Inlägg

Inlägg som ToxicMonkey har skrivit i forumet
Av ToxicMonkey

Jag kom hit för att jag var sugen på exakt samma sak, och tittade runt på begagnat. Känns väldigt märkligt att de säljs så dyrt som de gör på Tradera, såg en äldre modell säljas idag för 3050:- som kostar 3245:- ny.
Men det är väl pga "jailbreak" som nämndes ovan... Ändå dyrt, särskilt när den nyare versionen också går för nära nypris. Galet ju.

Kommer nog köpa en ny OLED snart alltså. Mest för att sambon gärna vill ha en. Men följer tråden, berätta gärna hur du gör till slut.

Av ToxicMonkey
Skrivet av Nypc123:

Har ett gtx 1080 och 16gb ram och en lite sämre i5.. det är inte laggfritt att streama, men visst vill man köra i 50 fps så kanske det går, men det är varken kul att spela/streama i lagg.

Precis!

Visserligen, kanske underskattar hur mycket streaming kräver ovanpå resten.

Av ToxicMonkey

En liten sidofråga bara: skulle man inte kunna både spela och streama de spelen enkelt med en dator för ~10k lika gärna? Det är ju inte direkt krävande spel, så varför lägga 10k extra? (Räknar inte in skärm m.m. i det, 15-20k för -allt- kan jag köpa )

Vill inte regna på paraden såklart, ska det vara 20k så ska det

Av ToxicMonkey

Vill varna smått för Live It presentboxar som rekommenderats. Fick själv en sådan för 500kr och blir nästan irriterad varje gång jag tittar på alternativen.
T.ex. kan man få 25 minuters massage för det, men man får ju lätt 60 minuters massage för ~550kr. Ser man på deras hotell kan man boka för säg 3000kr, men bokar man själv via deras egen hemsida kan man boka för säg 2800kr, vilket innebär en 200kr "förlust" i värde.
Tycker personligen det är bättre att ge konkreta upplevelser, t.ex. "middag för två" istället för ett monetärt värde, så slipper man se hur mycket man ger dessa mellanhänder.

Av ToxicMonkey
Skrivet av anon309108:

klockan är efter fyra på natten och jag har dyslexi.. sorry att jag inte såg att jag skrivit det och att du reagerar så starkt på det...
Är du på uselt humör då du hugger på mig när jag tilltalar någon annan? Låt den jag tilltalar hugga på att jag skriver fel i så fall.
Jag erkänner gärna om jag har fel.. och jag ber om ursäkt till rätt person i så fall.. Inte till dig
Sov gott

Det var då inte många rätt på vad du skrivit här.
När någon rättar dig i framtiden: säg bara "hoppsan, där hade jag allt fel. Ber om ursäkt för misstaget."
Gå inte till personangrepp med antydningar om att hen "mår dåligt" eller att hen är på uselt humör för att du inte kan ta kritik. Ser ingenstans att någon skulle gjort det mot dig, de har bara påpekat ditt misstag.
Om det går hade jag redigerat din ursprungliga kommentar med en dementi.

Av ToxicMonkey

Vid avveckling av eget företag är det som du säger eget uttag som gäller och det beräknas till marknadsvärdet. Källa: https://www.verksamt.se/avveckla/enskild-naringsverksamhet/av...

Gäller även avskrivna inventarier. Avskrivning finns till för skatteändamål, det betyder inte att inventarier som är kopplade till företaget tappat sitt värde när de är avskrivna, utan att de har skattats för och därför inte längre utgör en kostnad för företaget.

Hoppas det klarade upp det lite, även om jag inte hjälpte till med värderingen. Bokföring är förvirrande.

Kanske kan du leta upp begagnade motsvariga delar i historiken på Tradera och använda det som underlag?

Av ToxicMonkey
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Finns ju chans att den första bara dyker upp också. Då har du två för priset av en.

Ah är det så det funkar? Vore nice

Skrivet av hassanhvsen:

Fick min tre dagar efter beställningen och returnerade den direkt efteråt. Tomshardware har uppdaterat sin recension efter bytet till QLC. Denna SSD har väldigt dålig skrivhastighet och kan bli värre än en hdd.
https://www.tomshardware.com/features/crucial-p2-ssd-qlc-flas...

Åh fan, får kolla upp det! Alltid är det något lurt..
Borde man inte även kunna reklamera den om den presterar så dåligt? Tänker om jag ändå skulle testa den..?

Av ToxicMonkey

Snackade med Amazon nyss om min beställning och de skickade ett nytt bara, verkar för besvärligt att leta reda på det som är skickat.
Så får min på måndag i alla fall.

