Inlägg

Inlägg som Alotiat har skrivit i forumet
Av Alotiat

Så Navi är Rajas sista bygge hos AMD innan han gick över till Intel? Ska bli intressant att se vad nästa generations grafikkort blir från AMD, om man tänker att det är den första utan honom vid rodret.

Av Alotiat

@BlasteRs: Snyggt! Grattis till första launch!

Det var tungdrivet på min laptop CPU i5-6200U och GPU Intel HD 520

Av Alotiat

@kelthar @Yoshman Jag beundrar er optimism inför RISC-V. Vill inte låta negativ, men jag tror inte de har en chans att få något större genomslag, någonsin. Känns lite som Windows vs Linux i termer av mainstream. Men jag hoppas att ni har rätt och jag har fel

Edit: ARM är framtiden. Om inget annat dyker upp.

Av Alotiat

@BlasteRs: Om du behöver hjälp med pathfindern så säg till, angående tidsoptimeringen/tidskomplexiteten. Kan också ta det via PM

Av Alotiat

@BlasteRs: Snyggt jobbat! Håller tummarna för att det går vägen på Kickstarter. Kommer bli en väldigt spännande launch

Av Alotiat

@plattangen: Ja det är lite svårt att hitta mid spelare just nu, finns inte så många fria. CCnC till Secret låter onekligen intressant

Listan ovan är vad jag tror kommer hända. Vad jag hoppas på ska hända är:

  • EG - Jag vill att: Sumail och Fly ska vara kvar. Ta in Zai och Saksa. Kicka Arteezy, ersätt med Micke eller Nisha.

  • NiP - Jag vill att: PPD, 33 och Ace ska vara kvar. Kicka Fata. Ta in Cr1t (som mid... eller support om Saksa lämnar).

  • Secret - Jag vill att: Man tar in S4 om Zai lämnar. Kicka Midone och ta in Arteezy som mid. Alternativt CCnC.

  • Newbee NA - Jag vill att: Laget ska vara som det är. Gillar verkligen detta lag, hoppas verkligen de håller ihop

  • Liquid - Jag vill att: Laget ska vara som det är. Kommer man till final i TI så har man totalt en Major final och TI final i bagaget, vilket inte är dåligt. Finns ingen anledning att göra ändringar då. Men om man kollapsar så vet jag inte vad man kan göra... laget har redan toppspelare i alla positioner, förutom W33 kanske. Så... kicka W33 och hitta en ny mid? Men vem?

Edit: När spelare går ut och kommenterar om att de skulle "väldigt gärna spela med X" så är det en hint eller en flört till laget som har just den spelaren. T.ex. när Cri1t går ut och säger "jag skulle vilja spela med min gamla vän Ace" så låter det oskyldigt, men det översätts till "Hej NiP, jag är väldigt sugen på att spela för ert lag om ni behåller Ace och lagets kapten PPD". Ska inte påstå att "min gamla vän Ace" är ett är svepskäl, men det är mer "om jag fick välja så skulle jag vilja spela för NiP just nu, eller ett annat lag där jag och Ace spelar tillsammans".

Av Alotiat

[Dota 2] Roster shuffle

Ja jag vet att TI9 inte ens är färdigspelad, men är man insatt (eller som Geeks skyltar med: Galet insatt) så hänger de flesta laguppställningar lösa. Sedan vet jag att intresset för Dota 2 på Sweclockers inte är så stort (kanske borde testa FZ?), men vem bryr som om ingen läser detta... vi kör på ändå

Nedan postar jag mina tankar och potentiella förändringar i lagen (roster shuffle). Ni får gärna fylla på eller diskutera vidare. Något att beakta: Jag tar inte hänsyn till Kina eftersom deras spelare sitter på fina kontrakt (läs: långa), därför är deras region väldigt stabil. Sedan är jag inte alls insatt i den kinesiska regionen så någon som är mer kunnig där får gärna fylla i. Samma sak gäller SEA och SA

Värt att notera är att de flesta av spelarnas kontrakt går ut 1 september, d.v.s. när varje TI har spelats färdigt (ibland dagen efter TI). Vissa spelare sitter på 2 års kontrakt men de allra flesta sitter på 1 år, d.v.s. från september till september. Tror inte någon sitter på 3 år. Spelare som går ut redan nu och säger att de ska lämna gör det eftersom de inte har ett ekonomiskt värde för laget. När kontraktet löper ut så är spelaren fri att göra som denne vill, han/hon kan alltså inte "säljas" till ett annat lag. De som sitter på 2 år håller tyst, eftersom de kan säljas för ganska stora summor (gissar på att Miracle eller Sumail kostar ett par miljoner att köpa, exempelvis) och har därför något skrivet i deras kontrakt att de inte får gå ut till media och vara jobbiga.

