Inlägg

Inlägg som JesperA har skrivit i forumet
Av JesperA
Skrivet av Laxpudding:

Du ser inte brus på nanometerskala eftersom (1) det är inget "brus" från kvantprickarna där till att börja och (2) om det nu vore ett "brus" så skulle du inte kunna se det med blotta ögat någonsin. Precis som du inte ser de enskilda atomerna som far runt i luften.

Jag menade inte nanometer, utan "nanoskala" som jag nämnde var mer menat som en förminskad version av "myrornas" krig, på en TV är den klassiska "myrornas" krig ganska stora, på denna skärmen menade jag mer att FRC "bruset" liknar myrornas krig fast på mycket mindre skala.

Lyckades fånga fenomenet på film, syns mycket tydligare på film än på foton då man ser matrisen dansa runt, man ser FRC:n jobba, utöver det ser man dom statiska "prickarna"/"bruset"/"grynen"/"öarna"/"fläckar"/"whatever", dom är det ENDA i filmen som inte rör sig överhuvudtaget, allt annat är i rörelse. Det som inte är i rörelse är det jag ser med blotta ögat.

Problemet är att jag försökte ladda upp till YouTube & Vimeo men helt omöjligt att se där då båda siterna komprimerar sönder alla filmer & eftersom jag filmar på solida bakgrunder så blir det enorma kompressionsblock som döljer dom problemet jag pratar om.

Gjorde en gif (12mb), även där en massa kompression men drar man upp ljusstyrkan på skärmen till max (var tvungen att filma med liten bländare annars hade fokus-arean bara varit ett par millimeter), så det blev rätt mörkt, vill inte "paja" något genom att artificiellt ändra brightness på bilden i PS. Men ja, ökar man ljusstyrkan till max, zoomar in till minst dubbla storleken (gifen är 400x400) & kollar några varv så ser man vad som inte rör sig & vad som rör sig, det som rör sig är LCD:n + FRC, brus från kamerasensorn & kompressionsblock, det som inte rör sig är det gryniga jag ser med blotta ögat på en armlängds-avstånd.

http://jespera.se/temp/lg.gif

Laddade upp "råfilmen" till Dropbox också (148mb), men vet man vad man skall kolla efter i gifen så behövs inte filmen, filmen har dock mycket mindre kompression så man ser mycket lättare där.

https://www.dropbox.com/s/t2n8hw705p4bsrb/MVI_9898.MOV?dl=0

Går givetvis inte kolla i webbläsaren då även Dropbox komprimerar sönder alla filmer, måste laddas ner via "Open with...download" knappen (övre vänstra hörnet)

Förklaring på det som syns i gifen & filmen (man måste nästan trycka ögat in i sin skärm för att se i filmen, i gifen ser jag det statiska bäst på uppemot 30-40cm avstånd & svårare att hitta det statiska på nära håll):

https://i.imgur.com/GihZ4FU.jpg

Orange/röda = den absoluta fokuspunkten, där ser man LCD matrisen

Blå = Ytan där man ser det statiska kladdet som inte rör sig oavsett hur mycket matrisen, FRC:n, kamerasensorns brus & kompressionsblocken rör sig runtomkring & under kladdet. Kollar man noga går det se att "prickarna"/"bruset"/"grynen"/"öarna"/"fläckar"/"whatever" är statiska & inte rör sig ett dugg trots att matrisen rör sig fram & tillbaka under dessa vilket således borde utesluta att det är matrisen, FRC:n som orsakar prickarna, isåfall borde prickarna också rört sig i närapå synkroniserad rörelse, som sagt, kollar man noga så är prickarna helt stilla trots att det mesta under dom & runt dom rör sig som fasen. Man ser orörliga fläckar i hela blåa området om man kollar noga & sitter framför en vettig skärm.

Gröna = Inget här är i direkt fokus, trots bländare 11 så är allt i detta området suddigt, det existerar samma saker som i blåa området här också eftersom det sträcker sig över hela panelen, men eftersom området är ur fokus så ser man det inte.

Jag tycker det är ganska lätt att se att LCD:n jobbar en bra bit under fläckarna, syns tydligast med gröna bakgrunden i filmen (parallaxen syns på filmen om man kollar noga & inte kollar på dropbox komprimerade versionen)

I gifen är det ganska lätt att hitta följande områden:

https://i.imgur.com/ygSdL23.jpg

Det som är inringat i cirkeln innehåller ett par fläckar som tillsammans nästan skapar en hästsko-form. I det avlånga området hittar man massa statiska fläckar som inte rör sig alls trots att matrisen rör sig jämte & under, har man väl hittat det statiska i det jag ringade in så ser man det lätt mot alla bakgrunder i gifen.

Kollar jag jättenära skärmen & kollar snett mot hörnet & rör tex detta fönstret jag har swecs hemsida i fram & tillbaka över området så ser man tydligt att fönstret rör sig en ganska bra bit under det som orsakar "bruset" så det måste vara någon film eller filter mellan LCD:n ögat som orsakar bekymmer. Hade det varit LCD:n eller 8bit + FRC:s fel i matrisen så hade ju fläckarna inte varit statiska utan hade ändrats hela tiden beroende på vad som visas, nu är ju prickarna helt statiska även om jag har en video som rör sig under fläckarna.

Av JesperA

@Laxpudding: En följdfråga på din mittersta mening i inlägget: Om så var fallet, skulle det inte då vara rätt dynamisks "brus", alltså om man kör in hornhinnan 1cm från panelen så borde man väl se ett litet "flimmer" & typ som "myrornas krig" (fast på nano-skala), speciellt om man scrollar på hemsidor, flyttar fönster, visar film, byter mellan olika bakgrundfärger osv osv? Detta bruset rör sig inte en nanometer, det ändrar heller inte storlek när man byter upplösning på skärmen, det ändras inte med olika signalkällor, ändras inte när man ändrar picture mode, ändras inte när man ändrar kontrast eller ljusstyrka. "Bruset"/"grynigheten" jag ser är alltså HELT statiskt, rör sig inte ens 1 pixel, inget flimmer, ingenting, 100% fixerad

Nae, denna skärmen har bara problem med 2018 års MBP:s, jag har 2017 års, 2018 kör en annan DP version via Thunderbolt 3, tro detta gjorde att bildsignalen bara behöver köras på en kanal/lane, medans på 2017 års modell behövs det 2st DP signaler (fast fortfarande 1 kabel) för att få full upplösning. Något annat problem har jag inte hört.