(Gäller alltså den 1TB m2 SSD:n vi pratade om tidigare)

Av ToxicMonkey
Skrivet av Miniwonka:

Samma för mig ! Spårningen dem uppget fungerar inte ens.. var i kontakt med amazon igår och jag skulle få återkoppling senast idag. Antingen får du pengarna tillbaka eller ett nytt utskick.

Åh fan! Undrar vad som gått snett... Någon som snott dem längs vägen?

Hoppas på nytt, berätta vad de säger till dig sen då

Av ToxicMonkey

Ingen annan som haft problem med leverans av Crucial P2 CT1000P2SSD8 PCIe NVMe SSD, Flerfärgad, 1 TB som var i tips-tråden för knappt en vecka sen?
Skickades i söndags och skulle vara framme i måndags/tisdags. Nu säger de att det kan ha tappats bort.

Har jag rätt att få en ny till samma pris? Priset har gått upp sedan dess... Vill ju ha produkten jag köpt och inte pengar tillbaka.

Av ToxicMonkey

Tack hörni!
Fattade inte ens att där finns tre m.2 slots...
Så den tredje CPU-platsen fungerar inte ens än, utan kommer 'kanske' i en framtida generation av CPU? Intressant. Läste om det kort men fattade inte vad det handlade om. Jag är tydligen för trög.

Då köper jag den iaf! Ska bli skönt med lite mer utrymme

Av ToxicMonkey

Snabb fråga om en till m.2 SSD kommer fungera rätt på mitt Gigabyte Z490 Gaming X moderkort

Jag blev lite nervös av att det finns en sticker på den som säger något om att det är begränsad funktionalitet och att kolla manualen, men i manualen står det inget särskilt så vitt jag kan se förutom att där finns två m.2 slots. Gissar att det är en kvarleva från när det först kom ut?

Är det något jag behöver tänka på? Tänkte sätta i en https://www.amazon.se/dp/B089DNM8LR då jag börjar få slut på plats.

I manualen står det:

1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SATA and PCIe
x4/x2 SSD support) (M2A_SB)
1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280 SATA and PCIe x4/x2
SSD support) (M2M_SB)

Vad är skillnaden på M2A_SB och M2M_SB? Något jag behöver tänka på där?

Av ToxicMonkey
Skrivet av Jonkan92:

Vi har alla olika definitioner av vad någon hundring är uppenbarligen och i mitt tycker anser jag att 600kr är någon hundring.

Detta är ett budgetbygge, +600kr mer kan lätt spräcka en budget. Det är 40% mer, knappast "någon hundring mer", definitionsmässigt är det 6 ggr mer än någon hundring. Detta är varför man alltid börjar bygga en budgetdator och råkar få hem ett RTX 3080
Men absolut är det OK att rekommendera en dyrare del om priset kan rättfärdigas och det ryms i budgeten! Jag påpekade bara den faktiska prisskillnaden.

Skrivet av Jonkan92:

Det är väl bättre du ger ett förslag till honom som har bett om att få hjälp än att klaga på vad jag har föreslagit till honom?

Gjorde jag inte det? Jag gav ett förslag på en processor i samma prisklass, som jag t.o.m själv köpt nyligen.
Anser mig dock inte tillräckligt kompetent för att ge ett förslag på en hel build.

MvH

Av ToxicMonkey
Skrivet av Jonkan92:

Processorn är ett bra köp men antal kärnor/trådar kan drabba dig och därför skulle jag rekommendera dig att gå upp till Ryzen 5 3600, kostar bara någon enstaka hundrig eller så kan du hitta en begagnad här på SweClockers för ungefär samma peng som 3300x kostar ny.

3600 kostar 2123kr (skippar CDON:s pris där, opålitlig leverantör har jag hört) jämfört med 1489kr för 3300x. Enstaka hundring? Det är 600kr mer, nära en halv gång så mycket extra i pris, eller missar jag något här?

Om det är antal kärnor/trådar som är problemet kan en i5 10400f vara mer värd, kostar i princip lika mycket som en 3300x men har fler kärnor och trådar. 6 kärnor och 12 trådar vs 4 och 8 hos 3300x.

