Inlägg

Inlägg som Alotiat har skrivit i forumet
Av Alotiat

Ni som köper nu på "rean", får man fråga vilken bransch ni köper aktier i? Gissar på flyg och konsumtion?

Av Alotiat

Någon som vet varför Tesla rusar just den här veckan? Något nytt de har kommit ut med som jag missat?

Förstår att alla har hybris men varför just nu...

Av Alotiat
Skrivet av DavidtheDoom:

https://blogg.avanza.se/wp-content/uploads/2017/07/Missa-de-10-b%C3%A4sta-dagarna.jpg
Bättre att vara med i alla svängar, både upp och ned än att försöka Time:a och missa korrektionen som sker efter eventuellt dippar.

Om man inte gillar att tolka grafer så finns det artikeln jag hämtade bilden ifrån här:
https://blogg.avanza.se/market-timing-eller-time-in-the-marke...

En bild säger mer än tusen ord brukar det heta så slänger in dig igen @Alotiat.

Där ser man, det hade man inte trott. Då sätter vi oss ned och tar det lugnt

Ibland undrar jag om jag inte är för försiktig/passiv när jag sitter och kramar OMX30/SP500 med tanke på att jag är 25 år gammal. Jag hinner ju testa att jaga bästa möjliga avkastning och misslyckas ett par gånger under livets gång. Men har som sagt ingen lust att spendera en massa tid på att köpa/sälja aktier för att maximera avkastning.

Av Alotiat

Ok tack för era svar. Då sitter jag lugnt i båten och kör vidare.

@adzer Ja jag är också ute efter en minimal arbetsinsats. Vill egentligen inte ägna en tanke på det, utan det ska rulla på per automatik. Det är största anledningen till att jag kör fond som kramar index med låg avgift

@zarkov Har en väldigt låg avgift på 0.22% så det kanske inte är så farligt ändå. Tar ISK en avgift/skatt för varje köp och sälj?

Av Alotiat

Undrar hur ni gör med index-fonder som ni har på känn är på väg att gå ned? Är tanken att man ska hålla på och sälja & köpa hela tiden? Fonden jag har är passivt förvaltad och följer index i Sverige.

Om vi nu går in i en lågkonjunktur bör jag då sälja all innehav jag har i fonden och "vänta ut" lågkonjunkturen, för att sedan köpa in mig igen när "det värsta är över"? Eller sitter man kvar när det går upp och ner? Jag investerar en liten summa varje månad i fonden. Sparhorisont är +10 år.

Att sitta kvar i båten känns smidigast, även om det går ned. Man slipper köp-avgifterna då. Men vet inte hur ni andra brukar göra när ni ser att det är på väg nedåt.

Av Alotiat
Skrivet av anon2110:

Först och främst så har förvaltarna som tog hand om Swedbank Ny Teknik lämnat och startat en egen fond, Core Ny Teknik. Grejen är att om man tror på aktivt förvaltade fonder så bör man använda SAVR (nätmäklare) som ger rabatt på fonderna. Det har uppdagats att en hel del "aktiva" fonder på storbanker har defakto inte kunna slå index, utan har mer följt indexet och att sen ta 2% i avgift så har man blivit lurad som kund. Men, med höga avgifter så måste de aktiva förvaltade fonderna slå index för att du inte ska gå back.

LF Fastighetsfond har gått upp med 65,27% i år och följer fastighetsindexet SIX Nordic Real Estate. Att ta 1,46% i förvaltningsavgift för i princip en indexfond är enligt mig ett rån. Så anledningen till att LF Fastighetsfond har gått så bra är inte pga förvaltarna är extremt duktiga, utan det beror på att fastighetsaktierna har gått bra i år. Hade fonden överavkastat index med 10-20%, år efter år. Då ska man absolut köpa den för förvaltarna är duktiga.

Hej

Tack för ett givande inlägg! Nu förstår jag att 99% av alla fonder följer ett index i en viss kategori, inte bara som t.ex. OMX30 eller Världsindex. Utan det finns alltså index för fastigheter, naturtillgångar, teknik o.s.v. Tidigare har jag trott att index är för landgränser eller täcker kontinenter. Med andra ord skulle jag kunna köpa de 20 största fastighetsbolag och få lika bra resultat som LF Fastighetsfond utan avgift? Är det så enkelt?