Oavsett, sjukt störande med en grynig bild, omöjligt att få rena färger, har som sagt inte sett detta någongång tidigare, inte ens på min skitna 226BW som körde en budget TN-panel, en modern 8bits panel + FRC borde man väl kunna kräva lite mer av än en 10 år gammal TN panel :S

Hur skall fotografer kunna redigera bilder med denna skärmen när dom tar foton med 0 brus & sen när dom redigerar bilden på denna panelen så ser det ut som dom tog bilden med ISO 3200

Av JesperA

Edit: Jösses vad text det blev

@Laxpudding: Utsnittet på bilderna jag tog är ca 10x7cm från ett avstånd på ca 30cm (hade ett lägre värde innan jag redigerade inlägget, detta är det korrekta) & croppad till storleken på bilderna jag postade i tråden, oskalad, från ca 20MP ner till mindre än 1MP(?). MBP:n har ju högre pixeltäthet (kör i skalad upplösning på 1920x1200px men Apple blåser ju upp en virtuell upplösning på över 3000px på bredden, minns inte exakta siffran, för att sen skala ner den till 1920x1200) så är ju egentligen inte en rättvis jämförelse; på pappret, dock är skillnaden jag ser med blotta ögat precis samma som jag ser i skillnad mellan dom båda skärmarna. Det är inte pixelmatrisen man ser, mönstret är mycket större än pixelmatrisen.

Slängde på mitt macro objektiv nu för att zooma ända in till pixelmatrisen på dom båda skärmarna (varning, stora bilder), grön bakgrund, solid färg, ingen gradient, ingenting, #c2ff7e, bilderna är fotograferade på en skärmyta motsvarande 2-3cm högt, ca 10cm avstånd:

Här är 34WK95U, fotograferat med 45 graders vinkel mot skärmen:
https://i.imgur.com/V4MEfNN.jpg

Zoomar man in i 1x1 (via webbläsare duger oftast inte, 100% zoom i tex PS är lättast som referens) så ser man pixelmatrisen i mitten, kollar man extra noga så ser man även bruset från kamerasensorn, till vänster & höger om pixelmatrisen ser man mönstret jag märker med blotta ögat, detta är dock extrem inzoomning med macro-objektiv så "mönstret" i denna zoomningen ser mer ut som suddiga "öar"/"fläckar" eller hur man skal beskriva det, men lägg märke till att dessa öar är större än pixelmatrisen, vissa "öar" täcker säkerligen 100-tals pixlar. Dessa "öar" är INTE bruset från kamerasensorn då man lätt kan urskilja detta bruset som är mycket mindre än "öarna", "öarna" syns även lättare om man blåser upp till 100% i tex Photoshop & sen kollar på skärmen från lite längre avstånd, väldigt lätt att se dessa öarna.

Givetvis måste det ju skilja i variation mellan pixlarna i matrisen för att kunna bygga upp bilden korrekt men det är inte "möstret" man ser med blotta ögat, såklart.

Angående OSD, ja, det syns även på OSD:n, dock svårare att urskilja då LG:s OSD har mörka färger & svart transparent bakgrund. Väldigt svårt att fotografera:

https://i.imgur.com/6d64yRL.jpg

Den är ca 2 fingrar hög för referens (fingrarna hållna ihop, horisontellt), pixelmatrisen syns tydligt men även här tycker jag det är lätt att se "bruset"/"grynigheten" som man ser med blotta ögat på skärmen, in med bilden i Photoshop på 100% & rulla tillbaka en meter från skärmen så ser man ganska lätt "bruset". Kunde inte få fram OSD:n via att gå till "fel" inputkälla, kör via TB3, bytte till HDMI men då får man bara upp en grå ruta i mitten på skärmen, den klassiska "No signal...Entering the power saving mode shortly", men även där ser jag detta mönstret som jag klagat på & då är det ju en "rå" skärm som visas, utan signal, utan felaktig signalbehandling från en dator.

Som referens tog jag med min MBP, fotad på samma sätt, går zooma in så man ser pixelmatrisen, återigen, helt i Photoshop, vid sidan av pixelmatrisen ser man en mycket renare färg, går säker urskilja lita "öar" där med men dessa syns inte med blotta ögat & ha i åtanke att denna skärmen är 1 år gammal, med damm, kanske någon repa, lite vattenfläckar (torkar oftast med torr trasa men har fått ta 1 sprut med vattenflaska på trasan någongång så kan vara vattenfläckar som syns såhär inzoomat)

https://i.imgur.com/uuhkYtQ.jpg

Så, med alla foton jag tagit, alla vinklar & närgången inspektion med blotta ögat, ALLT tyder på att det är något mellan själva LCD matrisen & ögat som gör bilden grynig/brusig. Dåligt 3H anti-glare filter, LG:s nya nano partikel-filter mojäng, felaktig alignment av polariseringen, något är det som förhindrar skärmen att ge ögat en ren & brusfri bild. Tittar jag extra noga så har detta bruset en liten liten parallax effekt så det som orsakar problem bör således vara framför LCD matrisen.

Det lättaste jag kan beskriva hur det ser ut, om ni har Photoshop, skapa en bild lika stor som skärmen, fyll med #c2ff7e eller #feeb5a (eller annan färg/nyans som är vibrant), gå in i "Filter", sen "Noise", sen "Add noise", släng på 3-4% Gaussian & ta bort "Monochromatic", sen "ok", EXAKT så som färgen nu ser ut, det är exakt så LG skärmen ser ut med blotta ögat. Testade sätta helskärm med den bilden jag skapade på min MBP, sen fullskärm & då såg MPB skärmen ut precis som LG skärmen gör, fast LG skärmen gör alltså detta på en "ren" & obehandlad färg, på andra skärmar krävs det noise filtret för att återskapa det man ser med blotta ögat på LG skärmen.

Kollar jag på foton & filmer på nätet så ser ISO 100 bilder ut att vara fotograferade med ISO 3200+.

Ett tillägg till, detta är INTE för att jag är van vid att sitta framför Apples retina skärmar, jag ser ingen inte detta mönstret på skärmar som har högre eller lägre pixeltäthet än LG skärmen, "öarna" är ju stora som städer i förhållande till pixlarna också så. Kollar man väldigt noga så är "öarna" inte pixelmappade med LCD matrisen heller.

Ibland när man kollar ljusa & dynamiska (i rörelse) scener i filmer så skapas en regnbågs-moire på skärmen också, som jag aldrig sett på någon annan skärm.

Det är svårt att förklara fenomenet & det är inte lätt att fotografera heller men hoppas det går utläsa något från det jag sagt iaf Synd att jag inte bor i Stockholm, hade varit kul att låna ut skärmen till er på redaktionen för undersökning (inte för att jag vet huruvida ni skulle vara intresserade av det) men men.

