Svenska ABB "satsar" på elektrifierad gruvdrift

Permalänk
Medlem

Svenska ABB "satsar" på elektrifierad gruvdrift

Som "mjukvaru-ingenjör" sitter man ibland och fantiserar om att ha ett riktigt jobb för karlakarlar, och då tänker man ju direkt på stora, brummande maskiner och skitigt arbete. Men det är samtidigt avskräckande för ens potatisformade lekamen, så en sorts kompromiss nås där man söker på Youtube efter "automations-porr". Dagens sökning överträffade alla förväntningar.

Svenska ABB har gett sig in i att elektrifiera gruvbranschen. Faktum är att vi i Sverige har en av Europas största dagbrott för koppar, drivet av Boliden. Tyska DW hade en dokumentär om det, i vilken man kunde se gruvtruckar som drevs av hängande kontaktledningar. Det är hybridfordon med både diesel- och elbaserade drivlinor.

Men det är inte själva guldklimpen. Den finner ni här, i ABB:s egna reklamfilm för en snabbladdare med ett speciellt utformat kontaktdon:

Spola till tidpunkten 1:45 in i videon för själva huvudakten.

Jag kan inte tänka mig att det här inte är en medveten grej från filmskaparna. Hur fasiken det kom förbi slutbesiktningen från företaget vet jag inte; kan de ha sådan humor månntro? Extra roligt är att snubben som demonstrerar kontaktdonet påminner om huvudkaraktären från den gamla Trey Parker & Matt Stone-klassikern "Orgazmo".

Visa signatur

Martin "xarragon" Persson

Permalänk
Medlem

Hoppas inte säkringen "löser ut" så fort maskinen "kommer"...

Permalänk
Medlem

Sjukt tufft
Är det inte i finland där dom hoppas på att bryta uran med eldrivna maskiner?
Snacka om en grön cirkel