Inlägg

Inlägg som Xarragon har skrivit i forumet
Av Xarragon

Belkin 65W GaN PD/PPS USB-C-laddare

Produkt: Belkin 65W GaN PD/PPS USB-C-laddare
Länk: https://www.netonnet.se/art/mobil-smartwatch/mobiltelefontill...
Kategori: Övrigt
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7110011
Pris: 249kr

Finns även en 45W-modell. Enbart svart färg är rabatterad. Prisjakt verkar inte ha någon länk till den svarta.

Av Xarragon

Belkin 45W GaN PD/PPS USB-C-laddare

Produkt: Belkin 45W GaN PD/PPS USB-C-laddare
Länk: https://www.netonnet.se/art/mobil-smartwatch/mobiltelefontill...
Kategori: Övrigt
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7226619
Pris: 199kr

Finns även en 65W-modell. Den här ska fungera till Nintendo Switch enligt kommentarer på Inet.se.

Av Xarragon

Logitech G305, vit eller svart, trådlös spelmus

Produkt: Logitech G305
Länk: https://www.inet.se/produkt/6608348/logitech-g305-wireless-sv...
Kategori: Möss
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4805874
Pris: 399kr

Fantastisk spelmus, passar även mina köttklumpar till händer. NetOnNet, Amazon.se, Komplett och Max Gaming verkar prismatcha. Inet har både vit och svart variant på rea.

Amazon: https://www.amazon.se/dp/B07CGPZ3ZQ/ref=asc_df_B07CGPZ3ZQ
NetOnNet: https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingmus/tradlos-mus/logi...
Komplett: https://www.komplett.se/product/1010249/gaming/spelutrustning...

Av Xarragon

Belkin BoostCharge Pro Flex USB-C to USB-C 2.0 3M - Blue

Produkt: Belkin BoostCharge Pro Flex USB-C to USB-C 2.0 3M - Blue
Länk: https://www.webhallen.com/se/product/363580-Belkin-BoostCharg...
Kategori: Övrigt
Pris: 149

5 års garanti, mycket flexibel, något tung. Silikonmantel och textilklädd yta. Laddar min laptop från en 65W-laddare utan problem. Inkluderar magnetfäste och metallpuck med klister att fästa på t.ex. skrivbordet.

Av Xarragon

Alla bilar tillverkade efter 2018 har inbygdda mobiltelefoni-modem och GPS-mottagare för att uppfylla EU-krav för systemet E-Call: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/security-and-eme...

Det har redan börjat läggas förslag om att samma system ska användas för att samla in utsläppsdata från fordonsflottan, baserat på "verklig körning" som komplement till existerande körcykelanalyser. Ett exempel på ändamålsglidning och hur frestande det är att använda ett system för nya syften när det väl installerats.

Av Xarragon

Svenska ABB "satsar" på elektrifierad gruvdrift

Som "mjukvaru-ingenjör" sitter man ibland och fantiserar om att ha ett riktigt jobb för karlakarlar, och då tänker man ju direkt på stora, brummande maskiner och skitigt arbete. Men det är samtidigt avskräckande för ens potatisformade lekamen, så en sorts kompromiss nås där man söker på Youtube efter "automations-porr". Dagens sökning överträffade alla förväntningar.

Svenska ABB har gett sig in i att elektrifiera gruvbranschen. Faktum är att vi i Sverige har en av Europas största dagbrott för koppar, drivet av Boliden. Tyska DW hade en dokumentär om det, i vilken man kunde se gruvtruckar som drevs av hängande kontaktledningar. Det är hybridfordon med både diesel- och elbaserade drivlinor.

Men det är inte själva guldklimpen. Den finner ni här, i ABB:s egna reklamfilm för en snabbladdare med ett speciellt utformat kontaktdon:

Spola till tidpunkten 1:45 in i videon för själva huvudakten.

Jag kan inte tänka mig att det här inte är en medveten grej från filmskaparna. Hur fasiken det kom förbi slutbesiktningen från företaget vet jag inte; kan de ha sådan humor månntro? Extra roligt är att snubben som demonstrerar kontaktdonet påminner om huvudkaraktären från den gamla Trey Parker & Matt Stone-klassikern "Orgazmo".

