Inlägg

Inlägg som mrqaffe har skrivit i forumet
Av mrqaffe
Skrivet av Kilroy:

Är det någon skillnad mellan US och EU versionerna förutom själva kontaktdonet?

Du får kolla spänningen, EU versionen funkar med 100-240 V men om US versionen klara 240V vet jag inte.

Av mrqaffe
Skrivet av cheben:

Jag såg att du skrev om baklampa för dynamodrift när tråden skapades. Tyvärr så verkar den vara svårare att hitta nu. Länken till bikester är död och Spanningas egen hemsida hänvisar till att "The dynamo and E-bike version are only availible in OEM" https://spanninga.com/product/elips/

Är det fortfarande den som gäller? Enda alternativet verkar vara att importera från Nederländerna. Inte ett jätteproblem, men ändå: https://hollandbikeshop.com/sv-se/bicycle-lights/spanninga-bi...

Funderar även lite runt framlampa. Jag har en cykel för jobbcykling/vardagsanvändning, men det finns lite vägar utan ljus jag ev vill cykla på. Ingen skogscykling dock. Hurpass kraftig lampa är det man borde leta efter? "Lux" säger mig ganska lite. Jag tittade på något i denna stilen baserat på din rekommendation från första inlägget, men är lite osäker om 80 lux är kraftigt nog: https://www.bumm.de/en/products/dynamo-scheinwerfer/parent/16...

Största delen av cyklingen kommer ske på belysta vägar så att ha stark nog för skogsbruk känns mest taskigt mot mina medtrafikanter, men man vill såklart ha en ärlig chans att se med.

Tacksam för svar

Spannigabaklampan är väldigt bra men jag har inte koll på om det nu kommit nått bättre då jag inte har behövt utrusta nån cykel med nytt ljus.
IQ framlampan du länkar är det ljusstarkaste som finns just nu för dynamo och du kan inte direkt jämföra stvzo lampors ljusstyrka mot mtb lampor eftersom stvzo lamporna inte lyser upp annat än vägen, de har en mycket bättre ljusbild och slösar inte på ljuset.
Spanningas Axendo 80 framlampa är också väldigt bra, jag har både den och iq och axendon har ett bättre fäste, lite kortare men bättre ljusbild närmast cykeln jämfört med iq.

B&M har dock en värre modell på gång IQ-XL som ska ha en hel och halvljusfunktion och kunna ge 300 lux, det lär bli den överlägset bästa väglampan när den släpps och det ska inte vara så långt borta, lär finnas att köpa före hösten.
https://www.bumm.de/en/products/dynamo-scheinwerfer/parent/16...

Av mrqaffe
Skrivet av hejsann:

Att visa mappstorlek försvann efter XP de försöker väl kopiera Apple och ville dölja filer för användarna, man ska helt enkelt inte ha koll på sånt utan "molnlagra" och framförallt betala för det utan att ifrågasätta nått när de skickar uppmaningar om att man ska köpa mer utrymme.
Lokalt var inte bra enligt MS.

Av mrqaffe
Skrivet av Crayvey:

Håller på att uppgradera min dator, har beställt ett RTX 4080 Super gpu och AMD Ryzen 7 5700X3D cpu men undrar vilket moderkort man ska gå på?

Just nu sitter jag på ett;
Asus-Prime X570-P

Stöd för den cpun finns från biosversion 4403
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/pri...
Hur du uppdaterar står i manualen
Rekommenderar att du uppdaterar från bios och inte i operativsystemet, se avsnitt 3.11 i manualen.

Av mrqaffe

Det är väl inget filter om du vill inspektera trafik snarare än att filtrera den.
Prova Wireshark.

Av mrqaffe

Jag lyssnar på Morten och Nicolettas nya låt.

Av mrqaffe

Jag upplever att dåliga användarinterface är största problemet, de designas uppenbarligen nästan alltid av någon som inte har kunskap om uppgiften som ska göras med hjälp av interfacen.
Näst största problemet är bristen på tvingande standardisering, att man intuitivt känner igen interfacen och hur de fungerar och att program/system kan kommunicera med varandra på ett effektivt sätt utan att man behöver ha speciella separata system för att formatera data eller behöver någon som gör det manuellt.

Hårdvaruproblem är nog en mycket liten del av det som är it-relaterade problem, de uppträder ju sällan mer än den gång man ändrar nått hårdvarurelaterat medans dåliga interface och dåliga funktioner för kommunikation hela tiden påverkar användaren negativt.

Av mrqaffe
Skrivet av Tabbez:

Hej, satt nyss och spelade musik på ganska lagom nivå, kanske på en skala 6 av 10.

Från ingenstans så slutade subben plötsligt att fungera så jag skruvade på input kabeln som går mellan högtalarna och subben. (Har varit problem med den tidigare men den har varit på service sedan dess. När jag stängde av musiken och skulle skruva på kabeln så hörde jag ett pysljud och att det plötsligt började lukta bränt. Och sedan dess så har den inte fungerat. Vad är det som har hänt?

Det låter som nån komponent i elektroniken gått sönder, bryt strömmen och felsök.

