Inlägg

Inlägg som Liff har skrivit i forumet
Av Liff
Skrivet av HenrikM:

Körde 70 mil med laddstopp i sommar under 10 timmar. Vet inte hur du lyckas få 50 at ta 14h.

Hur jag lyckas? Dålig planering, litet batteri, värdelöst ställe att åka till (byhåla väster om Arvika, 23.5 mil utan en enda snabbladdare som passade), värdelös snabbladdning som bara fungerade för en bil åt gången trots flera snabbladdare. Slutade med att vi hamnade på en laddstation utan chans att nå nästa snabbladdare. Kötid på laddstationen. Vad gör man om det är en lång kö? På väg tillbaks så hade vi chans att välja mellan två laddstationer och valde att vänta 1½ timme på att ladda, för vi visste inte om det var 5 timmar kö på nästa snabb-laddstation som var den enda vi kunde nå.

Det var fint väder, vi låg och solade och hade det rätt gött. Men nåt alternativ vet jag inte om det fanns.

Av Liff
Skrivet av Qziny:

Jag håller med ett annat svar till detta inlägg. Detta du beskriver är inte ett verkligt problem för någon med elbil.
Jag har åkt till Tyskland och köpt sprit (1200 km på samma dag). Krävdes 3 laddstopp och det tog ca 20 h tillsammans med handlingen, båt och allt. Färden gick från Linköping, så inte så mycket mer tid än det tagit med en konventionell diesel/bensin.

Har dessutom gjort andra långresor så som Sälen, fjällvandring osv och har egentligen aldrig haft några problem. Det man tappar är den timmen det tar att ladda en gång, men eftersom jag tajmar det tillsammans med inköp av mat och annat så är det 0 tid som går till spillo. Blir mer effektiv användning av min dyrbara tid än när man tankar en förbränningsmotor t o m.

Jag antar att man lär sig snabbt var det går att ladda vettigt. Det var första långa resan med elbil och jag stakade ut en väg som såg ut att ha många laddstationer av rätt typ, men hade ingen koll på att det ska vara rätt företag som erbjuder det också. Möjligtvis borde vi planerat 3 kortare laddstopp och kanske sluppit kö istället. Följer man större vägar (typ Göteborg-Skellefteå som vi planerat) så borde det ju vara bättre än att köra mot Arvika.

Kan man ladda på båten? Vore ju nice.

Av Liff
Skrivet av andr3a$:

Det beror väl helt på vilken bil man har och var man laddar.

När jag åker på längre resor försöker jag alltid att ladda på IONITY eller E.ON UFC och 5-80% går på ca 30 minuter. Har aldrig varit med om att laddhastigheten gått ned bara för att fler bilar laddar på samma ställe.

Jag misstänkte att det borde vara så på några ställen. Vet inte vem som var ansvarig för laddstationerna när vi åkte, men det var inte ens tillgängligt att ladda två stycken snabbladdning samtidigt. Den ena snabbladdaren låstes automatiskt om den andra användes. Om man bara hade kunnat ta med en dunk el så man kan ta sig till nästa laddstation och slipper stå i kö. Jag gillar idén att man betalar per minut efter batteriet är 80%, vi satt och väntade på nån Sibylla-kund i en dryg timme som antagligen hade kopplat ur efter 30 min om det kostat extra efter det.

Jag håller tummarna för elflyg inom Sverige. Ser ju inte alltför mörkt ut på den fronten.

Av Liff

Har hyrt elbil några gånger och tycker det är rätt okej, så länge man inte behöver ladda batteriet. Vi planerade att köra Göteborg-Skellefteå i somras men tog en test-tripp först för att utvärdera. Från Göteborg-Arvika-Göteborg (510km) tog det 14 timmar med laddtid (två laddningar) och framförallt väntetid/kötid för att få ladda, så en medelhastighet på 36 km/h. Tydligen kan man inte alltid snabbladda två bilar samtidigt vid en laddstation, även om det finns lediga snabbladdare.

Att köra långa sträckor med elbil kan jag inte rekommendera. Om man ska ta sig korta sträckor utan större packning så rekommenderar jag elcykel.

Av Liff

Helt kört att köra på en skräpdator? Hade varit kul att spela med flickvännen som saknar speldator. Har en Q9550 (8Gb RAM) med R9 280X som står och skräpar, kan den duga till mer än 30 fps i 1080p?

Av Liff
Skrivet av starkbock:

Inhandlade nyligen en flaska Aberlour A'Bunadh, Aldrig smakat den så det ska bli intressant nu till helgen. Har ni något att säga om den? Komemr jag bli besviken?

Den är fasligt bra. Mest prisvärda whiskyn enligt mig. Den enda whiskyn som jag tycker är godare än Aberlour A'Bunadh är Yamazaki.