Av JesperA

Gjorde ett test, fotograferade 34WK95U & min MBP skärm från samma avstånd, manuella inställningar, samma inställningar & jag vill poängtera att detta INTE är LCD till kamera interferance mönstret, det mönstret framträder om jag vrider fokusringen en aning, LCD -> kamera mönstret alltså, jag har undvikit det mönstret när jag fotograferade.

Detta är EXAKT så dom båda skärmarna ser ut med verkliga ögat, fotograferade grå bakgrund, samma ställe på båda skärmarna:

Macbook Pro Ren & klar grå, inga konstiga mönster, den ser såhär len & fin ut IRL

https://i.imgur.com/5pzBEiQ.jpg

34WK95U Fylld med möster, på bild ser mönsterna helt strukturerade ut, med blotta ögat ser man inte såhär nära som det är fotograferat utan man ser ett mönster som liknar moire & ser också ut som det ligger damm över hela skärmen, allt är brusigt & oskarp.

https://i.imgur.com/x4xC0AT.jpg

Av JesperA

LG 34WK95U är anti-glare såhär horribel?

Fick hem min 34WK95U & såfort jag satte igång skärmen så märkte jag vilken extremt påträngande moire den hade när skärmen visade ljusa bakgrunder/scener, ni som haft ett lager damm på eran skärm, ni har kanske sett att dammpartiklarna fungerar typ som en prisma & delar upp ljuset i regnbågens färger, så ser ljusa färger ut på denna skärmen.

För er fotografer som fotograferat sjukt mörka scener & dragit upp ISO:n till max, ni har förmodligen sett att bruset har gått över från rent brus i gråskala till att förvandlats till färgglass brus istället, nästan som om varje brusad pixel får CA runt sig, liknande så ser denna skärmen ut med ljusa scener.

Eller, ni som fotograferat en skärm med en kamera & fått det klassiska interferance mönstret, så ser denna skärmen ut konstant med blotta ögat.

Många minns nog CRT moire också? Trodde dessa dagarna var över...

Så, är det någon här som har 3H anti-glare film på sin skärm & märkt samma sak? Har haft anti-glare förut men aldrig märkt detta, har t.om haft en budget TN skärm (Samsung 226BW) för en massa år sedan som inte uppvisade detta problemet.

Är inte helt säker på att det är anti-glare filmen heller, funderar på om det är LG:s "Nano-IPS" teknik som strular: "Nanometer-sized particles on the screen's LED absorb excess light wavelengths". Dessa partiklar kanske får en negativ effekt om dom inte är alignade riktigt & förstör polariseringen?

Köpte denna skärmen för var ute efter en ren & bra bild med DCI-P3 omfånget när jag redigerar bilder & filmer, även när jag jobbar i PS & Illustrator MEN det är ju helt omöjligt att få en "ren" & klar bild när man hela tiden ser massa moire/brus över hela skärmen konstant som om det ligger ett lager damm på panelen.

Så, någon som har någon åsikt/förslag/erfarenhet?

Edit: Ungefär såhär ser det ut, inte riktigt så extremt (random bild från nätet), skulle tro att många inte ens skulle se mönstret på min skärm men men, har man väl sett det så

https://i.stack.imgur.com/CmbBW.jpg

Av JesperA
Skrivet av xtQ:

Du kan ju pröva att kontakta butiken ifråga och se om de kan korrigera priset?

Japp, du har helt rätt, detta är det självklara valet, ville bara dubbelkolla så jag inte försatte mig i en pinsam situation då jag lutade mer åt "Nej" håller i omröstningen, men verkar som "Ja" vinner en storseger så kontaktar butiken nu 👍

Tack för svaren allihopa 👍

Av JesperA
Skrivet av Farthinder:

Rent moraliskt så hade jag nog inte kunnat med att ringa och begära pengar, det är ju faktiskt du som beställt den till det priset, Sen kan man alltid ringa och lite lungt och vänligt fråga hur de ställer sig till prissänkningen t.ex. är varan fortfarande prissänkt? eller var det en 1-dagars deal? är den fortfarande prissänkt så hade jag nog ringt och kollat iaf.
Annars är det bara stå sitt kast

det är min moraliska ståndpunkt iaf.

Ja precis, jag är mer i lägret att jag inte har "rätt" att begära ersättning, som jag nämnde så har jag ju köpt för ett pris, då borde jag acceptera det, men samtidigt känns det lite lustigt att prissänka dagen efter, speciellt när man haft konversation med butiken hela förmiddagen bara timmar innan prissänkning.

Skärmen är fortfarande prissänkt, så är ingen speciell deal eller något, det hade jag lätt accepterat att jag får stå mitt kasst om jag missade ett specialerbjudande men nae, den är permanent prissänkt.

Skrivet av wilsontaylor:

Har återförsäljaren en öppet köp-policy?

Berätta i så fall att du planerar att returnera varan och köpa den för det sänkta priset eller hos någon annan återförsäljare om du inte får mellanskillnaden tillbaka. Annars är du väl körd, varför du nu beställer från Danmark (?)

Japp, butiken har öppet köp, kan göra så som du säger men det är ännu pinsammare än att bara fråga om ersättning

Beställde från en svensk butik, har beställt det förut, alltid levererats från Sverige. Denna gången skickades skärmen från Danmark, antar att dom inte hade den i lager i svenska lagret.

Av JesperA

Moralfråga: Begära återbetalning för prissänkt vara innan leverans?

Tja!

Beställde en skärm i torsdags som på fredagen bara hade hunnit mellan återförsäljaren -> första logistikcentret (Taulov i Danmark), 9 mil från återförsäljaren, hade inte kommit längre än så på fredagen. På fredag/lördag så prissänktes skärmen med 600kr. Jag har fortfarande inte fått hem skärmen.

Vet inte varför jag känner lust att begära återbetalning/justering av priset, jag har ju köpt skärmen för ett pris så då borde jag ju acceptera att det är det priset som gäller MEN samtidigt är det surt att en vara prissänkts innan man ens kunnat använda den, hade jag fått hem den, börjat använda den & samma dag så prissänkte affären skärmen så hade jag inte brytt mig, men nu när jag inte ens fått hem skärmen.

Under torsdagen mailade jag fram & tillbaka med butiken upprepade gånger för jag efterfrågade en annan skärm som har lanserats i andra länder men inte anlänt till Sverige än, både dom & LG sa att det kommer dröja länge innan skärmen kommer till Sverige så denna skärmen jag tillslut valde istället var egentligen inte den skärmen jag var ute efter så ger mig extra lust att begära tillbaka prissänktningen.

Så vad tycker ni?

