Inlägg

Inlägg som Raphaei har skrivit i forumet
Av Raphaei

När jag bodde uppe i Umeå satt jag på ~30ms i CS:GO, nu i Stockholm sitter jag på 5ms som alla mina Stockholmsvänner. Geografi spelar stor roll.

Av Raphaei

Jag kör 3700x, 1080Ti, 32GB RAM och Rift S. Den klarar alla ovannämnda spel utan problem, och jag har inte upplevt en enda stutter i ED i mina ~80h loggade (yay semester!).

Datorn används även för programmering, samt GIMP, Blender, Autodesk och lite Unreal Engine på sidan.

Jag räknar med att ha minst fem till år med denna dator, minus eventuell GPU/VR-uppgradering. Du kan gå väsentligt ner i pris.

Av Raphaei
Skrivet av Shiftypants:

Dyker det upp i enhetshanteraren?

Japp. När båda är där så är det intel som visar aktivitet. När intel deaktiveras och RX 530 är enda som visas i enhetshanteraren visar den aktivitet i spel men det laggar hårt vilket jag antar kräver omstart efter installation av dess drivrutiner.

Skrivet av giplet:

AMD verkar ha drivrutiner till Windows 11 på sin hemsida. Har ni provat dem?

Ska kika igen men iirc var det bara W10 som dök upp för RX 530.

Av Raphaei
Skrivet av Shiftypants:

Är det iGPU som används även när ni kör tunga grejer? Låter ju som att den använder iGPU vid låg belastning för att spara batteri.

Jag lät kompisen köra Task Manager -> Performance-fliken i bakgrunden med ett spel igång. Det är bara iGPU som visar aktivitet.

Av Raphaei

Laptop omaktiverar iGPU

Jag har en kompis vars laptop har en RX 530 och en intel iGPU-del. Efter datorn självmant bestämde sig att uppgradera till Windows 11 har iGPUn blivit standard. Vi har testat flera saker, bl a:

* Olika versioner av att avinstallera och avaktivera intel i enhetshanteraren, inkl. avinstallera/installera AMD drivisar från laptoptillverkaren och från AMD direkt. Intel är tillbaka varje gång och default vid omstart.
* Gått in i BIOS för att avaktivera iGPU där men alternativet finns inte, bare minimum BIOS från laptoptillverkare mao.
* Försökt på olika sätt installera och gå in genom group policy editor (W11 Home), men får alltid något felmeddelande vid försök av installation.

Några andra problem är bl a att AMDs kontrollpanel aldrig dyker upp (RMB på skrivbord eller nere till höger). Ett annat är att AMD/tillverkaren inte har W11 drivisar, utan bara W10 vilket är vad vi använt.

Tankarna jag har nu är att rollbacka till W10 men tydligen finns det en 10-dagars period vi har passerat.

Finns det någon fix jag missat? I min erfarenhet beter sig inte W10 på det här sättet.

Datorn i fråga är en HP Notebook - 14-ck2853no.

Av Raphaei

Har haft liknande problem senaste 2 åren efter jag uppgraderade till en Ryzenplattform. Nu när jag tänker efter har jag inte haft detta problem senaste månaden, men vanligtvis när det inträffar brukar det vara 1-3 ggr per dygn.

Har en Linksys EA7300. Kör trådat. Vad som gör detta ännu mer förvirrande är att routern är trådad till en ovanvåningens router som sedan är kopplad till vardagsrummets router. På denna router har jag två datorer, Ryzendatorn och en spelserver (Space Engineers, CS:GO, etc). När jag tappar internet på Ryzendatorn i ~10-20 sek har folk på servern aldrig något connection issue.

Min tanke är att jag fick ett felande moderkort, en Gigabyte x570 Aorus Elite. Den har även haft problem med USB när jag för över bilder/filmer till datorn från mobil så kan datorn tappa connection med mobilen. Har inte haft detta problem på någon månad heller. Vet ej om dessa är relaterade men misstänker att så är fallet.

Vet inte om detta hjälper dig iomed att direktanslutet verkar lösa ditt problem (något jag ej testat) men om andra enheter kopplade till routern inte har internetproblem kanske något liknande kan vara en aveny att utforska. Har du två datorer över kan du koppla ena till den andra (bara hänga i en lobby över internet i ett spel eller liknande) och se om de timar ut när du får internetproblem på din huvuddator.

Av Raphaei

@louised

Mikrofon med arm, 599kr:

https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/datortillbehor/m...

Brorsan köpte denna för han tänkte köpa en arm till en mikrofon jag köpte till honom i julklapp. Visade sig även inkludera en mikrofon som definitivt är värd pengen. Har du discord kan jag säkert fixa in honom så du får höra ljudkvalitén om du inte hittar några reviews på youtube. Definitivt bättre än headsets med dubbla prislappen.