Av Liff

Kan tipsa om göra burgarna sous vide. Jag grovmaler riktigt fet högrev (typ 30% fett) och saltar/pepprar. Sen vakuumförpackar jag burgare i 200g storlek.

Släng i burgarna i 54 grader vatten i cirka 1 timme, sedan steker man 30s/sida i riktigt varm stekpanna.

En extra bonus är att fryst eller färsk inte spelar någon större roll för smakupplevelsen, så de burgarna man gjort som man inte kan äta den dagen fryser man in och lägger till 30 min extra i sous viden för samma smakupplevelse.

Av Liff
Skrivet av svolter:

En arbetskamrat körde Taskbar shuffle, något gratisprogram för att åstadkomma detta för några år sedan. Osäker dock om det fungerar i Windows 10. Googlar jag så verkar det "officiellt" vara för upp till Vista. Men det borde finnas något nyutvecklat som gör motsvarande. Via inställningar eller register hack går nog inte.

Tackar.

(win) 7+ taskbar tweaker verkar kunna göra det också. Får undersöka saken vidare.

Av Liff

@pelof Tusen tack!

Av Liff
Skrivet av HoboCop:

I Windows 10 finns det under inställningar för aktivitetsfältet där du kan ändra detta. Den inställningen finns dessvärre inte i Windows 11. Jag vet inte om något tredjepartsprogram kan lösa detta, men det känns lite tveksamt då Windows 11 fortfarande är i development så saker kan förändras fort och då vill inte tredjepartsutvecklare lägga energi på något som sedan kan sluta fungera med väldigt kort varsel. Det är nog bara för oss att vänta och hoppas.

Det har dock tagits upp i Microsoft Feedbackhub som är en plats att ge feedback för användare i Windows Insider Preview, att denna funktion verkligen borde finnas kvar och det verkar vara en rätt stor grupp som delar den uppfattningen så det kan mycket väl att återkomma avgruppering

Vi gör som grodan och lever på hoppet

Vi pratar nog inte om samma sak. Om det är så illa i W11 att alla fönster klumpas ihop så är det hopplöst, det jag kämpar med är nästa nivå (den snällare varianten) av påtvingad gruppering.

Öppna två fönster av Firefox och placera en annan app mellan dessa fönster i aktivitetsfältet. Verkar inte gå att fixa i W10 utan Firefox är låst med andra Firefox, i en specifik ordning dessutom. Tror ett av dilemman är att det inte går att förmedla en fråga att få svar på då det är två olika typer av grupperingar och bara en får man svar på (Never combine).

Av Liff
Skrivet av HoboCop:

Det här är mitt stora problem med W11. Hur ska man kunna jobba effektivt när allt är påtvingad gruppering?

Har letat hela dagen efter en lösning mot påtvingad gruppering i W10, men antagligen inte vad du menar i W11. Dvs när jag har ett gäng olika fönster (med deras egna flikar) av Firefox och jag inte kan sortera dessa (de har sin bestämda ordning, tydligen) eller lägga nåt annat program mellan dem i taskbar. Finns det nån lösning?

Av Liff
Skrivet av anon56869:

Sjuk att ni pallar med sånna där portabla AC. De är galet ineffektiva, låter extremt mycket och så ska man hålla på och tömma vattentankar som lär bli fulla på nolltid. Blir ju inte ens särskilt varmt i Sverige. Och råkar man ha turen eller oturen att bo i solläge utan bra genomdrag med fönsterna öppna så fungerar ändå kortbyxor och ett par DC fläktar väldigt fint!

Nu tror ju jag själv inte på co2 tramset och global warming. Men det borde vara fängelsestraff för miljömuppar som använder portabel AC i Sverige samtidigt som de propagerar för att andra ska sänka sina "utsläpp" och röstar för att andra ska få sina liv begränsade på annat vis.

Bodde i studentlägenhet (Chalmers studentbostäder) för några år sedan på våning 7, med kvällssol som värmde väggen fenomenalt bra och letade sig upp och in i min lägenhet. Det var inte ovanligt med temperaturer över 40 grader i min lägenheten vid 20-tiden och fortfarande över 30 grader vid 4-5 tiden på morgonen. Med portabel AC kunde jag sänka temperaturen med ca: 5 grader, så inte direkt värt det. Det var fortfarande på tok för varmt. Portabla ACs är sjukt värdelösa, ja.

Ett tips: Att berätta att du inte tror på global uppvärmning eller att propagera antivax, flat earth eller dylikt är inget man skyltar med om du vill att nån ska lyssna på dig. I Sweclockers-perspektiv skulle det vara som att säga att du inte tror på "DC-spänning" för att sen ge dig in i en diskussion om något datorrelaterat.