När detta skrivs så har EG precis åkt ut ur TI9. Det ryktas om en STOR roster shuffle för många lag i EU och NA.

Lag som spelat i TI9 och som jag tror kommer att byta större delen av deras spelare i EU och NA:

  • EG - Gissar på: Att man väljer behålla Sumail och Fly. Man kickar Arteezy och S4. Crit väljer självmant att lämna laget (han har redan nu gått ut och sagt att han vill spela med sin gamla vän Ace). Sumail har redan bekräftat att denna roster inte kommer att spela med varandra. Arteezy har aldrig fungerat och fungerar än idag inte med Sumail, den kombon är för girig. Bättre att ta in en ung (Micke från Alliance? Eller Nisha?) som har lite mer style. Drömmen är Sumail + Miracle.

  • Newbee NA - Gissar på: Att allt är möjligt. Ägaren är ett STORT Dota 2 fan. Om han gillar det här laget så kanske han skapar ett Newbee.NA eller Newbee.International. Annars tror jag att Yawar och SneyKing lämnar. Alternativt en disband.

  • NiP - Gissar på: Att allt är möjligt här också. Man kanske tar upp en helt ny roster. Man kanske lämnar Dota 2 helt. Möjligt att man behåller Ace och tar in Crit? Men de har kapitalt misslyckats med tanke på den höga lönen de får och den erfarenhet de har.

  • VP - Gissar på: Att Solo och Pasha kickas. Kanske att en av Ramzes och Noone självmant lämnar.

  • Navi - Gissar på: Att man behåller Crystallize och Sonneiko. Resten hänger löst. Möjligt att antingen MagicaL eller Blizzy stannar.

  • Secret (om de inte vinner TI) - Gissar på: Att Midone kickas. Möjligtvis att Zai väljer att lämna.

  • Chaos - Gissar på: En disband. Matumbaman lämnar och VtFaded kickas 100%. Möjligt att Khezu kickas. De enda som skulle kunna vara kvar är Misery och MILAN, eller bara Misery.

  • Alliance - Gissar på: Ingenting. Loda har redan bekräftat att laget är kvar som det är.

Liquid är jag osäker på, om de inte vinner TI9. Mina alternativ är: 1) Man låter W33 gå, hans kontrakt går ut efter TI. 2) Man låter Mind_Control (eller han väljer att lämna) och W33 gå. 3) Man disband:ar, Kuroky får bygga ett helt nytt lag. 4) Alla är kvar.

Mest sannolikt är 4) eller 1)

Detta är vad jag fiskat upp hittills. Kommer nog mer senare

Av Alotiat

Någon som vet hur man går till väga om man vill släppa dessa typer av spel? Var hyr man spelserver? Hur mycket kostar det att hålla servrarna uppe/månadskostnad?

Av Alotiat
Skrivet av BlasteRs:

Jag satt och läste massa gamla inlägg, då ser man verkligen hur långt man kommit med spelet på senaste tiden. Jag såg ditt inlägg och kan glädja dig med att vi kör med vanlig Github lösning för koden och Unitys egna Collaboration för versionskontroll av Klientgrejerna nu

Skickades från m.sweclockers.com

Skönt att höra att du tagit förnuft till fånga och använder gedigna verktyg. Likt en kock så måste man se över verktygslådan: En egenslipad kniv är det inget fel på, men japanska mästarknivar är av en helt annan nivå och gör det lättare att arbeta. Fortsätt så, så kommer du se hur stort allt kommer att bli sen

"From day to day nothing changes, but when looking back after all these years everthing is different..."

Av Alotiat

Väldigt tråkigt att Alliance åkte ut så tidigt

Och ännu tråkigare att det var missclick när de valde Gyrocopter fast de menade att de ville banna honom under draften. Insania måste vara jätteledsen som gjorde den tabben

Dock tycker jag de spelade väldigt bra med tanke på den draften. Att Boxi fick spela offlane void så bra som han gjorde var inte fy skam. Jag är positiv överraskad av prestationen.

