Inlägg

Inlägg som Jockew1989 har skrivit i forumet
Av Jockew1989
Skrivet av sAAb:

Jag har börjat planera så smått för en ny dator. Sedan några dagar kan man förhandsboka AMD Ryzen Threadripper, men ett helt nytt system kommer kommer att kosta ganska mycket redan när det rekommenderade priset på enbart CPUn 1950X ligger på $999 USD. Här har jag sammanställt ett antal tänkbara komponenter, med ATX som utgångspunkt; det finns även E-ATX men jag försöker undvika den storleken.

Jag har försökt hitta rimliga priser så långt möjligt och utgått från främst prisjakt.nu. Totalkostnaden blir ju snabbt hög men de flesta kan ju återanvända flera komponenter från nuvarande system.

  1. CPU: AMD1950X 10499 Kr

  2. Moderkort: ASRock X399 Taichi 3899 Kr

  3. DDR4: G.Skill Trident Z RGB LED DDR4 PC28800/3600MHz CL17 4x16GB 8449 Kr

  4. PSU: EVGA 1000 GQ 1000W 1619 Kr

  5. Kylning: Socket TR4 1500 Kr

  6. SSD: Samsung 960 Pro Series MZ-V6P512BW 512GB 3208 Kr

  7. HDD: Seagate Barracuda ST4000DM005 64MB 4TB 1169 Kr

  8. GPU: EVGA GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition HDMI 3xDP 11GB 7199 Kr

  9. OS: Microsoft Windows 10 Pro Sve (64-bit OEM) 1563 Kr

  10. Chassi: Fractal Design Define R5 (Svart) 1069 Kr

10499 3899 8449 1619 1500 3208 1169 7199 1563 1069 _____ 40174

Själv kommer jag kanske att begränsa mig till CPU, moderkort, minnen och kylning. Ny GPU kommer först senare. Jag har ingen panik utan kan vänta några veckor till testerna kommer, men jag kan planera redan nu. Det kostar ju en hel del.

Ser ni något orimligt eller har förslag på bättre komponenter säg gärna till.

Finns det nån speciell anledning att du inte köper 8x8gb minnen istället?
Har du tänkt att uppgradera i framtiden?
För en liten svepnig på prisjakt verkar det gå att få tag i nästan likvärdiga för halva priset, de står ju inte vad du ska ha datorn till men 64 GB räcker väl ganska långt till många scenarior iaf

Av Jockew1989
Skrivet av Wasp:

https://youtu.be/m1-tHs1VamE?t=885

jamen jaja, trevligt att se att vi klockare är först med nyheter ibland.

Var inte Nordic hardware forst med en nyheten tho?
Den var iaf publicerad fore sweclockers dar

Av Jockew1989
Skrivet av MsSmith:

Tackar!
Använder faktiskt bara ublock, Stylish och Ghostery

Ja använder ja, det är väl knappast troligt att du aktivt använder ett malware addon, men det kan ju ligga där iaf, vilket jag antar var anledningen att du fick tipset att kolla addonsen

Av Jockew1989

Nu när äntligen AMD faktist har något som på riktigt kan konkurrera med intel duger inte det, AMD måste vara bäst på precis allt, annars verkar vissa må dåligt, kanman inte acceptera att ryzen är ett utmärkt val för väldigt många, men intel fortfarande har processorer som är något bättre i spel, det kan väl inte vara så svårt att acceptera, Ryzen presterar ju fortfarande inte dåligt i spel, och presterar bättre i vissa scenarior än intels dyrare processorer, räcker inte det?

Av Jockew1989
Skrivet av Viochee:

Men det finns inga studier på detta /sarkasm

Skickades från m.sweclockers.com

Fast som konstaterats typ 5ggr redan i tråden så FINNS det ju flera studier (Varav en i nature till och med) så jag förstår inte problemet, tråden borde dött där tycker man

Av Jockew1989
Skrivet av Pierre232:

Han har en Samsung 60hz 24" kan ej modellnr i skallen men han märker ingen skillnad när jag har testat honom, jag är också intresserad av hur många som egetligen märker nån större skillnad utöver siffrorna. Men för mig är 90% av bechmarken hel oväsentliga för en "normal Svennson" .
Har du en 144hz så ska du ju naturligtvis sträva efter att ha 144mhz,men att ögat skulle se mer än vad monitorn visar vilket är 144 bilder i sekunden, jag har svårt att tro även om många påstår att dom ser skillnad på 144hz eller tex 256fps elller vad det nu är!
>I så fall skulle ju hjärnan bygga egna bilder för att fylla ut det som inte skärmen hinner med, och detta jag är ingen doktor men om nån slår sig på knät och får ont i armen stämmer det liksom inte om du förstår vad jag menar.Skärmen visar om den är 60hz så visar den 60 bilder
Är inte helt insatt i hur det är nu iom DVB-T ,innan var det PAL SECAM MESECAM NTSC tex och vårat filmsystem har haft färre bildrutor än US and A som körde\NTSC hade mer fps(runt 30 om minnet inte sviker) men hade mycket sämre färger än tex, PAL som vi kör men bara har\hade 24hz fast OT: spelen som han spelar är CS o LOL

