Inlägg

Inlägg som DevilsDad har skrivit i forumet
Av DevilsDad
Skrivet av Forcie:

Från ett respekterat operativsystem till ett data mining-skämt på bara några år.

För att vara rättvis mot microsoft så är det i ganska många år nu som de jobbat på stt skrämma bort användare från sitt operativsystem. Det går ju inte så bra för dem heller, de har fortfarande en dominerande ställning :/

Av DevilsDad
Skrivet av medbor:

Apple heter inte heller Apple i så fall, det heter Apple Incorporated

Det är sant, men irrelevant för diskussionen... det var inte direkt teknikaliteter som diskuterades utan hur man minskar risken för missförstånd.

Det är väl ändå ganska uppenbart att det är stor risk för missförstånd vad gäller namnet "Ampere" i detta fallet, medan risken för misstolkning av "Apple" är obefintlig?

Av DevilsDad
Skrivet av THB:

Primärt är det 2 användingsområden jag har tänkt på för min egen del.
1. Snål router med litet fotavtryck som klarar av att mycket "tryck".
2. Ersätta min nuvarande lite halvgamla laptop som agerar mediadator vid sängen, den är kopplad till en 24" 1080p skärm idag.

Låter galet overkill med 32Gb ram och 2.5Gbit ethernet för en "mediadator". Vad gör du med den?

För en router förstår jag att två 2.5Gbit ethernet vore nice, men behövs verkligen så mycket ram? I vilka scenarion har man nytta av det?

Av DevilsDad

"... produkterna som Temu rekommenderar anses vilseledande då de inte baseras på vad du är intresserad av eller handlat förut."

Nej, tack! Påtvinga inte onlineaktörer att spåra vem jag är och vad jag gör! Rekomendationer får gärna vara helt slumpmässiga, eller baseras på varan jag tittar på just nu.

Av DevilsDad
Skrivet av Fearnox:

Om ryktena stämmer så kan det handla om mer än 50%., frågan är väl främst till vilket pris.

"Rumors suggest that at least one of the Strix Halo models (if there are more than one) will sport a whopping 16 Zen 5 CPU cores, an unheard-of 40 Compute Unit RDNA 3.5 integrated graphics chip, and a 45 - 50 TOPS capable XDNA NPU. Memory is also rumored to be extremely potent, featuring a mid-range GPU like 256-bit wide bus sporting 8533MHz LPDDR5X, equating to 500GB/s of memory bandwidth."

Deck har väl 8 CU som är baserade på RDNA 2.

Kanske blir en nedskalad variant i handhelds såklart, men bör ändå överträffa Deck rätt rejält.

Den behöver inte bara överträffa decken rejält. Den behöver överträffa decken vid 10w totalförbrukning. Där finns en jättebra youtube-video som förklarar varför decken kör över konkurenterna när effekten begränsas till <10w. Konkurrenterna utpresterar decken rejält, när den får drar 25w. Men då håller inte heller batteriet särskillt länge. Valve kommer i princip garanterat inte släppa en deck med bättre systemkrets utan att effektiviteten gått upp rejält och/eller specialdesigna en krets (som de gjorde till nuvarande)

Edit: Här är videon jag tänkte på: https://m.youtube.com/watch?v=ERm1StY-4uY
Men den innehöll inte alla delar av jämförelsen jag tänkte på. Har nog blandat ihop den med en annan också. Ska se om jag kan hitta den.

Av DevilsDad
Skrivet av EntropyQ3:

Du har rätt i att balansen kan skifta beroende på hårdvaran (även om Zelda-spelen faktiskt så vitt jag sett alltid har dippat under 30fps). Men spelets kategori är helt avgörande, MarioKart 8 kör t.ex. i 60fps inte bara normalt utan också i split screen 2up! Samma sak gäller Splatoon.

Det är ett vanligt påstående att spel har lägre fps för att Switchen har klen prestanda, men det kan egentligen bara vara sant för spel som portas från andra plattformar. För spel som riktas till Switchen direkt handlar det om design val. Detsamma gäller ju för den delen PS5 med 50ggr prestandan. Hur många spel där kör i 4k60….? Switch 2 kommer att ha rejält högre prestanda än OG Switch, men det innebär inte att alla spel kommer att ha idealisk frame rate, lika lite som det är sant på vilken plattform som helst. (Vi kan hoppas på att skärmen stödjer någon form av adaptive sync, men det återstår att se).

Min grundpoäng är att hårdvaruprestanda bara är en av flera parametrar. Inte bara för hur man värderar produkten i sin helhet, utan också för spelprestanda specifikt. Det handlar om avvägningar och kompromisser, där det i slutändan är hur kul spelet är att spela som fäller avgörandet för om det är bra eller ej. Om en enklare skuggrendrering är vad som behövs för att spelet skall flyta bra, ja då får det väl vara så. Som sagt, hur mycket roligare blev Diablo 4 med raytracing?