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av JesperA
Skrivet av Dunde:

Tesla kan inte ens lyckas skala upp tillverkningen på en elbil, vilket gör deras marsresa till rena bondfångeriet.

Det är nästan som om Tesla & SpaceX är 2 helt olika företag med helt olika förutsättningar, personal, tillgångar, resurser osv

Av JesperA

Den verkar ha landat riktigt bra, inom en sandlåda inom ett stenområde, sett från denna vinklen iaf

https://mars.nasa.gov/insight-raw-images/surface/sol/0000/idc/D0...

Av JesperA

Kan inte ge dig ett förslag på "det här språket skall du lära dig" men att lära sig ett C influerat språk (som många språk är) är en bra start eftersom du kommer känna igen syntaxen i dom flesta språken därefter, oavsett vilket språk du börjar med, som du gör med Java, så att du faktiskt redan funderar på nästa språk är nästan bara det som krävs för att kunna lära sig, inlärning är mestadels sin inställning.

Ett av dom första programmeringsspråken jag lärde mig för typ 15 år sedan var PHP, det var det enda jag körde dom första 5 åren. Så jag lärde mig ett C influerat språk innan jag lärde mig C (som väldigt många gör, vissa utan att veta om det), när jag väl blev intresserad av C tog det väldigt kort tid att lära sig & sätta sig in i språket, givetvis skiljer sig saker mellan språken, tex i PHP har man "lyxen" att göra vad fasen man vill & saker man tar för givet i PHP, tex en superenkel associative array syntax som det inte finns någon direkt motsvarighet i C (eller ja...), där man istället får förlita sig på något bibliotek som åstadkommer det man vill, eller så löser man strukturen på ett annat & smidigare native sätt.

Nu på senare år så lärde jag mig Swift & tog bara någon dag att sätta sig in i så när du väl har grundkunskaperna; lär du dig ett C influerat språk ordentligt en gång så du kan det utan & innan så kan du egentligen dom flesta andra också, sen behöver du bara lära dig skillnaderna mellan språken & dess unika implementation av samma syntax som du redan kan, vilket inte tar många timmar att lära sig.

Folk har en tendens att intala sig att dom bara kan det språket som dom lärde sig ordentligt första gången (speciellt frontend devs) & jag ser många som vägrar hoppa in i andra språk (återigen, mestadels frontend devs) därefter för dom minns hur mycket tid & energi det krävdes för att lära sig deras första språk & dom tror att det krävs lika mycket igen, vilket det inte gör.

Så, lär dig ett språk, vilket som helst egentligen, så mycket du kan, därefter skaffar du dig en öppen inställning till att testa andra språk (inte bara ett språk till, du kan nästan automatiskt många fler språk), det viktigaste är inte vilket nästa språk du skall lära dig, det viktigaste är att intala dig att du kan det mesta.

Så vilket språk du skall lära dig efter Java? Vem vet. Använd det språket som passar bäst till ditt projekt. Tex webbappen som scrapar som du nämnde, själva scrapern går att göra i vilket språk som helst, rätt enkelt att göra en scraper i Go, sen kan du skriva webb-delen i Go också om man vill & köra en webbserver genom Go. Du kan göra en scraper i PHP också men är inte lika effektivt men har sällan någon betydelse i liten skala.

Av JesperA
Skrivet av SYRE:

@JesperA: Jag skulle utgå mer från en Iris-bräda och skippat avståndet mellan dina ([-knappar mot dina alphas, ser ingen mening med att göra tangentbordet större än nödvändigt.

Storleken är inga problem här, har flinka fingrar & utrymme på bordet, det viktigaste är att få med tillräckligt många tangenter så att jag kan få dom flesta tecken jag använder 139432ggr om dagen att fungera med singel-tangenter, vill inte gå ner till Iris storlek då jag vill bort från tangentbordskombinationer.

Avståndet är till för att förhindra felklick. Några millimeters separation fungerar bra, tex när piltangent-klustrena är inbakade på vissa tgb så klickar jag fel hela tiden, vet inte varför, gör aldrig det med andra tangenter, därför jag gillar mitt Leopold FC980M där pil-klustret är separerade från resten med några mm, har förhindrat massa felklick, därav avståndet på denna designen.

Om du inte gillar denna storleken så gillar du nog verkligen inte en annan version jag gjorde =):

https://i.imgur.com/iY90WZ5.png

Skrivet av Findecanor:

Den där layouten ser väldigt lik den som RGBKB Sol har. De har sålt ut kretskortet men verkar ha plattor kvar. Men man behöver visst kretskort till dem: en del hål är bredare för att stödja flera alternativ, men brytare kan lätt skjutas åt sidan om de bara sitter i plattan.

Har du provat ErgoDox? Jag störde mig på att man behövde sträcka ut tummarna ganska långt för att nå tumtangenterna längst in mot mitten. Till Sol (som jag länkade ovan) så hade de inte haft med dem.

Japp, det var rätt likt, tack för förslaget. Om jag inte bygger min version så väntar jag tills kretskort går att få tag i 👍

Har bara testat ErgoDox en snabbis, kändes okej just då men ju mer jag testat att lägga ut keycaps här hemma så börjar det kännas som att det vinklade klustret är onödigt, så som jag håller tummarna så når jag nedersta raden på tangentbordet precis lika lätt som om dessa istället hade varit vinklade.

Så har gjort lite andra alternativ, kanske går att bygga ihop av BFO-9000 så det hade ju förenklat mitt bygge avsevärt:

Fullstor:

https://i.imgur.com/6adwyQS.png

Kompakt(are):

https://i.imgur.com/DAYoZL2.png

Dock har jag omplacerat mappningen lite mot när dom bilderna togs så nedre raden har en något annan mappning. Funderar också på att göra om Space på båda sidor till 1x1 & så jag lättare kommer åt Tab & Enter.

Dök upp en annan layout på r/mechanicalkeyboards häromdagen också:

https://i.imgur.com/aJtP8zz.png

Det hade fungerat för mig, i en split version, men är nog helt custom det också så, tyvärr.

Av JesperA
Skrivet av star-affinity:

Min uppfattning är att det inte dyker upp något i ”task bar” förrän precis i slutet när programmet laddat klart. Om det är något som tar tid att läsa in så kan det hända att man (har i alla fall hänt mig flera gånger) öppnar programmet en andra gång i tron att det inte startade på första försöket. Kanske bara jag som upplever detta? 🤔 Tycker i alla fall MacOS hanterar det bättre då det syns direkt i Dockan när ett program håller på att starta.