Av Xarragon

Fyndvaror är alltid en extra risk

Skrivet av Aleshi:

tillbaka utan att röra det mer. Efter att ha fotodokumenterat lite såklart. Lämnade i den lokala Netonnet-butiken och förklarade läget. Tror inte han gjorde någon anteckning om något så finns väl en liten risk att det blir protester i nästa steg ifall det skickas in för refurbish någonstans. Han sa i alla fall att han godkänt returen så om det blir något sedan så löser de det internt och jag kommer inte få höra något mer i ärendet. Men, det kan ta upp till 10 bankdagar innan pengarna kommer tillbaka så får väl se.

Jag tror det var smart att gå in till fysisk butik. Ses man öga mot öga beter sig båda parter som regel bättre och personalen kan enklare avgöra om du försöker lura dem. Det har alltid fungerat bra för mig, men det kanske är olika beroende på vilka förutsättningar man har i en sådan situation. Är man naturligt blyg inför främlingar kanske det tolkas som att man är "skyldig", kan du ogenerat hävda att "de böjda CPU-pinnarna med mina fingeravtryck på var där från fabrik" ihärdigt nog så kanske de ger upp och tar emot return i alla fall. Tveeggat som alltid.

En kvinna i personalen på Elgiganten Backaplan i Göteborg sade att de hade som policy att produkter som använts inte fick säljas nya, men jag har inte kollat om det stämmer på något djupare plan. De har dock gott om fyndvaror i butiken, vilket antyder att de följer policyn.

"PC-Jesus" på Gamer's Nexus hade nyligen liknande problem:

De fick ett moderkort levererat från NewEgg som de returnerade utan att öppna det yttre emballaget. När det anlände till butiken påstod deras returavdelning att kortet hade skadade CPU-pinnar, vilket var korrekt. Visade sig att de ovetande köpt en fyndvara, kallat "Open Box" på Newegg, som blivit bristfälligt kontrollerad vid första returen. Detta framgick genom att det satt en retursedel från moderkortstillverkaren på kortet som beskrev skadade CPU-pinnar, daterad till innan GN:s inköp av produkten.

Kortet hade alltså gått till tillverkaren, bedömts som användarskadat, gått till NewEgg igen som genom slarv eller illvilja lade upp det till försäljning igen.

Min rekommendation är att noggrannt inspektera alla "fyndvaror" och filma hela upppackningen. Jag gör samma för nya produkter, då jag t.ex. råkat ut för hårddiskar som varit mycket illa packade (från CDON, runt 2013 ungefär) som dött en för tidig död.

Av Xarragon

Okrypterad kommunikation enligt Play Store

Jag hittade den listade applikationen från notifikationsloggen på Play Store: https://play.google.com/store/apps/datasafety?id=com.motorola...
Jag sökte på com.motorola.genie, osäker på om det är exakt samma som är installerad.

Det första och mest uppseendeväckande:
Data isn’t encrypted
Your data isn’t transferred over a secure connection

Listan över insamlad data är inte heller trevlig:

  • Location: Approximate location and Precise location

  • Personal info: Email address

  • App activity: Other actions

  • App info and performance: Crash logs

  • Device or other IDs: Device or other IDs

Tillverkaren kan rulla ut sådan här skit långt efter att jag köpt mobilen. Så vad jag "går med på när jag köper den" kan ändras i efterhand. Det här är precis lika illa som när PC-tillverkare fyller datorer med spyware och adware så slutanvändaren tvingas installera om med en "ren" Windowsversion. Nu är ju problemet att Windows i sig är samma skit, och att "inte köpa Windows" är ofta inte ett alternativ.

Det VAR faktiskt ett alternativ på begagnatfirman Inrego fram tills nyligen. Skippade man Windows sparade man 400 kronor, vilket är en betydande del om maskinen kostar ett par tusingar. Men någon på Microsoft fick väl nys om detta och stoppade det.

Av Xarragon
Skrivet av martengooz:

Hade de blivit hackade så kan jag lova att hackersen inte skulle skicka en testnotis till alla mobiltelefoner. Det vore ett jättedumt sätt att bli upptäckt på.

