK, minns mina 2-2-2-5-1T DDR minnen(Twin Mos) sen har det rullat på med högre bandbredd och högre timings som tagit ut varandra för varje generation.

Jag har fortfarande kvar Corsair Dominator för både DDR2 och DDR3 som var respektive plattforms höjdpunkt, mina DDR3 gör 2400MHz med mycket tighta timings och har bättre latenser än vad alla tidiga DDR4 hade. Används dock inte längre, pensionerades med 4790K.

Det finns ju flera DDR4 som är under 8ns idag, som dessutom kostar hälften av vad lDDR5 gör.

14/4000 minnen ligger ju på 7 ns, men de är inte billiga i och för sig

Av Nefrums
Skrivet av DasIch:

Det är iof lite olika. I spel har DDR5 marginell fördel, utslaget över flera titlar. Vi snackar enstaka procent. I andra fall kan det vara stora skillnader, men det beror på specifika applikationer (typ Lightroom tjänar jättemycket på det men Photoshop gör inte det)

Både snabbhet och bandbredd är vickigt, I vissa applikationer så är snabbhet viktigare än bandbredd och i andra är det tvärt om.

DDR5 har ju överlägen bandbredd men DDR4 är mycket snabbare. Men även de första DDR4 som släpptes var lika långsamma som de DDR5 som finns nu, så det kommer bli bättre.

Jag spelar mest spel där snabbhet är viktigare än bandbredd så jag kommer inte uppgradera innan det kommer ett DDR5 som är lika snabbt som de gamla DDR4 jag har idag (15/3600), så när det kommer ett 30/7200 eller ett 26/6400 DDR5

Av Nefrums

jag har en dator fläkt for att flytta mindre mängd luft i förrådet. Använder en 12V transformator från biltema. https://www.biltema.se/bygg/elinstallationer/lamputtag/led-tr...

Av Nefrums
Skrivet av nolawi:

Eftersom det är ganska få jordade kablar inkopplade så stod det i princip mellan Dator och Kaffekokare och något till,

Detta kanske är det som ställer till det.
jordfels brytaren kollar mellan 0a och ledare, jordkabeln är inte inblandad.

Dvs det har inget att göra med om det är jordade kontakter eller inte.

Av Nefrums

Jag tycket det låter som om det är en skadad kabel nånstans i väggen. möjligtvis uttaget som din dator är inkopplad i som det glappar i.

Testa att byta det uttaget om du är bekväm med att göra det själv eller betala ett par 1000 för att nån annan ska göra det åt dig.

Av Nefrums
Av Nefrums

Denna artikeln blandar ihop mobila och desktop GPUer lite tycker jag. Dvs 3050 Mobile är inte samma sak som 3050. Även om båda har GA107 cpu, i just detta fallet så är det vanligtvis inte så. Tex så är ju 3080 Mobile en nerklockad 3070.

Av Nefrums
Skrivet av Saketume:

Nu antar jag att du försöker vara lustig men förklarar ändå.
Jag har sett folk förlora jobbet över saker de sagt på twitter. Inte för att det var kontroversiellt eller att de hade fel utan för att andra blev arga och flödade deras arbetsplats med klagomål.
Jag har ingen vidare lust att identifiera mig på en så oseriös plats som twitter när det finns en risk att bli hotad till livet eller förlora jobbet flera år senare för något som inte var allvarligt menat.
Sen använder jag det som sagt ändå inte då jag anser att det har blivit för dåligt och börjar de ställa massa extra krav om personuppgifter så är det hej då permanent.

eller så är jag en bot

Det är precis detta som måste till för att det inte bara ska bli massa botar och troll. Alla måste tvingas att stå för sina åsikter!

Av Nefrums
Skrivet av Rismik:

Utan riktig moderering kommer Twitter bli ett hav av Hot och Hat, och skrämma bort vanliga användare....

Det kommer minska en del om det inte går att gömma sig bakom anonymitet längre.

Men ja, det behövs alltid moderering.