Av Alotiat
Skrivet av ziltharon:

Hype, bästa gaming turneringen jag sett på twitch, produktionen är riktigt bra, matcherna är spännande

Aldrig spelat spelet själv, kul som fan att kolla dock

Skickades från m.sweclockers.com

Roligt att höra att du tycker det är kul att kolla fastän du inte spelat. Jag håller med dig, Dota 2 är lika roligt att titta på vare sig man har 0 speltid eller 1000 timmars speltid.

För er som tittar för första gången: Fråga om det är något ni undrar över så ska vi andra försöka svara. Blir trevligare tittarupplevelse om man vet hur saker o ting funkar i spelet

Verkar gå bra för PSG.LGD

Av Alotiat
Skrivet av twit:

Vad menar du med "motsvarar"? Det finns en uppsjö faktorer som påverkar prestandan en specifik tillverkningsteknik kan producera och direkta jämförelser mellan de två bygger mer på bristande förståelse och missuppfattningar. Talar du enbart om transistordensitet (vilket i sig inte är ett mått på prestanda) skall Intels 10nm ligga ungefär jämsides med TSMCs 7nm.

Ja jag syftade på densitet. Jag är medveten om att transistortäthet =/= prestanda, men det ger åtminstone en fingervisning av upper bounds/övre begränsningar för vad man kan förvänta sig. Arkitektur och IPC kan man optimera ganska mycket, men en del är ju begränsat av energiåtgången/energieffektiviteten som kommer från tillverkningen av transistorerna.

I det stora hela har du rätt i att man absolut inte ska stirra sig blint på densiteten. Pipelinen som börjar med kretstillverkning och slutar vid design av instruktionsuppsättning är lång. Räcker med att något flaskar eller slarvas på vägen så kan en CPU få dålig prestanda.

Skrivet av EntropyQ3:

@Alotiat:
I dess ursprungliga form skulle intels 10nm process ungefär motsvara TSMC 7nm. Det är ingen som vet vad som slutligen kommer att levereras till kund, rykten säger att de fått anpassa sin process för att förbättra yields. Dessutom finns ju 10nm inte på roadmaps för desktop processorer.

Vi får se när det faktiskt finns produkter från Intel ute i marknaden som kan analyseras.
Till syvende och sist är det vad som faktiskt säljs som spelar roll, processteknologin är bara ett medel, inte ett mål.

Oj visste inte att de tagit bort (eller uteslutit?) 10 nm från deras roadmap. Då hoppar de direkt över till Intel 7 nm antar jag? Gissar på att det är minst ett år dit. Minst hösten 2020.

Av Alotiat

Någon som vet vad Intels 10 nm motsvarar hos TSMC? Är det TSMC:s 5 nm?

Av Alotiat

[Dota 2] The International 2019 - Main Event

Den största turneringen i e-sportens historia har dragit igång! Gruppspelet är alltså färdigt och kvar är bara slutspelet (main event). Main eventet startar på tisdagen den 20 augusti klockan 05:00 för oss i Sverige.

Information

Pris (skrivandes stund): $33 381 765 (drygt 33 miljoner dollar)

Var? Mercedes-Benz Arena, Shanghai, Kina

När? Tisdagen den 20 augusti - söndagen den 25 augusti

Gruppspelet: Det är två grupper (A och B) där alla lag i respektive grupp möter varandra två gånger. En vinst (2-0) ger 2 poäng, oavgjort (1-1) ger 1 poäng och förlust (0-2) ger 0 poäng. Efter gruppspelet åkte de två sämsta lagen, d.v.s. det lag som ligger sist i varje grupp, ut ur turneringen. Av totalt 18 lag är det alltså bara 16 som får spela slutspel.

Gruppspelet - resultat

Gruppspelet

Stream

Main stream

Spoilerfri VoD/Repris, dyker upp när matcherna spelats klar

VoD

Varning för spoilers

Vilka spelar?

  • EG

  • Team Secret

  • Team Liquid

  • Ninjas in Pyjamas (utslagna, sist i grupp B)

  • Alliance

  • Navi

  • Virtus.pro

  • Vici Gaming

  • PSG.LGD

  • Fnatic

  • Keen Gaming

  • Newbee

  • OG

  • Chaos Esports Club(utslagna, sist i grupp A)

  • Mineski

  • Infamous

Slutspelet - bracket

Main event bracket

Vilka håller vi på?

Alliance såklart. Därefter alla svenska spelare (S4, Pieliedie och Zai). Och lite på PSG.LGD.

Vilka tror vi når finalen?

