Inlägg

Inlägg som DevilsDad har skrivit i forumet
Av DevilsDad
Skrivet av cyklonen:

Nej, du har missuppfattat. Det är på inget sätt en fråga om teknik, utan en fråga om att en stor, skuggande sak (roterande eller inte) på grannens tomt är nåt som grannar stör sig på.

Små vindkraftverk är inget nytt eller problematiskt i sig. Det är väldigt vanligt på segelbåtar, särskilt innan solpaneler blev så pass bra och billiga att de kan göra jobbet i många fall. Men även parallellt som komplement. Tekniken är mogen där.

Men, grannar är bekymret.

Fast grannar är inte anledningen till att de inte sätts på taken inne i städer tex.

Sedan är det ju så att om vindturbiner utvecklas som hanterar tyrbulent vind bättre så behöver den inte vara lika högt över marken. Är den inte lika högt upp så stör den inte grannar lika mycket.

Just segelbåtar har ju också den fina fördelen att inte ha så mycket i närheten som skapar turbulens. Dessutom är jag tveksam om faktumet att det användes på segelbåtar förr är en garanti på god effektivitet.

Av DevilsDad
Skrivet av igelkotte:

Det är lite off topic. Men varför pratas det bara om solceller hela tiden i Sverige. Borde inte mindre vindkraftverk vara effektivare? I USA ser man många bygger egna sådana. Kan tänka mig att livslängden är sämre och kräver mer underhåll.

Skrivet av cyklonen:

Vill man bli ovän med sina grannar så är det bara att smälla upp en snurra.

Solpaneler är faktiskt riktigt bra. De är tysta, orörliga, kräver i princip inget underhåll alls under hela livstiden (lite tvätt i vissa fall), och verkningsgraden är högre i vår del av världen eftersom det är lite svalare här. I varma områden sjunker verkningsgraden påtagligt.

Här finns en rätt bra förklaring av varför vindkraft på liten skala fungerar dåligt, samt utvecklingen som kommer för att förrändra det.
https://youtube.com/watch?v=SQKHJm7vd4E&t=2s

Kortfattat så har traditionella vindkraftverk utvecklats för att maximera effekten ur homogent flöde (utan turbulens). Dessa vindkraftverk är väldigt ineffektiva vid turbulensen som slapas av hus, träd etc, som även sliter extra på dem.

Där är ny teknik på gång som fungerar bra med turbulent vind, samt är mindre störrande för grannarna. Det dinns till och med helt "orörliga" sådanna ifall man är rädd för grannens åsikter.

Av DevilsDad
Skrivet av Thomas:

Kuggfråga på SweC-loggan?

Den där trion var väl ändå inte där fram till 2020? Det var väl snarare ingen gubbe alls i ett antal år, och trion försvann väl närmare 2005 än 2020?

Dold text

Jag är benägen att hålla med dig. Jag kan inte minnas att jag sett trion under den tiden jag har hängt här, och blev ändå medlem 2011.

Jag har dock för mig der var en annan design på gubben före 2020.. minnet kanske sviker mig dock ^^

Av DevilsDad

Det förvånar mig en hel del att detta ligger sämst till bland 4000-serien vad gäller energieffektivitet. Speciellt med tanke på hur likt det är 4080, som ligger i toppen av listan. 4080 har lite fler kärnor, lite lägre klockfrekvens, samt lite högre minnesfrekvens. Är det något mer jag missar?

Den enda slutsatsen jag kan dra av detta är att det antingen att den lilla frekvensökningen går över en ganska smärtsam tröskel där strömförbrukningen börjar skena, alternativt att det har mycket prestanda att hämta på att öka minnesfrekvensen.

Hade varit väldigt spännande att testa hur effektiviteten förrändras av att underklocka gpun och/eller klocka upp minnet.

Av DevilsDad
Skrivet av TrauzDragon:

Tänkte vänta till 5k serien, men då det ska kladdas med AI på dom så blir det nog en super, samma anledning jag passade på med raptor lake refresh nu. Så modernt som möjligt utan AI. 👍 Föredrar min egna intelligens. 🤪

Vad är det för AI de skulle intorducera med blackwell?

Ska du vara helt utan AI så får du nog gå tillbaka till 1080ti 😅

Av DevilsDad
Skrivet av holo:

Har länge funderat hur mycket 'skräp' som följer med en win10+ med gui.
Installerade win98 häromveckan på en maskin, och funktionsmässigt gör den vad det ska. Internetfungerar, nätverket pratar med moderna maskiner etc.
Minns inte hur stor installationen var, men knappt 2Gb tror jag.
Windows 10 tar upp 22Gb (enbart windowsmappen) på en hyfsat nyinstallation. (Krympt med ...nlite?)
Jo jag vet. "Säkerheten" bräker folk. 20Gb extra för säkerhet? njeeee tror inte det.