Detta håller jag helt och hållet med om! Mycket bra inlägg! Ditt förra inlägg tolkade jag som att nintendo i alla lägen kommer göra designvalet att höja grafikdetaljerna tills frame raten hamnar runt 30 fps med dippar under det. Det kändes lite väl simplistiskt.

Håller helt med om att bara för att switch 2 har bättre hårdvara är det ingen garanti om bättre framerate. Men jag tänker det är i alla fall anledning att hoppas.

Av DevilsDad
Skrivet av EntropyQ3:

Tears of the Kingdom är ett bevis för att frame-raten inte beror Switchens hårdvara. Spelet är utvecklat av Nintendo, uteslutande för Switchen. De hade kunnat välja vilken frame rate som helst, men gjorde ett medvetet val att prioritera spel features. (Mario Kart 8 har t.ex. låsta 60fps även i split screen multiplayer (!!)). Så även om Switchen hade haft 10ggr kraftfullare hårdvara finns det ingenting som säger att Nintendo inte hade gjort samma bedömning för en titel där de inte bedömer frame rate som en kritisk parameter.

Fast det är lite konstigt argument i min mening. För varje konsollspel så måste utvecklaren göra valet mellan frame rate och bildkvalite. Men har man helt andra hårdvaruresurser att jobba med kan det designvalet självklart skifta till en helt annan fps. Eller rent av vara en ickefråga om estetiken man önskar är såpass lättdriven att prestanda inte längre är en faktor (se många indie-spel).

Jag håller helt och hållet med om att frame raten i totk är under all kritik. Men hoppet från att nintendo utvecklar både hårdvara och spel, till: det måste betyda att nintendo alltid kommer utveckla spel som hamnar på 20 fps förstår jag inte alls. Finns det inga andra spel än totk och botw som nintedo själva utvecklat till switchen? Har vart enda ett av dem frekventa droppar till 20 fps? Om inte så är ju bara det bevis på motsatsen.

Av DevilsDad
Skrivet av Leiri:

Ni har snöat in er på handhållen. Det är en hybridkonsol.

Och det är bara du som kallar dig sjuk i huvudet ingen annan.

Precis. Det är en hybrid. Tänker du enbart spela i dockat läge så är du i fel målgrupp. Eftersom kompromisserna för att ge en bra upplevelse i handhållet läge är ganska stora. Lite som att köpa en macbook air och klaga över att den har långt sämmre prestanda än en dedikerad speldator för samma pris bara för att "jag använder den ju bara dockad till en skärm".

Nu hittar du på igen. Jag har varken kallat mig själv eller någon annan sjuk i huvudet. Du hävdade däremot att mentaliteten hos målgruppen för switchen "är helt sjuk". Och igen, jag anser mig inte vara en del av målgruppen.

Edit: Dessutom märks det relativt tydligt att högsta prioriteten hos switchen är handhållet, bara baserat på vilka designval de har gjort. De kanske inte alignar med dina prioriteringar. Men det betyder inte att prioriteringarna är objektivt fel.

Av DevilsDad
Skrivet av Leiri:

"Det är okej att prestandan suger apa sålänge den drar lika mycket som en led lampa" Den här mentaliteten är ju sjuk. Dels för att watten är ett ickeproblem om vi inte talar handheld, 18w i dockat läge är ingenting, det är 2kwh på en månad vid 4h spelande om dagen. Vem bryr sig om just detta? Inte ens elräkningen bryr sig.

Vi som endast är intresserade av dockat bryr oss om prestandan, 20 fps är inte acceptabelt. 480-720-pseudo-1080p är inte acceptabelt om spelet ser ut som något för 20 år sedan. Mobiltelefoner ser ju tusen gånger bättre ut än vad switchspelen gör i 9/10 fall, med bättre prestanda. Och har en galet mycket lägre vikt och volym. Och förbrukar mycket mindre ström. Till ett liknande pris som oled modellen.

Nej. Den prioriteringen är inte alls sjuk. Det är jätterimligt i vissa kontexter. Och... vi pratar om en handhållen konsoll? Du säger iprincip "Det spelar ingen roll om vi pratar om en annan konsoller än den vi pratar om".

Har du skaffat en switch för att bara spela i dockat läge.. ja då har du nog skaffat fel konsoll. Du får helt enkelt inse att du inte är målgruppen för switchen. Men det gör inte att det är okej att argumentera som om alla som är i denna målgruppen är "sjuka i huvudet".

