Inlägg

Inlägg som DevilsDad har skrivit i forumet
Av DevilsDad
Skrivet av the squonk:

Det är väl ingen som har sagt att det är enkelt, någonsin, och särskilt inte jag.

Nä, jag jag har väl inte påstått det heller? Nu tar du saker ur luften igen.

Skrivet av the squonk:

Men ett slutresultat är ett slutresultat. Självklart finns det många fler faktorer och ingen skulle hylla AMD om 9950X drar 450W load som 14900KS redan gör. Men förutsatt att man behåller 170-220W:ish som det är nu och ändå når 20-40% bättre IPC så är det imponerande. Särskilt med tanke på att Intel höll oss på halster i 10 år med 1-3% IPC-ökningar och bara 4 kärnor.

Absolut. Håller helt med om att allt över 20% ökning i ipc vore riktigt imponerande.

Skrivet av the squonk:

Angående storlek på chips så är Apples M3 faktiskt jättestor trots absolut senaste tillverkningstekniken, Apple ligger alltid en generation före i nod, så hög IPC och stort chip kan förklara dom måttligt höga frekvenserna. Det är alltid en balansgång, tex om Zen 5 faktiskt får 40% bättre IPC men bara klockar till 4.5GHz vs Zen 4 som når 5.7GHz så är det mindre imponerande.

Hm.. var inte en stor del av anledningen att kapseln är så stor att den inkluderade ram också? Var verkligen själva SoCen större än tex en intel cpu? Hittade inget om det just nu och minns inte vilken storleksordning det handlade om.

Tänker att även ett huvudfokus på laptops är en anledning till att inte gå för högsta möjliga frekvens. Det försämmrar energieffektiviteten

Av DevilsDad
Skrivet av the squonk:

Du förstår inte vad jag menar heller, det jag menar är att man skall betrakta kärnan som en svart låda "black box" det du beskriver är allt som pågår inne i kärnan vilket visst är intressant men inte direkt har med själva begreppet IPC att göra. IPC är slutresultatet, oavsett på vilket sätt det har uppnåtts, du beskriver hur man gör för att uppnå det. Fruktsallad.

Nu tycker jag du skapar förvirring här. Aleshis ursprungliga inlägg svarade på någon som inte förstod hur parallellisering hade med IPC att göra. Aleshi förklarade detta och du svarade med "högre IPC är alltid bättre". Tror inte att Aleshi hävdat något annat, utan förklarar bara varför det är komplext att öka IPC på ett sätt som ger praktisk nytta.

Som en extra nitos från mig: ökad IPC leder till större kretsar, vilket leder till mer strömförbrukning. Designar du en CPU med jättehög teoretisk IPC som i praktiken inte går att amvända så är det enda du har gjort att försämra energieffektiviteten. Så det är inte riktigt så enkelt som att högre teoretisk IPC alltid är bättre.

Av DevilsDad
Skrivet av Fulci:

Klockfrekvensen tycker inte jag är så intressant att jämföra mellan de olika plattformarna. Jag tror inte det bara är att skruva upp klockfrekvensen på ARM för att få fri prestandaökning, utan det är bättre titta på prestanda och effektåtgång. Men samtidigt har Intel skruvat på alla kranar för att kräma allt ur de senaste x86 desktopmodellerna. Finns artiklar med tips på att ställa ner en hel del och ändå bibehålla väldigt bra prestanda.

Angående ARM på Windows såg jag precis denna nyhet precis om en Lenovo med Qualcomms ARM. Får hoppas det blir lite mer konkurrens på Windows-marknaden mellan plattformarna.
https://videocardz.com/newz/lenovo-laptop-spotted-with-snapdr...

Jämförelsen vid samma klockfrekvens är väldigt intressant av två orsaker.