Fast de handlar inte om att man ser fler bilder i det fallet, du kan aldrig se fler än skärmens uppdateringsfrekvens, det handlar om timings och dylikt i spelmotorn, vissa spel "spelar" helt enkelt bäst runt 300 fps

Av Jockew1989
Skrivet av tvelander:

Dom sidorna han har länkat angående se "FPS"
Det va inget testat mot gaming

Den jag länkade handlade om hur mycket man kan se, det var typ kanske 7 inlägg sedan, läste du ens den eller?
Jag hade ju till och med citat från artikeln i tidigare inlägg.
Vad jag vet finns det inga seriösa studier gjorda på spel specifikt, länka gärna om du har, men det är väl ändå rinmligt att anta att studiens reultat ändå kan appliceras på spel, iaf om man använder samma skärm.
För övrigt tycker jag att det är konstigat att du bråkar med både mig och ozzed trots att vi har helt olika uppfattning

Av Jockew1989
Skrivet av blade80:

Suck!

Jag trodde att den här diskussionen var avslutad för i alla fall 5 år sen.

Om allt efter 18fps är onödigt enligt någon studie så skulle jag vilja ha dom människorna att göra några väl utvalda tester. Bara för att det är en påstådd vetenskapligt utförd studie så betyder det inte att den är bra utförd eller att den stämmer. Det ska i alla fall minst en till oberoende studie för att bekräfta slutresultaten.

Hur som helst hade jag kallat dom människor som inte ser skillnad på 18fps och 60fps i några väl utvalda spel för skadade...på något sätt.

OM det inte skulle göra någon skillnad så skulle ju alla konsolltillverkare begränsa spelen vid 18fps och dra på mer ögongodis istället. Nu är ju så inte fallet. Alla som spelar CS. Tänk er CS i 18fps på PC.

Skulle alla spel på x-box bli begränsade till 18fps så skulle folk välja playstation istället.

Att detta ens är en diskussion övergår mitt förstånd.

Nä men ni vet 18fps...det räcker och blir över...mer behövs inte...det är vetenskapligt bevisat...

Fast de enda studier som har diskuterats i grupen har ju visat på den exakta motsatsen, hur kan ingen som kommenterar ens kolla på studien innan, länken finns ju licksom i tråden

Av Jockew1989
Skrivet av Ozzed:

Om man tittar på en film i 30 fps och tycker att det flyter, så borde man också tycka att spel flyter, detta då människans reaktionstid på visuell stimuli ligger innanför det spannet med råge.

Fast som många redan påpekat är ju en film regiserad i förväg och således är begränsningarna tagna i hänsyn, när var senaste gången du såg en kameraman panorerar 180 grader på en halv sekund, som man lätt kan göra speciellt i FPS spel?

Av Jockew1989
Skrivet av tvelander:

Inte relaterat till gaming nej

Va? Vi har ju precis diskuterat detta i typ 12 sidor? Vad menar du inte är relaterat till det?

Av Jockew1989
Skrivet av Mocka:

Det underliga är att du säger att du inte förstår hur folk slänger ut pengar på placebo (dvs 60fps) mao att du anser oss som tycker att det är klar skillnad mellan 30 och 60 fps vara underliga varelser som hittar på. När folk sätter sig emot detta så är det inte okej eftersom folk inte får försöka övertyga dig att 30 vs 60 fps faktiskt är verklighet och inte påhitt.

Jag som individ tycker det är solklar skillnad mellan 30 och 60 fps. När 144Hz skärmarna kom trodde jag inte det kunde bli bättre men när jag var på ett event hos Inet och såg CS flyta på i 144Hz så såg jag den stora skillnaden mellan 60 och 144 fps. Jag har dock inget vetenskapligt bevis för detta men det betyder inte att jag har fel.

Jag kan tycka det är konstigt att du inte gör det men är det så så är det så. Och likaså är det okej att jag och många andra här i tråden ser den uppenbara skillnaden mellan 30, 45, 60, 90 osv fps.