Av Liff

Så jag antar att det innebär en kraftigt ökad energiåtgång för att uppnå samma mängd mining på dessa kort? Låter som en lösning... men kanske inte rätt lösning.

Av Liff
Skrivet av Kaleid:

NY är ett av de lugnaste städerna vad gäller brott per capita.
Sen bör man nog veta i sammanhanget att USAs elnät är ganska slitet

The US has more power outages than any other developed country. Here’s why.
https://www.popsci.com/story/environment/why-us-lose-power-st...

"The oldest American power lines date back to the 1880s, and most of today’s grid was built in the 1950s and 1960s with a 50-year life expectancy. "

Precis detta. Jag tror de nämner klimatet som ett svepskäl för att rädda sitt väldigt sköra elnät. USAs elnät är som Sveriges bostadsmarknad, hopplöst låst från flera olika håll och väldigt lite byggs ut trots att det krävs.

Av Liff

0.7 atoms++ om 10 år.

Av Liff

Om man gör en jämförelse med Northvolt och Skellefteå så var Northvolts finansiering 16 miljarder kronor, medan Skellefteå kommun planerat investeringar för 60 miljarder kronor i nya bostäder, skolor, kulturhus osv. En Intelfabrik skulle ha samma effekt i de flesta städerna, samt hålla kompetent personal kvar i EU.

Om man tittar på hur de försökte lösa problemet när all solcellsproduktion försvann till Kina, så satte de 100% strafftull på alla solceller från Kina till EU under flera års tid. Funkade i viss mån. Vet inte om nån tycker det är en bra idé dock.

Av Liff
Skrivet av Ozzed:

Nja. Snarare så att förr kunde man räkna med att köpa en bil och använda den som det var tänkt. Sen kom någon på mining med mätarställningen som proof of work vilket får till följd att en liten grupp köper upp varenda bil som finns att få tag på och kör runt i cirklar på sin tomt eller parkering för att få så många mil som möjligt så snabbt som möjligt. Biltillverkarna löser detta genom att ratten fjädrar tillbaka om man haft den vriden åt ett håll för länge. Hederligt folk som använder bilen för det den är till för märker såklart inget av det, utom möjligen de som gillar att köra karusell i rondeller. Men miners blir såklart vansinniga. Det är typ det som hänt, och miners tycker nu att vad då? Har jag köpt bilen ska väl Volvo skita I om jag bara kör den i cirklar.

Haha, fantastiskt korrekt.

Biltillverkarna vill också bygga en bil utan fönster som bara kan köra i cirklar för 5-dubbla priset, på högsta varv så det drar maximalt med bensin. Man kan köpa en gammal bil med vanlig ratt men begagnatpriset är samma som nypriset var för 3 år sedan, drar lika mycket bensin som nya bilen men som mestadels slirar i jämförelse.

Av Liff
Skrivet av TechGuru:

Speldatorer drar mycket el. Låt oss för miljöns skull förbjuda dem.

Det är ju tyvärr inte helt omöjligt att det sker. I någon dum politikers ögon kanske en speldator saknar funktion. Undrar om Sweclockers skulle klassas som en terrororganisation inom en månad om det händer.

Glödlampor hade alternativ, såsom lågenergilampor och på den tiden löjligt dyra LED-lampor. Sen var ju glödlampor inte den värsta miljöboven ur energiperspektiv, speciellt i Sverige under vintern då de hjälpte att värma husen/lägenheterna. Värre om man kör AC och glödlampor förstås. Jag tänkte mer att det är en löjlig sak att förbjuda jämfört med (energi ineffektiv) kryptovaluta.

Apples M1 tyder ju på att det kommer ett alternativ till dagens lågeffektiva processorer och om det fortsätter och de kan göra dem snabbare och mer energieffektiva kan det mycket väl bli lagstadgat med ett påtvingat (lågt) maxvärde på effekten för processorer.

Om dessa kryptovalutor funnits för 15 år sedan kanske glödlampor förbjudits flera år tidigare för att spara el.

Det måste väl finnas en kryptovaluta som inte slukar energi? Om inte, avsätt lite pengar för att forska på det och stäng ner skiten.

Av Liff

De lyckades göra glödlampor otillåtna, varför inte el-slukande kryptovaluta? Är det verkligen så bra teknik om det kräver den här mängden energi?

Av Liff
Skrivet av Söderbäck:

Yes. Helt klart är det så!
Det har emellertid varit lite avbrott i den trenden senaste tiden. Det är väl därför folk raljerar om det.

RTX 2000-serien gav mer prestanda - för mer pengar. Den serien erbjöd inte mycket mer prestanda per krona.
Och ja, med nuvarande priser ser det likadant ut för RTX 3000-serien.

Även om man inkluderar begagnatpriser? Vad blir prestanda/krona för ett 970 för 500kr jämfört med 1000/2000/3000 serien?