Så utifrån vad du säger så bör min fråga omformuleras till "tror jag på att index för fastigheter kommer att slå OMX30 med 2%". Eftersom jag hittat/det finns väldigt billiga Sverigefonder som följer index.

Ny fråga: Tror ni att index för fastigheter kommer att slå Sveriges index över tid? För de kommande 10 åren.

Edit: Som jag förstått det så handlar det om att "välja rätt index". Att slå index är svårt, finns rapporter om att 99% av alla investerare misslyckas med att slå index. Men USA:s index kan slå Sveriges OMX30, och Sveriges fastighets-index kan slå OMX30. Så det kanske handlar om att "hitta bästa index"?

Av Alotiat

Hur tänker ni kring fonder med 1,5% avgift? Är det skyhögt? Tänker främst på fonder såsom Swedbank Ny Teknik som verkar gått bra. Eller Länsförsäkringar Fastighetsfond eller Carnegie Fastighetsfond Norden som har 2,0% i avgift men som gått otroligt bra. Äter fondavgiften upp avkastningen?

Jag har hittills hållit mig till fonder med lägre än 0,5% i avgift men funderar på att testa fonder som historiskt gett mycket högre avkastning. Men då följer också en mycket högre avgift...

Av Alotiat

Går det att sänka refresh rate på launchern när man hämtar en ny patch? Texten som säger "Downloading file resource.assets.XXXXX 70% ..." uppdateras väldigt många gånger per sekund. Kanske räcker med att ha (XY MiB/s) istället för (XY.ZW MiB/s) och bara uppdatera 1 gång per sekund. Texten glappar och flimrar ganska kraftigt på min dator.

Sedan är login-screen väldigt tungdrivet på min laptop. Kanske blir en lightweight variant senare

Av Alotiat

Jag kommer att skaffa så småningom. Att köpa ny dator för 12 500 kr är inget alternativ längre. Jag har inga höga krav på input lag. Så så fort recensioner kommit som bekräftar att det är spelbart så är det grönt ljus.

Hoppas på neutrala recensioner, d.v.s. de som ställer den mot PC/PS/Xbox. Att läsa recensioner som säger "Stadia är bäst" och "Stadia är sämst" säger mig absolut ingenting.

Av Alotiat

@loevet: En sista fråga: Så om jag köper ett Stadia-spel, så är detta inget spel jag kan köra med PC? Körs inte Stadia som en vanlig dator på Googles massiva datorcenter? Ser lite skumt ut att sälja det som Stadia-spel och göra det icke-kompatibelt med PC. För det innebär att vi då har fem plattformar: PC, Playstation, Xbox, Nintendo och Stadia.

Blir det Stadia-exklusiva spel så har vi alltså ytterligare en plattform...framtiden ser mörk ut...

Av Alotiat
Skrivet av coyote93:

Så många tror att det är någon form av Netflix för spel. Det är det verkligen inte. Du måste köpa spelen och du kan endast spela de med hjälp av Stadia. Good luck när Google stänger ner detta, precis som de gjorde med Google plus och så många andra projekt.

Skickades från m.sweclockers.com

Beror på vilken du syftar på. Vanliga Stadia så måste du köpa spelen ja. Men om man abonnerar på Pro så får man ett urval gratis. Som det står i artikeln: "Stadia Pro kan alltså ses som Googles motsvarighet till Xbox Game Pass eller Playstation Plus där användaren också får gratisspel och rabatter på månadsbasis."

Av Alotiat
Skrivet av Yoshman:

En något som med tiden har blivit en rejäl designmiss i C/C++ (och som helt eller delvis tyvärr kopierat av många moderna språk) är dess alias-regler. D.v.s. två argument som skickas som pekare eller referens till en funktion kan helt eller delvis referera till samma minnesregion. Resultat av detta är att det nästan är omöjligt för kompilatorn att på ett helt 100 % säkert sätt utnyttja SIMD-instruktioner (SSE/AVX på x86, NEON på ARM) för att optimera koden.

Rust har överhuvudtaget inte detta problem då semantiken i språket garanterar att det vid varje specifikt kontext bara kan finnas en enda referens/pekare med skrivmöjlighet till ett specifikt minnesområde. Det kan finnas flera referenser/pekare för läsning, men det är inte ett problem.

Redan idag ser man att Rust/LLVM är väldigt aggressiv med att lägga ut SIMD-instruktioner när man t.ex. jobbar med vektorer/arrayer.