Japp, då hänger jag med, i mitt så spawnas app ikonen i taskbaren (mitten av top menyn) direkt i väntan på fönstret, det går att se i 1:25 in i senaste videon jag postade, där spawnas ikonen direkt & typ en sekund senare öppnas programfönstret (ser nu att taskbaren i filmen är extremt buggig men aja, får fixa det sen):

Så, jag har en viss visuell representation att programmet är på väg att laddas, det är åtminstone en feedback på att man klickat för att starta appen, det saknas dock en progress/status visuell feedback så det kanske är något jag skall lägga till för att vara extra tydlig?

Skrivet av spaceslee:

Som macOS-användare skulle jag vilja se en global meny. Har du funderat på det?

Japp, gillar detta i macOS (& i tex Ubuntu fast där har dom valt en väldigt udda behaviour så....), jag har funderat på det, dock vet jag inte hur jag skall få plats. Jag använder ju top baren som en taskbar istället för att använda tex en dock(a), gör lösa med en toggle mellan meny & taskbar men det är för tungrott, har du ett förslag på en snygg & enkel lösning så skall jag försöka lägga till en global menu, tillsvidare så får det vara som det är nu, tyvärr.

Skrivet av ISbit:

Grymt projekt! Gillar att du verkar se på skrivbord just som ett fysiskt skrivbord.
En funktion som jag alltid stör mig på att den inte finns i Windows, som jag inte vet om det finns nån annanstans iofs.
Men jag vill iaf ha så att när man får upp en öppna/spara-prompt så ska den i första hand ger alternativ att öppna eller spara i de fönster som man redan har öppet. Inte bara default på senast använda mapp...
Antingen som en lista med mapparna, eller att man helt enkelt blir ombedd att klicka på mappen man redan har framför sig. Lite som en fysisk mapp på ett fysiskt skrivbord skulle bete sig.

Skickades från m.sweclockers.com

Det skulle nog gå att lösa genom att antingen alltid ha alla öppna views sparade i en array någonstans & läsa från den i "Spara som" promten, eller helt enkelt lägga en canvas över hela skärmen "Spara som" promten är aktiv & mappa kordinationerna till mappen man klickar på (fast då kommer man inte åt mapparna som ligger bakom andra fönster). Får undersöka saken, behöver ändå vidare-utveckla min filhanterare då den saknar i princip all funktionalitet (snickrade bara ihop Filhanteraren för att kunna demonstrera vissa andra funktioner, tex encoding exemplet) så jag har bara gjort absolut minimum till vad som krävts, så hittar jag ett smidigt sätt att lägga till ditt förslag så fixar jag det 👍

Skrivet av Slweedlen:

Hittade precis detta Ser coolt ut! Jag använder i3 själv just nu. Väldigt nybörjare och jag tycker än så länge att det är väldigt svårt att modda det som man vill ha det.

Men det jag kom på när jag såg din funktion 1 "Viewport scroll" var att jag skulle vilja ha en sån Viewport scroll i ett applikationsfönster. Så att man liksom kan scrolla i uniti det fönstert.

Då skulle man kunna ha sin kod på halva skärmen och dokument och webläsare på halva fönstret, men att man kan röra sig genom att scrolla.

Hoppas jag var tydlig nog svårt att beskriva sånt här med ord xD

EDIT: Finns det ett sätt att öppna web appar som de vore clienter? Jag tänker mest på outlook. Det finns ju inte till linux, men de finns i webben och jag måste ha det för jobbet. Vore skönt att se det fönstret som ett eget fönster.

Angående funktion 1. Det du beskriver går tekniskt sett att göra idag (i alla operativsystem(?)), bara öka bredden på sin canvas till att vara större än fönstret & sen maska bort överflödet. Utvecklare har dock valt att inte göra på detta sättet, antar att många inte tycker det är användarvänligt, men jag håller med dig, jag/vi som inte föraktar scrollning skulle nog gilla om ditt förslag implementerades mer, eller att användarna hade valmöjlighet att slå på funktionen i diverse appar, speciellt i IDE:s på små skärmar skulle detta vara användbart.

Jag skulle kunna lägga till det i mina program men då blir nog lite kluttrigt, blir ju dubbla horisontella scroll funktioner då, både i viewport & i program. Kan testa & se om det fungerar.

Angående web appar. Är inte så svårt att skapa webViews, tror Slack kör via webViews (gjorde det innan iaf, kanske konverterat till native nu), jag kan utveckla ett program som det går välja vilken web app man skall köra. Men det finns ju rätt bra lösningar på det redan, kanske inte är 100% så som du vill ha det men med tex Epiphany har jag för mig att man kan installera som webbapp också så man kör det som eget program/fönster, såvida dom inte tagit bort den möjligheten. Isåfall skulle du ju då kunna använda outlook som en standalone app.

Skrivet av WDac:

SynergyOS? de var nytt för mig, måste googla påt

jag kör annars Synergy som är en Software KVM typ, skit nöjd med den specielt då den fungerar över olika OS osv

Japp, som sagt, det är ett dåligt namn jag valt, därför jag bad om bättre förslag i ett tidigare inlägg 👍😀 För många tänker nog på Synergy. Så, om någon har ett bättre namn, så säg till, vore kul med ett namn som inte krockar med något annat, men jag kommer inte på något vettigt.

Av JesperA

Jag köpte ett Leopold FC980M för några veckor sedan, riktigt nöjd, kan rekommenderas nu när det är black friday: https://www.maxgaming.se/black-friday

400kr rabatt, lite surt att jag köpte det så nära-på men men.

Av JesperA

Förbättra layout för split, tgb-bygge, förslag?

Så, nu var det dags för mitt första hemmabygge, tänkte bygga ett split, ganska likt Ergodox typen.

Bygget skall ha mest fokus på programmering, så jag har lagt till [{(!? som en-knapps tangenter "innerst" i spliten, något separerade från övriga tangenter så man inte "snubblar" över dom & lätta att hitta. Tanken är att aldrig (nåja) behöva använda tgb-kombinationer när man programmerar.

Så, förslag på förbättringar? Både när det gäller fysiskt layout & legend layout. Mer knappar man kan lägga till men ändå få hyfsad ergonomi & inte överdrivet lång distans till tangenterna?

(Ignorera numpad, den är separat)

https://i.imgur.com/ZAXqbtD.png

Sen bonusfråga, vart får man tag i byggare, är tex dessa: http://builder.swillkb.com något att lita på?

Edit: Hur forkar man? http://www.keyboard-layout-editor.com/##@_name=First%3B&@=Num...

Av JesperA
Skrivet av superegg:

Vet du några bra youtube tutorial jag vet inte vad jag ska söka på?