Av Raphaei

Moser 1400, kan rekommendera.

Jag närmar mig 40 och växte upp med en trimmer som ser ut att den gjordes på 80-talet, och jag tror införskaffades mitten av 90-talet. Tänkte rekommendera den så kikade på den och det står just Moser Type 1400 på den. Aldrig fått underhåll, har själv tjockt hår, och fungerar utan problem än idag.

Den låter dock som fan.

Av Raphaei

Låt mig vara den första som frågar @Virre01 vad datorn är tänkt att användas till? Folk verkar helt låsta på budgeten. Bara för att han har 30k att spendera betyder inte att han behöver spendera 30k för att få det han är ute efter.

Av Raphaei

Construction Simulator
https://store.steampowered.com/app/289950/Construction_Simula...
(vet ej om detta är den senaste, aldrig kört själv)

PC Builder (nämnts tidigare, vad den nu heter)

Kerbal Space Program

Spin Tires som nämnts tidigare, tänker främst på ett liknande spel men kommer inte ihåg vad den hette. Fick intrycket att det var en uppföljare men verkar inte riktigt vara fallet.

Det är en allmänt ganska snäv genre som inte är direkt superpopulär, så många titlar tar en lite arcade-approach för att få in fler spelare. Nu syftar jag inte specifikt på simulatorspel utan mer subgenren verklighetstrogna och yrkesorienterade simulatorer med en tydlig karriär/progression. Men är man inte inlåst på just den subgenren finns det betydligt fler alternativ, ex Space Engine/Universe Sandbox, Rimworld, No Man's Sky, Aerospace Engineer, City Skylines, och en uppsjö av typ Youtuber/Pro Gamer Simulators eller vad de nu kan tänkas heta.

Edit:
Vad inte hur jag kunde glömma Satisfactory.

Av Raphaei

Innebär "down on earth" att det måste vara markburet? Finns Flight Simulators ex.

Om jag fattar OP rätt är det någon form av yrkes-simulatorer han är ute efter.

VTOL har nyligen släppts.

Vet att det finns en bus simulator där man sätter egna rutter (?) och sen kör bussen och plockar upp folk osv.

Har iirc sett en Taxi simulator på youtube nån gångi liknande stuk som ovan nämnda bussvariant.

House Flipper där du köper och renoverar hus, och sen säljer för en vinst.

Vad hette den där, där du är en kung och behöver syssla med resurshantering och inkommande krig? Typ pixelart liknande.

Finns en massa egentligen, frågan är bara hur strikt du är efter det du letar efter.

Edit: Glömde pansarvagnssimulatorn, där man hämtar in gamla pansarvagnar och renoverar dom.
Edit2: Gold Rush där man börjar med hink och spade och gräver efter guld, och slutar med massa maskiner osv.
Edit3: Du har ju även en uppskjö av fotbollsmanagerspel som borde kunna klassas som simulatorer, dock väldigt textbaserade.

Edit4:
Länkar:

Tank Mechanic Simulator
https://store.steampowered.com/app/407130/Tank_Mechanic_Simul...

VTOL
https://store.steampowered.com/app/667970/VTOL_VR/

Bus Simulator:
https://store.steampowered.com/app/515180/Bus_Simulator_18/

Taxi Simulator:
https://store.steampowered.com/app/1159390/Taxi_Simulator/
https://store.steampowered.com/app/315550/Taxi/

House Flipper:
https://store.steampowered.com/app/613100/House_Flipper/

Gold Rush:
https://store.steampowered.com/app/451340/Gold_Rush_The_Game/

Av Raphaei

Har inte läst svaren men kan inte man bara hantera själva situationerna som de är?

I första fallet med fall av större storleksskillnader inom åldersgruppen, kan man inte dela upp i viktklasser istället? Jag kom själv sent in i puberteten så var efter i några år och det var ganska kämpigt mot dom som kom in riktigt tidigt, men det jämnade ju ut sig sen.

Och andra fallet tänker jag inte röra. Imo har politik inget att göra med sport. Är två länder i krig med varandra kan, och bör deras landslag ha trevligt ihop när de spelar mot varandra. Med det sagt har jag haft positiva erfarenheter av blandade lag i mina tonår, då jag antar det är vad OP frågar om.

Av Raphaei

Notera att jag är närmast musikdyslektiker, efter 20 år av och till på gitarr kan jag fortfarande knappt stämma den manuellt (jag har kommit så långt att jag kan stämma strängarna i relation till varandra men jag vet inte om de är objektivt rätt så att säga), så ta följande med det i åtanke.