Men finns också småvinster på lite oväntade håll

int foo(const int *a, int *b) { if (*a < 10) { *b = bar(a, b); } if (*a >= 10) { // do something } }

Här känns det ju som en uppenbar optimering att läsa in det a pekar på i ett register och återanvända eller till och med förutsätta att enda körs första if-kroppen eller så körs den andra. I Rust är den optimeringen helt OK, i C och C++ är den inte det (inte heller i C#/Java om vi i stället byter ut pekare mot referens till objekt).

Orsaken är att anropet till bar(a, b) kan ändra tillståndet på det a pekar på. Endera för att a och b pekar på samma sak eller helt enkelt för att bar(a, b) ändrar på det a pekar på via någon annan mekanisk (just det senare fallet är något många funktionella språk kan förutsätta inte händer).

Angående länken. Vet du vad DPDK är? Det finns självklart fall där C kan bli snabbare om man i C implementationen helt sonika väljer att överhuvudtaget inte verifiera vissa saker som alla de andra språken gör. Trots att C fallet totalt utelämnar verifiering av att man inte läser/skriver utanför allokerat minne i ett fall som till största del enbart består i att just läsa/skriva till minnesbuffertar så presterar det väldigt nära C (och bättre än något annat språk som testas).

Det är möjligt att ignorera dessa tester även i Rust i en specifik del av koden. Kan tyckas att man inte vunnit något över C i det läget, men poängen då är att man enbart skulle göra detta på små specifika områden som man måste lägga massor med resurser på att manuellt (d.v.s. med människor) verifiera att koden är korrekt.

Omvänt, även om man försöker lägga in samma tester i C blir det ändå inte alls samma sak. Off-by-one och data-race buggar i C kommer fortfarande kompilera och även om man försöker testa för dem, vilket inte är fallet i Rust.

DPDK är speciellt då det i praktiken är ett sätt att lyfta in direktaccess till nätverkskort i "user-space". Om/när vi börjar skriva OS i Rust så kommer just drivrutiner vara ett område där man måste kliva in Rust-världens "osäkra" delar. Går helt enkelt inte att göra vissa saker som måste göras i en drivrutin utan kontrollen som finns i ASM/C/C++ (vilket är en primär orsak till varför OS fortfarande skrivs primärt i C). Men fördelen mot C är att dessa områden är begränsade, så när det dyker upp en bugg behöver man (ignorerat kompilatorbuggar, men de är rätt sällan där felet ligger i praktiken) leta i de delar av koden som är markerade "unsafe" (nyckelordet i Rust för att gå in i C/C++ läget med avseende på kontroll/säkerhet).

Så för att förtydliga: Rust kan vara snabbare än C i kod som utför beräkningar och transformer på data, d.v.s. majoriteten av alla kod som skrivs. I HW-nära kod där man primärt gör trivial minnesaccess får man göra avvägningen mellan värdet i något högre prestanda (C-prestanda) utan säkerhet eller något lägre prestanda med säkerhet som inte kan uppnås i C.

C++ är närmare C än Rust här, men även C++ kan vara snabbare än C tack vare templates och allt mer funktioner som är s.k. "constexpr" (logik som evalueras vid kompilering). Rätt använt fångar också C++ vissa av de typiska C-buggarna, dock tillkommer endera en kostnad vid kompilering eller vid runtime (Rust har samma möjligheter som C++ här).

Angående det sista: det riktigt coola är just att man hittar data-race vid kompilering! Det finns några få saker man kan göra i C/C++/C#/Java (och säker ett par andra) som rent tekniskt är OK, men som inte kommer kompilera i Rust (men är oftast relativt enkelt att modifiera logiken så det även fungerar i Rust). Det är ett rätt litet pris att betala för att kunna hitta data-race och ha noll "undefined behavior" i all kod som kompilerar och inte är markerad "unsafe".

Slutligen: man måste komma ihåg att Rust deklarerades "stabilt" så sent som mitten av 2015. Jobbet med att riktigt få ut max ur de möjligheter som finns på kompilatornivå lär inte realiseras än på ett tag. Ge det till 2025, ett decennium brukar vara ungefär vad ny teknik behöver för att både visa sin riktiga potential samt även börjar visa eventuella brister.