Av DevilsDad
Skrivet av Leiri:

Switchen har nog sålts så bra som den har för att den främst är riktad till barn. Och den andra skaran är sådana som inte riktigt bryr sig om kvalitet. Utan mer om märket känns det som. För de köper allt som Nintendo släpper i form av spel. Även hur objektivt dåliga de är, se GameFreak.

Ingen förväntar sig Next Gen prestanda. Men folk förväntar sig en plattform som klarar av sina first party och third party titlar i åtminstone 1080p, trots att 1080p är en bra bit över ett årtionde gammalt. I en FPS som är mer än spelbar. BOTW och TOTK båda ligger runt 20 fps och ser ut som stryk på Switch.

Om man nu kommer med: Men uh nej det ska vara dåligt! För att den har sålt så bra så därför räcker det med ultra mediokert! Så är man ju ute och seglar. Och antal sålda enheter eller antal spelare betyder ju inte per automatik att någonting är objektivt bra. Utan bara att marknadsföringen och FOMO är riktigt stor.

Förväntar sig "folk" verkligen det, eller är det DU som förväntar dig det? Jag är rätt säker på att de flesta som nöjt spelar på en switch idag varken har koll på vilken upplösning skärmen har eller vilken FPS de får i spelen. De förväntar sig något som över lag ger en bättre upplevelse, och nya speltitlar.

Jag håller med dig angående prestandan. Jag försökte spela TotK på en switch.. måde nästan illa av den dåliga frame-raten. Men det är bara att inse, vi är en ganska liten minoritet.

Slutligen är det ganska trångsynt att enbart se prestanda som det som gör en konsol bra. Där finns så otroligt många fler aspekter, och det är det Nintendo har insett. Det är ingen som hävdar att den dåliga prestandan är positiv. Däremot är det positivt med den låga strömförbrukningen, låga totalvikten, långa batteritiden, lilla volymen, lättilgängligheten, etc. Det har skapat en helhetsupplevelse som många uppskattar. FOMO räcker uppenbarligen inte för att göra det till den mest sålda konsolen. Det är ju bara ett löjligt påstående.

Av DevilsDad
Skrivet av LeVvE:

Jag har också väldigt små händer, joy-cons är objektivt dåligt designade för komfort då de är i första hand designade för att kunna användas som enskilda kontrollers.

Detta kan väl ändå inte vara sant..? Att använda en ensam joycon är ju det mest obekväma av alla sätten att amvända dem. Rimligen är de designade för att vara flexibla och kunna användas på många olika sätt - vilket de ändå har lyckats med. Men baksidan är då att de inte riktigt är välanpassade till något. Min gissning är att Nintendo inte kommer överge den flexibiliteten då det är det som gör konsollen lättilgänglig för party-spel.

Angående komforten håller jag med om att steam decken är enormt mycket mer bekväm. Men den saknar flexibiliteten som switchen har. Med det sagt har jag nära vänner som föredrar switchens kontroller framför steam decken. Gemensamt för de är att de har små händer, men det behöver ju inte vara den enda faktorn.

Av DevilsDad

Jag spelar mycket på en 4k-TV och har inte lockats av att uppgradera från mitt 3060 med priserna som gäller. (Fick dessutom mitt 3060via ett garantiärende när mitt tidigare 2070 lade av) Finns dlss i spelet är det modernt nog för att behöva uppskalning, så då snvänder jag dlss före något annat. I princip alltid får jag även snyggare bild av att köra med dlss och högre inställningar i övrigt jämfört med att köra native och sänka inställningarna tills jag får samma fps.

Av DevilsDad
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

It strul = hänga på facebook, instagram och sweclockers?

I såna här undersökningar så tycker jag itstrul hos itfolk borde räknas bort och man ska se på vanliga användare. Annars blir det lite som att se att bilstrul upptar mycket av ens bilmekanikers tid.

Beror ju på vad man menar mef itfolk. Tänker att det som bör räknas är att lösa tekniska problem som ej är en del av arbetsbeskrivningen. Tex lista ut varför videosamtal ej fungerar när ens arbetsuppgift är att ha ett möte om vad som orskar problem i <godtycklig produkt>.

Angående undersökningen så låter det som den är baserad på självskattning. Ger inte mycket för folks förmåga att uppskatta vad de lägger tid på.

Av DevilsDad
Skrivet av dlq84:

Man kan ju tycka att det borde falla in under "fair use" eftersom Garrys Mod borde kunna betraktas som satir, eller? Synd att Nintendo aldrig ger sig på folk med finansiella muskler att stå emot så att de kan få på nöten en gång för alla.