Du utgår ifrån att hackare inte begår misstag.Jag håller med om att det troligtvis är ett misstag från en utvecklare. Occams rakkniv och så vidare. Men då borde Motorola snabbt kunna meddela sina kunder detta.

Den större frågan är varför mjukvaran ens är installerad och aktiv. Jag har medvetet undvikit att godkänna EULA:n för applikationen ifråga. Trots det ligger den ju uppenbarligen och aktivt lyssnar.

Det räcker med ett misstag i koden för att det ska skapa ett säkerhetshål. Vi minns väl alla hur Intels Management Engine / Active Management Technology gjorde en felaktig strängjämförelse, vilket ledde till att man kunde logga in med ett tomt lösenord?

Av Xarragon

Moto G7 Plus, "Test for Ricardo"-notifikation

Fick nyss en notifikation på min Motorola G/ Plus från någon inbyggd skräpapplikation som heter "Moto Help". Notifikationen innehöll texten "Test for Ricardo". Första tanken var att någon höll på att haxa mig personligen, men tydligen är det fler Motorola-användare som drabbats runt om i världen: https://www.reddit.com/r/androiddev/comments/1611c9r/be_caref...

Som tur är håller jag på att byta till Graphene OS på en ny mobil, för sådana här inbyggda bakdörrar har jag fått nog av. Motorola själva verkar inte veta varför det händer, så de i sin tur kanske har blivit angripna och nu kan då deras "ofarliga och användarnyttiga" bakdörrar missbrukas.

Bifogar skärmdumpar, med viss information rensad p.g.a. paranoia:

Av Xarragon

Växtvärken har varit tydlig ett tag

Jag är imponerad av hur Steven Burke från GN vågar kritisera Linus Tech Tips så här. De har ju länge samarbetat och med sina investeringar i dyra labb skulle de utgöra en maktfaktor och mothållande kraft mot de marknadsmässiga påtryckningar som de ofta talar om. I en sämre värld hade de hållt varandra om ryggen och hävdat att de måste stå endade mot "yttre hot".

Istället framläggs en lång, saklig kritiksalva med ett uppfodrande "..ni kan så mycket bättre!"

Jag hoppas att de kan fortsätta att stödja varandra i framtiden, för de utgör teknikvärldens motsvarighet till SVT Plus, ett program lär ha lagts ner efter påtryckningar från de kommersiella aktörerna på den svenska mediemarknaden.

Det senaste året har jag börjat se LTT mer som en underhållnings- och nyhetskanal att ha som slölyssning. De har tidigare gett mig bra tips på hårdvara, som Logitech G305 men när de hyllade Nvidia RTX460 Ti kände jag att köpförtroendet var borta.

Istället var det den här videon, "You keep buying Nvidia!" från GN som fick mig att inse att jag var en del av problemet. Ett par dagar senare köpte jag ett ARC750 (på rea såklart!). Och då har jag kört Nvidia ända sedan mitt Riva TNT (0,35-mikron), särskilt efter att jag bytte till Linux.

Jag kanske också är en del av problemet i och med slölyssnandet? Om vi efterfrågar medioker bakgrundsunderhållning kanske det är det LMG ger oss? Slölyssnadet ser säkert skitbra ut i YT-statistiken? Det här är ju samma problematik som lett till klickjagande i kvällspressen och tyvärr även i public service.

Av Xarragon

Standbyförbrukning och brandrisk, EU och Elsäkerhetsverket

Skrivet av nobbens:

En sak till jag upptäckte i manualen - så här står det:
Koppla ur laddaren när den inte används för att spara energi. Laddaren har ingen strömbrytare,
så du måste koppla ur laddaren från eluttaget när den inte används för att undvika att slösa
med ström.

Det är sant att de drar ström så fort de sitter inkopplade. EU har satt krav på hur mycket ström de får dra i standby: https://commission.europa.eu/energy-climate-change-environmen...