Det "går" att hjälpa kompilatorn med det första problemet du tar upp. Kanske inte exakt samma sak, men man kan använda restrict för att få kompilatorn att optimera bättre för fallet bar(a,b), se exempel restrict keyword. EDIT: Eller... nej detta kanske inte alls hjälper till i fallet du tar upp.

Nope jag känner inte till DPDK, aldrig riktigt varit insatt i nätverksramverk. Men det var onekligen intressant läsning! Visste inte att Intel hade startat upp det.

Jag jobbar mest med beräkningar/transformation av data och snubblade över Rust vs C av en slump. Men du menar alltså att Rust kan optimeras aggressivt för beräkningsproblem? Säg att jag har ett problem som handlar om att utföra stora matrismultiplikationer, hur skulle Rust stå sig mot t.ex. C++ som jag använder nu? För där finns BLAS biblioteket, exempelvis.

Ja jag håller med om att det tar tid tills det mognat. Vi får vänta och se var det hela landar.

EDIT: Hittade detta blogginlägg som tar upp SIMD exempel med Rust. Även BLAS finns som wrapper men vet ej hur det presterar blas-rust.

Av Alotiat

Så länge man behåller den blockiga miljön så tycker jag det ser fint ut

Ja patch notes är ganska viktigt att ha med i början. Även ett enklare bug-report system är viktigt.

Av Alotiat

Vill inte vara den som är den men låter som att varenda produkt på marknaden ska vara uppdelad i två varianter: Standard och Pro/Plus/Premium/Elite/etc. Säkert någon forskare som kommit fram till att man får högre intäkter om man delar upp i två segment, en för de rika och en för standard.

OffT: Det var ganska matchande grönt dimljus ni fixade i bakgrunden

Av Alotiat

@Yoshman:

Jag är lite osäker på detta

Citat:

Det som gör Rust så spännande är att det har potential att få lika eller till och med bättre prestanda jämfört med C/C++,

Rust har någon form av overhead jämfört med C/C++. Vilken typ av tillämpning är det vi pratar om som gör att Rust har bättre prestanda? Ett exempel på att Rust är snäppet långsammare är detta arbete, en sammanfattning finns att läsa här.

Jag håller med om att Rust kommer att ta ännu mera mark i framtiden. Gillar sättet Rust mer eller mindre "tvingar" en att skriva säker kod med väldigt liten prestandaförlust jämfört med C/C++.

Av Alotiat

@Vangen: Så du menar att ett Xbox One ligger i nivå med GTX 1060? Är inte det att ta i lite väl?

Av Alotiat

Kommer 3950X skilja sig något i single-core prestanda gentemot säg 3600 eller 3800X? Någon som har några gissningar?

Av Alotiat

@Kenneth Hur fungerar Refresh rate egentligen? Säg att musen har 1000 Hz eller uppdateras vid 1 ms. Om själva bildrutan (en frame) uppdateras vid en frekvens av 60 Hz d.v.s. cirka 16.67 ms, spelar det någon roll om min mus har en högre frekvens än vad bildskärmen klarar av att visa? Under förutsättning att det är en input/interaktion per frame som ritas upp av GPU:n.

Om musen uppdaterar sin position till datorn 16.67 gånger snabbare än vad varje bildruta visas på datorskärmen, blir den då inte begränsad till datorskärmens frekvens? D.v.s. musen faktiska inläsning eller input blir 60 Hz. Någon får säga till om jag är helt ute och cyklar

Av Alotiat
Skrivet av JonasT:

Uppskattar verkligen feedbacken och håller med om att det finns en del att skruva på när det gäller det nästan tio år gamla upplägget av panelen. I dagsläget är den helt klart mer stel än den behöver vara, vilket jag tror är en kombination av miljön och en kanske onödigt lång lista ämnen som tas upp varja gång, så mer avslappnat hårdvarumys och mindre SVT Rapport är det som eftersträvas.

Inga problem. Ta't inte hårt dock! Även SVT har varit tvungna att anpassa sig genom att ta in Jan Helin som programansvarig och gjort allt "nytt o fräscht". Vi är mitt inne i en digital revolution, det som fungerade 2010 fungerar säkerligen inte idag. Gäller att vara snabb vid svängarna och det är inte alltid lätt. Så länge man försöker så blir det säkert bra i slutändan

Edit: Världen har blivit allt mer content-baserad. Allt ska vara content nu. Och det är influencers experter på, det är därför de rider på vågen. Informationsflödet ska vara "spännande" idag, annars tittar/läser inte folk. Tyvärr.