Av mrqaffe
Skrivet av BostonGurkan:

Säker på att man kan skicka tillbaka enstaka del från paketet? Får man tillbaka motsvarande vad varan kostar att köpa separat?

Anledningen att jag frågar är för att det följde med wraith-kylare med cpu och jag är mer sugen på att byta till vattenkylning längre fram än att köra på tower-kylarna som jag hade att välja på i paketpriser. Hade varit nice att kunna lämna tillbaka den.

Wraith är AMDs orignalkuylare som följer med cpun, du kommer inte att kunna returnera "ett halvt cpupaket" och få pengar tillbaka för kylaren, dessutom kostar den nog inte särskilt mycket heller för AMD lär ha tillverkar miljoner av dem så det handlar nog i deras ände om max en tjuga i värde för kylaren.

Av mrqaffe

Varför inte koppla direkt i cigtändaruttaget då bilens elsystem nominellt har 12V ?

Av mrqaffe

Det räcker ju att kolla på sidorna så ser man att det inte kan vara ett seriöst företag oavsett varifrån de skickar sina prylar, ser ut som såna där patraskföretag som bara annonserar i social medier.

Av mrqaffe

Lite ny popmetall med vacker fulsång av Melissa Bonny och Patricia Pons med typ Kpoprockdödsmetall.

Av mrqaffe

För en tusing kan jag tänka mig att köpa det trotts att det är från Apple för det vore roligt att leka med ett tag.

Av mrqaffe
Skrivet av sjõbbe:

Låter bra, då är jag inne på en fungerande lösning iaf.
Jag tror det är OK att dra andra kablar i elrören, dock kanske inte by the book, men inte "olagligt". Däremot är jag osäker på vad gäller att kabeln kommer upp i princip i centralen. Men det går nog att lösa någorlunda bra. Ska prata med elektrikern så han inte blir tokig nästa gång han är där och gör nått.

Tack för förklaringen. Det ger en bra uppfattning. Ang. "för kraftig" förstärkare, gör det något om den kan ge, låt säga" 150W på en kanal. Så länge man inte drar på full volym är det väl inga problem?

Jag behöver inte ha exakt samma ljud i alla 4 högtalarna. Det blir som sagt två st stereo "par" som kommer vara placerade på två olika ställen. Ena paret på framsidan av huset och andra paret på andra uteplatsen. Så om det skiljer lite i ljudvolym eller något svårt att urskilja bör det inte spela någon roll.

En förstärkare jag hade för några år sedan, om man spelade stereo ljud in i den, så spelade den stereo på fronthögtalarna samt på bakhögtalarna. Det är inte standard menar du?

Jag måste som du säger kolla manualen/specifikationen på förstärkaren jag tänker köpa innan jag slår till. Jag är inte helt med på det där med slutstegsingångar.

Signalkällan i det här fallet, menar du chromecasten eller menar du att jag ska ha nån annan utrustning?

Edit: Jag sökte lite lösningar på nätet. Skulle man kunna koppla en chromecast till en sån här eller liknande https://www.amazon.se/hdmi-audio-splitter/s?k=hdmi+audio+spli... eller om det finns någon annan apparat som gör motsvarande.
Och sedan använda mer ett klassiskt slutsteg (som jag hade i min 18-års bil) för att mata ut stereoljud till 4 st högtalare? Är det något liknande du tänker på? Kanske börjar bli för krånglig lösning?

När du säger att kabeln potentiellt agerar som tonkontroll så menar du att den sänker volymen, eventuellt har viss påverkan på ljudet?
När du pratar om tonkurvepåverkan, är det något mina amatöröron uppfattar eller är det enbart för en expert?

Här är specifikationen på högtalarna:
Nominell impedans 6 ohm
Känslighet 88 dB (2.83V@1m)
Högtalartyp 2-vägs - passiv
Frekvensrespons 55 - 25000 Hz
Övergångsfrekvens 2500Hz
Rekommenderad förstärkareffekt 20 - 100 Watt

En förstärkare kan aldrig vara för kraftig utan du kan bara använda den felaktigt, det är enklare att förstöra högtalare med en för klen förstärkare än en för stor då det oftast är dist/klippning som dödar talspolar snarare än mycket effekt men spelar man inte så det distar kan man använda hur stor förstärkare som helst utan problem.

Som signalkälla kan du tex använda en Google nest mini eller liknade enhet som du ansluter via en blåtandsmottagare du kopplat i förstärkaren, du slipper då även behovet av att strula med telefonen för att styra då den funkar som kontroll till allt i Googlehome.

En kabel med hög impedans sänker inte bara ljudnivån utan agerar även tonkontroll, om det inte är en extrem missmatch är det inte ett jätteproblem för uteljud men det kan vara bra att veta om det.