Om jag fattar det rätt så kan man göra om denna hur man vill tex så den ser ut som på en Windows gör?
https://www.tecmint.com/wp-content/uploads/2016/06/Nautilus-File-Manager.png

Tekniskt sett kan man det, men då gäller det att sätta sig in i källkoden: https://github.com/GNOME/nautilus & läsa instruktionerna & installera dependencies & sen programmera om Nautilus så som man vill. Men att få det att se ut & fungera som Windows tar säkert en evighet att lyckas med.

Känner inte till någon YouTube tutorial för det tyvärr. Finns det inget Nautilus tema som du är nöjd med? https://www.google.com/search?q=nautilus+themes&safe=off&clie...:

Tex: http://www.linuxandubuntu.com/home/transform-your-ubuntu-into... eller liknande?

Av JesperA
Skrivet av superegg:

@JesperA:

Går det att ändra vad man vill tex ändra filhanteraren hur den ska se ut och hur den ska funka?

Vad är det för program som behövs för att ändra sånt?

Är det C++ eller C som gäller?

Ja, filhanteraren är ett eget bygge så går att designa precis hur man vill, var bara något jag slängde ihop för Nautilus fungerade skitdåligt (typ inget från Gnome eller andra WM:s fungerar) i min VM. Så just nu, vill man ändra utseendet så får man programmera det själv. Kommer lägga till i inställningarna så att man kan ändra utseendet (tema, border, border-storlek, border-färg, fokus färg, inactive färg osv osv osv).

Programmeringsspråk spelar inte så stor roll, finns bibliotek för allt(!). Jag har använt främst C (och Swift när jag körde i macOS) men går använda C++ också, skulle säkert gå att använda C# också med .NET Core eller kanske Mono(?). Python också troligen (edit: japp, python-xlib finns).

Så C + Xlib är en bra start om någon framöver vill in & peta i röran när jag släpper lös åbäket i framtiden (om någon ens är intresserad att testköra) (support ingår dock EJ så allt görs på egen risk)

Edit: Förresten, ta gärna en titt på https://github.com/buffet/kiwmi & https://gitlab.com/mrmessyhair/eveningwm/tree/master också, verkar ha blivit en trend att göra egna WM:s nuförtiden men dessa rekommenderas, dom är en bra start att börja med & lära sig, eveningwm är lätt att forka för er som vill experimentera lite själva

Av JesperA
Skrivet av star-affinity:

För övrigt en grej som stör mig i Windows — att det inte finns någon visuell indikation när ett program håller på att öppnas/läsas in.

Dyker det inte upp en program-ikon i taskbaren direkt när man öppnar ett program? Eller vilken visuell feedback vill du ha? Kan lägga till mer visuell feedback i mitt så man vet vad som händer. 👍

Skrivet av Mr_Lazy:

@JesperA hur hanterar syncen om du öppnar ett program på den ena dator och börjar jobba i det och när du sedan går till den andra och programmet finns inte ens installerat?

Inget händer, enumereringen vid inloggningen hoppar över program som inte finns. Dock finns dom alltid då jag alltid installerar allt som behövs. Om/när jag släpper WM:en publikt så får jag lägga till en annan hanterare, kanske en promt som säger till användaren att installera programmet som behövs.

Skrivet av lallassu:

Bra jobbat och kul projekt Jag kodade faktiskt en egen fönsterhanterare med Xlib som en C-uppsats på universitetet för c:a 15 år sen. Det var ett roligt projekt!

Nice 👍 Sen efter det då? Några mer äventyr i fönsterhanterar träsket?

Skrivet av riche:

Känner igen mig med att många fönsterhanterare har massa irriterande onödigt junk.

"virtuell yta som är bredare än skärmen man använder" - Jag har haft samma tanke i många år, skriver också mycket och man vill ha lite övergriplig koll på annat som händer. Ska tänka efter lite och se om jag kommer på nått annat. Har personligen fastnat i träsket där man bara "gillar läget".

Har du nån grund du tittar på eller kör du från skratch?

Vet inte om man kan kalla det för "scratch" riktigt, det mesta jag använder finns redan i Ubuntu, X, osv & sneglar på källkoden till diverse fönsterhanterare jag gillar & skriver om dom till mitt WM, mycket är ju från grunden men implementerar/hookar in i befintliga system. Mitt VM skall poängteras är extremt primitivt, går inte köra vanliga appar, eller jo, det går men är dom optimerade för tex GNOME eller KDE eller liknande så kan man säga hejdå till dom programmen, deras programfönster är extremt trasiga när dom körs i mitt, vissa visas inte alls, dom får en extremt trasig UI/GUI. Så dröjer länge (troligen aldrig sålänge detta är mer på experimentnivå än en full release) innan 3:e parts program skulle kunna köras i min VM. Så hittills har jag gjort absolut minimum för att få igång den.

Skrivet av Alotiat:

Kanske lite sidospår: Är personligen lite nyfiken på Wayland. Vet du om det att fixa dessa typer av problem? Vet att det inte kommer till Mac men sitter själv på debian och undrar vad som kommer hända med X i framtiden?

Väldigt trevlig logg. Ser fram emot de nya funktionerna!

Skrivet av rektor:

Tänk på att många Linuxdistributioner har eller planerar att gå över från X11 till Wayland.

Så du kanske vill skriva den för Wayland istället för X. Du kanske vill använda ett bibliotek också som libweston eller wlroots.
Det finns även Sway som är en i3-kompatibel fönsterhanterare byggd på Wayland.

Är inte så insatt i Wayland, det som är bra med Wayland är dåligt för mig & detta projektet, i X får man göra i princip vad fasen man vill, i X är det enkelt att läsa metadata (tex läsa xwininfo, spara i databas, modifiera & sen läsa, verkar trixigare i Wayland men kan ha fel, har inte undersökt så mycket), manipulera dessa & skriva iväg en modifierad version, mycket enklare att styra osv osv, Wayland är mycket striktare verkar det som, striktare krav på klienter & delad data mellan klienter, så just nu har jag inte den kunskapen som krävs för att implementera min WM i Wayland. Sway har ju lyckats styra fönster som dom vill, huruvida dom läser all data som krävs för mitt WM vet jag inte men på något sätt bör det gå.

Så, jag håller mig till X, som någon annan skrev så kommer inte X dö ut inom den närmsta framtiden. Så Wayland kan bli ett projekt i framtiden. Verkar ta ett tag innan Wayland har mognat ändå(?) så väntar tills dess åtminstone.

Skrivet av Obiwannabekenobi:

Cool! Det bästa sättet att lära och underhålla programmering är att programmera.

Det där med synkning är ju asgrymt!