Av ToxicMonkey

För övrigt, begagnade moderkort verkar rätt prispressade också?
T.ex:
https://www.tradera.com/item/341369/448014106/gigabyte-z490-g...-
Det kostar ~1700kr nytt. Redan uppe i nästan 1400kr med 3 dagar kvar. Är det verkligen värt ~3-400kr för ett dels begagnat och dels garantilöst moderkort?
Särskilt eftersom det är 99kr fraktkostnad, medan ett nytt är det gratis frakt på. Alltså +99kr på alla bud, i kostnad. Usch.
Tydligen värt det... för vissa. Blir nog ett nytt för mig

Av ToxicMonkey
Skrivet av urban22:

Skulle absolut ta ett Z490 då det möjliggör en uppgradering till 11:e generationen framöver. Maximal minneshastighet bestäms i regel av moderkortet och inte processorn, så 3600 MHz ska fungera fint. Du måste dock sannolikt ställa in den hastigheten manuellt i BIOS då det räknas som en "överklockad" minnesprofil (XMP).

Gött! Satsar nog på det då. Tur man undvek fällan de försökte gillra åt mig!
Ska kika runt lite på Z490 moderkort bara, se om det inte finns något begagnat där ute. Annars tar jag ett billigt nytt.

Skrivet av urban22:

EDIT: SLI är förresten praktiskt taget dött och brukar inte stödjas i nyare spel.

Ja du märker nog att jag är ganska oldschool, längesedan jag behövde bygga en burk nu!
Tur man frågar här först Tack hörni!

Av ToxicMonkey
Skrivet av JoL_:

Aha! Dåligt av CDON att använda en kass återförsäljare, tack för tipset/förvarningen!

Så en ny komponering skulle isåfall vara t.ex:
Moderkort: Samma Z490 moderkort 1507kr
RAM: Crucial Ballistix Black DDR4 3600MHz 936kr
Totalt ~3854kr (inkl processor)

Men fungerar 3600MHz minnen med 10400F?

Blivit lite snurrig efter allt läsande om alla delar.

Av ToxicMonkey

Uppgradera min budgetburk, B460 vs Z490, m.m.?

Mitt gamla moderkort gav nyligen upp, varför jag är tvungen att uppdatera min gamla burk.
Efter mycket om och men hade jag nästan bestämt mig för:

ASUS ROG Strix B460-F GAMING Kampanjpris 1190kr
HyperX Fury DDR4 2666MHz 16GB 769kr
Intel Core i5-10400F 1411kr (vs Ryzen 5 3600x, för att det är ~600kr billigare)
Totalt 3370kr

Jag har i övrigt ett GTX 780 och tänker inte byta det så länge som grafikkortsmarknaden är så fucked... Därför tänkte jag mig ett budgetpaket som ändå är hyfsat framtidssäkrat, varför jag undrar vad ett bra och billigt Z490-kort är och om det är värt att ta ett sådant istället för ett B460?

Tänker t.ex. på ett Asrock Z490 Phantom Gaming 4 för 1358kr? (Ett av de billigaste z490 jag kunde hitta!)
~160kr extra för att få högre minneshastighet och en mer framtidssäkrad sockel?
Dessutom SLI-stöd på Z490 som B460 inte verkar ha? (Ifall jag skulle trilla på ett billigt GTX 780 till)
Är det något jag har missat?

Tacksam för råd!

Av ToxicMonkey

Jag är ingen expert på datorbyggeri så jag kommer inte föreslå något specifikt, men jag tror det skulle hjälpa om du var mer tydlig. En ganska billig dator klarar av att köra WoW & Overwatch, men du kan lätt komma upp i högre priser om du vill ha en ännu bättre upplevelse.

T.ex. spelar skärmen hyfsat stor roll. Där kan du antingen köpa en hyfsad skärm för 1-2k som kör i 60-75 Hz, eller så köper du en med 144+Hz, då kostar det mer.
Ju bättre eller större skärm, desto bättre behöver GPU:n vara för att driva det du vill få ut. Så börja med att bestämma dig för vad du vill? Vill du spela spelen i 1080p i 75FPS, ja då kommer du undan med en rätt billig dator (~10k?). Vill du spela dem i högre upplösning med 144 FPS eller mer? Då blir det lite dyrare.
Så bestäm dig antingen för vad du vill få ut av datorn och se vad det kostar, eller så säger du "Jag vill ha en maxad dator för exakt 20k" så kan någon säkert slänga ihop en fin som klarar spelen och mer därtill.

Med "minne" tror jag du menar lagring. Du vill ha utrymme på hårddisken med andra ord. Hur många GB behöver du för att bekvämt uppdatera och spela WoW? En 250GB SSD?

Av ToxicMonkey

Och just det - mitt Windows 10 är ett gammalt uppgraderat Windows. Kommer det strula när jag vill installera det på ett nytt moderkort? Tror jag köpte en OEM-version. Får jag flytta det?