Sedan 2013 är kravet max 0,5W i standby, eller 1W om de visar information genom t.ex. en display. Gamla TV/radio-apparater kunde dra flera watt och det blev mycket pengar över ett år, så det var ett känt och giltigt sparknep. Jag har själv brytare på min TV-bänk, laserskrivare och en del annat som används sällan.

Moderna USB-laddare är dock väldigt snåla i standby/off-läge, så har du en bra sådan kan du lämna den ipluggad. Du kan mäta förbrukningen med en sådan här: https://www.clasohlson.com/se/Elmatare-for-vagguttag/p/36-870...

Tyvärr klarar de sällan av att mäta riktigt låga effekter korrekt. Kjell & Co sålde ett tag en modell som kunde det tack vare att den använde en transformator för mätningen istället för en shunt, men den var för bra (den hade till och med uppladdningsbart batteri internt för att spara mätdata) och ersattes med billigare skit.

Ska man vara riktigt petig så förbrukar även grenuttagen ström om de har en belyst strömbrytare. Det sitter en liten neon-lampa som drivs direkt med nätspänning. De är mycket effektiva men drar ändå 0,05W eller något när de är påslagna.

Brandrisk finns även med all elektrisk utrustning, även om den inte alstrar värme. Allt på primärsidan i saker anslutna till elnätet har tillgång till 6A/230V, fallerar isoleringen i en transformator eller en kondensator på grund av fukt, damm, värme eller ålder så finns en stor kraft att ta av. Är sakerna korrekt byggda så ska man använda material som är självsläckande, för att inte det ska utvecklas till en fullskalig brand.

Elsäkerhetsverkets rapport, Elsäkerhet i Bostäder 2019 talar om det här:

"Bränder i batteriladdare har ökat kraftigt under åren 2005 – 2015 och är fjärde vanligaste orsaken till elbränder i svenska hem."

Källa: https://www.elsakerhetsverket.se/om-oss/press/pressmeddelande...
Direktlänk PDF: https://www.elsakerhetsverket.se/globalassets/publikationer/r...

Av Xarragon
Skrivet av lincoln:

Bra råd här ovan.

Ett litet tillägg, är att det där med 'värme' gäller både vid laddning och urladdning.

Och i kombination... Att spela på mobilen samtidigt som den laddas är något som typiskt får batteriet att dö i förtid. (Och som jag ständigt får tjata på mina ungar om...)

Jag gissar att det är den kombinerade värmeutvecklingen från både laddning och tung användning som tillsammans leder til högre temperatur än vad varje aktivitet, var för sig skulle producerat? Och detta passerar då något tröskelvärde för batteriet där det tar skada i samband med laddning?

Av Xarragon
Skrivet av murre64:

Har den lilla(5W) laddaren från IKEA(Småhagel) som ger ca 25% laddning/timme sittandes i en en(1) knapps nedräknings timer.
Är det mer än 50% kvar så blir det 2 knapptryckningar för två timmars laddning eller eller om det är mindre än 50% så blir det 3 knapptryckningar för 3 timmars laddning. Detta brukar resultera i 96-98% laddning på morgonen.

Jag har en USB-laddare med timer på 1-4 timmar från Capidi, ett företag i Varberg: https://capidi.com/produkt/usb-timer-white/?lang=en
Den säljs bland annat på Elgiganten. Tyvärr är det bara USB-A, och du kan bara välja entimmes-intervall. Jag har en av deras timers för min vatten/kaffe-kokare med, som är på 15-60 minuter, med Schuko-anslutning. Tyvärr är standby-förbrukningen så hög att den blir märkbart varm, tror jag mätte 0,75W. EU kräver 0,1W i många fall.

Eftersom jag använder min mobil rätt sparsamt och inte ens gör av med mina 5GB data per månad så laddar jag den oftast var 2-3:e dag, även med äldre batteri. Det vore trevligt med kontroll över laddnivåerna direkt, istället för att behöva förlita sig på en klumpig extern timer. Lenovo hade dessa funktioner i sina laptops ett tag, vet inte om det är fallet längre. Tyvärr brukar ju sådana här "power-user" (ursäkta ordvitsen) -funtioner slopas med hänvisning till att "vi vet bättre än användaren".