För det första så är klockfrekvensen till väldigt stor del det som driver upp strömförbrukningen. Med ett givet chip så skalar typiskt effektförbrukningen kvadratiskt mot frekvensen. Utöver detta så måste ett chip designas för att klara hög klockfrekvens. Detta innebär att hur stora så kallade "kombinatoriska träd" kan vara begränsas. För att minska dessa träd för samma funktion så delas de upp i flera steg med flipfloppar emellan. Detta skapar ett större pipeline djup, vilket kan göra andra delar av kretsen mer komplex för att klara av att hantera det. Detta leder till att kretsen blir större (och drar ännu mer ström) bara för att klara högre frekvens.

Den andra anledningen till att det är intressant att jämföra vid samma frekvens är att det finns fysikaliska begränsningar för hur snabbt en grind kan ändra värde i en kiselkrets. Det beror en del på tillverkningsteknik, men det finns en övre gräns där det inte går att öka frekvensen längre. Dessutom finns, vad jag vet, inga hinder för att skala upp frekvensen för vilket chip som helst till de nivåerna intels kör på. Det behöver designas om i viss mån enligt min grova beskrivning ovan. Min poäng är att det är en tillgänglig väg för att öka prestandan utan att utveckla smartare metoder för att öka IPCn, och det övre taket bör ligga vid ungefär samma frekvens oavsett instruktions-arkitektur.

Av DevilsDad
Skrivet av Fulci:

De kan knappast nå samma energieffektivitet, men motsvarande prestanda har de redan.

Inte vid samma klockfrekvems. Men du har rätt, jag borde specifierat det.

Av DevilsDad
Skrivet av medbor:

40% finns ju redan, titta på apple och senaste ARM-chippen. Så på en rent teoretisk nivå kanske det kan gå?

I praktiken är det nog snarare specifika tester, någon speciell algoritm med fokus på någon speciell krets som förbättrats, kanske NPU?

Skulle vara kul om det blir något, kanske något för SD2? Zen5 & RDNA5, varför inte?

Rent teoretiskt kan väl ändå ingen x86 cpu nå samma prestanda som motsvarande avancerad arm-cpu? Så att det går för apple ser jag inte som en garanti för att det går för amd/intel.

Av DevilsDad
Skrivet av Querth:

Spännande! Jag vill minnas att någon från AMD var väldigt exalterad över Zen 5 långt tillbaks innan typ zen 2 eller 3 lanserades?

EDIT: "in an older AnandTech interview with AMD Zen architect Mike Clarke, he was so excited about Zen 5 that he wanted to be put to sleep so he could wake up when it launches. Zen 4 isn't even out yet"

Redan 2018 Jobbade han tydligen på Zen 5, rätt crazy

Förvånar mig inte. Jobbar själv med chip-utveckling, men med betydligt mindre sådanna. Vi behöver specen satt ungefär 4år innan den släpps i produkter. Övergripande plannering börjar nog närmare 10 år innan de finns i produkter.

Av DevilsDad

Meh, de flesta frågorna handlade inte om processorkylare, vilket titeln antydde.. oavsett, ovanligt lätt quiz. Hade ett par kvaliricerade gissningar resten kunde jag.

Av DevilsDad
Skrivet av superapan:

Det beror förstås på vilka spel du kör. När man spelar BG3 låter det mycket mer jämfört med typ FTL.

Det är ingen subjektiv åsikt, Steam deck låter mycket mer än en Switch i samma spel, se t.ex https://www.youtube.com/watch?v=53NX8BXUSyI

Jag är verkligen ingen Switchfantast, jag sålde min och köpte Steam Deck istället. Ibland tycker jag lovorden för Steam Deck är lite överdrivna bara...

Det där måste ju bero extremt mycket på vilken typ av spel. När vi båda spelar slay the spire så låter min steam deck mindre än switchen. Måmg spel har ju högre detaljrikedom på steam decken jämfört med switch. Då kan jag tänka mig den låter mer.

Edit: Sedan är det relevant skillnad på lcd och oled varianterna led.