Dessutom brukar fler features innebära störe riskt för säkerhetsläckor. Nää, handlar det om säkerhet så hade minimalistiskt varit att föredra. Färre saker som kan gå fel då.

Av DevilsDad

Jag föredrar att ha båda tillgängliga. Det beror så enormt mycket på vad jag köper.

Om något oförutsätt lägger av så är det otroligt skönt stt kunna lägga en kvart att åka förbi en butik på vägen hem från jobbet. Tex när jag blev av med mina hörlurar senast.

Ska jag bygga en helt ny dator, eller uppgradera den så beställer jag gärna hem. Men som någon nämnde tidigare är det skönt att kunna hantera RMA i en fysisk butik, så även om jag köper online är det ett stort pluss med en fysisk butik i närheten.

Av DevilsDad
Skrivet av jnsson:

Ja, fast den hindrar bara i ca 1 minut, efter det kan man validera biljetten igen.

Okej. Jag fattar att det kan vara svårt att lägga sig på en lagom nivå vad det gäller att förhindra fusk, men frågan var hur det blir relevant svårare av att ha både QR-kod och NFC. Och mer specifikt varför uppdateringen av QR-koden skapade komplikationer. Ser fortfarande inget som pekar på det.

Av DevilsDad
Skrivet av jnsson:

För att QR koden ändras hela tiden. Hur tänker du att det ska fungera? Om du använder NFC så kan någon annan använda din QR-kod, vilket då gör att 2 kan åka på samma biljett.

Nu har jag dålig koll på detaljerna i hur ett sådant system fungerar, men något hindrar ju från att använda två olika QR-koder från samma app för gå på samma buss. Vad hindrar en från att utöka det till NFCn? Kan väl inte vara så svårt att hålla koll på att de är kopplade till samma biljett?

Av DevilsDad
Skrivet av jnsson:

Det beror nog helt på. Hos SL samt Skånetrafiken vet jag att QR-koden ändras så ofta så det går inte att göra där.

Förstår inte alls hur uppdateringen av QR-koden relaterar till huruvida det är möjligt att aktivera via NFC? Jag hade väntat mig att det blir två oberoende vägar att registrera samma biljett. Är det något jag missar?

Av DevilsDad
Skrivet av THB:

Som jag skrivit tidigare, detta är den enda enhet som skulle kunna vara intressant för mig då de andra har små dvärgskärmar.
Sedan att den kör Windows 11 är ett stort plus, visst det kanske är lite mer "meck" just nu, men vill man göra annat än spela så är SteamOS, måhända hur bra det än är, inte ett alternativ.

För 20-30 min mediakoll (YouTube) eller snabb-gaming till jobbet, kanske lite mer på några raster och 20-30 min hem, sedan docka enheten hemma och köra som sängdator till en 24" skärm så känns den rätt perfa för mitt ändamål.

Varför skulle SteamOS inte vara ett alternativ för annat än att spela? Det har ett fullt KDE desktop, så funkar lika bra som vilket linux som helts.

Av DevilsDad
Skrivet av Ramengaijin:

Finns denna tyska sida som har yaxi's variant till t.ex Sundara, då krävs det en adapter som ligger på typ 120kr som går att köpa hos dem med.

https://kopfhoererboutique.com/collections/accessoires/products/yaxi-comfort-th900-610-earpads?variant=40160723206339

Tack för svar! Vet du hur de jämför sig med stock oxh/eller dekonis motsvarighet?

Av DevilsDad
Skrivet av BeardedRobot:

Legion Go har en trackpad på nedre delen av höger kontroll. Den syns ju tydligt på alla bilder.

Ja, det har den ju! Miss från min sida. Det stryker helt den punkten i alla fall. Tycker nog egentligen inte att två behövs.

Av DevilsDad

"Visst har Windows 11 vissa optimeringar för touchskärm men det är bland de mest användarfientliga upplevelserna jag varit med om. Detta kan man dock inte beskylla Lenovo för."

Detta håller jag inte alls med om. Lenovo har tillverkat hårdvara och väljer att använda mjukvara till den som inte lämpar sig för hårdvarans ändamål.

I övrigt så är det intressant med en större skärm. Hade gärna testat att hålla i denna. Jag har svårt att se att denna skulle passa mig dock.

Största problemet känns som det är batteritiden. Det räcker liksom inte att öka batteriet till 60Wh. Det behöver det dubbla eller ännu mer för att kännas rimligt.