Jag kikade på det här själv för ~tre år sen och kom fram till att det är runt 6 tusen man får en billigare instegsmodell om man har följande krav:

1) 88 vägda tangenter
2) Inte billigt plastskräp (i känsla eller ljud)
2.1) Rikt eller fylligt ljud (dvs inte klent/plastigt)
3) Finns tydliga exempel på ex youtube hur soundet är

Den modell jag fastnade för var Yamaha DGX-620 (exempel på youtube, och ett annat exempel). Dessa fanns på prisjakt iirc för ~6 tusen men verkar inte finnas längre, men tydligen existerar DGX-660 som går för ~8k.

Om budget är mer av en faktor så finns Yamaha P-45 för ~4,5k, men jag fann att den lät lite plastig. Det finns dock gott om exempel på youtube på deras p-serie och hur de jämförs med varandra, fantastiska resurser att gå igenom.

Jag kollade en hel del på ljudcontrollers/chipsen i pianona också (den lilla grejen som ansvarar för hur pianot låter), kommer knappt ihåg nåt av den djupdykningen men iirc var det ett specifikt Yamaha chip jag var ute efter, och pianon med den var ev. kandidater. Men återigen, kommer knappt ihåg så ta allt ovanstående som mer av en fingervisning där mer insatta kan styra i rätt riktning.

Edit:
Är du ute efter en keytar finns Roland AX-7 (exempel på youtube)

Av Raphaei

Hur testar man att allt bootar upp innan man stoppar in allt om moderkortet saknar CPU?

CPU, RAM, kylare och M2 på moderkortet.
Dra sladdar för PSU
Koppla in skärm och ev. mus/tangentbord
Sätt på för att utesluta DOA.

Allt ok? SEN stoppar man in allt i chassit.

Jag följer dessa steg religiöst i ungefär en av tre byggen.

Av Raphaei
Skrivet av Grabben_83a:

Går till kommunen eller den som driftar stadsnätet min kostnad för stadsnätet / öppna nätet är redan inräknad i priset 259:- för 100/10 så jag vet inte hur mycket operatören faktiskt får då jag ser slutsumman av den kostnad jag skall betala.

Jo, hade det själv alltid så i Stockholm, både norra och södra sidan. Verkar vara annorlunda här uppe i Norrland. Eller bara mindre stadsnät som delar upp kanske?

Av Raphaei
Skrivet av Grabben_83a:

99:- mån för 100/100 är väldigt billigt du betalar ingen mer nätavgift?

Jo, nätavgift men det går väl till kommunen oavsett val av ISP så har inte med ISPn att göra tänker jag. Jag kommer inte ihåg exakt belopp men tror det rör sig om någon hundring eller två i månaden.

Av Raphaei

Var tvungen kolla min autogiro bara för det, fortfarande 99kr för 100/100 med bredband2. Jag vet att OP tar sig från dom men gav ingen info i samband med de andra leverantörerna, så här är mina som bör tas med lite salt:

Frågor (saxat från OP):
1) Autogiro eller annan betalningsmetod fanns.
2) om deras nät var BGP säkrat: https://isbgpsafeyet.com/
3) Vilken är lägsta hastighet som utlovas

Bredband2:
1) Autogiro finns
2) BGP-säkrad.
3) Ingen aning, men har alltid haft 10-12MB/s.

Gällande support, vet ej om de har chat (tvivlar), har ringt två gånger, första gången var jag i kö i runt 90 minuter, andra gången svarade de nästan direkt (i jämförelse, typ... 3-15min? Kommer ej ihåg). Värt att notera, första gången var det stadsnätet (eller nåt) som hade problem, vilket var varför det tog så lång tid att svara (alla ringde), andra gången glömde jag bort att testa starta om routern innan jag ringde, var lagom pinsamt när de bad mig starta om den och jag insåg att 1) jag hade glömt göra det och 2) det lär fixa problemet (vilket det även gjorde).

Så 99kr är löjligt bra peng för tjänsten, men nu behöver jag klura ut om de kommer försöka smyghöja för mig med.

Av Raphaei

Raspberry Pi.

Av Raphaei

Du kan ju alltid ladda ner drivrutinerna på mobilen, koppla mobilen med usb till nya datorn, och kopiera över dessa, om Windows inte automatiskt installerar det som behövs.

Imo när det kommer till WiFi är räckvidd/signalstyrka viktigare än topphastighet. Kan du inte köra trådat så ta inte billigaste WiFi-adaptern du hittar, utan gå upp lite och ta något som är bäst för prisklassen, som täcker dina specifika behov (layout i hemmet är #1). Jag har några adaptrar av den modell som nämns i OP och jag fann dom hyfsat värdelösa om de inte satt på en USB-förlängningssladd och fördes bort någon meter från själva datorn. Jag tror de är mer ämnade för laptops när man sitter i mitten av rummet och inte för stationära inne i något hörn.

Av Raphaei

När jag röstade och såg resultaten kände jag mig väldigt ensam, sen läste jag kommentarerna och insåg att jag inte var så ensam och det här är definitivt rätt forum för att finna likasinnade.