Av Xarragon
Skrivet av Mango:

Jag var med om motsatt perspektiv då usb c portarna och laddningskablarna (usb c) slets ut på mina senaste 2 android, varav min Pixel 4a började glappa efter knappt ett år!

Blev så förbannad att jag köpte en Iphone 13 och gick över till Magsafe och Lightning ist 😅

Då är du väl nöjd över att EU ska tvinga Apple att byta till USB-C om jag fattat det hela rätt? </sarkasm>

Av Xarragon

GreatScott på Youtube testar snabbladdningens slitage på batteriet

För att slippa allt spekulerande kan man ju alltid testa i verkligheten. Det gjorde den här snubben: https://www.youtube.com/watch?v=iMn2yVoEqPs

Han skaffade 6 stycken 4000 mAh-batterier och cyklade dem 100 gånger. Hälften snabbladdades med 5A, andra hälften med 1A. Spänningsgränserna för batteriet togs från hans egna Android-mobil, som också användes för att fastställa urladdningsströmmen på 1A. Denna verkar motsvara intensiv användning.

Spänningsgräns, tom cell: 3,50 V
Spänningsgräns, full cell: 4,35 V

Urladdningsström: 1A (uppskattad intensiv användning)
Laddningsström, standard: 1A
Laddningsström, snabb: 5A

Cellkapacitet i mAh, före/efter kategoriserat på laddtyp: Cell 1 (standard): 3939, 3958, +19, Cell 2 (snabb): 3981, 3924, -57, -1,4% Cell 3 (standard): 1502, , cell defekt Cell 4 (snabb): 3892, 3803, -89, -2,3% Cell 5 (standard): 3966, 3981, +15, Cell 6 (snabb): 3954, 3905, -49, -1,2%

Differansen har jag räknat ut, alla andra värden är från videon inklusive den relativa kapacitetsförlusten i procent. Att de normalladdade cellerna ökar i kapacitet förklarar han som mätfel. Min personliga alternativa förklaring är att vissa celler inte når full kapacitet förrän efter ett par cykler. Jag har dock ingen källa på det.

Författaren fastslår dock en klart negativ trend för snabbladdning. Den uppskattas till totalt 11,68% kapacitetsförlust över 2 år, om förloppet är linjärt. Han menar dock att det antagligen är ickelinjärt och därmed accelererar förlusten över tid.

Jag vet inte vilken typ av batterier han använde. För marknadsledande tillverkare misstänker jag att man har batterier som medvetet designats för att klara av snabbladdning. Det handlar gissningsvis om kraftigare elektroder och material som inte försämras av värmen. Laddningssystemet är gissningsvis också anpassat till det specifika batteriet.

Själv har jag en Motorola Moto G7 Plus som gissningsvid är 3+ år gammal. Batteritiden är sämre än när den var ny, men inte mycket. Den har sällan snabbladdats, utom i nödfall. Mer märkbart är hur långsamt access till lagringen är. Den har ofta varit full med inspelat material, detta har troligtvis lett till skrivförstärkning på flashminnet som ev. är så nerslitet att försämringen är åtminstone semipermanent.

Ännu mer påtagligt är slitaget på USB-C-porten. Jag hade gärna sett trådlös laddning över natten, vilket även begränsar strömstyrkan.

Slitaget i experimentet var dock mindre än vad jag väntade mig. Själv kommer jag fortsätta undvika snabbladdning för vardagligt bruk eftersom jag inte har behov av det.

TILLÄGG: Om den ökade kapaciteten inte beror på mätfel, utan på att full kapacitet nås efter ett par fulla cykler så bör försämringen faktiskt vara betydligt större, eftersom de snabbladdade cellernas ursprungskapacitet också bör ha varit högre. Vid framtida experiment bör således ursprungskapaciteten mätas först efter "inkörning".

Av Xarragon
Skrivet av muSashi:

Tills den dagen du blir avstängd av Inet efter ett ångrat köp, eller av misstag returnera fel produkt.