Personligen så tror jag Secret, PSG.LGD, VP och OG går långt. Av dessa så tror jag Secret och PSG.LGD har störst chans att nå finalen. OG har sett riktigt starka ut men tror inte samma framgång håller i bo3. Man får tänka på att grupp B var "dödens grupp". VP tror jag har potential att växa under turneringen, men räcker dessvärre inte ända fram till finalen.
Tror något i still med:
1. Secret
2. PSG.LGD
3. VP
4. OG

Största styrkan hos Secret är deras flexibla drafts, kan drafta i princip vad som helst. Största styrkan hos PSG.LGD är deras erfarenhet från TI8. Det tror jag är de största faktorerna för lagens framgångar.

Får se om mina teorier stämmer

Vilka håller ni på? Och vilka tror ni går till final?

Av Alotiat
Skrivet av Yoshman:

Svårt att se varför man inte skulle använda CMake för ett nytt C/C++/CUDA projekt som skapas idag. Kan verka enkelt att svänga ihop sin egen Makefile, men även enkla exempel har typisk flera av dessa problem

  • potentiella race om man använder flera kärnor för att bygga

  • felaktiga beroenden mellan filer, speciellt mellan källkodsfiler och headers. För att få detta rätt måste varje källkodsfil scannas och en speciell byggregel för varje fil måste skapas

  • väldigt komplicerat att få till egna Makefiler som faktiskt fungerar någorlunda på mer än ett OS (varför skulle man inte stödja Linux, MacOS och Windows där det är möjligt?)

  • svårt för andra att veta hur din makefile fungerar, d.v.s. vad är konfigurerbart, vad förutsätts etc

Detta är grunden till en CMakeLists.txt som du frågar efter. Skulle nog själv dela upp det i flera filer, men för mindre projekt behövs kanske inte det

cmake_minimum_required(VERSION 3.10) # C++ and CUDA project project(MyProject VERSION 1.0 LANGUAGES CXX CUDA) # Enable C++17... set(CMAKE_CXX_STANDARD 17) # ...and fail if the compiler do not support C++17 set(CMAKE_CXX_STANDARD_REQUIRED ON) # Enable C++14 for CUDA files... set(CMAKE_CUDA_STANDARD 14) # ...and fail if the CUDA_compiler do not support C++14 set(CMAKE_CUDA_STANDARD_REQUIRED ON) # add /include of this directory to the include path include_directories(${CMAKE_CURRENT_SOURCE_DIR}/include) # Make list of all C++ and all CUDA files in /src file(GLOB CPP_SRCS src/*.cpp) file(GLOB CUDA_SRCS src/*.cu) # Build rules for program add_executable(myprog ${CPP_SRCS} ${CUDA_SRCS}) # Potentially add libraries with # target_link_libraries(myprog libx liby...)

Detta fungerar både för Linux och Windows (och MacOS om man nu råkar ha en Nvidia GPU). CMake kommer själv lura ut var CUDA är installerat (inom rimliga gränser). Vill du köra med clang++ + debug kör du (har en väldigt gammal version av clang på denna maskin, kör alltid GCC på just den här maskinen)

$ mkdir debug $ cd debug $ CXX=clang++ cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE=Debug .. -- The CXX compiler identification is Clang 6.0.0 -- The CUDA compiler identification is NVIDIA 9.1.85 -- Check for working CXX compiler: /opt/clang+llvm-6.0.0-x86_64-linux-gnu-ubuntu-16.04/bin/clang++ -- Check for working CXX compiler: /opt/clang+llvm-6.0.0-x86_64-linux-gnu-ubuntu-16.04/bin/clang++ -- works -- Detecting CXX compiler ABI info -- Detecting CXX compiler ABI info - done -- Detecting CXX compile features -- Detecting CXX compile features - done -- Check for working CUDA compiler: /usr/bin/nvcc -- Check for working CUDA compiler: /usr/bin/nvcc -- works -- Detecting CUDA compiler ABI info -- Detecting CUDA compiler ABI info - done -- Configuring done -- Generating done -- Build files have been written to: /home/kjonsson/programming/cmake/proj/debug $ make -j $(nproc --all)

Edit: Oh, angående vad du bör läsa för att få kläm på CMake. Går att googla.
Problemet är att CMake är väldigt väl dokumenterat, fast bara när man redan förstår grunderna... Ofta rätt svårt att veta vad man ska söka på innan man fått hyfsad kläm på något.