Dumn fråga angående virtuella fönsterplacering - är inte det nästan samma sak som just virtual desktops gör och som finns tom i Win nuförtiden?

Det är nästan som virtuella desktops, fast inte riktigt, jag har också virtuella desktop (så som alla OS/WM har nuförtiden) i min WM ("WS1/WS2/WDev/NSFW"), i varje virtuellt desktop så har man möjlighet att expandera sin viewport större än skärmen. Så detta är snarare en virtuell viewport än virtuell desktop. Öppnar man massa program i ett virtuellt desktop så måste dessa överlappas för att få plats på skärmytan, med viewport scroll får man plats med mycket mer utan att behöva överlappa program, det är den stora skillnaden.

Skrivet av anon159643:

Alltid roligt med nya verktyg. Förr i tiden funderade jag mycket på detta och la ner tid, nu orkade jag ej.

Men det klassiska är att man kanske jobbar vanligt med en 4 skärmslösning, sedan ska man arbeta med en laptop som bara har en skärm och då är det problematisk hur man ska göra. Där jag ibland har gjort så att man får en ultrabred skärm där ej hela visas utan man får scrolla till vänster/höger.

Japp, det är detta jag störde mig på & därför jag började med detta projektet, sitter endel på QHD & 4K skärmar där man mår gott för man har gott om plats till tex alla sina IDE paneler/kolumner som man behöver samtidigt. Går inte replikera på laptop skärmar, finns helt enkelt för få pixlar & skala till miniatyr fungerar inte såvida man inte har super-ögon. Samma när man jobbar med multiskärm, går man tillbaka till 1 laptop så får man ju försöka böka in alla program till en skärm, blir kladdigt snabbt. Med min lösning (och det du nämnde) så stannar ju alla fönster där dom är trots att man går från tex 3 4k skärmar ner till 1 laptop skärm. Denna lösningen är långt ifrån perfekt men tycker det ändå är bättre än att tränga in 3 skärmars fönster till 1 laptopskärm, går rätt smidigt att scrolla horisontellt, speciellt på laptop där man använder trackpaden.

Skrivet av Nioreh83:

Skumt att ingen gjort en scrollbar desktop på Linux innan. Finns ju i vissa grafikkortsdrivrutiner i windows, och diverse andra appar finns för ändamålet.

Skrivet av Ratatosk:

@JesperA:
Just den där funktion med ett skrivbord större än skärmen fanns ju en gång till W95, vet inte varför man inte fått tillgång till det senare.
Populärt nu är ju virtuella skrivbord men det är inte samma sak.
Kort sagt det är en funktion jag verkligen saknat.

Nu när ni säger det så minns jag att jag hade detta en gång i tiden på 90-talet. Tror man fick upp pilar på skärmen så man kunde scrolla på samma sätt som på mitt. Man kunde nog även mappa skrollhjulsklicket till att "dra" skärmytan också. Minns dock inte vad programmet eller grafikdrivrutinen var. Om någon har mer info så säg gärna till, vore kul att se igen.

Skrivet av hookme:

Cool tråd, keep up the good work av ren nyfikenhet, är oxfile och potatisgratäng bilderna för att träna neural net?

😀 Minns inte varför jag valde att spara just dom bilderna, rätt onödigt för blir rätt hungrig varje gång jag kollar

Skrivet av anon159643:

Jag kör med större skrivbord än skärm dagligen och har gjort det länge under mängder av operativsystem.
Men kanske är det hypervisorn i mitt fall VmPlayer som fixar detta.

Japp, finns endel lösningar, vad som fungerar bäst är en smaksak men imo rätt trevligt att ha det native inbakat. 👍

Skrivet av anon78208:

Coolt! Personligen ser jag inte riktigt hur det skiljer sig så mycket från att ha flera arbetsytor, som t.ex. i GNOME där man "scrollar" mellan olika arbetsytor med SUPER+PgUp/PgDn. Enda skillnaden är väl att detta är en sorts steglös mekanism, medans GNOME, i3, Sway med mera gör samma sak stegvis. Själv gillar jag inte när fönster överlappar varandra eller bildskärmens kant och på det sättet gillar jag i3/Sway eftersom de anpassar fönster så man slipper det problemet. Blir lätt rörigt när allt ska överlappa och man har fönster som gömmer sig bakom fönster. Med det sagt så önskar jag lycka till med detta spännande projekt!

Ja, som du säger, skillnaden är i det "steglösa" vs "stegade", med stegade får du bara plats med ett begränsat antal fönster innan du måste överlappa dom, här går det lägga dom sida vid sida utan överlappning. Jag skall ge ett mer real world exempel framöver men placerar man fönstrena strategiskt, tex när man programmerar samtidigt som man läser source eller dokumentation så kan allt "vara framme" samtidigt, säg att du har 3 paneler öppna i en IDE, det är dom 3 panelerna som får plats på skärmen, sen har du dokumentation till vänster om IDE:n, så kan du scrolla lite till vänster för att se dokumentationen men ändå kanske se dom 2 vänstra panelerna i IDE:n, blir ingen överlappning, tex om du lägger dokumentationen över IDE:n & tabbar emellan så kan man alltid ha allt framme utan att något fönster försvinner bakom fokus. Du kan också tilea i mitt VM men nackdelen är ju att du måste ändå få plats med alla fönster, då kanske inte alla fönster får den storleken som dom behöver eller vad som är mest lättläst, tex i mitt exempel med 4 vertikala paneler så kan det bli rätt tight horisontellt, med mitt slipper man detta bekymret.

Jag förstår din invändning men ja, det beror ju på hur man vill lägga upp sin arbetsyta, så en smaksak 👍

Skrivet av DHead:

Grymt!

Nu kör jag ju Windows, men just denna funktion har jag saknat sedan Amiga-tiden. Fix for Windows plz!

Vad är det "officiella" namnet för en sådan funktion, om det nu finns något?

Vet inte om det finns något officiellt namn, jag har alltid kallat det för "viewport scroll" men bör finnas ett bättre namn för det, någon får gärna hojta till.

Spännande att det fanns till Amiga, har missat det, skall undersöka 👍

Skrivet av Gruarn:

Jag visste inte att jag behövde ett virtuellt skrivbord enligt funktion nr 1, men jag vet precis när/var jag skulle använda det i jobbet!

Vill du så får du gärna berätta hur du skulle använda det. Tycker jag gjort för dåliga exempel på hur detta systemet fungerar i real world exempel så vore kul att höra så jag kan testa & förmedla funktion 1 på ett bättre & tydligare sätt 😀👍

Av JesperA

Jag går ofta in & kollar om det finns några roliga programmerings stream på Twitch, brukar kolla på Geohot:s när han streamer MEN trots att han är relativt känd så tror jag vi bara är runt 40-50 som tittar, dom flesta andra programmerings streams kan vara ända nere vid 1-2 tittare trots att personen sitter & utvecklar ett flott RPG.