Jag ångrade en Samsung Evo Plus 1TB som jag impulsköpte innan jag kollat priserna ordentligt och det var inga problem. Beställd under BF för några år sedan på nätet och returnerad i butiken på Ringön. Den var dock fortfarande i fraktemballaget, d.v.s. helt oöppnad/oanvänd.

Jag har däremot haft problem med fyndvaror hos Webhallen, även under de gyllene källaråren. Köpte en billig HTC Vive, klass 2 eller 3 om jag minns rätt. Väldigt risig, skrapmärken på handkontrollerna med väggfärg, plasthöljet glipade osv. Men priset var bra. Personalen rekommenderade att jag tog det på Klarna-faktura (givetvis) eftersom du hade bättre köpskydd då. Jag bad själv om en pappersfaktura, vilket var tur eftersom butikspersonalen trodde att Klarna skulle skicka en per epost till mig, men vid närmare kontroll visade sig så inte vara fallet. Jag köper normalt sett aldrig saker på faktura eller avbetalning.

Det visade sig sedermera att kabeln var skadad så att röda streck och flimmer uppstod i huvudenhetens skärm. Jag var tillbaka i butik ett par dagar senare med video som dokumenterade problemet och fick köpet hävt. Jag hade inga problem med det men hade då filmat hela testet, från det att jag öppnade förpackningen till att flimret uppstod, vilket inte är rimligt att gemene man ska göra.

Det var däremot strul med Klarna-fakturan. Det här var gissningvis runt 2017 när Klarna var extra kassa, fick sitta och ringa och tjata på deras kundtjänst innan statusen på fakturan ändrades i appen. Har totalvägrat den "betaltjänsten" sen dess.

Även andra "fyndvaror" hos Webhallen har varit mycket tveksamt "kontrollerade". Ett RPI-chassi från Retroflag saknade t.ex. skruvar, trots "komplett i nyskick" som beskrivning och liknande. Fick dock ett nytt utan minsta tvekan. Så var beredd på det om ni ska köpa de varorna.

Av Xarragon
Skrivet av Oliver91:

Jag och en del andra från mindre städer har bojkottat detta företag sen de bara på dagen stängde sin butik här i Halmstad och andra "mindre" orter för att satsa på storstäder utan att de anställda fick reda på något, otroligt respektlöst och absolut ingen information till kunder varför butiken hade stängt.

Som tur är har vi netonnet och elgiganten i stan som säljer det man behöver och är det inte brådskande kan man handla på inet.

Jag visste inte att Webhallen funnits i Halmstad (min hemstad). Däremot fanns Inet en gång i tiden på Nyhems Torg, i lokalen som länge var en Netto-butik. Jag köpte min första butiksnya dator där, en Pentium 200 MMX med "multimediahögtalare".

Köpte även mitt första 3D-kort där, ett Nvidia Riva TNT. Synd bara att det var 0,35-mikronvarianten med jämförelsevis kass prestanda, men det sket man i när man kunde lira Half-Life med OpenGL-acceleration. Butiken slog tyvärr igen några år senare, men jag tror de hann lansera sin nuvarande avatar, den galna professorn, innan dess. Minns att de skröt om att han var skapad med Maya 3D, som var det nya heta på den tiden.

</nostalgi>

Av Xarragon

Inte roligt att gå in i butiken i Nordstan längre

När Webhallen låg i källaren i Femmans varuhus i Nordstan handlade jag där rätt ofta. Sen de flyttade till markplan försvann charmen och de trevliga reaprodukterna som ofta drog in en. Det är helt enkelt inte roligt att gå in i butiken längre. De var aldrig billiga men man kunde få bra pris om man väntade på en rea. En gång i tiden hade de alltid bra priser på minneskort och SSD:er.

Jag är medlem men har aldrig ens tittat på deras medlemspriser. Jag misstänker att det är hit handeln vill ta oss; individualiserad prissättning. Du kan redan se detta på Amazon, där många produkter oscillerar vilt för att prismatcha konkurrenter, men också att priser på vissa produkter verkar stiga när du besöker dem ofta. I framtiden kommer vi antagligen hamna på väldigt höga "baspriser", och lägre priser går enbart att nå genom medlemskap som säljaren använder för att manipulera dig.