Fair use gäller inte i alla länder. Ofta är det bara att välja att stämma i ett land där båda företagen är verksamma och som har lämplig lagstiftning. :/

Av DevilsDad
Skrivet av ksw:

Det var inte riktigt det jag menade, jag menade ffa värmeutvecklingen som 3770k var ökänd för. trodde ärligt talat det skulle finnas en uppsjö av denna klass av processorer på marknaden idag, men det enda jag hittar är rena fantasipriser. en 4690k+z97+ram går för samma pris som en 3770k...

Det handlade ju inte om att 3770k genererade nämvärt mer värme än 2600k, utan framförallt att de övergick till kylpasta mellan die och ihs. Något vi vant oss vid idag. Det var ju ett ickeproblem sålänge man inte försökte överklocka med 20%, som många ur sandybridge klarade.

Nåja, det var ett sidospår. Såg länkar ovan till 3770k för runt en hundralapp. På tradera var det verkligen fantasipriser, det håller jag med om.

Av DevilsDad
Skrivet av Halldin:

Kortfattat skriver dom att Ming-Chi flipfloppar med sina siffror. I februari ska han sa sagt att årsprognosen var 200k enheter, trots lika många förbokningar i januari. 500k micro-OLED-paneler per år sätter ju ett tak för hur många enheter som kan produceras, det går inte riktigt ihop att ha en säljprognos på 750k enheter när bara 500k enheter kan säljas.

Alla VR floppar-artiklar skapar ”engagement” och hätska diskussioner vilket ger intäkter, media är väl medvetna om detta. Sanningshalten i vad som sprids spelar mindre roll, finns fler exempel på det.

Missade att han hävdade att prognosen var 200k. Oavsett är det knappast att "flippfloppa" att minst 2 månader senare komma med ny information om något som lanserades där emellan.

Vidare så kan apple mycket väl sammlat på sig skärmar inför lanseringsåret. Inget ovanligt att förvänta sig högre försäljning första året. Prognosen var för 2024 inte per år.

Jag säger inte att artikeln har fel. Det är mycket nonsens i nyhetsrapportering. Jag säger bara att deras slutsattser inte är tillräckligt motiverade baserat på informationen de presenterar.

Edit: Prognosen på 200k enheter från januari var enbar USA. Så det är inte heller någon uppenbar motsägelse.

Av DevilsDad
Skrivet av Halldin:

Kontrapunkt:

No, Apple Didn't Just Dramatically Cut Vision Pro Production Due To Weak Demand

https://www.uploadvr.com/apple-vision-pro-production-cut-clai...

Läste artikeln och ser faktiskt inte hur de drar sina slutsatser. De påstår att en ändring av den estimerade försäljningen från 750 000 till 450 000 motsäger en "preorder" av 200 000 enheter. Varför? Ser inte logiken här.

Vidare påstår det att det även motsägs av att Sony inte producerar mer än 500 000 uppsättningar oled-paneler till detta hedseatet per år. Ser inte heler någon logisk kopling här.

Av DevilsDad
Skrivet av Gambit_2K:

Förutom jättar som tex Lian Li men även andra mindre aktörerna så måste Thor-zone vara deras störste konkurrent just nu. Som en ägare av både Thorzone och Loque chassin sedan tidigare tror jag att de får det riktigt svårt att stå upp till Thorzone's Nanoq som gör nästan allt rätt.

Låter intressant med Nanoq. De har dock gjort exakt noll rätt med hmesidan, så var svårt att få ut så mycket information. (Är på telefonen och där är den helt oanvändbar.) Vad har den för fördelar mot Ghost?

Av DevilsDad
Skrivet av ksw:

Och med halvantik så menar jag sandy/ivy bridge eran, dvs 2012ish.

Äldre och nyare kryllar det formligen av, men tex 3770k verkar ju inte ens existera begagnat.

Trodde 4-serien absolut trashade dessa och de byttes ut i stor omfattning, men kör folk fortf vidare på p67-kretsarna?

Njä, 3000-serien var ju startskottet på intels 5% högre prestanda per år-era. Det var först vid 8000-serien stora ändringar skedde igen. Vist var det rejäl skillnad på 7700k och 2600k, men det var 6 år mellan dem! Samma antal kärnor och samma antal trådar. Själv körde jag min 3770k fram tills AMDs 5800x släpptes.

Av DevilsDad
Skrivet av Patrik356b:

Detta känns som stort problem på företag och andra ställen där man oftast vill logga ut när man inte är vid datorn.

En sånhär grej gör det ju betydligt enklare för insiderjobb och dylikt.

Detta är precis vad jag tänkte också. Blev rätt irriterad efter att konferansdatorerna på jobbet uppdaterades till w11 och jag inte kunde hitta utloggningsknappen. Slutade med att jag lade en genväg till att logga ut på taskbaren.