Nästa grej är vikten. Jag tycker min steam deck känns lite för tung när jag ligger på rygg i soffa/säng och spelar på den. Hade verkligen inte velat ha ytterliggare 200g att bära på.

Med alla dessa extra knappar så har de ändå inte inkluderat en trackpad. Den kan vara så värdeful om man spelar lite spel som inte är optimerade för handhållet. Jag vill inte behöva använda touchscreenen för det!

Slutligen tycker jag de valt helt fel operativsystem, men detta är främst en personlig åsikt.

Jag längtar något enormt tills det finns en handhållen spelkonsoll med per/w i nivå med apples SoCs. Kommer göra enorm skillnad för batteritiden i lite tyngre spel!

Edit: Missade att den har en track pad.

Av DevilsDad

För att (delvis) svara på min egen fråga så finns Dekonis ear pads att beställa från tyskland här:
https://shop.wodaudio.com/produkt/dekoni-ersatz-ohrpolster-hi...

Inte direkt billigt, men förmodligen värt ett par hundra mer än Hifimans egna.

Tar gärna emot mer input dock!

Av DevilsDad
Skrivet av Edd1e:

Den typen av problem klassas (så gott som alltid) som slitage, dom ska hålla ett år men utanför det blir det nog svårt att reklamera. En hel del hörlurar (Senns 6-serie är praktexempel) bör man byta pads efter ett år till max två, beroende på hur mycket användning osv givetvis men...
Du hade lite otur med att limmet släppte såpass tidigt. Bekant har använt sina Sundara sedan tidigt 2021 med samma pads. Precis börjat visa tecken på slitage så han ska väl köpa nya relativt snart han med. Är lite lotteri med kvalité på pads tyvärr.
Finns på Hembiobutiken.
Dekoni finns och verkar ha bättre kvalité än HiFiMans men tror kostnaden blir rätt jämn över tid oavsett vilken pad du köper. Kan bli rätt dyrt med import etc.

Ja, jag var rädd för att det skulle räknas som slitage. Hembiobutiken (där jag köpt lurarna) har mest gett nonsenssvar än sålänge.
Jag såg dessa på Hembioburiken, men ska jag betala för nya vill jag ha något med bättre kvalite än hifimans egna...

Av DevilsDad

Hej!

Jag har haft ett par Sundara i strax över två år nu, och ear padsen har börjat ge upp.. tydligen ett vanligt fenomen.

Så första frågan, kan det gå att reklamera för att limmet släpper så att "lädret" glider av och exponerar skummet i öronkudden?

Den andra är, har ni rekomendationer på vart man kan köpa bättre ear pads i sverige? (Bortsett från Amazon) har svårt att hitta något annat. Innom EU kan också vara ok. Har ni några rekomendationer på mer kvalitativa ear pads till Sundara?

Av DevilsDad
Skrivet av Pirum:

Tja, kommer ännu ihåg när grannen (som då var i förskoleålder, får jag förtydliga) efter att ha spelat Kung-Fu Master tränade kickar på folk lite till höger och vänster. Sparkade till mig på låret allt vad han orkade. Han var inte "mjäkigt" uppfostrad utan hade strama tyglar. Han växte ifrån det Jag tror kultur kan påverka människor. Spel kan vara kultur. Att folk flest inte blir våldsamma grobianer av spel, filmer, musik eller böcker må vara hänt, men absolut påverkas man. Nu har de studerat just empati, men det kanske inte är något man kan mäta momentant speciellt enkelt. Vi ser att människor snabbt kan agera till synes empatilöst, påverkade av en samhällelig kontext/kultur, och att beteende på nätet kan spilla över i hur man agerar ansikte mot ansikte också.

Nåja, behövs mer forskning.

Nu är ju inte direkt "strama tyglar" nödvändigtvis något positivt. Du kan ha jättestrama tyglar utan någon som helst empati i uppfostran, det leder inte direkt till något bra. Min gissning är att det är underliggande frustration/dåligt mående som leder till sådant beteende. Spelet gav honom iden att ta ut det på det specifika sättet.

Av DevilsDad
Skrivet av Marquzz:

Dålig stil att snuva kreatörer på pengar genom att blocka reklam på Youtube. Betala för Youtube premium om du vill slippa reklam

Jag gjorde det... tills google sade upp mitt abbonemang. Jag vägrar betala för google music pch massa annat trams jag inte vill ha.

Av DevilsDad
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Vanguard startas ju vid boot i kernel innan drivers. Blir svårt att spoofa hårdvara för de flesta. Klart det går men majoriteten kommer inte kunna göra det.
Virtuella maskiner är ju också kört iom vanguard.

Det räcker ju att skärmen utger sig för att vara en annan modell för att komma runt det.