Av Alotiat

@skog1s: Jag har följt fredagspanelen sedan begynnelsen. Som medlem sedan 10 år tillbaka så har jag mina teorier. Man kan vrida hur mycket som helst på detta, men man kommer inte ifrån att detta är ett produktions-problem, d.v.s. det material (fredagspanelen) som produceras av bolaget (Sweclockers).

---Edit: Tog bort lite onödig text som låg här.
---End of Edit.

Vad jag tror har hänt:

  • Det är snart 2020. Väldigt få, eller ska jag säga extremt få. har tid att kolla på ett 50 min långt klipp. Jag gjorde det i början. Men efter åren har det blivit allt mindre. Nu kollar jag nästan aldrig på videoklipp av den typen. Om en användare länkar mig en 6 minuters klipp på något så kollar jag inte. Varför? Ska jag vara ärlig? Har inte tid. Orkar inte. Idag ska allt gå snabbt. Kan man inte koka ner det på ett par meningar så tröttnar folk. Jag skulle inte vara förvånad många inte läser denna mening. Om en fredagspanel är 6 minuter så skulle jag KANSKE kolla på den. 4 min? Ja det funkar för mig. Varför? Fredagspanelen är riktad mot oss sweclockare. En sweclockare har, troligtvis, redan följt alla nyheter under veckan, så det blir mest repetition. Det är därför folk är ute efter något "extra". Att få en sammanfattning är bra, om man inte följt veckans nyheter.

  • Stelt. Det är väldigt lite "action", om man säger så. Det händer inte så mycket. Folk gillade Emil + Jonas eftersom radarparet gillade att ta ut lite på svängarna ibland.

  • Nyhetsvärdet. Även om man slänger ihop något häftigt med fart och vind så måste det vara intressant att lyssna på. Annars blir det dokusåpa av det hela. Som jag tidigare nämnde så får en person som redan följt alla nyheter inte så mycket mervärde av att titta på panelen. Möjligtvis djupare analyser men då är man ute efter de 1 % superinsatta.

Vad jag tycker man borde pröva:

  • Ändra på nyhetsvärdet. D.v.s. ta inte upp gamla nyheter. Om man ska göra det så gör man en djupanalys av det. Personligen tycker jag det är lite riskabelt, men det är kanske det folk är ute efter? D.v.s. "Den här veckan tar panelen upp Ryzen-arkitekturen och varför den är så bra. Vilka förändingar gjorde AMD för att lyckas? Vad är det som är så bra? Varför är Intel fortfarande lite bättre på spel?". Ett mer varför-format. Då blir det som att man behandlar ett ämne ordentligt. Blir dock väldigt nära Guide formatet som redan finns i text-form.

  • Ändra på panelen. D.v.s. bjud in gäster utifrån Swec/Geeks. Få ut deras historia, hur hamnade de där de är i dag? Hur jobbar de för att förändra dagens teknik? Svårigheter? Etc. Lite som en teknik-intervju fast mer freestyle. Inga kavajer o grejer. Dra fram kaffe/cola och snacka ledigt. Kanske inte funkar för alla gäster, men då kan man blanda intervju med vissa gäster och schysst snack med andra gäster. Sweclockers bör vara så pass stora att de kan dra i sådana personer, eller så kan de jobba för det.

  • Ändra på rummet. Kanske redan är på tapeten, men miljön är otroligt viktig. Inte bara den som finns utomhus men även inomhus. Anpassa rummet efter formatet. Ska panelen ha ledigt snack? Då ska man inte ha ett rum med jobbsaker. Sitt i någon skön fåtölj, se till att ha trevligt. Ska panelen ha genomgång av veckan? Se till ändra på lite rekvisita. Man vill inte se samma föremål i rummet för hundraelfte gången. Ändra stolar då och då. Bord då o då. Växter, föremål, etc. Ska panelen ha gäster? Man kanske inte ska vara på Sweclockers lokaler alls då. Man kanske ska hälsa på företaget man "bjuder in"? Se hur det ser ut därborta? Eller bjud in gästen på ett café och hålla panelen där. Man måste se till att variera miljön, på ett eller annat sätt. Spelar ingen roll om man har en fläskig studio för miljoner, skönt att se lite nytt o fräscht ibland.

My 2 cents...