Så ha det i åtanke, jag skulle tycka att det var intressant att kolla när du streamer MEN var förberedd på att få kollar, tyvärr, önskar att fler hade kollat men så ser det tyvärr ut.

Av JesperA

Attans, någon på Sweclockers redaktion verkar ha hittat denna tråden & slängt in på första parket

Nu fick jag ju lite press på mig att faktiskt visa upp något, så här kommer den hemliga funktion 3 (det kommer att bli ett antiklimax för dom flesta tror jag).

Edit: Jösses, dök upp en massa inlägg medan jag skrev detta. Svarar såfort jag kan, kan inte just nu så får bli lite senare. Tack för intresset 👍

Vad?

Så funktion 3 är en inbakad version av HTCondor, eller ja, snarlikt koncept, dock kör jag utan schemaläggare eller kö, allt körs "live", ej distribuerat/klustrat (än), en dator åt gången per process nöjer jag mig med just nu.

https://i.imgur.com/IMNu17Q.jpg

Man kan också beskriva den som "x11vnc" fast utan vnc delen & bara input injection delen, jag är en flitig användare av x11vnc MEN mitt stora problem är att ifall jag använder lösningar baserad på frambuffer så funkar det skitdåligt då jag ofta sitter på 4g & 3g uppkoppling med väldigt tvivelaktig uppkoppling & begränsad bandbredd, då är det inte så roligt att hålla på & polla från en framebuffer & slösa bort den lilla bandbredden man har & eftersom x11vnc ändå implementerar en injection lösning för input så varför skicka framebuffer när man lika gärna kan köra hela fönstret lokalt & bara skicka kommandona till remote datorn som kör den relevanta processen ändå? Det blir mycket "billigare" bandbreddmässigt att bara dela input + data (return från remote process) istället för framebuffer.

Funktion #3 hör ihop med funktion #2, all data är delad mellan alla datorer (om inte data-policyn säger annat men då får man hålla koll på att den processen man kör inte använder osyncad data, rörigt förklarat, går in mer på policy i framtiden), detta gör att alla "remote" processer körs lokalt men kan flyttas mellan vilken dator som helst, det spelar egentligen ingen roll på vilken dator en process körs på, processen går att nå från vilken dator som helst (hade ju underlättat om man kunde använda samma PID på alla datorer så man slipper mappa olika PID som är "samma" process mellan dom olika datorerna, har någon en lösning på att tvinga fram en PID så säg till).

Så kör jag ett program lokalt, tex "Writer" så fungerar allt precis som det gör på alla datorsystem, programmet öppnas & startar diverse processer. Medan programmet körs kan jag välja att programmet skall köras på en annan dator i nätverket, all data från processen sparas i ett "middleware", sen spawnas (eller använder en befintlig process om den finns tillgänglig & "tom") en likvärdig process på remote host:en (en annan dator i nätverket alltså), den nya processen mappas till den processen som sparades (middleware agerar som en translator mellan olika men samma process (hur illa förklarar jag egentligen? )) & därefter kopieras all process data till denna nya processen på remote host:en. X öppnar inget fönster på remote host:en utan endast en dolt process då ett fönster inte behövs, detta är som sagt ingen VNC lösning.

Förväxla inte detta med X över nätverk heller, inte samma sak.

Därefter skickas all interaktion med det lokala fönstret till remote processen (fönstret körs fortfarande lokalt till skillnad från VNC lösningar men skickar viss userinput (ej musrörelser & endast interaktion med GUI:t som resulterar i ny data) till den externa datorns process & därmed kan den externa datorns processorkraft användas istället)

(Liten demonstrations-film, filmen är rätt suddig, körde skräpet i en VM på macOS där jag kör en skalad upplösning, glömde av att ändra, så macOS skapar någon obskyr upplösning för att visa 1920xXXXX, så när jag spelade in skärmen via macOS så blev filmen i upplösningen 3686x2304 såååååå, jag, det blev som blev, hoppas det är okej, spelade in typ 10ggr innan skiten slutade krascha så vill inte göra om)

Edit igen: I filmen (tror det var denna jag nämnde det i) att webbläsaren också går att köra remote, det stämmer inte riktigt, det GÅR men det är för tillfället inte användbart, kör man remote så går det inte klicka på länkar, har inget sätt att få tillgång till länkarna & skicka data emellan processerna, i mina egna program skickas datan till remote-processer vid UI:event, men skit samma, man kör inte webbläsare remote ändå, eller jag har inte kommit på någon vettig anledning att göra det iaf.

Varför?

Enkla svaret är lätt tillgång till andra datorer i nätverket, istället för VNC, SSH eller andra lösningar, förenklad delning av data. Tex jag jobbar ofta på min bärbara som går på knäna när jag kompilerar stora projekt, här är det superenkelt att flytta över kompileringen till en annan dator i nätverket så jag kan jobba vidare lokalt utan att störas av resurserna kompileringen kräver.

Encoding är ett annat svar, eftersom all lagring är syncad (med den policyn jag kör nu) så är det lätt att dela upp jobb mellan dom datorerna man har tillgänglig om man vill, finns ju andra (bättre) lösningar som är klustrade, tex Compressor & jag tror Adobe också har något liknande, men licenskostnad & ibland krånglig setup osv, man kan komma undan med att bara skicka iväg lite ffmpeg jobb istället.

Andra saker när den lokala datorn inte har resurser nog (få CPU kärnor & för lite ram), kör det remote på en biffigare dator istället.

Till skillnad från VNC lösningar såsom x11vnc så kopplar man inte upp sig till ett remote fönster utan man kan flytta en process mellan alla datorer man har tillgängliga, programmen är alltså INTE låst till en dator på sättet som VNC lösningar används till.

Tusen andra användningsområden (visar lite andra exempel såfort jag knåpat ihop lite relevantare program). Många (alla) användningsområden finns det redan lösningar på men har alltid viljat ha det inbakat direkt i OS:et.

Känns som jag behöver gå igenom systemet mer genomgånde framöver, tror inte jag förmedlade dess styrkor tillräckligt bra i detta inlägget.

Edit #339830: Nu har jag gjort dom 3 funktionerna jag ville göra så vad saknar ni i dagens OS? Finns det något mer roligt projekt du har lust att ge förslag på så vore jag tacksam. Annars blir det mest att jobba på det visuella framöver.