Slutstegsingång innebär att du kan mata in signaler analogt direkt till slutsteget, ev kan man ha volymkontroll men man passerar inte surrounddekodern i en hembioreceiver utan kan själv koppla och styra vad som ska förstärkas. Funktionen kan heta 5.1 eller 7.1 inputs på en hembioreceiver och äldre hembioreceivrar hade ofta funktionen medans den är ovanlig på billiga nya maskiner men beg äldre hembiomaskiner brukar vara ganska billiga då de idag är kassa på att hantera moderna surroundformat och allt som har med hdmi att göra men de funkar ofta bra som billiga flerkanaliga slutsteg.
Här har du ett exempel på en halvny beg receiver med "8 ch direct input"
https://www.tradera.com/item/170203/593494186/harman-kardon-a...-

Det brukar finnas apparater under 1000 kr om man letar och inte har jättebrottom.

Av mrqaffe

Förhållandet mellan effekt och ljudtryck är logaritmiskt, 20 till 100W innebär typ 7 dB i ljudtrycksökning, ungefär den förändring du får om du jämför en högtalare placerad mitt i rummet mot att du ställer den i ett hörn.

Inte många förstärkare kan köra samma ljud till 4 kanaler utan yttre hjälp. Har den multizon och adresserbara slutsteg kan det fungera men du behöver läsa manualen.
Du borde nog leta en äldre hembioreceiver med slutstegsingångar, de kan du använda som ett mångkanaligt slutsteg och koppla på det sätt du vill och de är dessutom ofta billiga och det borde gå att hitta nått under 1000 kr.
Signalkällan bör du ha separat och är inget du bör välja förstärkare efter om du inte vill slänga pengar i sjön.

En del förstärkare kan börja oscillera om man kopplar på 20 m kabel och för att förhindra det sitter det ibland en spole på högtalarutgången, oftast går det dock bra men kabellängden i sig kan påverka ljudet om kabeln får en impedans som överstiger ca 10% av högtalarens, det innebär att man bör ha grövre kabel för att kompensera vilket gör det dyrt eller så får man acceptera att kabeln fungerar som en tonkontroll, 20 m innebär minst 4-6 mm^2 i kabelarea om det inte garanterat ska vara för klent dimensionerat för att undvika tonkurvepåverkan.

Av mrqaffe

Man kan skaffa/bygga nån mätadapter om man ska mäta mycket eller är rädd för att kortsluta nått med mätproberna, tex kunde man i det här fallet skaffa en satapowerförlängare som man klipper av och så sätter man fast kablarna i en sockerbit och mäter på dess skruvskaller så är det mycket liten risk att man råkar slinta och kortsluta nått.

Av mrqaffe
Skrivet av Nils_Nils_Nils:

Skulle det kunna vara thunderbird som mejlprogram som sätter sig på tvären? Jag använder thunderbird och har alla mina mejlkonton konfigurerade där.

Nej klienten kan inte tvinga fram det, möjligen kan MS tvinga de som inte betalar dem att behöva logga in fullständig oftare än de som betalar för att använda både deras tjänst och klient.

Av mrqaffe

Pekaren påverkas av scheman så kolla om du har nått sånt aktivt, finns ju även funktioner för att hjälpa till med placeringen av den så den ska dras mot knappar.

Av mrqaffe

Helgen börjar med bröllop för The Warnnig, Daniella ser bitvis lite skrämmande freaky ut, som hon kom från en skräckfilm

Av mrqaffe
Skrivet av Buddaz112:

Hade spanat lite på Genelec. Jag blev nej tack när jag såg att on/off sitter på baksidan. Började se på nya statlvare istället. Allt kostar skjortan.
Jag önskar en som låter rent och naturligt och samtidigt ser fin ut utan att vara allt för stor. Spelar sällan väldigt högt. Ingen bas knarkare.
Lyssnar på
Amy Helm, Blackberry Smoke, Kacey Musgraves, Wilmer X, Fleetwood Mac, Foo Fighters, The Ark med mera
Har tänkt mig sätta min budget till max 15k
Vet inte riktigt vad som kan passa just mig

Så här säger manualen om auto poweroff på nya Genelec. (verkar rätt vettigt med en timme som förval och möjlighet att själv justera tiden om det skulle behövas.

The energy saving function Intelligent Signal Sensing (ISS™)
puts the monitor automatically into a deep sleep state when no
input signal is present. The device then consumes less than
one watt of power. Upon sensing an input signal, the monitor
automatically awakens. The wait time until entering the power
saving state can be configured using the GLM software. When
ISS is active, you can leave your monitors on at all times and
have the monitoring system immediately ready for action. The
default wait time when ISS is enabled using the ISS DIP switch
is 60 minutes.

Jag tror inte du får nått direkt lyft i ljudkvalitet av att byta inom samma pris och storleksklass, vill du ha nått litet som är signifikant bättre blir det dyrare typ Dynaudio Fokus 10, de låter imponerande för sin minimala storlek om man inte spelar så starkt för då kan dspn trolla fram ordentligt med djupbas ur den väldigt lilla högtalaren men de bräcker ju din budget rejält men det är samtidigt nått sånt som krävs för att du inte bara ska byta för bytandets skull utan få nått påtagligt bättre.

Ett annat spår är att du skaffar en fristående dsp eller akustikprodukter i stället för att byta högtalare.