Kan därför rekommendera boken Professional CMAKE - A practical guide, men för det du beskriver ovan kan du garanterat googla dig till det som behövs då det är rätt konkreta frågor samt förutsatt att projektet är ett litet personligt projekt.

Riktigt snyggt exempel! Ska försöka bygga vidare på det.

Som sagt så vet jag inte vilket som är smidigast att använda, ena är ju mer för cross-plattform medan den andra är statisk(?). Det var länge sedan jag arbetade med dessa verktyg för länk/bygg-miljöer så jag vet inte vad som är enklast idag. Däremot har jag läst någonstans (minns inte var, detta var ett tag sedan) att CMake för version 2.1(?) inte var kompatibelt med CUDA, samt att det skulle vara "klumpigt" att ordna (för vilka plattformar/toolschain minns jag inte...svagt minne...). Men version > 3.0 kanske fungerar mycket bättre?

Tack för boktipset. Den ska jag köpa

Sedan har jag hört lite om Ninja (länk: https://ninja-build.org/). Något som ni rekommenderar? Verkar dock vara ett byggverktyg på låg nivå inte så användarvänligt. Fokus där kanske är prestanda.

Av Alotiat
Skrivet av Novdid:

@Alotiat:

Utan tvekan 3600 som är mest prisvärd för dig.

Skrivet av Mocka:

3800X - Nej
3700X - Framtidssäker då fler spel går mot "heavy multithreading", AC är faktiskt ett sådant spel som verkligen glänser med många kärnor/trådar
3600 - Mest "bang for the buck"

Ok då kör jag på ett 3600!

Skrivet av hakd:

3600 alla dagar i veckan. Jag är i samma sits och gick ifrån 3700 3600x till 3600.
Den är extremt prisvärd och har du ett normalt grafikkort 1060 - 1080 ish prestanda så kommer din GPU flaska spelen långt innan din CPU gör det.

Enda fördelen med 3700x är dom extra kärnorna, i spel är det minimal skillnad. Ska du rendera i timtal eller kode enorma projekt kan steget upp vara värt det.

Sitter på ett GTX 1060 så den kommer nog flaska ganska snabbt. Satsar på ett 3600 då.

Av Alotiat

Tänkte uppgradera min CPU som är en i5 4670K till en Ryzen. Vilken är den mest prisvärda utav: Ryzen 3600, 3700X och 3800X? Det måste väl ändå vara 3600, eller?

Är ute efter prisvärdhet. Behöver inte vara superprestanda.

Edit: Gör inget jättetungt. Jobbar/programmerar, kollar Youtube/streams, spelar enklare spel (AC eller Dota 2).

Av Alotiat

@Bryal: Grymt! Precis vad jag var ute efter. En Make-fil behöver inte vara 500 rader lång, ett stort projekt kan sättas upp med < 100 rader utan problem.

Stort tack för att du delar med dig av ett eget exempel. Speciellt med CUDA

Av Alotiat

Lära sig Make och CMake?

Har hoppat mellan olika projekt genom åren, och därmed mellan olika plattformar med olika programmeringsspråk. Detta gör att man kan lite av varje. Men såklart, efter 3-4 år så glömmer man ju hur man gjorde. Man får lite "hur var det man gjorde nu igen"-känslan. Nu var det länge sedan jag satte upp ett projekt med Make eller CMake (med gcc/clang) och skulle vilja fräscha upp minnet lite. Vad är enligt er det bästa och snabbaste sättet att dyka in i Make/CMake?

Vet inte exakt vad jag vill göra men jag vill göra ett enkelt projekt som byggs med hjälp av Make och CMake.
Vill egentligen bara sätta upp en enkel projekt-struktur, exempelvis med projektmapp /MyProject och i den mappen finns t.ex. /src, /include, /resource, /lib, etc.

Vill kunna saker såsom: Hämta alla .h/.hpp filer i mappen /include och lagra dessa i en variabel $HEADERS. Länka biblioteken -lXXXX ... från YYYY. Och så vidare.

Ska jag tugga dokumentationen? Kolla Youtube? Böcker? Alla tips uppskattas

Av Alotiat

Ni som sitter med workstations dagligen: Hur bra är Intels motsvarighet? Är Epyc ledande på serversidan nu?

OffTopic: @loevet du publicerade Samsung-artikeln i natt 00:55 och jobbar vanligt under dagen. Är du en nattuggla eller en robot? Hursomhelst är det trevlig att få ut nyheterna så pass snabbt