Av DevilsDad
Skrivet av EntropyQ3:

Det där är ett bra exempel.
Totk:s prestanda är ett medvetet val av utvecklarna själva. Spelet är utvecklat för, och säljs bara på Switch. Så de visste precis vad de gjorde, det har fundamentalt inte med hårdvarans begränsningar att göra. Det finns ingenting som säger att om Switch2 har fem gånger så hög prestanda, att inte utvecklarna skulle göra precis samma bedömning för ett Zelda spel på den konsolen. Det är en fråga om värderingar, inte hårdvaruprestanda.

Prestanda är ett PC-centriskt begrepp så tillvida att det är vad som används för att driva försäljning. 20% högre grafikprestanda kan anses vara värt X antal tusen kronor. En produkt ”besegrar” eller till och med ”krossar” en annan vid en genomsnittlig prestandaskillnad på 7%….. Sånt ser du bara i den försäljningsrelaterade delen av PC media (alla som är reklamfinansierade i praktiken) och deras tillhörande forum.

Det handlar ju inte om att utvecklarna säger "20fps är det vi vill ha, vi ska designa grafiken så den hamnar där." Det är en avvägning mellan estetik och fps. Utvecklarna valde att tumma på frame raten för att få med fler grafiska detaljer. Med bettrw prestanda så behöver de inte göra samma kompromiss.

Nu exponeras jag inte för jättemycket reklam/marknadsföring. Men jag har definitivt minnen av att konsollutvecklare marknadsföra "pro"-varianter av konsoller med att de har bättre prestanda, och när olika konsoller jämförs pratas det också om skillnaden i prestanda. Visst är det vanligare innom PC-världen, men det är också en värld som utvecklas snabbare med kortare generationer.

Du kan mycket väl ha en poäng i det du skriver, jag motsätter mig främst att säga att prestanda är ett "PC-centriskt" begrepp. Det amvänds friskt innom allt mellan microkonteollers, till telefoner, till servrar och superdatorer.

Av DevilsDad
Skrivet av takeoninja:

Njae, alltså prestanda är ett så väldigt PC centriskt begrepp. Spel upplevelsen är himla bra i många Switch spel, bland det bästa som släppts de senaste åren. Sen finns det smolk i bägaren i form av lagg och annat som faktiskt stör men om det är något Nintendo kan så är det att leverera bra spelupplevelser och det är långt viktigare än prestanda och fin grafik för dom allra flesta.

Det sagt så är Sunshine/Moonlight en game-changer för handhelds i min mening. Det fungerar så oförskämt bra och har helt förändrat hur jag spelar. Flexibiliteten i att inte vara låst framför datorn gör att jag faktiskt KAN spela, iaf lite, trots 3 barn. För det är snabbt igång och lätt att lägga ner och plocka upp.

Försökte låna en switch för att spela Zelda totk. Det är ju ett spel utvecklat av Nintendo själva specifikt för switchen. Det var ju helt ospelbart. Katastrofal upplevelse. Främst pga prestandaproblem.

Prestanda är absolut inte ett PC-centriskt begrepp. Möjligen är det så att folk som väljer att spela på PC är mer medvetna om prestandan hos olika system, och därmed pratar mer om det. Men jag lovar dig att konsoll- och spelutvecklarna pratar väldigt myclet om det oavsett plattform.

Av DevilsDad
Skrivet av superapan:

Jag är inte superimponerad av min Steam Deck. Den låter ju som en jetmotor, trots att jag bytt till den tystare varianten fläkt och slängt på PTM7950. Min gamla Switch var helt knäpptyst. Paketeringen är bra, men man ska inte behöva använda noise cancelling-lurar för att spela på den...

Wut.. min steam deck låter mindre än flickvännens switch.. och med tanke på prestandaskillnaden är det rejält imponerande.