De fejkade rea-priserna som var och delvis fortsätter att vara ett problem är ett primitivt exempel på denna manipulering. Till och med Lidl har numera medlemsklubb. Prisjakt och Pricerunner fungerar som motvikt, men har brister i att deras prishistorik bara baseras på ett enda pris. Jag är dock övertygad om att de kommer bli en del av manipuleringsmaskineriet över tid. Redan för flera år sedan gjordes en undersökning som visade att alla utom Pricerunner tog betalt för placeringarna. Jag har också observerat hur butiker siter och "budar under" varandra på olika produkter löpande med ett mindre antal lockvaror.

På den positiva sidan ska nämnas att framväxande konsumentrörelser som Linus Tech Tips, Louis Rossman och Gamer's Nexus är otroligt upplyftande. De är till synes mycket öppna och inte rädda för att kritisera sina egna sponsorer samtidigt som de investerar i mycket avancerade testlabb. När jag växte upp på 90-talet var det PC Hemma och PC Gamer som var kunskapsresurserna och de var väldigt tydligt i händerna på sponsorer så här i efterhand. Men allt har sin tid, så småningom skall nog också dessa nya stjärnor falna när alla andra alternativ är uttömda och något nytt, hetare tagit över.

Av Xarragon

Efter 20 års pina fortsätter Microsoft att försura

Skrivet av tboj1:

Enkelt att åtgärda med ett registerhack.

Starta en kommandoprompt med administratörsrättigheter (högerklicka på ikonen)

Kör detta kommando reg add "HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32" /f /ve

Fixat! Nu kommer du direkt till det du vill göra och slipper "Show more".

Utöver denna olägenhet och bristen på finesser i startmenyn har jag inte haft några buggar. Kör iofs ofta på en relativt ny maskin så kan vara en bidragande faktor.

Och så klagar folk på att i Linux "måste man ändra så många konstiga konfigurationsfiler"..

Men det är ljusning på väg! Allt mer i Linux börjar bli lika onödigt komplext som i Windows, med UUID:s och binärloggar överallt. Snart kommer alla som drabbats av Stockholmssyndrom efter årtionden i Microsofts ekosystem kunna känna sig som hemma. Vi befinner oss i steg två i "Embrace, extend, extinguish"-cykeln än så länge.

Har själv blivit påtvingad deras teknik i mitt yrkesliv flera gånger. Sist var det IronPython, en försämrad version av Python ämnad att köras i .NET. Fullt med udda buggar; den bästa var en minneskorruptionsbugg i URL-parsningsmodulen som blev ignorerad i över ett år. En annan höjdpunkt var att det dröjde till typ 2017 innan en 64-bitarsversion släpptes. Sen lades projektet ner varpå hela communityn migrerade till Python.NET med ökad livskvalitet som resultat.

I molnmiljö är Windows-plattformen en pina att ha att göra med jämfört med Linux. Värst är själva underhållet. Allt tar dubbelt så lång tid och är krångligare. Hela kategorier med problem är exklusiva för Windowsplattformen och mjukvaran för den är alltid designad för peka-klicka-användare först och att köras i ett CI-system som en eftertanke.

Toppen på skitberget är Teams; hyggligt som videochat men fullkomligt avskyvärt för textkommunikation, särskilt för utvecklare. Senaste facepalmen var att det inte går att deaktivera eller redigera hyperlänkar: https://answers.microsoft.com/en-us/msteams/forum/all/remove-...

Jag klistrade in en komplex URL och skulle redigera sista biten av sökvägen. Tyvärr hade Teams redan gjort om den till en hyperlänk och lät mig enbart redigera den "skenbara" delen av länken, inte det faktiska målet. Ur säkerhetssynpunkt rent kontraproduktivt, särskilt som URL:er i CI-miljö ofta kan innehålla känslig information som API-nycklar.

Jag fick redigera länken i ett externt program och sen klistra in den igen. Det är helt jävla sanslöst med tanke på att programmen som Microsoft köpt upp och kopierat för att skapa Teams hanterade sådant här bättre för över 10 år sedan!

Redigering: Skrev "Extend, embrace, extinguish" först av misstag.