Student inom datalogi i behov av ny dator

Permalänk

Student inom datalogi i behov av ny dator

Hej,

Som rubriken lyder är jag i behov av en ny dator då detta inte räcker till användningen jag har på min dator:

MacBook Air (Retina-skärm, 13 tum, 2019)
Processor 1,6 GHz Dual-Core Intel Core i5
Minne 8 GB 2133 MHz LPDDR3
Grafik Intel UHD Graphics 6171536 MB

T.ex. om jag ska använda någon utvecklingsmiljö som IntelliJ så kräver det någon GB, sen har vi Mathematica som kan ta upp 3-4GB, Matlab samma sak, virtualbox och dess tillhörande filer kan sluka upp minst 10GB av min lagringskapacitet, osv.

Men det slutar inte där, jag har en tendens att hålla många webbläsarflikar öppna samtidigt, vilket min nuvarande dators RAM inte klarar av. Mina organisatoriska färdigheter när det kommer till filhantering är inte de bästa, vilket bara tillför till problemet. Sten läggs på bördan när man får stå ut med en dator som överhettas och har en bullrig fläkt.

Med anledning av detta, letar jag efter en ny laptop med åtminstone 16GB RAM, 512GB SSD, och Linux/Ubuntu-stöd för att ge mig en chans att bekanta mig mer med det operativsystemet jämfört med Windows, samtidigt som jag behåller möjligheten att växla tillbaka till Windows vid behov.

Jag har kommit över sidan refurbed.se, och jag har inte tidigare köpt därifrån eller vet någonting om det generella skicket på deras dator eller varför deras priser är så låga. Tar som exempel denna dator som jag övervägde att köpa.

Efter lite research har jag förstått att Lenovo ThinkPad eller Dell XPS 13 kan vara bra alternativ för en programmerare som mig. Skulle någon kunna rekommendera en budgetvänlig dator?

Jag har en budget på upp till 10 000 kr men vill hålla kostnaderna så låga som möjligt, med tanke på att jag sannolikt kommer att uppgradera igen inom ett par år i samband med mina studier.