Det finns dock visst vetenskapligt stöd för det som ironiskt nog länkade av Ozzed själv här i tråden

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jockew1989
Skrivet av Yatagarasu:

@Ozzed
@Tvelander
@Jockew1989

Så, PCGamer hade en riktigt fin artikel om detta som ni kan läsa här.

Men för att summera/sammanfatta:

  • Gemene mans öga kan uppfatta en stadig "flicker frequency" på ca. 60Hz utan problem.

  • Det finns studier som bevisat att piloter kan urskilja flicker på 1/250 dels sekund.

  • Enligt Bloch's Law så varierar uppfattad "MS" beroende på hur mycket/snabbt ljus det handlar om.

  • Igen, Bloch's Law bevisar att ögat kan urskilja artifakter upp emot motstvarande 500 fps.

Här kan ni läsa om Bloch's Law;
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S00426989070...

Så med allt detta sagt tycker jag vi kan lägga ner diskussionen kring vad som är vad.
Här finns det nu svart på vitt med en väldigt välkänd/erkänd forskningsrapport som borde lägga ner hela tramset om "ögat kan inte se mer än 30 fps, allt är placebo bla bla bla...!", tack!

Jo jag länkade ju en riktig rapport för typ 5 inlägg sen så det var redan klarlagt för länge sen

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jockew1989
Skrivet av Bassen87:

Det är relevant att själv testa då vetenskapen ändras just pga om man kommer med nya bevis som slår hål på tidigare teorier.

Sen finns det vetenskapliga teorier som har starkare bevisning än andra tex teorin om tyngdlagen lär du ha en svårare uppgift framför dig att hitta bevis som bevisar motsatsen.

Om nu Ozzed hade testat en 144Hz skärm och själv kommit fram till att han inte ser någon skillnad så är det ju där en motbevisning börjar om han sedan hade fortsatt och gjort en studie i det specifika ämnet mellan hur människor uppfattar bildsekvenser och skärmar med högre Hz än 60.

Att bara läsa om det i en bok om en så pass ny teknik som en datorskärm är utan att vilja se det med egna ögon är ett misstag.

Jo absolut men man kan inte ta sina upplevelser som fakta, våra sinnen är extremt dåliga mätverktyg och är dessutom starkt influerade av vad vi vill tro

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jockew1989
Skrivet av tvelander:

", att man testat och speciellt om man äger det själv är snarare en nackdel i en objektiv diskussion. "

Nej då jag inte använder mig som mall.
Jag använder inte min erfarenhet någonting för att påverka resultatet allt är helt objektivt.

Och du tror inte på något sätt att du kan vara jävig?
Det är ju dig själv du använder som referens, det är ju naturligtvis förenat med en enorm bias

Det märks ju tydligt att det är något som är personligt viktigt för dig, ozzed åsikter är förvisso verklighetsfrånvända men han håller iaf nivån på diskussionen på en hyfsad nivå

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jockew1989
Skrivet av Ozzed:

Ja det kanske är läge för det för nu har det blivit rätt grötigt.

Min ståndpunkt är såhär: Det finns vetenskapliga bevis för att de allra flesta uppfattar allt över ~15fps som rörlig bild. Dubblerar man det så tar man bort diverse hack osv.

Om man tittar på en film i 30 fps och tycker att det flyter, så borde man också tycka att spel flyter, detta då människans reaktionstid på visuell stimuli ligger innanför det spannet med råge.

Jag ser ingen skillnad på 30/60hz vid spel. Jag ser skillnad vid skärmtester och så, men då är ju det oftast kontraster på ett sätt som inte finns från bild till bild när man spelar.

Min uppfattning är att visst kan man lägga pengar på 240Hz-skärmar och sådant. På samma sätt som man kan lägga pengar på audiokablar i guld, men rent vetenskapligt kan inte allt guld i världen ändra på att termiska brusgolvet ligger fast på 144dba.

Vad har gjort mig upprörd i tråden? Folk säger att för att de kan se skillnad så kan alla. Så är det inte. Då vi är biologiska varelser så finns det såklart skillnader mellan folk. En del har bättre visuell reaktionstid osv. Inget snack, men att säga att "jag och alla jag pratar med tycker såhär och då är det fakta" är rent felaktigt och inget jag överhuvudtaget tänker ta i med tång rent argumentationsmässigt.

Min egen högst icke-vetenskapliga upplevelse av VR är att det flyter på bra. Upplever inget illamående eller åksjuka eller så. Har testat Rift och Gear VR med en S7 så det är både högt och lågt. Screendoor-effekten är väl lite störande men efter någon minut så tänker jag inte på det.