Av DevilsDad
Skrivet av Dvorak96:

Då får de överge x86 först. annars blir det bajs av det hela. man kan säga vad man vill om Nintendo. men dom var smarta och hade ARM när de gjorde switch

Handhållet är förvisso en av kategorierna som har mest att vinna på att överge x86, men det går ändå att skapa bra handhållna med det. Är sjukt imponerad över steam decken tex.

Av DevilsDad
Skrivet av dlq84:

Man kan fortfarande ha APIer för det i Directx och Vulkan o.s.v.

Sure, men vad har det med Nvidia att göra?

Av DevilsDad
Skrivet av medbor:

Låter som ganska lågt hängande frukt att anpassa upplösning med avstånd, intressant om inte Nvidia tänkt på liknande saker

Detta är väl ganska likt VRS eller tesselering som också anpassar detaljerna baserat på hur mycket det påverkar upplevelsen

Är inte typiskt dessa tekniker implementerade i grafikmotorn? Hade känts rätt märkligt om drivrutiner började manipulera geometrier i ett spel.

Av DevilsDad

Saknar alternativet "ligger ned". ..inte för egen del då. Min förra chef brukade på något vis lyckas med konststycket att i princip ligga ned i våra kontorsstolar.

Av DevilsDad
Skrivet av kelthar:

Som @DevilsDad skrev så är TDP den mängden energi som går förlorad. All energi som körs genom processorn blir inte värme.

Var skulle resten av energin bli av då menar du? Visst så kan små mänder energi bli någon typ av potentiell energi i minnesceller, men detta är ytterst temporärt så allt blir ändå värme i slutändan.

TDP står för Thermal Design Power och är den effekt som kylaren måste kunna avleda. Inte hur mycket ström processorn drar. T.ex. skulle en processor som inte klarar av så hög maxtemperatur förmodligen specifieras med högre TDP i förhållande till sin energiförbrukning, eftersom effektiviteten hos en kylare beror på skillnaden mellan temperaturen i processorn och luften.

Av DevilsDad
Skrivet av r80x:

Kan den 8-kärniga verkligen vara 155W?

Skrivet av norrby89:

denna är förmodligen Zen5 så varför skulle 155W vara så konstigt? en 7700x drar 140 watt med PBO aktiverat så tycker 155 watt inte är något direkt konstigt

TDP är inte hur mycket ström processorn drar, utan hur mycket värme kylanordningen officiellt behöver kunna avleda. I praktiken skulle processorn kunna dra en bra bit under 155W, men skulle även kunna ha spikar på långt över det.

Av DevilsDad

Är så taggad på detta spelet! Ser tufft ut för mitt 3060 att spela på min 4k-TV.. börjar bli dags för en uppgradering.

Av DevilsDad
Skrivet av ipac:

Bandbredden lär knappast bli ett problem, med 32 Gbps minnen så får den mer bandbredd än 4080Super.

Joo, men inte med jättemycket marginal. 776GB/s mot 736GB/s. Jag hoppad 5070 har mer beräkningskraft än 4080S också.

Av DevilsDad
Skrivet av ipac:

Single chip och 512 bit kan vi nog bara glömma. Lär bara vara aktuellt om de går på en 2-chip lösning.

Ang 5070 så sägs GB205 (dvs den tredje största gaming kretsen, finns ingen GB204 tydligen) ha 192 bit. Källa Kopite7kimi, igen. Och det hade varit med maginal tillräckligt om de kört med 3 GB minnen men där säger ryktet igen emot.

Jaja, minst sagt "time will tell" här.

Är räligt talat mer bekymrad över bandbredden än mängden minne. Riktigt ledset att XX70 slutat baseras på samma krets som XX80, fast med färre beräkningsenheter.

Hade ett 2070 som la av, och fick det utbytt mot ett 3060 som har rejält lägre minnesbandbredd trotts liknande prestanda i övrigt. Upplevde en del extra stutter i vissa specifika titlar efter bytet.