Kan ju kanske vara så att folk som typ spyr av VR-headset också är känsliga för låg Hz, men det betyder fortfarande inte att någons enskilda, eller dennes polares upplevelse av något håller som allmängiltig fakta.

Jag hoppas du är nöjd med den sammanfattningen Känns som man dragit det här både ett och två varv nu.

Guldpläterade kablar är inte för att man ska få bättre ljud/bild utan för att få bättre oxidationsresistans

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jockew1989
Skrivet av Bassen87:

Och eftersom vetenskap och studier ofta nämns så är det ju klart det är bra när det väl konstateras.

Det betyder dock inte att det människor testat eller sett själva utanför studier är felaktiga bara för att en studie inte fastställt det än?

Exempel: Förr kunde man dricka alkohol och köra bil, men uppenbarligen visste folk att det var ett problem att köra påverkade INNAN forskning hade fastställt att så var fallet.

Så kan det ju absolut vara men folk påstår ju att saker är på ett eller annat sätt här, och ska man komma med faktapåståenden är det ju rimligt att man belägga deted något, annars kan man ju säga att man tror

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jockew1989
Skrivet av Bassen87:

Vad jag påpekar är dock avsaknaden av ha testat det själv innan man argumenterar.

Dvs hade jag aldrig testat en 144Hz skärm så hade jag inte gett mig in i en diskussion om 60Hz vs 144Hz oavsett hur många sidor folk länkar för/mot.

Hade jag däremot testat 144Hz en vecka och sedan gått tillbaka till 60Hz och jag absolut inte upptäcker någon skillnad, då förstår jag om man kommer in för att man anser att någonting är fel.

Fast om man testat eller inte är ju helt irrelevant ifall man diskuterar fakta, diskuterar msn upplevelser däremot är det såklart viktigt, att man testat och speciellt om man äger det själv är snarare en nackdel i en objektiv diskussion.
Svelander till exempel kan ju inte hålla sig från att vräka glåpord i vart och vartannat inlägg, jag har inte själv några vidare erfarenheter av 144Hz men läser jag en studie i nature som har kommit fram till att man kan se skillnad räcker det gott och väl som bevis för mig.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jockew1989
Skrivet av Ozzed:

Du fattade nog mitt inlägg fel. Jag ville mena att jag inte bestrider det som står då jag själv läst att ögat kan uppfatta förändringar vid hög frekvens.

Men fortfarande så är skillnaderna från bild till bild betydligt lägre vid spel än vid syntetiska tester.

Jo fast då kan man ju inte ta det som helt orimligt att man vill investera i utrustning som klarar det då våra sinnen helt klart är kapabla att uppfatta det, även om man subjektivt anser att skillnaden är liten kan det ju finnas dom som tycker det är viktigt och vill investera extra för att då tillgång till det

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jockew1989
Skrivet av Bassen87:

Men återigen, har du själv gjort några större tester mellan 60Hz och tex 144Hz?

Det är en sak att sitta och argumentera om man har testat på det själv och det är en annan om du inte ens har suttit 1 minut och jämfört?

Exemplet är dåligt då en 144Hz skärm alltid är 144Hz och flera olika personer med röd mössa har inte samma personligheter det är inte ett bra exempel att jämföra maskiner och människor då människors beteende inte är så svart och vitt som maskiners specifikationer är.

Fast anekdoter är ju fullständigt meningslösa då det i teorin kan vara lika många som befolkningen på jorden. Vill man ha nån substans måste man ju kolla studier, finns ju gott om folk som ser skillnad på dyra och billiga hdmi kablar till exempel

Skickades från m.sweclockers.com

Av Jockew1989
Skrivet av Ozzed:

Ja alltså jag har själv läst någonstans om ett test i ett mörkt rum med en bild på ett flygplan som visades i 1/500 del av en sekund och subjektet kunde se vad bilden föreställde. Men när man tittar på en datorskärm så är det ju oftast väldigt liten skillnad från bild till bild när man spelar, oavsett uppdateringsfrekvens.

"läst nånstans" den studie som jag länkade var från nature, den vetenskapliga tidsskrift med högst i impact factor i världen.
Jag är ytterst tveksam till att det du läst "nånstans" skulle matcha det, denna artikel har bli it citerad 7 ggr och den kom ut bara för 2 år sedan
Såvida du inte kan hitta den studie som påvisade detta faller det argumentet tyvärr platt.

Skickades från m.sweclockers.com